Niemcy - Transfery (zbiorczy) - Strona 54

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga, 2. Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Re: Niemcy - Transfery (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 06 lut 2013, 12:36

Michał M pisze:Lewy ponoć marzy o zdobyciu LM (jest taki artykuł w nowym Sport Bildzie). Ile jest drużyn z którymi ma na to szansę? Raczej niewiele i - w mojej przynajmniej opinii - nie zalicza się do nich Dortmund
Jak Porto wygrywało Ligę Mistrzów to i obecny Dortmund miałby szansę. Bayern, United, Real mają imo największe szanse, ale Borussie bym umieścił zaraz za nimi w "grupie pościgowej". Grą w ofensywie imponują, potrafią świetnie zagrać pressingiem .. jakby się zdarzyło tak, ze np Barca odpadłaby z kimś innym, kto np się skutecznie zamuruje :P to BVB z każdym innym mialaby szansę wygrać.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 177

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 06 lut 2013, 12:50

fieldy, zgodziłbym się z Tobą, zawsze przecież LM może wygrać nie-faworyt, ale jest jeszcze jedno "ale", o którym zapomniałem wspomnieć, a co ma też wpływ na decyzję o odejściu ;) a mianowicie kasa -BVB zapewne nie zapłaci Lewemu, tyle, ile chciałby on sam (a już na pewno Kucharski).

Powiem więcej - myślę, że odejście Lewandowskiego, niezależnie od kierunku, już jest przesądzone. Z BVB kontrakty mogą przedłużać sobie Niemcy (ostatnio Grosskreutz) lub piłkarze, którzy niekoniecznie by tyle osiągneli poza BVB jak Subotić, ale zagraniczne gwiazdy chcą iść "dalej". Najlepszy przykład to Kagawa (wcześniej też Sahin, choć ten akurat się sparzył). A Lewandowski będzie kolejny.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 06 lut 2013, 12:56

No ja nie twierdzę, że Lewy nie odejdzie, tylko ze z BVB miałby jednak szansę na Lige MIstrzów, a na pewno na powalczenie o triumf. Jeśli o kasę chodzi to jak najbardziej, Bayern może dać mu znacznie wiecej, w Anglii też nie byłby stratny :)
Z Bayernem ma większe szanse na Ligę Mistrzów + większa kasa, więc nie wykluczam, ze tam trafi. Inna sprawa, ze presja w Bayernie będzie dużo większa i o miejsce w składzie będzie ciężej. I tu już nie wiem czy taki transfer byłby dobry, także z punktu widzenia kadry.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 177

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 06 lut 2013, 13:37

fieldy pisze: Inna sprawa, ze presja w Bayernie będzie dużo większa i o miejsce w składzie będzie ciężej. I tu już nie wiem czy taki transfer byłby dobry, także z punktu widzenia kadry.
Na pewno tak. Jednak, jeśli jest prawdą to co się mówi, a zatem że to transfer Guardioli, to szanse Lewandowskiego na pierwszy skład są dość spore. A na pewno Bayern nie będzie przeprowadzał takiego transferu bez błogosławieństwa ze strony Pepa. No i tenże będzie na pewno więcej rotował niż robi to Heynckess, który chyba czasami zapomina, że ma więcej niż 11 piłkarzy. A to akurat może być korzystne dla kadry, bo Lewy nie będzie musiał grać w każdym meczu, tak jak w przypadku BVB.

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 332

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 06 lut 2013, 13:59

Akurat BvB najlepiej gra wlasnie z mocnymi przeciwnikami (mecze z Bayernem, City, Realem), wiec biorac pod uwage ze glownie o takie mecze chodzi w LM, nie sadze zeby mieli mniejsze szanse na triumf niz Bayern. Kasa to inna rzecz, tutaj wiadomo.

