Reprezentacja Polski (zbiorczy) - Strona 559

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

#TeamLewandowski czy #TeamProbierz?

#TeamLewandowski
8
40%
#TeamProbierz
4
20%
Na selekcjonera Tomasz Tułacz, niech grają zawodnicy U-20 i naturalizowani Kongijczycy
8
40%
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8575
Kontakt:

Re: Reprezentacja Polski (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 28 mar 2013, 13:12

Duch pisze:
lisek_chz pisze:Moim zdaniem na pozycji ofensywnego pomocnika powinien grać Plizga. Chłopak imponuje w Jadze, ma świetną rundę póki co, a na pewno w reprezentacji dawałby z siebie wszystko. Podobnie jak Korzym, którego chętnie bym zobaczył w kadrze za Milika.
Ja wiem, że Korzym to fajny chłopak, wojownik i boiskowy zawadiaka, ale proszę Cię. Wola walki i oddanie dla sprawy, to jedno, ale nie róbmy kabaretu. Gdyby tylko ten czynnik brać pod uwagę, to i Piotrek Rocki, który w Tychach zapieprza za czterech, mógłby się załapać na powołanie. Plizgę ewentualnie można sprawdzić, ale znając życie, nawet jeśli chłopak dostanie powołanie, to pojedzie na kadrę raczej krajoznawczo.
A ja właśnie Korzyma bym powołał. Widać, że zimę przepracował solidnie i wiosną jest w gazie, do tego nigdy nie odpuszcza, nie kalkuluje jak inne panienki. Techniką meczów nie wygramy, bo jej nie posiadamy, vide szkolenie w dzieciństwie. Tutaj trzeba zapieprzać na 110% żeby zdobywać punktów.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 28 mar 2013, 13:23

cloner pisze:Dawać Jurija Szatałowa, dobry trener 8)
Szatałow ma teraz ważniejsze zadania.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 28 mar 2013, 13:39

Plizgę ewentualnie można sprawdzić, ale znając życie, nawet jeśli chłopak dostanie powołanie, to pojedzie na kadrę raczej krajoznawczo.
Szczerze mowiac gdybym mial wybierac miedzy Korzymem a Plizga, to zdecydowanie wolalbym zawodnika Korony, ktory jest obecnie w swietnej formie.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 28 mar 2013, 15:29

niente pisze:No ale nikt nie powiedział, że to nie był ich obowiązek. Nikt nie powiedział, że mecz z San Marino był w JAKIMKOLWIEK stopniu miarodajny. Bo takim nie może być! Ale to, że na tle księgowych, bankierów, kelnerów Grosicki pokazał cokolwiek, warto zauważyć, chociażby w kontekście kolejnych powołań. Bo moim zdaniem Ci, którzy wyszli w meczu z Ukrainą, z San Marino zagrali z przekonaniem, że co nie zrobimy, to i tak wygramy. No i nie było walki, zaangażowania, serducha. Ale taki Grosicki, który w meczu z Ukrainą nie dostał szansy, wyszedł na murawę i zapiep****. I to trzeba chwalić. A nie Lewego, który wie, że nawet jak nie trafi do pustej bramki, to i tak zagra w kolejnym meczu, bo trener Fornalik nie widzi innych napastników.
Ja bym tego tak nie przedstawiał w czarno-białych kolorach, że nagle jeden Grosicki zasuwał a reszta stała i czekała aż mecz sam się wygra. Grał w swoim stylu do jakiego przyzwyczaił ale ja tam nie widziałem żeby szczególnie się wyróżniał pomijając szybkość, którą podobnie jak Kosecki odstawiał amatorów z San Marino. Za to cała drużyna włącznie z Grosickim sprawiała wrażenie niezorganizowanej i bez pomysłu jak rozmontować autobus rywali. Problem jest moim zdaniem głębszy i nie polega tylko na tym, że poszczególnym jednostkom się nie chce. Lewandowski swoje za uszami ma i dobrze by było gdyby ktoś na kadrze go utemperował bo pozwala sobie na zbyt dużo ale także jestem przeciwny przedstawiania jego gry w taki jednowymiarowy sposób jak niektórzy próbują - w BVB strzela bo mu się chce, w kadrze nie bo mu się nie chce albo że w Niemczech strzela bo ma za plecami niemieckie gwiazdy a tak ogólnie to jest słaby. Akurat trudno posądzać o brak starań gościa, który w każdym meczu cofa się po piłkę na własną połowę, pracuje zarówno w polu karnym jak i przed nim. Co innego to jego bardzo słaba skuteczność w kadrze, brak pewności w grze i złe decyzje jakie podejmuje. Zarówno Lewy jak i Piszczek grają znacząco gorzej w reprezentacji w porównaniu z Borussią, także jestem przeciwny zwalania wszystkiego na partnerów z repry ale nie ograniczałbym przyczyn ich słabej gry w kadrze tylko do braku zaangażowania w grę dla tego zespołu.

