Która liga świata jest najsilniejsza?? - Strona 22

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Która liga jest najsilniejsza ?

Angielska
47
34%
Włoska
34
24%
Hiszpańska
48
35%
Niemiecka
8
6%
Francuska
0
Brak głosów
Brazylijska
2
1%
Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Re: Która liga świata jest najsilniejsza??

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 08 kwie 2013, 11:09

masacra pisze:pfff... w latach 70-tych, 80-tych i wczesnych 90-tych, jak po tureckich stadionach pastuchy kozy wypasali Anglia, obok Holandii być może, miała najlepszy doping na świecie na stadionach.
Nie napisałem "nie było", tylko "nie będzie". A to jest ogromna różnica.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 08 kwie 2013, 11:29

Wiem, napisałes, że nigdy nie będzie. Nie zgodziłem się z tym "nigdy'' po prostu, i jako dowód napisałem, ze kiedyś było nawet mozę lepiej to czemu ma nie być znowu? Wystarczy troche pozmieniać zasady tej chorej gry, tak aby lokalni chłopcy, którzy od starszych kibiców na pamiec znają wszystkie możliwe przyśpiewki jakie kiedykolwiek ku chwale ich drużyny były śpiewane, żeby tych chłopaków było stać na wizytę na stadionie 2x w miesiącu. Tak jak jest w Niemczech.

Dopóki klubowym decydentom będzie bardziej zależeć na konsumencie niż kibicu to nic się nie zmieni.
Konsument zapłąci nawet i 100 funtów za wynajęcie miejsca na 2h gdzieś na stadionie. Najlepiej jeszcze na The Kop. Kupi po drodze wszystkie pamiątki z klubowego sklepu, wpieprzy trzy hot-dogi, popije pepsi, wyjmie aparat i będzie opierdalał gościa na miejscu przed nim aby łaskawie usiadł bo mu w kadr wchodzi (historia dosłownie z życia wzięta). Ale to własnie z takich gości klubowa kasa jest zadowolona najbardziej i to o dobro i poczucie bezpieczeństwa takich gości klubowa kasa dba najbardziej. A zwykły kibic, który na stadion idzie podrzeć ryja i z kumplami świętować sukces drużyny? Niech w najgorszym wypadku nauczy się siedzieć cicho i nie zagłuszać meczu, a w najlepszym niech zniknie ze stadionu w ogóle i zrobi miesce dla kumpla tego gościa od hot-dogów.

Liverpool podobno internet bezprzewodowy robi. Teraz będą z Androidami czy jakims innych gównem, cały mecz na Facebooku siedzieć albo Twitować. Też dobrze. Zamiast szyby w loklanych budynkach drżeć od poziomu decybeli po bramce, będą się serwery zapychały od twittów w stylu: YEAAAAAHHHH!!!!!

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 08 kwie 2013, 11:33

masacra pisze:Liverpool podobno internet bezprzewodowy robi. Teraz będą z Androidami czy jakims innych gównem, cały mecz na Facebooku siedzieć albo Twitować. Też dobrze. Zamiast szyby w loklanych budynkach drżeć od poziomu decybeli po bramce, będą się serwery zapychały od twittów w stylu: YEAAAAAHHHH!!!!!
to serio wyglada na fatalny pomysl i twoja wizja wydaje sie calkiem realna

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 958

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 08 kwie 2013, 13:23

Pewne jest to, że nigdy nie będzie tam jak w Grecji, czy Turcji, gdzie na pustym stadionie Galatasaray jest głośniej niż na wypełnionym stadionie Premier League.
ale w turcji ludziom jest bliżej do zwierząt niż do ludzi, nie porównywałbym ich do krajów cywilizowanych

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 08 kwie 2013, 13:44

rekinho pisze:
Pewne jest to, że nigdy nie będzie tam jak w Grecji, czy Turcji, gdzie na pustym stadionie Galatasaray jest głośniej niż na wypełnionym stadionie Premier League.
ale w turcji ludziom jest bliżej do zwierząt niż do ludzi, nie porównywałbym ich do krajów cywilizowanych
Rekon Tobie też bliżej jest do czubków, niż do normalnych, a pozwalamy Ci się tutaj wypowiadać. Więc skończ z durnymi porównaniami.

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 08 kwie 2013, 15:28

bartbuks pisze:
rekinho pisze:
Rekon Tobie też bliżej jest do czubków, niż do normalnych, a pozwalamy Ci się tutaj wypowiadać. Więc skończ z durnymi porównaniami.
sorry koleżko ale wolę być czubkiem niż śmiać się z takich bezbeków jak ty

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 08 kwie 2013, 15:32

Prawdę mówiąc to nie mogę uwierzyć w to co widzę...