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 06 lut 2013, 14:01

Barcelony nie pokonasz ich bronią, a Borussia ma podobny styl gry.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 06 lut 2013, 14:12

Kluczowa kwestia odejścia Lewego leży moim zdaniem gdzie indziej i pisałem o tym przy okazji zatrudnienia Guardioli w Bayernie. Owszem, Borussia ma potencjał i możliwości żeby wygrać LM w tym roku, i w tym roku Lewy jest istotną składową tego potencjału, tyle, że trzeba sobie zadać gdzie będzie Borussia i Lewy za rok, dwa.

Obecna Borussia pierwszy raz w tym sezonie na dobrą sprawę "przebiła" się w Europie ale nie jest powiedziane, że ta tendencja się utrzyma. Innymi słowy BVB mimo bardzo fajnego rozwoju, świetnego radzenia sobie ze uzupełnieniem kadry po stracie klubowych gwiazd jak Kagawa czy Sahin wciąż w moim, i pewnie nie tylko moim, odczuciu nie jest gwarantem sukcesów i zadomowienia się w czołówce europejskiej w najbliższych latach. A na pewno nie jest takim gwarantem gry o największe trofea jak ścisła europejska czołówka w postaci Bayernu, Barcelony, Realu, MU i kilku innych drużyn.

Ja mam cały czas nieodparte wrażenie, że ten zespół (BVB) mimo, że świetnie i mądrze zarządzany wciąż jakby balansował chodząc po linie i przypomina trochę taką grę co się zwie Jenga i polega na wyciąganiu poszczególnych klocków ze zbudowanej wcześniej wieży, w taki sposób, aby ta wieża się nie zawaliła. Do tej pory ekipie z Dortmundu ładnie się to udaje ale zastanawia mnie kto i kiedy okaże się na tyle istotnym klockiem, że wieża się zawali. Pytanie też ile zostanie z obecnej świetnej Borussi po stracie Kloppa, po którego raczej wcześniej niż później zgłosi się ktoś z angielskich/hiszpańskich gigantów albo pojawi się przed nim perspektywa zastąpienia Loewa na stołku trenera kadry Niemiec.

Nie wieszczę oczywiście nagłego upadku BVB ale nie zdziwię się jeśli dystans (wbrew ligowej tabeli niewielki IMO obecnie) między Bawarczykami a ekipą z Dortmundu wyraźnie się powiększy i to nie tylko za sprawą skoku jakościowego w Bayernie. Ekipa Kloppa i tak sportowo i organizacyjnie przewyższa większość ekip w Niemczech i Borussia powinna spokojnie utrzymać się w ligowej "3" i zatrzymać swoje niemieckie gwiazdy, które podobnie jak Anglicy, nie lubią ruszać się ze swojego kraju a akurat Reusa, Hummelsa czy Goetze Bayern z Dortmundu nie ukradnie ale to i tak może okazać się za mało żeby dołączyć na dłużej do ścisłej europejskiej czołówki w najbliższym czasie, tym bardziej, że jak pokazują ostatnie lata i przypadek Lewego wszystkich gwiazd Watzke nie zatrzyma bo jednak niektórzy mają jeszcze większe aspiracje niż bycie gwiazdą w Dortmundzie kiedy pojawia się perspektywa grania w klubach ze ścisłego topu.

Tak więc podsumowując to wbrew pozorom nie musi być głupi ruch Lewego. Można go lubić albo nie ale trzeba mu oddać, że dotychczas bardzo mądrze kieruje swoją karierą i podejmuje właściwe decyzje. Sprawia też wrażenie gościa, który w przeciwieństwie do większości polskich kopaczy za granicą ma jednak większe ambicje niż tylko podpisanie wielomilionowego kontraktu i grzanie ławy w znanym zespole co sprawia, że jestem jakoś dziwnie spokojny o jego przyszłość.

Awatar użytkownika
Kamil_77
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 9

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil_77 » 06 lut 2013, 15:23

Według mnie Lewy powinien odejść tylko jeśli odejdzie Klopp. U tego gościa Robert ma już wyrobioną opinię, jest jednym z jego ulubieńców, a do tego Klopp umie prowadzić ten zespół. Jednak wydaje mi się ze nie będzie łatwo go zastąpić, i jeśli Klopp odejdzie to Lewandowski może zacząć się rozglądać na innymi klubami.

