Puchar Narodów Afryki (zbiorczy) - Strona 44

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Gall
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 8
Kontakt:

Re: Puchar Narodów Afryki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gall » 22 gru 2012, 19:14

Z taka forma to Obasi nie ma prawa nigdzie jechac.

Awatar użytkownika
nauro
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: nauro » 22 gru 2012, 21:47

Tymczasem słabo przed turniejem prezentuje się obrońca tytułu, czyli Zambia. Podopieczni Herve Renarda przegrali w towarzyskim meczu na wyjeździe 0-1 z mocno przeciętną Tanzanią, a jedynego gola zdobył wirtuoz tamtejszej piłki, niejaki Mrisho Ngasa. Wcześniej, przeszło dwa tygodnie temu, "Chipolopolo" ulegli 1:2 Arabii Saudyjskiej.

Awatar użytkownika
nauro
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: nauro » 23 gru 2012, 15:34

janop pisze:Z kadry Algierii wypadł Djamel Abdoun. Bez dwójki z Olympiakosu ten team prezentuje się dużo słabiej. Przynajmniej na papierze. Togo namówiło Adebayora do gry na turnieju. Pytanie jak wypadnie, bo ten sezon to ma dość słaby. Dla Tunezji te informacje są bardzo na plus.

Z tego co ja wiem, udział Adebayora na PNA nie jest jeszcze potwierdzony. Podobnie jak innej z gwiazd reprezentacji Togo, bramkarza Kossi Agassy. Z kolei w mediach wrzy w sprawie Odemwingie, który jest święcie przekonany, że nie dość, że wyjazd na PNA mu się należy, lecz do tego powinien dostać opaskę kapitana reprezentacji Nigerii.

Awatar użytkownika
nauro
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: nauro » 23 gru 2012, 15:42

@janop:

Na PNA kibicuję RPA oraz WKS. Kibicem RPA jestem od mistrzostw świata we Francji w roku 1998. WKS zacząłem kibicować parę lat później :)

Awatar użytkownika
nauro
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: nauro » 23 gru 2012, 15:55

janop pisze:
nauro pisze:@janop:

Na PNA kibicuję RPA oraz WKS. Kibicem RPA jestem od mistrzostw świata we Francji w roku 1998. WKS zacząłem kibicować parę lat później :)
Heh, to ja Tunezji od Francji i kadencji Kasperczaka. Trochę żałuję, że Trabelsi tak szybko skreślił Lassada z Celticu, która coraz lepiej radzi sobie w Glasgow i nie sprowadził Hamzana Younesa, który dobrze sobie radzi w lidze rumuńskiej. Dobrze, że Khelifa i Harbaoui mają niezłą formę.
Jeśli chodzi o Tunezję, to mnie osobiście w składzie brakuje Amine Chermitiego. Co prawda w Herthcie niezbyt dobrze sobie radził, ale potem w Al-Ittihad i teraz w FC Zurych jest już, według moich danych, o wiele lepiej. No, ale najwidoczniej selekcjoner mu nie ufa. Chociaż może nie wszystko wiem i ma jakąś kontuzję albo coś. Nie wiesz? Dobrze za to, że jest drugi z moich tunezyjskich ulubieńców, Oussama Darragi :)

Awatar użytkownika
nauro
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: nauro » 23 gru 2012, 16:40

Właśnie przeczytałem ciekawą informację odnośnie reprezentacji Nigerii. Według szkoleniowca Millwall FC, Kenny'ego Jacketta, grający w tym zespole Danny Shittu, który znalazł się we wstępnej kadrze "SuperOrłów" na PNA ... nie chce jechać na turniej. Jackett twierdzi, że Danny prawdopodobnie odrzuci powołanie, nawet jeśli znajdzie się w ostatecznej 23-ce.

Awatar użytkownika
nauro
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: nauro » 24 gru 2012, 10:57

A tymczasem opublikowano wstępną, 26-osobową kadrę obrońców tytułu, reprezentacji Zambii. Oto wybrańcy Herve Renarda:

Bramkarze: Kennedy Mweene (FS Stars, RPA), Kalililo Kakonje (NAPSA Stars), Joshua Titima (Power Dynamos)

Obrońcy: Stoppila Sunzu, Hijani Himoonde, Francis Kasonde (wszyscy TP Mazembe, DRK), Davies Nkausu (SuperSport United, RPA), Joseph Musonda (Golden Arrows, RPA), Chintu Kampamba (Bidvest Wits, RPA), Salulani Phiri (Zanaco), Emmanuel Mbola (FC Porto, Portugalia)