Temat na wszelkie strony rozwałkowany dawno, dawno temu a teraz się pojawia jakiś młody, wrzuca posta giganta (czy ktoś serio marnował czas żeby to czytać?) a tylutaj już HURRRAAAA! i za szabelki wszyscy chwytają... normalnie jak Dobrzyńscy :)

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 08 kwie 2013, 15:33

Rekin, blagam, nie uzywaj slowa "bezbek" - to lipa :? A z tekstem o Turkach pojechales, nie masz juz zycia u mnie na ulicy.

Zeby nie bylo OT - najlepsza liga na swiecie jest wloska Serie A.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 08 kwie 2013, 15:53

Na ten moment na koniec sezonu (czyli to co później bierze się pod uwagę przy rozdzielaniu miejsc itp.) najlepsza jest PL.
Jeśli PD będzie na koniec obecnego (90% że tak), to ona będzie najlepsza.
Wielka mi zagwozdka.

Awatar użytkownika
Biały
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 27

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Biały » 08 kwie 2013, 16:05

Zeby nie bylo OT - najlepsza liga na swiecie jest wloska Serie A.
Bezbek ;)

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 08 kwie 2013, 16:05

A z tekstem o Turkach pojechales, nie masz juz zycia u mnie na ulicy.
spoko, mam nadzieję, że nigdy nie bede musiał mieszkać wśród beżowych

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 08 kwie 2013, 16:21

Janop ale jest to też całkiem fajne pole do dyskusji co w przeszłości miało tu nawet miejsce. Wielokrotnie już było tu wałkowane, że nie da się odpowiedzieć jednoznacznie na tytułowe pytanie bo nie ma i zapewne nigdy nie będzie jednoznacznych kryteriów pozwalających obiektywnie sklasyfikować siłę lig. Trudno było polemizować z dominacją Anglików kiedy 2x z rzędu mieli po 3 drużyny w półfinale LM, podobnie wcześniej trudno było polemizować z dominacją lig hiszpańskiej i włoskiej kiedy także tak wyraźnie dominowały w tych rozgrywkach. W tym momencie takiej dominacji jednak już nie ma, Anglia nieco spuściła z tonu ale nie wydaje się żeby czołówka jej uciekła na tyle żeby być przekonanym, że za rok nie zobaczymy np. dwóch angielskich drużyn w półfinale LM.

Była już mowa o rankingu UEFA, który mógłby być dobrym wskaźnikiem ale jest duże ale z racji tego, że tak samo punktuje występy w LE jak w LM. Bawi mnie jak ktoś pisze o niezaprzeczalnym, obiektywnym fakcie dominacji PD na świecie bo w całej historii spotkań drużyn z tych krajów częściej wygrywali Hiszpanie. Super. Juventus ma dodatni bilans z Barceloną i remisowy z Realem - jak nic zjada obu hiszpańskich gigantów. Taką wartość ma ten argument.

Widziałem też statystyki z europejskich pucharów, które mają świadczyć o bezwzględnej dominacji ligi hiszpańskiej. Problem jest taki, że rozmowa tyczy się całej ligi a nie tylko fantastycznej Barcelony Guardioli, która zdominowała Europę w ostatnich latach i podkręca statystyki całej hiszpańskiej lidze . Czołowym reprezentantem Anglii w ostatnich latach był MU i to też zostało zauważone, pokusiłem się więc o pewne statystyki z ostatnich 5 lat z europejskich pucharów, które choć IMO nie dają nam odpowiedzi na tytułowe pytanie to wydają się jedyną płaszczyzną porównawczą. I tak:

Jeśli policzymy drużyny hiszpańskie w ostatnich 5 latach w LM to PD miała:
7 ćwierćfinalistów, 6 półfinalistów, 2 finał i 2 wygrane.

W tym samym czasie PL wygenerowała w LM:

15 ćwierćfinalistów, 8 półfinalistów, 5 finalistów i 2 wygrane

Ciekawiej się jednak robi jak z tych statystyk wyeliminujemy Barcelonę i MU czyli najmocniejszych przedstawicieli tych lig w LM:

Wówczas PD miała w ostatnich 5 latach (wyłączając Barcelonę):
3 ćwierćfinalistów, 2 półfinalistów, ani razu żadna inna hiszpańska drużyna nie zagrała w tym czasie w finale.