Odnośnie dyskusji o nowym selekcjonerze, Fornalik pracuje od 8 miesięcy i jakiekolwiek efekty jego pracy powinny być widoczne, wiadome było, że mecz z Ukrainą może okazać się kluczowy w kontekście walki o Mundial. Mecz można przegrać ale styl w jakim zrobiła to polska reprezentacja a także gra jaką zaprezentowała kilka dni później z SM są delikatnie mówiąc niepokojące zarówno jeśli chodzi o sferę mentalną, jak i organizację gry i wizję trenera. Rozmowa o przyszłości selekcjonera odnosi się raczej do przyszłości, do meczu z Mołdawią Fornal raczej jest bezpieczny choć poważnie nadszarpnął swoją pozycję. Ma jeszcze szanse zostać na stołku po eliminacjach ale progres musiałby być naprawdę znaczący a nic na to w tej chwili nie wskazuje.

Pojawiają się nazwiska Korzyma, Plizgi i pewnie lada moment kilku innych graczy. Zgadzam się trzeba testować różne warianty, tym bardziej jak ktoś się wyróżnia ale zbawców bym w nich nie upatrywał. Plusem Fornalika jest to, że dostrzega wyróżniających się zawodników ale sposób w jaki dobrał skład na Ukrainę okazał się jego poważną pomyłką. Gdyby w tym meczu zabrakło Majewskiego zapewne by się go domagano, okazało się, że chłopak, który co prawda nie jest zgrany z zespołem ale ostatnio błyszczał w Championship nie dał wcale więcej od tak krytykowanego Obraniaka. Podobnie Łukasik, który również nie ogarnął. Warto ich testować i dawać kolejne szanse ale jak wspomniałem, nie zaczynałbym szukania przyczyn naszej słabej gry w ostatnim czasie w nieodpowiednich personaliach bo w większości Fornalik buduje kadrę na gościach, którzy faktycznie na to powołanie w jakimś stopniu zasłużyli.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 28 mar 2013, 17:25

Morrow pisze:jestem przeciwny przedstawiania jego gry w taki jednowymiarowy sposób jak niektórzy próbują
Ty się nie liczysz, bo przychodzi do Was po sezonie. Już ze 20 razy go SAF kupił.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 677
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 28 mar 2013, 18:03

Samego Obraniaka akurat zostawiłbym w spokoju. Został w tym wszystkim kozłem ofiarnym i już wystarczy niekrytej krytyki. Cały trzon zespołu jest do przebudowania. Uporczywe trzymanie się jednego schematu skończyło się jak widać tragicznie... Jak nie mamy techniki to trzeba wybiegać wszystko i stworzyć drużynę zgraną od A do Z. Gdzieś czytałem, że Lewadowski fajnie się cofał po piłkę i próbował rozgrywać. Ot, Messi się znalazł nowy. Jego miejsce jest na szprycy i powinien mieć wsparcie drugiego napastnika (Teodorczyk), który weźmie na siebie grę siłową i spowoduje że Lewego przestaną kosić. A jak nie da się grać z takim asem BVB to na ławkę go i dać pograć bardziej atletycznym zawodnikom. To samo jeśli chodzi o środek (którego nie ma). Tutaj trzeba Kaźmierczaka w zestawieniu z jakimś rubieżnym małolatem, który szybkością i walecznością posieje trochę zamętu. Będzie to lepsze od Polańskich i innych takich. Obrona to bankowo Celeban z Salamonem. Doświadczenie plus młodość będzie zajebistością. Po bokach nie ma nikogo poza Piszczkiem (który się na bank przed Moldawią zreperować pójdzie), więc nie jestem taki kozak żeby kogoś wykreować. Wawrzyniak? Benisz? Same kartofle. :badziewie:
Tylko ja się tak bardzo ciesze, że wrócił Boruc? :chill:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8575
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 28 mar 2013, 18:11

Nie tylko, ja też tutaj na forum skakałem z radości.

edit:

przez to, że odpisywałem, nie widziałem bramki, masz minusa!

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 677
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 28 mar 2013, 21:17

Nie no, od razu tam skakać z radości się nie chciało, ale to jedyny zawodnik który miał w tych meczach jakąś charyzmę (chociaż w spotkaniu z San Marino bardziej do rozgrzewania się plus jedna świetna interwencja).

cloner więcej podzielności uwagi :wink:

Swoją drogą, polecam komenatrze Szpaka na onecie. Jest się z czego pośmiać, ale trochę prawdy też tam jest. Przesympatyczny człowiek :rotfl4:

Awatar użytkownika
niente
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: niente » 29 mar 2013, 12:06

Do Boruca nie ma się co przyczepić. Chwała mu za to, że San Marino nie zdołało nam strzelić bramki. A w spotkaniu z Ukrainą żadna z bramek nie obciąża jego konta. Nasza defensywa zachowała się w tych sytuacjach katastrofalnie. A to temat rzeka.

