FMy - Strona 705

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Re: FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 12 lut 2013, 18:08

Odwołałem się i dostał warunkowo. Drugi grajek z RPA nie dostał. No cóż, bywa :D

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6647

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 12 lut 2013, 20:33

Gall pisze:Klub partnerski w Chorwacji wypozyczasz na 2-3 lata i wraca z paszportem Unii.
Chorwacja ma jakieś specjalne traktowanie? Przecież nie jest w Unii...

Awatar użytkownika
Gall
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 8
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gall » 12 lut 2013, 20:35

A nie wiem, mam Blackburn klub partnerski z Chorwacji Osijek i cel pozyskania tego klubu, to wypozyczanie zawodnikow w celu uzyskania pozwolenia na prace ;)

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 12 lut 2013, 20:36

Boromir pisze:
Gall pisze:Klub partnerski w Chorwacji wypozyczasz na 2-3 lata i wraca z paszportem Unii.
Chorwacja ma jakieś specjalne traktowanie? Przecież nie jest w Unii...
A zdziwisz się :) U mnie po I sezonie pojawiło się info, że Chorwacja została przyjęta do szeregów UE :)

Awatar użytkownika
Lucas07
Junior
Junior
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lucas07 » 12 lut 2013, 21:05

No ta Unia to nowość w tym FM, u mnie właśnie włączono Czarnogórę, a za rok dołączy też Serbia ;).

2016. rok i Wisła spadła z Ekstraklasy 8)

Obrazek

Powoli trzeba myśleć o zmianie klubu, ale na jeszcze jeden sezon w Poznaniu chyba zostanę, chciałbym jeszcze raz moim Lechem zagrać w LM :P.

Awatar użytkownika
Sinik1988
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 99

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sinik1988 » 13 lut 2013, 11:23

Przed chwilą skończyłem kolejny sezon Swensea i musze przyznać ze czuje lekki niedosyt bo w Lidze znowu słabo 13 miejsce z dwoma punktami straty do 11 Wolves ,Pucharu Ligi Angielskiej nie udało mi się obronić odpadłem bardzo szybko natomiast Puchar Anglii wygrałem 8) i musze przyznać ze nie spodziewałem się ze uda mi sie wygrać to Trofeum,zachwile przygotowania do nowego sezonu :wink:

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 93

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 14 lut 2013, 9:54

Ta gra jest niesamowita :D
W moim pierwszym sezonie gry w LM (a drugim sezonie ogólnie) trafiłem do grupy A z Barceloną, Benficą i Bayerem Leverkusen. Nie liczyłem na awans, stwierdziłem, że 3 miejsce nie byłoby złym rezultatem.
Ale w pierwszej kolejce na St James'es Park przyjechała Barcelona i bardzo szczęśliwie zremisowała 1:1. Potem przyszła pora na wyjazdowe zwycięstwo 4:1 z Leverkusen. Następnie dwukrotnie pokonana Benfica i jazda na Camp Nou. Sprawiedliwe 1:1 i awans stał się faktem. W ostatniej kolejcie rozprawiłem się jeszcze 6:1 z Leverkusen i zająłem pierwsze miejsce z bilansem 4-2-0 i bramkami 16-6 !

Nie Newcastle było jednak największą sensacją LM. W grupie G z Mlianem, Schakhtarem i Olympiacosem rywalizował Śląsk Wrocław! Mistrzowie Polski ugrali 10 punktów i awansowali z drugiego miejsca przegrywając z Milanem jedynie różnicą bramek. Co ciekawe stracili najmniej bramek w całej fazie grupowej - raptem 3 :D Brawa dla Śląska!

Przyszedł czas na losowanie, więc oczywiście po cichu liczyłem na wyjazd do ojczyzny i dwumecz ze Śląskiej. Z drugich miejsc awansowały też np Dynamo Zagrzeb czy Lille więc przystąpiłem do losowania z dużymi nadziejami. Los okazał się dla mnie megaszczęśliwy - ŚLĄSK WROCŁAW !! Choć oczywiście oni też pewnie się ucieszyli, bo byłem raczej jedną ze słabszych ekip, które zajęły pierwsze miejsce.
Szkoda że zagram z nimi dopiero za 2 miesiące :/

