Ogólna dyskusja o polityce - Strona 297

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Re: Ogólna dyskusja o polityce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 01 mar 2013, 12:46

Nie wykluczam w przyszłosci jeśli pewne czynniki się zmienią do których obecnie jest daleko.Wtedy bedą poważne przesłanki.

Na dzień dzisiejszy to rusofobia którą niezalezna czy gazeta Polska lubi pokazywać- komoruski zamordowany prezeydent przez kacapów plus wojna z Rosja.

Nie wykluczam bo czynniki za 10-20 lat sie mogą zmienić, na chwile obecna poza rusofobią przesłanek nie ma, no ale niektóre srodowiska potrzebuja jej jak tlenu do oddychania.

Zeby łopatologicznie to przedstawić- mało wskazuje by taka druzyna jak Werder wygrała LM, je jesli za pare lat jakis Romek ich kupi i zaczniem sprowadzać gwiazdy beda jakieś przesłanki.

I tym się własnie róznimy Bobromirze.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6531

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 01 mar 2013, 12:55

MGiggs pisze:Nie wykluczam w przyszłosci jeśli pewne czynniki się zmienią do których obecnie jest daleko.Wtedy bedą poważne przesłanki.
Boromir pisze:Moim zdaniem? Na chwilę obecną nie, bo i tak robią u nas co chcą. Za jakiś czas, jak zmieni się ekipa rządząca i jak gaz łupkowy ruszy to być może.
MGiggs pisze:I tym się własnie róznimy Bobromirze.
Różnimy się jak nie wiem...

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1682

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 01 mar 2013, 13:02

Nie wiem czemu cały czas posługujesz się hiperbolami. Albo kompletnie nie ma zagrożenia, no zero, nul, nicziwo! Albo już straszenie wojną, która czai sie dosłownie za każdym najbliższym krzakiem i rzekoma masa ludzi, która w to wierzy, rusofobia zaawansowana, zaściankowość i ciemnogród.

A ja nie bawie się w prognozowanie, jak już coś spekuluje to zaznaczam, ze poruszam się w głębokim political fiction. Podaje jedynie fakty.
Rosja zbroi się na potęgę, organizuje manewry wojskowe, których motywem przewodnim jest atak na Polskę. Prezydent Putin wygłosił przemówienie w którym podkreślił troche dwuznacznie, ze w najbliższych latach możemy spodziewać sie głębokich zmian geopolitycznych. Komisja obrony parlamentu brytyjskiego opracowała ekspertyzę w której oświadcza, ze te zbrojenia Republiki Rosyjskiej bezpośrednio zagrażają suwerenności Królestwa, Prezydent Szwecji otwarcie przyznaje, że na gwałt potrzebne jest dozbrojenie i zmodernizowanie armii bo jej obecny stan kompletnie nie gwarantuje jakiegokolwiek poczucia bezpieczeństwa (te dwa kraje, do spółki z Estonią Finlandią, Dania i Norwegią rozpoczęły zresztą ścisłą współpracę, póki co oficjalnie gospodarcza ale nikt nie ukrywa, że głównym jej celem jest zacieśnienie współpracy militarnej) itd, itp!

A Ty tutaj teraz, mimo powyższych faktów, mimo doświadczeń historycznych, mimo kolosalnie trudnego położenia geopolitycznego, mimo niestabilnej sytuacji w wielu krajach Europy zachodniej etc. jesteś na tyle arogancki aby z całą buta i pewnością siebie stwierdzić, ze wojny niet, za żadne skarby świata, nawet 1% szans nie ma! Gratuluje.

Nikt nie mówi, ze wojna na 100% będzie, że już klamka zapadła. Mądrzy i przezorni mówią aby spróbować się na każdą ewentualność przygotować bo to cechuje państwa poważne! Nic więcej! Mówienie, ze rusofobią jest przekonanie aby Polskę ubezpieczyć w jakiś racjonalny i sprawny system obrony, zakrawa mi na totalną głupotę. Nie obraź się. A to, ze system obrony powinniśmy mieć głównie tak skonstruowany aby był najskuteczniejszy w potencjalnym ataku ze wschodu wynika z... no kurde ze wszystkiego. Począwszy od naszej obecności w NATO, przez doświadczenia historyczne na ostatnich wydarzeniach kończąc. Nie ma nic nadzwyczajnego w tym, że jeśli byśmy budowali system obrony terytorialnej to byłby on w głównej mierze ukierunkowany na Rosję. I nie ma to nic wspólnego z rusofobią.
Pianie, ze wojna to melodia przeszłości, ze wojen nie będzie i że nic nam nie grozi, normalnie pokój wieczysty nic tylko się bawić jest... pisałem kiedyś historia powtarza się jako farsa. Po prostu słów brak.

