Ekstraklasa w sezonie 2012/2013 - Strona 44

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Re: Ekstraklasa w sezonie 2012/2013

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 05 kwie 2013, 15:27

Duch pisze:
Professor Chaos pisze:Ale głupota. Jakby niemożna było zwiększyć po prostu liczby drużyn w tej śmiesznej lidze
A kto o tym decyduje? Kluby, które ani myślą dzielić dotychczasową pulę pieniędzy pomiędzy dwa dodatkowe kluby. Z tego samego powodów nie rozpatrywano zmniejszenia ligi i grania trzech rund. Postawiono więc na pewną fasadę reformy, że niby coś się dzieje, że mamy nowego światłe pomysły. Kabaret.
A znasz lepszy pomysl? 16 klubow w ekstraklasie to liczba wystarczajaca jak na rodzime warunki. Nie wiem jaki jest lepszy pomysl zeby zwiekszyc liczbe meczow nie wprowadzajac bankrutow do najwyzszej klasy rozgrywkowej. Jak dla mnie takie kluby jak Widzew pomimo duzej liczby kibicow nie powinny dostawac licencji. Nie wspominajac o Polonii czy innych klubach zyjacych na kasie z miasta czy c+.

Awatar użytkownika
Edekkomentuje
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Edekkomentuje » 05 kwie 2013, 18:55

Bieda w Polsce niestety. Nie każdy nawet chce grać w tej Ekstraklasie i awansować do niej. Kasy niektórym klubom brakuje, nie mają stadionów itd. W I lidze nie wszyscy chcą awansować, jak będzie trzeba to zaczną mecze przegrywać jak i sezon temu. Z punktu widzenia kibica powiększenie liczby spotkań fajna sprawa. Dla klubu już mniej. Dodatkowe spotkania, dodatkowe koszty, może niezbyt wielkie, ale jednak. Chyba, że więcej wpłynie od sponsorów i telewizji, to wyjdą na zero.

Mamy słabą ligę, słabych piłkarzy, a to że będzie 30, 34, czy 40 spotkań, nie podniesie naszego poziomu.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 05 kwie 2013, 19:21

Bienias pisze:A znasz lepszy pomysl? 16 klubow w ekstraklasie to liczba wystarczajaca jak na rodzime warunki.
Dodanie siedmiu kolejek, jakieś dzielenie punktów i podział na grupy, to tak naprawdę żadna reforma. Zanim się wzięli do zmiany systemu rozgrywek, mogliby się zająć klubami. Mam nadzieję, że w lecie już na ostro pójdą przy licencjach, ale nasza liga nigdy nie będzie normalna jeśli pozwolimy takim Wojciechowskim, Królom czy Łukomskim robić sobie jaja z klubów. Jeśli to zacznie funkcjonować, to bez względu na 16 czy 18 zespół, będzie szło ku lepszemu. A tak to co? Będzie trochę bicia piany o nowej "rewolucyjnej" zmianie, a za rok o tej porze i tak będzie narzekanie. To już po prostu było.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 06 kwie 2013, 15:28

Co za zenujace widowisko w Bialymstoku. Ja osobiscie za ten mecz nie przyznalbym punktu zadnej z druzyn. Parodia futbolu.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 06 kwie 2013, 15:31

Pogoń popadła w degrengoladę godną Podbeskidzia przed rokiem. A przewaga nas strefą spadkową zmalała już do siedmiu punktów (lub sześciu jeśli Bełchatów wygra) i zrobi się gorąco w Szczecinie.

Awatar użytkownika
rzeznik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rzeznik » 06 kwie 2013, 15:55

Jak dla mnie najbardziej sensowną reformą byłoby zwiększenie ilości meczów, ale poprzez zmniejszenie ilości drużyn (np. do 12). Oczywiście taki pomysł jest nierealny, jeśli o jego powodzeniu decydują wszystkie kluby ekstraklasy. W każdym razie zaostrzyłbym na pewno przepisy licencyjne, bo to skandal, żeby w najwyższej lidze grano na pastwiskach. Mamy obecnie w kraju trochę stadionów, na których można by grać - dwa w Trójmieście, dwa w Krakowie, po jednym we Wrocławiu, Poznaniu, Warszawie (+ Narodowy), Kielcach, Lubinie, Gliwicach, a pewnie jeszcze o czymś zapominam. Poziom sportowy powinien wtedy wzrosnąć, podobnie poziom organizacyjny.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 06 kwie 2013, 16:37

emdżej pisze:Pogoń popadła w degrengoladę godną Podbeskidzia przed rokiem. A przewaga nas strefą spadkową zmalała już do siedmiu punktów (lub sześciu jeśli Bełchatów wygra) i zrobi się gorąco w Szczecinie.
No wygladaja fatalnie, ale trzeba przyznac, ze Jaga dzisiaj dorownala im poziomem.

