Reprezentacja Polski (zbiorczy) - Strona 556

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

#TeamLewandowski czy #TeamProbierz?

#TeamLewandowski
8
40%
#TeamProbierz
4
20%
Na selekcjonera Tomasz Tułacz, niech grają zawodnicy U-20 i naturalizowani Kongijczycy
8
40%
glowas12345
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 104

Re: Reprezentacja Polski (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: glowas12345 » 27 mar 2013, 12:50

niente pisze:Jurek Dudek dołączy do klubu Wybitnego Reprezentanta w spotkaniu z Liechtenstainem, wszyscy będą wiedzieli, że ten mecz organizowany jest dla Dudka, że dlatego on w tym meczu zagra. A z Wasylem co zrobiono? Swój jubileusz obchodził na ławce, wszedł na 10 minut i go wygwizdali w dodatku, a o tym, że to jego 60 występ w reprezentacji to nikt nie pamiętał. Żenada.
Tyle że z Dudkiem to jest inna sytuacja, był podstawowym bramkarzem w klubie to bronił w reprze. Jego dwa ostatnie występy w kadrze były bardzo dawno, słaby z Finlandią, a potem gdy nie walczyliśmy już o nic ze Słowacją w el.MŚ. Potem Dudek sie całkowicie usunął, on zawsze przyjmował to na klate, trenerzy nie powoływali rezerwowego bramkarza Realu, a on się z tym pogodził. Natomiast Wasyl w klubie nie gra, nic mu nie idzie, tymczasme gra w najwazniejszym do tej pory meczu eliminacji i daje ciała, może daltego go wygwizdali? Może trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść?

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 27 mar 2013, 13:03

Polska nie ma dobrych(tj wyszkolonych technicznie z golem i podaniem) środkowych pomocników a ofensywni pomocnicy to nie są żadni wirtuozi lub łowcy goli(od biedy może być pełniący czasem taką rolę w Trabzonie Mierzejewski), więc granie 4:2:3:1 w środku pola z drewnianymi przecinakami i gnuśnym francuzem jest bez sensu
Moim zdaniem jedyne na dziś rozwiązanie go grać 4:4:2 bądź 4:4:1:1 z dwoma napastnikami bo akurat wśród skrzydłowych i napastników jest względnie(słowo kluczowe względnie) w czym wybierać.

Ale drugi, a raczej pierwszy problem to obrona, środek i lewa strona. Są dwa cz raczej 3 słabe ogniwa - Wasilewski, Boenisch i Wawrzyniak. Poza tym Glik to nie jest "urodzony szef defensywy", ale z tym trzeba żyć. Jak bym wywalił obu obecnych lewych "defensorów" :roftl3: wystwaił Komorowskiego jako defensywnego Lewego obrońcę z zakazem przekraczania linii środkowej i raczej pracował na asekuracją Piszczaka. A na środku obok Glika może Celeban

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 27 mar 2013, 13:55

grzegorzfcb pisze:Polska nie ma dobrych(tj wyszkolonych technicznie z golem i podaniem) środkowych pomocników
Jest taki jeden we Florencji, ale problem jest taki, że chyba sam nie pamięta kiedy ostatnio grał w piłkę poza młodzieżówką. A w meczu kadry było właśnie u niego wyraźnie widać problemy wynikające z braku gry.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 27 mar 2013, 14:44