Obraniak kozłem ofiarnym? Ale to nie był pierwszy mecz Ludo, ani drugi, w którym jest strasznie irytujący! Od kilku meczów Obraniak pozoruje grę. Notuje bardzo wiele strat, wdaje się w bezsensowne dryblingi, stałe fragmenty, które rzekomo były jego mocną stroną, bije coraz gorzej (porównanie choćby do Majewskiego w meczu z Ukrainą). Nie jestem w stanie pojąć, że w Bordo Obraniak strzela gole, asystuje, daje z siebie dużo dużo więcej, a w reprezentacji Polski jest cieniem samego siebie. Jeżeli przyjeżdża na kadrę na siłę, jeżeli nie chce grać w reprezentacji, to niech to otwarcie powie. Niech powie i skończymy zabawę.

Moim zdaniem Grosicki wyróżnił się w meczu z San Marino i tyle. Podobała mi się jego gra i mam prawo powiedzieć, że jego występ powinien dać chociaż trochę selekcjonerowi do myślenia. Nie mówię, że w meczu z Mołdawią powinien od początku zagrać Grosik, bo to jeszcze 2 miesiące do tego spotkania i wszystko się może zmienić, ale niech Waldek zda sobie w końcu sprawę, że chociażby (dam tutaj tylko przykład, bez podtekstów proszę) posadzenie na ławkę Kuby, a zagranie Kamilem nie pogorszy naszej gry.

Co do personaliów to można szukać piłkarzy do pierwszego składu. Tylko pytanie, czy trener nie nadał już kilku piłkarzom miana "świętych krów"? Możemy mówić, że Lewego można posadzić na ławce, tylko jeżeli dla trenera nie istnieje nikt inny, to o czym tu dyskutować... Bardzo chciałbym, żeby w tej rundzie Teodorczyk pokazał, na co go stać. Niech strzela chłop jak najwięcej. Może w Bayerze wystrzeli Milik? Czemu nie? Jeżeli obaj będą mieli dobrą rundę, to może wtedy selekcjoner zacznie się zastanawiać. Odnośnie Kaza, jestem na tak. Do tego w przeciwieństwie do Polańskiego, ma dobre uderzenie z dystansu i bardzo dobrze gra w powietrzu. Z Celebanem też dobry pomysł, no ale znów jest pytanie do selekcjonera. Z Salamonem jest jedno ale. Czy będzie grał w Milanie? Jeżeli nie, to ja bym nie ryzykował. Może Augustyn na tą pozycję? Z prawej strony oprócz Piszczka nie mamy nikogo wartościowego. Jędrzejczyk? Raczej stoper... Rzeźniczak? To samo.. A może Julien Tadrowski? Jeżeli facet będzie miał dobrą rundę w Pogoni, to czemu nie?

Przed meczem z Mołdawią jest dużo opcji. Pozostaje przyglądać się naszym piłkarzom.

Awatar użytkownika
martinbm
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: martinbm » 30 mar 2013, 12:02

Wywiad z Arkiem Milikiem, który opowiedział mi o swoich początkach w Bayerze Leverkusen. Piłkarz wraca także do meczu z San Marino, gdzie przyznaje, że nie zagrał najlepiej. Poza tym tłumaczy, jak spełnia marzenia młodych chłopaków z Rozwoju Katowice.

http://takdlakadry.pl/news/527/Arek_Mil ... przyszlosc

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 02 kwie 2013, 12:49

http://www.90minut.pl/news/208/news2084 ... kiego.html

A propos ostatniej rozmowy z Bartem o Komornickim.

Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 202

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 03 kwie 2013, 11:33

Stevens, Van Basten... Serio? Dajmy sobie spokój, będzie to samo co z obecnym WueFistą. Dobry trener to niestety spore koszta. Zresztą z gówna to i Michał Anioł nie wyrzeźbi.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 03 kwie 2013, 11:40

Dr.Football1 pisze: http://www.90minut.pl/news/208/news2084 ... kiego.html

Z tego co się zorientowałem, to Komornicki i tak i tak był po sezonie dogadany z Dreznem. Jak Dynamo się utrzyma, to tam idzie.

Professor Chaos pisze:Dobry trener to niestety spore koszta.
Który to już raz ktoś pisze, że koszta, że nie stać. STAĆ nas na bardzo dobrych trenerów. Wbijcie sobie to do głowy.

Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 202

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 03 kwie 2013, 11:51

bartbuks pisze:
Dr.Football1 pisze: http://www.90minut.pl/news/208/news2084 ... kiego.html

Z tego co się zorientowałem, to Komornicki i tak i tak był po sezonie dogadany z Dreznem. Jak Dynamo się utrzyma, to tam idzie.

Professor Chaos pisze:Dobry trener to niestety spore koszta.
Który to już raz ktoś pisze, że koszta, że nie stać. STAĆ nas na bardzo dobrych trenerów. Wbijcie sobie to do głowy.
Nie o to mi chodziło. Pewnie, że nas stać ale żaden z tych opasłych wieprzy żrących z koryta aż im się ulewa, nie odpuści ani złotówki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”