Pomocnicy: Rainford Kalaba, Nathan Sinkala (obaj TP Mazembe, DRK), Mukuka Mulenga (Power Dynamos), Christopher Katongo, Isaac Chansa (Henan Jianye, Chiny), Chisamba Lungu (FC Ural, Rosja), Felix Katongo (Primeiro de Agosto, Angola), Noah Chivuta (FS Stars, RPA), William Njovu (Hapoel Beer Szewa, Izrael)

Napastnicy: Emmanuel Mayuka (Southampton, Anglia), Collins Mbesuma (Orlando Pirates, RPA), Jacob Mulenga (FC Utrecht, Holandia), James Chamanga (Dalian Shide, Chiny), Jonas Sakuwaha (Al-Merreikh, Sudan), Evans Kangwa (Nkana FC)

Jak dla mnie na papierze najsłabiej wygląda defensywa reprezentacji Zambii. W Bramce, rzecz jasna, Mweene, który może mieć świetny turniej, jak poprzednio, a równie dobrze może zagrać na przeciętnym poziomie. Mnie osobiście ciekawi postawa młodziutkiego Mukuki Mulengi, który okrzyknięty został jednym z największych talentów w Zambii.

Awatar użytkownika
nauro
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: nauro » 24 gru 2012, 14:33

Z reprezentacją Zambii, póki co, pożegnał się Evans Kangwa. Za to do składu został dokoptowany pomocnik Red Arrows, Shadreck Malambo.

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2617
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 24 gru 2012, 14:42

nauro pisze: Jak dla mnie na papierze najsłabiej wygląda defensywa reprezentacji Zambii. W Bramce, rzecz jasna, Mweene, który może mieć świetny turniej, jak poprzednio, a równie dobrze może zagrać na przeciętnym poziomie. Mnie osobiście ciekawi postawa młodziutkiego Mukuki Mulengi, który okrzyknięty został jednym z największych talentów w Zambii.
Z tym świetnym turniejem to bym nie przesadzał, jego gra na przedpolu była bardzo niepewna, gdyby Zambia nie zdobyła trofeum raczej nie zostałby wybrany najlepszym bramkarzem turnieju (inna sprawa, że wielkiej konkurencji nie było).

Ogólnie rzecz biorąc kadra Chipolopolo jest bardzo podobna do tej z poprzedniego turnieju, nie doszło do rewolucji w żadnej z formacji.

Awatar użytkownika
nauro
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: nauro » 25 gru 2012, 18:29

Wygląda na to, że na boiskach RPA nie zobaczymy jednak Emmanuela Adebayora. Napastnik z Togo stwierdził, że nie zamierza wracać do reprezentacji, dopóki federacja nie usprawni ochrony zawodników. Wszystko przez pamiętną sytuację, jaka miała miejsce w roku 2010 w Angoli.

Awatar użytkownika
Gall
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 8
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gall » 25 gru 2012, 19:24

Dziwna sprawa z Ameobim, w zasadzie to to, ze nie zagra podal Pardew i nie podal zadnych powodow. Trener Nigerii od razu mowil ze odda sprawe do FIFA jak NUFC mu nie pozwoli zagrac, wydaje mi sie ze trener namowi Shole zeby sam zrezygnowal z gry majac na uwadze najwazniejszy okres w Premier League i sytuacje z Cisse, ktory wpadl w bezbramkowa serie.

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2617
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 25 gru 2012, 19:39

janop pisze: Togo bez Adebayora wydaje się najsłabszą z tych 16 drużyn.
A Mohamed Kader jeszcze w reprze grywa? Kiedyś grał we Francji, strzelił gola na MŚ, wyjechał na Półwysep Arabski i w sumie tam przepadł :?

Awatar użytkownika
nauro
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: nauro » 25 gru 2012, 21:53

Gall pisze:Dziwna sprawa z Ameobim, w zasadzie to to, ze nie zagra podal Pardew i nie podal zadnych powodow. Trener Nigerii od razu mowil ze odda sprawe do FIFA jak NUFC mu nie pozwoli zagrac, wydaje mi sie ze trener namowi Shole zeby sam zrezygnowal z gry majac na uwadze najwazniejszy okres w Premier League i sytuacje z Cisse, ktory wpadl w bezbramkowa serie.

To prawda. To Pardew twierdzi, że Ameobi nie zagra na PNA. Jak będzie, to się okaże w praniu.

@Cement:

Mohamed Kader zakończył karierę w 2011 roku. Jego ostatnim klubem był Ajman Club ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich.

Awatar użytkownika
nauro
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: nauro » 26 gru 2012, 15:21

Znamy skład kolejnej drużyny biorącej udział w PNA. Selekcjoner Rachid Taoussi powołał 24-osobową kadrę Maroka, w której zabrakło tak znanych nazwisk jak Adel Taarabt czy Marouane Chamakh.