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 14 lut 2013, 10:10

Ja wreszcie chyba znalazłem drużynę, którą udało mi się idealnie ustawić. Jest nią Blackburn Rovers, czyli zespół który trenowałem w poprzednim managerze przez jakieś 20 sezonów. Tym razem wziąłem się na poważnie za zespół, już pierwszego dnia przejęcia przeze mnie władzy w klubie były opracowanie dwie taktyki, wybrany nowy sztab i każdy dostał swój własny program treningowy. Zwykle z tym zwlekałem, ale dzięki temu odniosłem ładne wyniki w towarzyskich - m.in. 6:3 z Saint-Etienne.
W lidze idzie na razie bardzo dobrze, 4 zwycięstwa bez straty bramki. Męczą oczywiście kontuzje, 8 miesięcy nieobecności Dunna, 3 miesiące właśnie straci mój najlepszy napastnik Rhodes, 2 miesiące Vukcevicia, 5 miesięcy Besta, Olsson też długo pauzował. Poza tym bardzo przyjemnie się nimi gra. Do klubu sprowadzeni jedynie emeryci i wypożyczeni pod nowe taktyki i na razie dają radę 8)

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 493

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 14 lut 2013, 19:27

Ostatnią ligę angielską odpuszczam na razie bo sprawy się nieco pokomplikowały.

Zacząłem sobie Udinese. Strasznie to wygląda. Składu nie mam na żadną taktykę chyba :badziewie: Do tego widzę, że bez ustawienia treningów w tym FMie ani rusz. Więc możecie dać jakieś wskazówki z czym nie przesadzać i co najlepiej ustawić. W żadnym FMie od 05 się w to nie bawiłem.

THEMANIEK, napisałbyś tych grajków.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 14 lut 2013, 21:26

Mirek15 to jest proste. Ja bym Ci zeskanował moje ustawienia treningów, ale do przyszłego piątku siedzę u siostry/teściów. Postaram Ci się jakoś Ci to wyjaśnić.

Mi np asystent podpowiedział na początku, że zbyt lekko ćwiczę podczas przygotowań, więc przerzuciłem obciążenia na przedostatnie pod względem ciężkości. Do tego normalnie ustawiam (grając w niższych ligach ang) odpoczynek po meczach i treningi przedmeczowe związane z ćwiczeniem taktyki. Ale jeśli grają źle przy SFG to wrzuć im to, bądź inny element. Potem gdy poprawią zmień na taktykę, aby po prostu do usranej śmierci to ćwiczyć. W sezonie daje im średnie zaangażowanie w trening, aby nie łamali się.

Do tego pamiętaj o kornerach. Ja dopóki nie znalazłem sposobu na to, to praktycznie w każdym meczu coś traciłem z rogu. Zdarzało się tak, że rywal mi wali np 3 gole z rogów w jednym meczu oddając tylko te 3 strzały na bramkę. Ogólnie to ustawia DL i DR (chyba, że któryś z nich jest zajebisty w główkach i kryciu) na słupkach. Ale może inaczej. Największe lamy ustaw na słupkach, napastnika zostaw z przodu, do tego przed polem karnym najlepszego sprintera w drużynie, środkowi obrońcy do krycia najwyższych, reszta do krycia. Nie baw się w żadne podbiegania do rozegrania rywala, bo zanim do niego doskoczysz to i tak wrzuci gałę.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 14 lut 2013, 22:07

W ustawieniu "priorytet domyślny" ustawiłem defensywne SFG. Do tego obciążenie jest na średnio. Planowanie treningu meczowego mam mniej więcej na środek, lecz bliżej strony więcej treningu meczowego. Do tego uczę cześć piłkarzy zagrania nowego bądź treningu na nową pozycję.

Co do rogów. Ustawiony automatycznie miałem bocznych obrońców na słupki. Środkowych na krycie wysokich do tego CM i DM ustawiony na krycie zwykłe. Jeden z napastników cofnięty drugi gra bardziej z przodu.

Ogólnie planuje ściągnąć mojego ulubieńca - Kara z Tromso. Chłop był poprzedniej wersji kosmiczny, a do tego jest wysoki oraz silny więc do SFG będzie idealny.

e: Co do mojego problemu lapkiem to wystarczyło go trochę odkurzyć :mrgreen: Przystawiłem odkurzacz do miejsca gdzie znajduje się wiatrak na 2 minuty i gitara. Nawet go nie musiałem rozbierać.'

e2: Mogłem posłuchać Arwina. Ta gra jest tragiczna. Jak nie ogarnę wyników to ląduje to na natychmiastowej sprzedaży.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 15 lut 2013, 16:33

Ta gra ma dalej masę błędów i normalna ona już nie będzie normalna.

