Która liga świata jest najsilniejsza?? - Strona 13

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Która liga jest najsilniejsza ?

Angielska
47
34%
Włoska
34
24%
Hiszpańska
48
35%
Niemiecka
8
6%
Francuska
0
Brak głosów
Brazylijska
2
1%
Awatar użytkownika
rzeznik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Re: Która liga świata jest najsilniejsza??

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rzeznik » 15 sty 2013, 10:57

We Włoszech też jest bardzo szeroka czołówka. Juve, Inter, Napoli, Lazio, Fiorentina, Roma, Milan, Udinese. Ale nie jestem pewien czy to świadczy o sile ligi :think:

Awatar użytkownika
Gall
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 8
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gall » 15 sty 2013, 11:00

Ben Arf by nie byl zjawiskiem w innych ligach? Czy wy ludzie wiece co piszecie? Nie ma chyba w Anglii drugiego tak dobrego dryblera... Dla niedowiarkow niech sobie ogladna bramki z WIgan i Blackburn(nominowanej do bramki roku) w ubieglym sezonie, dodatkowo asystuje i strzelapiekne gole z dystansu, nie wiem czego w oczekujecie od Ben Arfy, moim zdaniem poradzil by sbie w kazdym klubie, o ile trener umialby wykorzystac jego potencjal.

Smiejecie sie z Dempseya, a ten z lawki ma calkiem dobre mecze, strzela bramki i asystuje :)

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 15 sty 2013, 11:04

rzeznik pisze:We Włoszech też jest bardzo szeroka czołówka. Juve, Inter, Napoli, Lazio, Fiorentina, Roma, Milan, Udinese. Ale nie jestem pewien czy to świadczy o sile ligi
Legia, Lech, Śląsk, Ruch, Górnik itd.

Lol, Fiorentina, Udinese to czołówka...

Awatar użytkownika
szefu91
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 65

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szefu91 » 15 sty 2013, 11:08

guru pisze: jak można porównywać ligę wyłącznie za osiągnięcia w LM, czy LE [...]Załóżmy, że PSG teraz przez kilka lat będzie dominowało w Europie (Barca) to Ligue 1 jest najlepsza?
:rotfl:
A załóżmy, że hiszpańskie zespoły wygrywają trzy lata z rzędu i Ligę Mistrzów i Ligę Europy. W finale też są tylko hiszpńskie zespoły. To oznacza, że liga hiszpańska nie jest najlepsza? Wyznacznik marny, ale o czymś świadczy.
guru pisze:W ogóle coś tu czytałem o tym, że La Liga jest lepiej ułożona taktycznie
Tak podobno. Mówili tak też znani, całkiem nieźli piłkarze, grający i tu i tu.
guru pisze:Nie oglądam za często La Liga, bo jest po prostu nudna.[...] W Anglii jest Chelsea, Arsenal, Tottenham, Everton i Liverpool. Mecze pomiędzy tymi drużynami gwarantują dobre widowisko. A w Hiszpanii? No właśnie.
Ja piernicze. A ja widziałem mecz Liverpoolu i Tottenhamu i też był nudny. Co to za standardy. Jak napisałeś nie oglądasz meczów La Ligi na obrzeżach, więc nie do końca fajnie jest tak porównywać. Wiadomo, Anglia większa renoma i tak dalej. Ale czy najsilniejsza = najmniej nudna? Trochę głupot imo żeś nawalił.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 15 sty 2013, 11:12

Problem polega na tym, że większość fanów PL nie ogldąda Primera Division (co powtarzam do znudzenia), a najbardziej pluje jadem i rzuca się do oceniania. Nie widzieli, a najgłośniej drą mordy.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 15 sty 2013, 11:15

Lol, Fiorentina, Udinese to czołówka..
Widzę, że ligi włoskiej też nie oglądasz, bo Fiorentina przeszła absolutną rewolucję. Mają świetnego młodego trenera, sprowadzili wielu dobrych piłkarzy i grają cholernie dobrą, efektowną piłkę. To w tym momencie lepsza drużyna on Milanu czy Romy. Też kadrowo.

A Udine straciło swój potencjał po sprzedaniu Handanovicia, Asamoaha, Isli, Inlera, Sancheza czy Armero, ale za dwa latka pewnie znów będą mieli paru zajebistych graczy. No i już nowy stadion. Podobnie jak Fiorentina, zresztą, która właśnie dogadała się z miastem, więc za parę lat też będą mieli nowy obiekt.
Ben Arf by nie byl zjawiskiem w innych ligach?
Ben Arfa to dobry piłkarz, cholernie efektowny, ale nie jest z niego żadne zjawisko. El-Shaarawy czy Jovetic to są zjawiska.