Bramkarze: Nadir Lamyaghri (Wydad Casablanca), Khalid Askri (Chabab Rif), Anas Zniti (Maghreb Fez)

Obrońcy: Abderrahim Achchakir, Younes Belakhder (obaj FAR Rabat), Zakaria Bergdich (RC Lens, Francja), Abdelhamid El Kaoutari (Montpellier, Francja), Mehdi Benatia (Udinese Calcio, Włochy), Issam El Adoua (Vitoria Guimaraes, Portugalia), Ahmed Kantari (Brest, Francja)

Pomocnicy: Karim El Ahmadi (Aston Villa, Anglia), Adil Hermach (Al-Hilal Rijad, Arabia Saudyjska), Mehdi Namli (Olympique Safi), Kamel Chafni (Brest, Francja), Younes Belhanda (Montpellier, Francja), Chahir Belghazouani (Ajaccio, Francja), Abdelilah Hafidi (Raja Casablanca)

Napastnicy: Abdelaziz Barrada (Getafe, Hiszpania), Nordin Amrabat (Galatasaray, Turcja), Oussama Assaidi (Liverpool FC, Anglia), Youssef El Kaddioui (FAR Rabat), Youssef El Arabi (Granada, Hiszpania), Mounir El Hamdaoui (Fiorentina, Włochy), Abderrazak Hamdallah (Olympique Safi)

Awatar użytkownika
nauro
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: nauro » 27 gru 2012, 17:32

I kolejne składy. Selekcjoner reprezentacji Togo, Didier Six, powołał 22 graczy na mecz towarzyski z Omanem (inna sprawa, że w składzie umieszczonym na stronie, z której go brałem jest 20 graczy), który odbędzie się 29 grudnia. Prawdopodobnie będzie to już finałowy skład, o ile nic się nie zmieni. Na 99,9% do kadry nie dołączy Emmanuel Adebayor. Nie wiadomo, czy powołanie otrzyma trzeci bramkarz, którym miał być Kossi Agassa.

Oto wybrańcy trenera Sixa:

Bramkarze: Baba Tchagouni (Dijon, Francja), Mawugbe Atsu (Maranatha FC)

Obrońcy: Dare Nibombe (RBD Borinage, Belgia), Sadat Ouro-Akoriko (FS Stars, RPA), Abdoul-Gafar Mamah (Dacia Kiszyniów, Mołdawia), Serge Akakpo (MSK Żilina, Słowacja), Senah Mango (Olympique Marsylia, Francja), Vincent Bossou (FC Saigon, Wietnam), Kokou Donou (Maranatha FC), Dakonam Djene (Coton Sport, Kamerun)

Pomocnicy: Komlan Amewou (Nimes, Francja), Moustapha Salifou (bez klubu), Dove Wome (FS Stars, RPA), Kossi Prince Segbefia (AJ Auxerre, Francja), Kodjo Ametepe (Maranatha FC), Sapol Mani (CA Batna, Algieria)

Napastnicy: Thomas Dossevi (Chonburi FC, Tajlandia), Serge Gakpe (Nantes, Francja), Kalen Damessi (OSC Lille, Francja), Meme Placca Fessou (Agaza)

23-osobową kadrę podał również selekcjoner reprezentacji Wybrzeża Kości Słoniowej, Sabri Lamouchi

Bramkarze: Boubacar Barry (Lokeren, Belgia), Daniel Yeboah (Dijon, Francja), Ali Badra Sangare (Sewe Sports)

Obrońcy: Souleymane Bamba (Trabzonspor, Turcja), Siaka Tiene (PSG, Francja), Kolo Toure (Manchester City, Anglia), Igor Lolo (Kubań Krasnodar, Rosja), Emmanuel Eboue (Galatasaray, Turcja), Arthur Boka (VfB Stuttgart, Niemcy), Ismael Traore (Brest, Francja)

Pomocnicy: Yaya Toure, Abdul Razak (obaj Manchester City, Anglia), Didier Ya Konan (Hannover 96, Niemcy), Max Gradel (AS Saint-Etienne, Francja), Didier Zokora (Trabzonspor, Turcja), Koffi Ndri Romaric (Real Saragossa, Hiszpania), Cheick Tiote (Newcastle United, Anglia)

Napastnicy: Didier Drogba (Szenhua Szanghaj, Chiny), Gervinho (Arsenal, Anglia), Salomon Kalou (OSC Lille, Francja), Wilfried Bony (Vitesse Arnhem, Holandia), Lacina Traore (Anży Machaczkała, Rosja), Arouna Kone (Wigan, Anglia)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”