Heh jak niewiele potrzeba jeśli chodzi o piłkę nożną w Polsce żeby odwrócić nastroje i nastawienie o 180 stopni. Fornalik po klęsce Smudy dostał pewien kredyt zaufania i dwa remisy z Czarnogórą i Anglią wystarczyły aby znowu uwierzyć, że da się stworzyć coś fajnego z tą grupą ludzi. Wystarczył jednak jeden mecz z Ukrainą aby wszystko to spalić i przywołać bolesne wspomnienia z Euro. Nie ma chemii w tym zespole i nic nie wskazuje na to, że ta chemia się nagle pojawi. Jeśli mecz przy pełnym stadionie kibiców, po kompromitującym Euro, żałosną akcją z dachem przed meczem z Anglią i kilku kiepskich meczach towarzyskich nie był w stanie w tych gościach wyzwolić woli walki, agresji i chęci zabijania się dla narodowych barw to trudno przypuszczać, że nagle za kilka miesięcy zaobserwujemy całkiem inną mentalność. Żeby było śmieszniej Ukraina wcale nie zagrała jakiegoś kosmicznego meczu, katastrofalne błędy Polaków i błyski indywidualności sąsiadów wystarczyły, my też mieliśmy graczy, którzy mogliby zrobić to samo dla nas, różnica była taka, że Ukraina wbrew wszystkiemu stanowiła kolektyw i zespół, który wiedział, że dobry wynik musi wygryźć a Polska to wciąż ten sam podzielony zespół z gwiazdkami i wyrobnikami, który nie wie jak ma pracować razem a w dodatku doszło do tego jakieś dziwne podejście do meczu i w efekcie jedne z największych kompromitacji i rozczarowań ostatnich lat, porównywalne z przebiciem balonika Smudy podczas meczu z Czechami.

Dlaczego piszę o meczu z Ukrainą? Ano dlatego, że to wczorajsze spotkanie IMO kompletnie nic nie znaczy, co prawda pokazało kilka smutnych faktów, o tym jednak dalej. Czy wygralibyśmy 15:0 po pięknych klepkach czy 2:0 po dwóch karnych to dla mnie ten mecz i tak nic by nie zmienił. Było wiadomo kilka miesięcy temu, że u siebie wygramy kilkoma bramkami jak każda drużyna, która ma aspiracje jechać do Brazylii, testem był mecz w piątek.

Byłem przeciwnikiem zatrudnienia Fornalika od początku nie dlatego, że uważam go za słabego trenera. IMO na polskie realia to całkiem niezły fachowiec ale brakuje mu charyzmy i autorytetu. A to przy tej grupie zawodników i jej mentalności jest niezbędne. O ile przez lata mieliśmy pokolenia gwiazdorków, dla których życiowym sukcesem był wyjazd za granicę, zagranie kilku meczów i sprawdzanie konta z perspektywy ławki tak teraz pojawiło się kilka indywidualności kojarzonych w europejskiej piłce, które sprawiają wrażenie graczy mających aspiracje osiągnąć coś więcej niż tylko grzanie ławy w pierwszym z brzegu zagranicznym klubie. Dodając do takiej grupy naszą polską mentalność żeby ze zlepku takich gości zrobić drużynę, która będzie stanowiła kolektyw trzeba autorytetu, człowieka, który przedstawi swoją wizję, zarazi nią zespół i będzie miał w nim niepodważalną pozycję i autorytet.

Mam wrażenie, że drużyna jest podzielona, na tych fajnych i tych mniej fajnych a sam Fornalik podobnie jak Smuda nie ma szacunku całego zespołu. Owszem takie trio z BVB powinno ślepo słuchać każdego, niezależnie czy to Klopp, Probierz czy Fornalik ale mam wrażenie, że pracując na co dzień z charyzmatycznym Niemcem nie potrafią z takim zaangażowaniem oddać się wizji, wydaje się, że z każdym meczem coraz bardziej kulawej, Fornala. Z jednej strony nie można sobie pozwolić na pomijanie graczy, którzy wyróżniają się na arenie międzynarodowej na wręcz niespotykaną w ostatnich latach w Polsce skalę i to przez tak długi okres. Z drugiej jednak potrzebny jest ktoś kto będzie miał posłuch, potrafił trzasnąć drzwiami, złapać za niewyparzone pyski, pominąć albo posadzić jednego z drugim na ławie i kto w przerwie takiego meczu z Ukrainą będzie wiedział jak obudzić drużynę. Fornalik nie wygląda i nigdy nie wyglądał na takiego człowieka. Jak go głaskano i był pewien kredyt zaufania wszystko było ok, jak przyszło jednak niepowodzenie i fala krytyki wychodzi na to, że tę drużynę trzyma sobie kilka jednostek a trener sam do końca nie wie co ma zrobić.