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 806

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 15 sty 2013, 11:21

Wszystko zależy od tego kto jakie kryteria obierze sobie za kluczowe.Jeśli weźmiemy pod lupę europejskie puchary to rzeczywiście Premier League nie ma startu do Primera Division pod tym względem,ale gra w LM czy LE nie powinna być jedynym wyznacznikiem która liga jest najmocniejsza.Podejrzewam,że sporu w najbliższej przyszłości raczej nie rozstrzygniecie.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 15 sty 2013, 11:27

ryba_82 pisze:ale gra w LM czy LE nie powinna być jedynym wyznacznikiem która liga jest najmocniejsza
Biorąc pod uwagę, że angielskie kluby leją na LE to nie. Ale to Wasz przywilej.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 15 sty 2013, 11:39

Ostatnio włączyłem w CdR Atletico z Getafe. Ciężko to się oglądało. Zero tempa, masakra
To byl jeden z najgorszych meczow jakie widzialem. Atletico sie nie chcialo, bo awans mieli w kieszeni, a Getafe ten mecz po prostu musialo zagrac. W lidze jest zupelnie inna bajka.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8725
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 15 sty 2013, 11:41

Dobrym kryterium powinna być liczba zawodników występujących w reprezentacjach swoich państw.

Awatar użytkownika
rzeznik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rzeznik » 15 sty 2013, 11:43

Udinese ma słaby sezon, ale w ostatnich latach wielokrotnie kończyło sezon na wysokich miejscach (LM, LE). Zresztą żeby daleko nie szukać - Liverpool jakoś nie pokazał nad nimi wyższości w LE. Można się spierać, kto bardziej lał na te mecze, ale fakt pozostaje faktem.

Fiorentina również grała w LM, dochodziła daleko w LE, więc nie rozumiem dlaczego nie mają być nazywani czołówką? Spierałbym się, czy są mocniejsi od Romy (w końcu w Rzymie przegrali 2-4), ale na pewno z Montellą są bardzo mocni i będą walczyć w tym sezonie o top 3. Swoją drogą to było świetne posunięcie Romy, żeby zastąpić Montellę Luisem Enrique, ale to temat na inną dyskusję... :roll:

Dla mnie najmocniejsze drużyny są obecnie w Hiszpanii (Barcelona, Real) i w Niemczech (Bayern, Borussia). Czy świadczy to o sile tych lig, to zależy jakie przyjmiemy kryteria. Primera Division i Bundesliga też nie kończą się zresztą na wyżej wymienionych ekipach. Atletico, Valencia, Malaga, Schalke, Leverkusen. Mówisz, że liga angielska ma szeroką czołówkę, ja odpowiadam, że włoska również. Zapewne Premier League jest nieco silniejsza, ale przepaści między nią a Serie A nie ma.

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 15 sty 2013, 11:54

bartbuks pisze:Ale to Wasz przywilej.
W Hiszpanii walka o mistrza jest praktycznie rozstrzygnięta przed sezonem,na 99% będzie to Barca lub Real,w Premier League trochę więcej klubów aspiruje do majstra.Ponadto Copa del Rey nie ma chyba takiego prestiżu dla klubów hiszpańskich jak FA Cup dla angielskich.Przynajmniej tak mi się wydaje,jeśli się mylę to mnie popraw.Może dlatego w Hiszpanii nikt laski na LE nie kładzie co zdarza się nierzadko w przypadku zespołów z Anglii.Zwyczajnie kluby w obu krajach mają inne priorytety i stąd ciężko postawić na jedno właściwe kryterium.Osobiście uważam iż PL jest ligą najlepszą,ale to moje osobiste odczucie i nie mam zamiaru nikogo przekonywać iż tak jest w rzeczywistości,nawet jeśli zaraz wpadnie Cement i napisze iż najlepszą ligą na świecie jest liga macedońska.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 15 sty 2013, 12:03

ryba_82 chcesz mi wmówić, że Hiszpanie walczą w LE, bo w lidze nie mają o co walczyć? Czytasz co piszesz? Jak to nie mają?

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 958

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 15 sty 2013, 12:05

Smiejecie sie z Dempseya, a ten z lawki ma calkiem dobre mecze, strzela bramki i asystuje :)
po raz kolejny zapytam - kto sie smieje z dempseya?
A Udine straciło swój potencjał po sprzedaniu Handanovicia, Asamoaha, Isli, Inlera, Sancheza czy Armero, ale za dwa latka pewnie znów będą mieli paru zajebistych graczy.
ale za dwa lata już pewnie di natale nie bedzie grał więc dolna część tabeli wita
Dobrym kryterium powinna być liczba zawodników występujących w reprezentacjach swoich państw.
beznadziejnym

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 15 sty 2013, 12:11

bartbuks pisze:ryba_82 chcesz mi wmówić, że Hiszpanie walczą w LE, bo w lidze nie mają o co walczyć? Czytasz co piszesz? Jak to nie mają?
Akurat o to dosłownie mi nie chodziło.Taka Valencia to chętniej przygarnie zapewne zwycięstwo w LE niż w Copa del Rey a Tottenham postawi na FA Cup czy nawet miejsce w Lidze Mistrzów co już miało miejsce nie tak dawno.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”