Gram Udinese. I dostaje u siebie 0:4 do połowy z Bologną. Nie da się w to grać.

e:Już nie mówiąc, że kiedyś Milanem dostałem 6:1 z Chievo. Wystawiając najsilniejszy skład.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2013, 16:37 przez Slim91, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 15 lut 2013, 16:37

Mirek15 narzekasz jak stara baba :P Trochę pracy i nie będzie takich akcji. Ja jakoś zagrałem 50 spotkań Crewe, miałem 45% skuteczności w wygranych i nie zwalam winy na błędy w grze* :)

*narzekać możesz na silnik meczowy, a nie na błędy w grze, choć ja nie narzekałbym na to :)

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 15 lut 2013, 16:42

Żebym nie wiem co ustawił taki wynik z Bologną mi nie powinien paść. Przecież to jest praktycznie nierealne. Bawię się w ustawienia, ale to niewiele daje. Może takie są początki każdego zespołów, lecz wątpię, że trudno będzie zrobić zespół który będzie grał równo. Z wyjątkiem gigantów w swoich klubach.

Na jakich akacjach gracie :?: Ja osobiście na kluczowych i 2 na 3 akcję które są pokazane kończą się golem.

e:Teraz poszło z Chievo 0:2 dla Mnie.

e2: Z drugiej strony to Udinese ma strasznie marny skład. Najgorszy jaki prowadziłem nimi we wszystkich FMach.

Szkoda, że w wyszukiwarce piłkarzy nie można ich szukać wg klauzuli odejścia jaką mają w kontrakcie.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 15 lut 2013, 16:52

Ja gram na szczegółowych, mecz mi trwa jakieś 20 minut, ale dzięki temu na ewentualnie błędy mam większy wpływ (dokładnie widzę, który zawodnik źle się ustawia, źle podaje, daje się mijać, po prostu nie gra dobrze - ba, widzę też czy styl gry jaki nakreśliłem na ten mecz się sprawdza i jeśli nie, bez problemu mogę go zmienić, czy to poleceniami, czy w samej taktyce).

Nie obraź się Mirek, ale ja mam wrażenie, że ta gra po prostu nie jest dla Ciebie. Ty byś chciał ustawić byle jaką taktykę, robić sobie transfery i wygrywać mecz za meczem, bez jakiejkolwiek pracy. By zespół dobrze grał potrzeba cierpliwości. Zawodnicy muszą przystosować się do taktyki, co trwa przeważnie więcej niż sezon (choć wyniki świetne przy odrobinie szczęścia można osiągać już w pierwszym), nowo-sprowadzeni muszą mieć czas na naukę języka, aklimatyzację, wejście w taktykę. Trzeba pracować nad indywidualnymi umiejętnościami zawodników pasującymi do taktyki i - przede wszystkim - trzeba dopracować taktykę. Nakreślenie ogólników to tylko jeden z elementów. By wszystko bardzo dobrze funkcjonowało trzeba popracować ręcznie nad paskami zawodników, dostosować je tak, by pasowały i do ogólnych założeń i do umiejętności zawodnika grającego na danej pozycji. Poza tym pogoda i stan murawy też są ważne, a bardzo dużo osób to pomija. Przy deszczy np. grając krótkimi podaniami drużyna praktycznie zawsze gra dużo gorzej niż normalnie. Trzeba wykorzystywać wolne strefy (np. przeciwnik gra 352, przez co zostawia praktycznie puste boki, to nakazać grać skrzydłami) itd.

Przykładowo, jeśli na szczegółowym widzę, że Lamela często schodzi ze skrzydła do środka, bo tak to ma nakreślone, ale dupa z niego nie schodzący napastnik (bo bramkarzowi za bardzo nie zagraża), to paski reguluję mu tak, by pomagał w kreacji (cofnięcie nastawienie, zwiększenie swobody, zminimalizowanie rajdów i ataków kosztem zwiększenia prostopadłych piłek, zmienienie funkcji z ataku na wsparcie) etc.

Po prostu trzeba nad tym posiedzieć i musi się chcieć, a nie ustawić i już.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”