Owszem, nasz potencjał ludzki nie powala już od lat. Z drugiej strony jeśli chodzi o indywidualności mamy też kilka nazwisk, o których Engel czy Janas mogli tylko śnić. Oczekujemy od nich więcej niż od innych i mamy do tego prawo, warto jednak też wziąć pod uwagę, że funkcjonują oni dobrze w drużynach, które pracują jak świetnie skonstruowane maszynki. Reprezentacja Polski IMO na ten moment nie jest drużyną tylko zlepkiem przypadkowych, grających na co dzień lepiej lub gorzej ludzi, którzy się średnio lubią i rozumieją, tu nie ma drużyny a co dopiero maszynki. Nie demonizowałbym też braku typowej "10", przydałby się ktoś taki ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Moglibyśmy mieć i Zizou za plecami Lewandowskiego a Ukraińcy w piątek i tak mogliby nam wbić te 5 bramek bo minimum tyle powinni strzelić. Jak nie ma się np. Messiego to zabija się o wynik i nadrabia charakterem jak robili to Ukraińcy, u nas nie dość, że plan na mecz był słaby to i głowy nie pracowały bo miałem wrażenie, że po pierwszej połowie mecz się skończył.

Żeby nie było nie uważam, że problem leży jedynie w sferze mentalnej. Wczorajszy mecz z amatorami obnażył kilka strasznych niedociągnięć. Od braku pomysłu na grę i różnych jej wariantów nawet na tle amatorskiej drużyny przez kiepską i chaotyczną organizację gry po totalny brak przygotowanych stałych fragmentów gry. Mieliśmy 19 rzutów rożnych + kilka wolnych z bocznych sektorów boiska i grając przeciwko drużynie księgowych, bankowców i urzędników ani razu nie stworzyliśmy z tych stałych fragmentów gry poważnego zagrożenia. Niektóre rzeczy niezależnie od przeciwnika, zaangażowania i wyniku robi się mechanicznie, u nas tego kompletnie nie ma. Bramki wpadły albo po nabitych rękach i karnych, juniorskich błędach w kryciu Piszczka i Teodorczyka albo przegrywaniu pojedynków biegowych przez amatorów. Na palcach jednej ręki można policzyć przemyślane i wypracowane akcje naszej drużyny, to pokazuje, że praca trenera z drużyną poszła w złą stronę bo po tych kilku miesiącach jakiekolwiek efekty muszą być widoczne a tymczasem my się wręcz cofamy w rozwoju choć nie bardzo jest z czego.

Awatar użytkownika
Edekkomentuje
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Edekkomentuje » 27 mar 2013, 16:36

niente pisze:
Czekam na jakąś dyskusję, bo tu nie ma co zamiatać tego meczu z San Marino pod dywan, tylko trzeba rozmawiać. I mam nadzieję, że pan Fornalik odwiedzi niedługo Cafe Futbol i wytłumaczy się ze wszystkich swoich decyzji. Dziękuję.
Nawet jeżeli pojawi się w programie to i tak się nie będzie tłumaczył. Standardowe gadanie, pasuje do koncepcji itd, to wybory selekcjonera, a nie polskiego ludu, on to widzi tak, a nie innczej ;). Co nie oznacza, że ma rację, bo nie ma w wielu przypadkach, które zostały już tu omówione.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 677
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 27 mar 2013, 18:32

Z żalem oglądałem wczorajszy mecz. Nie wiem po raz który już się nakręciłem i balon pękł tak szybko jak szybko został nadmuchany. Pierwsze wrażenie optyczne, które mi się nasuwa na myśl, to reprezentacja plus kibice. Montypython by się ucieszył. Dawno nie widziałem tak zdegustowanych kibiców drużyny narodowej, wygwizdali każdego od Bońka po Tuska. I słusznie.

Taktyka na meczu załamała mnie totalnie. Jak zobaczyłem, że Fornalik chce zagrać dwoma (DWOMA!) defensywnymi pomocnikami przeciwko kelnerom, stwierdziłem że na jednym piwie się nie skończy ten spektakl. Nie było komu ciągnąć gry, podawać, odbierać, myśleć. Ot wyszła zgraja chłopaków pokopać piłkę. Na orlikach ludzie czasem mają więcej fantazji niż nasze chłopy-topry wczoraj.