Amerykanie tracą, o ile już nie stracili, swoje zainteresowanie tym regionem świata, co zauważy nawet osoba swoją wiedzę o aktualnych stosunkach międzynarodowych czerpiąca z Faktów TVN. I potencjalna agresja, któregokolwiek kraju europejskiego na którykolwiek kraj europejski może spotkać się z taką samą reakcja jak w przypadku agresji Rosji na Gruzję.

MGiggs, ciesze się, że dopuszczasz, że za 10-20 lat... Tylko aby się przygotować na to co może się wydarzyć za 10 czy 20 lat musimy działać teraz! A teraz to wygląda tak, że domaganie się działania zmierzającego do poprawienia naszego stanu bezpieczeństwa kwitowane jest tak - RUSOFOBIAAAA! Lekki błąd logiczny według mnie
Jak zaczniemy działać po pojawieniu się poważnych przesłanek, że konflikt może być to już może być o jakieś 10 długości za późno.
Posłużyłeś się przykładem to pozwól, ze tez to zrobię. To jest trochę tak jakby piłkarze realnie zaczęli grać w 85 min bo zorientowali się, że przegrywając 0:1 wcale mistrzostwa nie zdobędą. Może 5 min wystarczyć ale może okazać się ,że co najmniej kilka min jest już za późno.

Si vis pacem, para bellum!

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 01 mar 2013, 13:26

Mascara trudno mi z Toba polemizowac jeśli w 1 poscie piszesz ze nie dopuszczam wojny by pozniej napisac że dopuszczam.Już tu osobnik w tym temacie sam się ze soba nie zgadzał- nie idz ta drogą :lol:

za 20 lat Niemcy nas moga najechać- nikt tego nie wie.Oczywiscie że trzeba zbroić armie ale warto zrozumieć że nawet włożenie wielkiej kasy w Armie nie dam nam mozliwości równej walki z Rosją.Wplatanie tutaj Szwajcari uznaje za element humorystyczny.

Podsumuje- musiałoby się wiele złego wydarzyć w Nato i UE.Jankesi musielby sie cofnąc 30 lat do tyłu a kacapy 30 do przodu by była możliwość Wojny. Na razie jest to wróżenie z fusów, tak samo za 20 lat mogą nas najechać Niemcy.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 01 mar 2013, 13:46

Aleksander Dugin znany rosyjski profesor, którego książki są podręcznikami w rosyjskich akademiach wojskowych, doradca Kremla i bliski znajomy Wladimira Putina, ogólnie postać bardzo w Rosji powazana i szanowana, niedawno w jednym z wywiadów dla litewskiej prasy stwierdził, że Estonia i Łotwa (Litwy pewnie z grzeczności nie uwzględnił w końcu wywiad był dla jej prasy) to są dwa kraje które są kawałkami Rosji. Częścią Rosji. I obojętnie kto na Kremlu będzi sprawował władze czy liberałowie czy nacjonaliści to predzej czy później te kraje będą przez Rosję okupowane. I tak sie stanie.
Na pytanie kiedy się to stanie stwierdził, że jak tylko Rosja otrzyma wyraźny sygnał ze strony USA, ze te juz kompletnie mają w powazaniu co Matka Rosja robi w jej regionie świata.
I na to nikt nie zareagował! Nikt w Rosji nie zdementował tych słów, nikt nie stwierdził że ten Dugin to kompletny wariat. Dalej cieszy się pełną estymą wśród rosyjskiej elity.
Estończycy, któzy maja u sibie dodatkowo prawie 30% mniejszość rosyjską niemal srają po kostkach. To samo zresztą Finowie. łotysze troche mniej bo u nich zdaje się podobnie jak na Ukrainie pokaźna częśc społeczeństwa nawet by się ucieszyła na restytuowanie Związku Sowieckiego

Warto sobie pewne rzeczy uświadomić zamiast jak mantrę powtarzać: są USA, jest bomba atomowa, wojny nie będzie, agresja nikomu nie grozi, a jak już to talibom po drugiej stronie globu.
My bomby atomowej nie mamy, a USA borykające się z coraz większymi problemami wewnętrznymi i perspektywą Chińskiej konkurencji, też nie ukrywającej swych imperialnych zamiarów, wcale nie muszą być chętne do angażowania się w wojne z Rosją aby bronić Estoni, Łotwy, Litwy czy Polski! I opieranie swojej strategii wojskowej z jednej strony na negowaniu możliwości jakiegokolwiek konfliktu w najbliższych latach, a z drugiej na bezgranicznej i bezinteresownej wierze w pomoc Stanów Zjednoczonych to skrajna nie odpowiedzialność.