W tym samym okresie PL reprezentowało (wyłączając MU):
10 ćwierćfinalistów, 5 półfinalistów, 2 finalistów i 1 zwycięzca

Okres 5 lat obejmuje jeszcze czasy dominacji Angoli więc pokusiłem się o zawężenie statystyki do 3 lat. Wówczas:

PD:
5 ćwierćfinalistów, 5 półfinalistów, 1 finalista i 1 wygrana

Z wyłączeniem Barcelony:

2 ćwierćfinalistów, 2 półfinalistów

PL:
6 ćwierćfinalistów, 2 półfinalistów, 2 finalistów i 1 wygrana

Z wyłączeniem MU:
4 ćwierćfinalistów, 1 półfinalista, 1 finalista, 1 wygrana
Jak na dłoni widać więc dominację PD nad ligą angielską. Czego dowodzą powyższe statystyki? Absolutnie niczego poza tym, że bardzo łatwo można znaleźć argumenty za jedną jak i drugą ligą a obiektywnych kryteriów nie ma chyba, że za takie przyjmiemy kulejący ranking UEFY. Pisałem już kilkukrotnie, że nie podjąłbym się jednoznacznego stanowiska, że jedna liga dominuje nad innymi a już na pewno nie w tym momencie. Jeden woli niebieski, inny czerwony, jednemu bardziej podoba się Ferrari, drugiemu Porsche. Nie poznamy tu też odpowiedzi na to czy Swansea jest lepszą drużyną od Rayo Vallecano albo czy Southampton ograłby Espanyol. Spieranie się na tej płaszczyźnie mija się z celem bo najprawdopodobniej nie zaprowadzi do żadnych konstruktywnych wniosków.

Inna kwestia to to, że pod względem komercyjnym PL jednak wygrywa i na podstawie tego powstała ciekawa dyskusja powyżej o dopingu. Moim zdaniem te dwie kwestie ściśle się łączą, fajnie o tym napisał masacra. Siła angielskiej piłki w dużej mierze wiąże się z tym, że ta liga staje się coraz bardziej komercyjnym produktem ale zarazem odbija się to negatywnie na ruchach kibicowskich i atmosferze na stadionach. Z jednej strony obecna sytuacja generuje znacznie większe zyski, z drugiej mamy do czynienia ze wspomnianą sytuacją, że lada moment tylko głowa rodziny będzie oglądać mecz a dzieci w tym czasie będą przeglądać twittera albo siedzieć na facebooku. Dalsza komercjalizacja PL jednak będzie dalej postępować, to zbyt dochodowy produkt i w interesie nią zarządzających jest aby generowała jak największe zyski a nie jak najlepszą atmosferę. Piknik płacący horrendalne pieniądze za bilety, hot-dogi , czapeczki i kubki zamiast darcia ryja i ruchów kibicowskich to koszt, na który moim zdaniem włodarze ligi i klubów niestety pozwolą sobie bez mrugnięcia okiem.

Fajnym przykładem jest podana wcześniej Bundesliga ale wydaje mi się, że tu nie chodzi tylko o komercję ale i o nieco inną kulturę i specyfikę kibicowania w Niemczech. Przyznam szczerze, że nie znam genezy budowania takiej postawy u naszych sąsiadów o czym wspomniał wyżej masacra ale IMO w Anglii nikt nie pójdzie tą drogą i wszystko nadal będzie zmierzało do piknikowania a "prawdziwe" kibicowanie będzie przekazywane tylko w rodzinach i ruchach kibicowskich.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 08 kwie 2013, 17:09

Ja zakończę temat. Jedni lubią brunetki, inni blondynki. Z małą dupą, duzym cycem, czy owłosionymi pachami. Nie dogodzisz. Ja jestem fanem VCF, uwielbiam oglądać Premier League i Ligue 1, a Serie A mnie nudzi... Katuję się Ekstraklasą, choć to masochizm, ale co tam. Po prostu lubię. I naprawdę wolę Stoke - Soton, niż Depor - Granada, ale jak mam ochotę to oglądam.

A gwoli ścisłości. W soboty rano oglądam JLeague, a w nocy latynoską piłkę. Tylko araby mnie jakoś nie bawią...

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 08 kwie 2013, 17:32

bartbuks pisze:A gwoli ścisłości. W soboty rano oglądam JLeague, a w nocy latynoską piłkę. Tylko araby mnie jakoś nie bawią...
A ja odwrotnie, wolę arabskie ligi od latynoskich.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 73

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 08 kwie 2013, 17:56

bartbuks pisze:I naprawdę wolę Stoke - Soton, niż Depor - Granada, ale jak mam ochotę to oglądam..
Ja uwielbiam angielską piłkę i oglądam zawsze ze 3 spotkania angielskiej Premiership w weekend. O wiele ciekawsza liga niż Primera Division.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”