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 958

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 06 lut 2013, 17:11

guru pisze:Barcelony nie pokonasz ich bronią, a Borussia ma podobny styl gry.
bayern podobno też (nie oglądam, nie wiem)

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 06 lut 2013, 22:37

Z całym szacunkiem dla Lewego, ale czy on się odnajdzie w innym klubie? Wszyscy w BVB grają na niego - Groskrojcy, Rojsy, Kuby, Piszczki, Gyndogany, Gece i tak dalej. Oglądam sobie (co prawda jednym okiem) mecz z Irlandią i przepraszam - jak on odejdzie z klubu, w którym ma markę i mnóstwo podań oraz dwóch rodaków w składzie to jak on chce sobie poradzić w takim Bayernie, Manchesterach czy Realach? Zginie i będzie żal zmarnowanego talentu.

W nowym klubie nie będzie już pupilem Kloppa, nie będzie kolegów, którzy każdą piłkę adresują do niego, nie będzie krajanów.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 93

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 06 lut 2013, 22:49

O ile dzisiaj najchętniej bym Lewandowskiemu wyjebał, o tyle nie mogę się z Tobą zgodzić.
Nie ma jakiegoś wielkiego grania pod Roberta w BVB. Z Kubą się nie lubią, Goetze jak sobie nie przypomni, że ma na boisku 10 kumpli to potrafi przez cały mecz sam zapierdalać, Reus ewidentnie lubi pograć z Lewandowskim i z Goetze a Groskreutz haruje dla drużyny.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 06 lut 2013, 22:55

BarcaQzYN pisze:O ile dzisiaj najchętniej bym Lewandowskiemu wyjebał, o tyle nie mogę się z Tobą zgodzić.
Nie ma jakiegoś wielkiego grania pod Roberta w BVB. Z Kubą się nie lubią, Goetze jak sobie nie przypomni, że ma na boisku 10 kumpli to potrafi przez cały mecz sam zapierdalać, Reus ewidentnie lubi pograć z Lewandowskim i z Goetze a Groskreutz haruje dla drużyny.
Z Kubą nie tyle co się nie lubią, co nie są wielkimi kumplami, a to różnica. Z kolei resztę grajków, których wymieniłeś (poza Goetze) można śmiało wymienić jako tych "szukających" Lewego - nawet widać to po bramkach Lewego - pierwszy z gratulacjami biegnie Grosskreutz czy Reus, nawet szybciej jak Kuba.

Pamiętajmy, że Lewangolski pierwszy sezon w BVB miał słabszy niż np. teraz ma Rudniew w słabszym HSV. Dopiero kontuzja Barriosa w finale CA 2011 pozwoliła na grę w pełnym wymiarze, a i wtedy dość wolno się rozkręcał. City, United, Bayern mogą nie być tak sympatycznymi klubami.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 06 lut 2013, 22:58

ogolnie tez jestem zdania, ze Lewy poza dortmundem zginie smiercia naturalna

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2889

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 07 lut 2013, 8:25

Tak samo jak przechodząc do Dortmundu miał być przeciętniakiem co tam kariery nie zrobi.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 93

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 07 lut 2013, 8:58

Nie oszukujmy się. Lewandowski ma naprawdę olbrzymi potencjał i niebanalne umiejętności. Gra znakomicie w Dortmundzie, ma mnóstwo zalet: Wykańczanie akcji, znakomite asysty, świetna gra plecami do bramki, dobra gra w powietrzu, naprawdę dobra technika, siła... Jest w stanie naprawdę wiele osiągnąć i myślę, że w Bayernie też jest w stanie sobie poradzić.
Jego gra w kadrze to chyba jednak osobny temat, bo odnoszę wrażenie, że nie tylko umiejętności wpływają na jego występy w drużynie narodowej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”