MGiggs ostatni fragment dopisałem jak już odpisałes Boromirowi, ze za 10 czy 20 lat.... I powtórzę, skoro dopuszczasz, ze za 10 czy 20 lat to kompletnie nie rozumiem czemu wyśmiewasz i oskarżasz o rusofobie osoby, które apelują aby poprawić polską obronność... troszke konsekwencji.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 01 mar 2013, 13:54

MGiggs pisze:Już tu osobnik w tym temacie sam się ze soba nie zgadzał- nie idz ta drogą
Wytłumaczysz mi dlaczego, mając te same zdanie na ten temat (tj. na razie wojny nie będzie, Rosji się to nie opłaca, ale za jakiś czas wiele może się zmienić (czego zresztą uczy historia, że wszystko czasem zmienia się błyskawicznie) i już tak kolorowo nie będzie), ja jestem rusofobem, a Ty po prostu chłodno kalkulujesz?

Awatar użytkownika
michal2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: michal2 » 01 mar 2013, 14:17

Obronność można poprawiać ale i tak dostaniemy wpie***l.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 01 mar 2013, 14:25

Bobromirze nie miałem Ciebie na myśli.

Nigdzie nie napisałem że Polska ma sie nie zbroić bo ma ale dzieki sytuacji geograficznej i gospodarczej nie mamy szans zbudowania armi która by zatrzymała kacapów, dlatego potrzebne są sojusze.

Wojna może być bo nie wiadomo kto bedzie rzadził w USa za x lat a jaka partia wygra w Niemczech wybory.Armie nalezy mieć dobra jednak cała otoczka domniemanej wojny, wplatywania w to zamachu Rosjan na Kaczyńskiego ma wytworzyć fobie.rządza nami zdrajcy i komoruski.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 01 mar 2013, 14:35

Wystarczy poczytać tekst na niezaleznej o ataku rosji na Polske w 2 częściach, komentarze pod tekstami oraz zapoznać się z Historią tej strony- to przecież Ruscy nam zabili prezydenta, Komoruski na okładce jako pachołek Moskwy.Oczywiscie nie ma fobi :lol: to pewnie najnormalniejsza kolej rzeczy.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 01 mar 2013, 14:53

Jak ktos powołuje zdanie innych to jest ok, jak ja podaje coś co nie pasuje to słysze tekst-co mnie obchodzi co sadzi niezalezna. Napisałem tylko że jest front ktorym rusofobia jest na rękę.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1370
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 01 mar 2013, 15:17

Zabijesz muchę jak cie wkurza?Zabijesz bez większego wysiłku.
To samo zrobisz z np. z szerszeniem?Nie sądzę - dwa razy się zastanowisz zanim uderzysz,bo ryzykujesz bolesne użądlenie.

Prosta logika,która jak widać,niektórym się wymyka...

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 01 mar 2013, 15:22

MGiggs pisze:Bobromirze nie miałem Ciebie na myśli.
Aha. O tej konkretnej sprawie wypowiadają się trzy osoby, więc mogłem się pomylić. Zresztą nigdy nic nie wiadomo, skoro nawet nie znasz nicku osoby, z którą dyskutujesz.

Może jak chcesz pogadać o rusofobii na niezależnej to wklej artykuł na ten temat i wtedy zadaj pytanie czy się z tym ktoś zgadza, a jak odpowie, że tak, to dyskutuj.

EOT z mojej strony.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 01 mar 2013, 15:27

Mazur o logice i szerszeniach..złote usta jednak w tym roku ma juz Morrow wiec odpuść.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 01 mar 2013, 16:44

MazurXIII pisze:Zabijesz muchę jak cie wkurza?Zabijesz bez większego wysiłku.
To samo zrobisz z np. z szerszeniem?Nie sądzę - dwa razy się zastanowisz zanim uderzysz,bo ryzykujesz bolesne użądlenie.

Prosta logika,która jak widać,niektórym się wymyka...

Dokładnie! O to bez przerwy się rozchodzi! Świetne porównanie.

Awatar użytkownika
Arwin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 83

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arwin » 02 mar 2013, 0:21

Wałęsa genialnie podsumował pedałów w dzisiejszych Faktach po faktach, polecam obejrzeć :wink:

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”