Lewanowski-Piszczek-Błaszczykowski. Wiele się już mówiło i pisało o tych ,,złotych" chłopakach. Ale żeby nie umieć okiwać piłkarza San Marino? Nie wygrać główki? Przegrać pojedynek siłowy? Dać się ,,przejść"? No to już chyba lekka przesada. Co to w ogóle za pieprzenie o tym, że jak Klopp ich zmotywuje to zagrają? To co ma powiedzieć taki np. Samuel Eto jak wraca do reprezentacji kraju? W dupach się chłopakom poprzewracało czy co? Biegali jak panienki i nie było widać nawet procenta zaangażowania z meczy Borussi. Błaszczykowski swoimi minami na trybunach też przesadzał, bo akurat by dużo jego osoba dała temu zespołowi. Lepiej klepać gębą w mediach. A dalej to już równia pochyła...

Fornalik oczywiście dołożył do tego cegiełkę. Fakt faktem, że to trener spaja zespół, motywuje i daje cenne uwagi. Pytanie za 100 pkt: JAKIEJ MOTYWACJI TRZEBA PIŁKARZOWI, ŻEBY GRAŁ DLA REPREZENTACJI SWOJEGO KRAJU NA 200%? Może po meczu warto było zapytać któregoś z piłkarzy San Marino, co? A przed meczem przed Ukrainą niby co miał im powiedzieć? To oni nie wiedzieli o co grają i dla kogo? Nie śpiewali hymnu? Więc z czym problem? Może na przykład w koszulkach Borussi by się im bardziej chciało?

Nie było taktyki, nie było sensu w ogóle liczyć że coś się w tym meczu zmieni jak się widziało ustawienie. Wstyd! Awans na MŚ to już daleka przeszłość i im szybciej ludzie to skumają tym lepiej dla ich nerwów. Mam najlepszy skład o 10 lat, a nie potrafimy się ze sobą dogadać i kolektywnie zagrać dwóch meczy na pół roku. No to trzeba czyścić. Obraniaka wysłać do szkoły, żeby się Polskiego nauczył= powołanie. Lewandowskiego odsunąć na jeden mecz, nawet za cenę gorszej jakości żeby wiedział, że nie jest świętą krową. Dać szansę młodym, wybieganym, bo wolę przegrywać 0:5 w dobrym stylu, niż patrzeć jak żelusie gadają o wszystkim tylko nie o tym, że nie umieją razem wymienić kilku podań.

Dwa plusy jakie na dzisiaj widzę to Borubar i Salamon.

A to co zrobił Fornalik Wasylowi wczoraj, to już w ogóle jest przegięcie pały. O takim przejściu do historii marzył.
Będzie hardcore jakich mało. Dobrze, że jest Zibi, bo może wrzuci kilka pomysłów z zachodu i jako jeden z nielicznych kopnie w dupę tych, którym się wydaje że sama ich obecność w reprezentacji wystarczy.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 786

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 27 mar 2013, 18:46

A ja się wcale nie zdziwię jak niedługo Wasyl ogłosi koniec kariery reprezentacyjnej i Fornalik chciał mu właśnie dać wystąpić w tym 60 spotkaniu. Ciekawe czy mam rację.

krzysiu
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 145

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzysiu » 27 mar 2013, 20:03

Dobrze powiedział Wojtek Kowalczyk , że dla niego jedyną motywacją było usłyszenie Mazurka Dąbrowskiego i to mu wystarczało do bycia zmotywowanym . Niestety wydaje mi się , że nasi piłkarze są trochę zmanierowani.

Awatar użytkownika
rzeznik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rzeznik » 27 mar 2013, 20:41

janop pisze:Dla mnie większym rozczarowaniem od Lewego jest Milik. Dostał szansę z kelnerami to powinien walczyć jak szalony, a nie snuć się bez celu...
Na domiar złego dla Milika Teodorczyk strzelił gola parę minut po wejściu za niego. Mógł się też wczoraj podobać Kosecki, dużo zamieszania robił.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6537

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 27 mar 2013, 21:01

maciek_88 pisze:A ja się wcale nie zdziwię jak niedługo Wasyl ogłosi koniec kariery reprezentacyjnej i Fornalik chciał mu właśnie dać wystąpić w tym 60 spotkaniu. Ciekawe czy mam rację.
O tym samym pomyślałem jak zobaczyłem zmianę.

To poda ktoś te nazwiska tych Włochów, co niby mają zbawić naszą kadrę? Na razie przewinął się Tardelli, który nie jest jakimś wybitnym trenerem patrząc na przebieg jego kariery.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 786

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 27 mar 2013, 21:10

Ja słyszałem o Zemanie i Di Matteo :lol: . Zdenek i jego 2-0-8 przy rozpoczęciu od środka w kadrze. Nie mogę się doczekać :ok:

Awatar użytkownika
Edekkomentuje
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Edekkomentuje » 27 mar 2013, 21:33

maciek_88 pisze:A ja się wcale nie zdziwię jak niedługo Wasyl ogłosi koniec kariery reprezentacyjnej i Fornalik chciał mu właśnie dać wystąpić w tym 60 spotkaniu. Ciekawe czy mam rację.
Wiadomo, że to było 60 spotkanie i dołączył do grona Klubu Wybitnego Reprezentanta. To na pewno taki ukłon ze strony Fornalika dla Wasyla. Nawet jeżeli nie zakończy on kariery w reprezentacji, to nie wiadomo czy szybko do niej wróci. W klubie szans grać praktycznie nie ma, chyba że jakaś plaga kontuzji pojawi się w Anderlechcie. A niech ma chłop tą 60 i tak mecz rozstrzygnięty.
BaSSu pisze: Fornalik oczywiście dołożył do tego cegiełkę. Fakt faktem, że to trener spaja zespół, motywuje i daje cenne uwagi. Pytanie za 100 pkt: JAKIEJ MOTYWACJI TRZEBA PIŁKARZOWI, ŻEBY GRAŁ DLA REPREZENTACJI SWOJEGO KRAJU NA 200%? Może po meczu warto było zapytać któregoś z piłkarzy San Marino, co? A przed meczem przed Ukrainą niby co miał im powiedzieć? To oni nie wiedzieli o co grają i dla kogo? Nie śpiewali hymnu? Więc z czym problem? Może na przykład w koszulkach Borussii by się im bardziej chciało?
Nie rozumiem nawet jak w takiej sytuacji można być niezmotywowanym, to już chyba wiedzą tylko sami piłkarze, bo my na własnej skórze nigdy się o tym nie przekonamy. Nie wiem czy to jest tak, że im się nie chce. Wydaje mi się, że Lewemu jak i innym nie podoba się to w jaki sposób gra reprezentacja, ale co mają zrobić? Tu brakuje pomysłu, trenerskiej ręki. Lewy cofa się, rozgrywa, dobrze zastawia, nawet coś tam indywidualnie próbuje, ale jak przychodzi co do czego to nie ma komu tej piłki oddać. Jeden skrzydłowy po jednej stronie, drugi szeroko ustawiony po drugiej, gdzieś w środku dreptający Obraniak czy Majewski i tyle. Ręce opadają.
janop pisze:Ja dodałbym jeszcze jeden plus, czyli Grosika, który w ostatniej chwili wszedł do składu za Błaszczykowskiego i IMO najwięcej dymu w ofensywie robił. Kiwał, wrzucał i nie unikał walki czego nie wszystkich można powiedzieć.
Grosik jest efektowny, ale nieefektywny w reprze. W reprezentacji bez bramki, nie wiem czy ma jakąś asystę, bo nie doszukałem się. Na jego obronę, nie zawsze dostaje dużo minut do gry.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 27 mar 2013, 21:39

Edekkomentuje pisze:nie wiem czy ma jakąś asystę
Wczoraj miał.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 27 mar 2013, 21:51

maciek_88 pisze:Ja słyszałem o Zemanie i Di Matteo . Zdenek i jego 2-0-8 przy rozpoczęciu od środka w kadrze. Nie mogę się doczekać
Niestety Maćku, nic z tych rzeczy :)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 27 mar 2013, 22:44

Super Bartosz za informację, że to nie Zeman ani Di Matteo.

Zresztą lepiej nic nie mów, ostatnio jak twierdziłeś, że masz ciekawe informacje o nowym właścicielu forum i chciałeś zrobić "czystki" to potem nie działało przez tydzień :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”