Tymczasem Slask wprowadza tiki-take i gra bez napastnika :lol:

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 06 kwie 2013, 20:19

Legia zgodnie z planem ogrywa dziś lubinian i z powrotem zwiększa przewagę nad Lechem. Ljuboja dziś chyba chciał pobić życiówkę w spalonych, ale Urban mu nie pozwolił wpuszczając Dwalisziwiliego, który odwdzięczył się bramką na 2:0.
W meczu kolejki Śląsk pokonał Górnika 2:1 po tym jak Ćwielong zachował się jak nie-Ćwielong i uratował trzy punkty na trzy minuty przed końcem. A mnie trochę zepsuł sobotnie, prywatne typowanie bo obstawiałem dziś wyniki 1:0, 1:1 i 2:0. Było blisko.

Awatar użytkownika
niente
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: niente » 07 kwie 2013, 9:48

rzeznik pisze:Jak dla mnie najbardziej sensowną reformą byłoby zwiększenie ilości meczów, ale poprzez zmniejszenie ilości drużyn (np. do 12). Oczywiście taki pomysł jest nierealny, jeśli o jego powodzeniu decydują wszystkie kluby ekstraklasy. W każdym razie zaostrzyłbym na pewno przepisy licencyjne, bo to skandal, żeby w najwyższej lidze grano na pastwiskach. Mamy obecnie w kraju trochę stadionów, na których można by grać - dwa w Trójmieście, dwa w Krakowie, po jednym we Wrocławiu, Poznaniu, Warszawie (+ Narodowy), Kielcach, Lubinie, Gliwicach, a pewnie jeszcze o czymś zapominam. Poziom sportowy powinien wtedy wzrosnąć, podobnie poziom organizacyjny.
Dla mnie model szkocki w Polsce byłby tym optymalnym. 10 drużyn, 36 kolejek. W Ekstraklasie mielibyśmy wtedy same najlepsze drużyny pod względem piłkarskim, finansowym, pod względem infrastruktury (tak jak wymieniłeś kilka najlepszych stadionów w Polsce). Bez sensu jest granie w jakiejś Łodzi na piasku. Co to, Copacabana? A proces przyznawania licencji, to osobny temat. Temat rzeka...

Awatar użytkownika
niente
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: niente » 07 kwie 2013, 9:55

janop pisze:
niente pisze:
rzeznik pisze:Jak dla mnie najbardziej sensowną reformą byłoby zwiększenie ilości meczów, ale poprzez zmniejszenie ilości drużyn (np. do 12). Oczywiście taki pomysł jest nierealny, jeśli o jego powodzeniu decydują wszystkie kluby ekstraklasy. W każdym razie zaostrzyłbym na pewno przepisy licencyjne, bo to skandal, żeby w najwyższej lidze grano na pastwiskach. Mamy obecnie w kraju trochę stadionów, na których można by grać - dwa w Trójmieście, dwa w Krakowie, po jednym we Wrocławiu, Poznaniu, Warszawie (+ Narodowy), Kielcach, Lubinie, Gliwicach, a pewnie jeszcze o czymś zapominam. Poziom sportowy powinien wtedy wzrosnąć, podobnie poziom organizacyjny.
Dla mnie model szkocki w Polsce byłby tym optymalnym. 10 drużyn, 36 kolejek. W Ekstraklasie mielibyśmy wtedy same najlepsze drużyny pod względem piłkarskim, finansowym, pod względem infrastruktury (tak jak wymieniłeś kilka najlepszych stadionów w Polsce). Bez sensu jest granie w jakiejś Łodzi na piasku. Co to, Copacabana? A proces przyznawania licencji, to osobny temat. Temat rzeka...
To raczej model austriacki w tym momencie ;) W Szkocji jest 12 zespołów, które grają 33 kolejki, a następnie liga dzielona jest na dwie 6-zespołowe części, gdzie każdy gra z każdym po jednym meczu. To tak dla ścisłości. Za zaostrzeniem zasad licencyjnych też jestem. Prowizorka pt. byle być w ekstraklasie i żyć z telewizji nic dobrego nie przynosi.
Sory, chyba spałem z głową na czymś zimnym :shock:

Awatar użytkownika
Luminos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Luminos » 08 kwie 2013, 19:07

Sarkiemu nie dano w ogóle szansy, a z całej Wisły wygląda on dla mnie na najsensowniejszego skrzydłowego. Szybki, zwinny, w miarę technicznie. On powinien grać na skrzydle, a Iliev na ofensywnym pomocniku. Z Chrapka w Wiśle nic nie będzie. Jest wolniejszy od seniorów, z taką motoryką nic mu nie pomoże.

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 08 kwie 2013, 19:55

Co się dzieje z tym sędziami :angry2: :badziewie:
Dość zenująca "jaskółka" Stępińskiego po powiedzmy faulu, który był raczej przed polem karnym a sędzia daje karnego :shock:
No c'mon, Stępiński odbiegł kilka kroków od rywala i się przewrócił :lol:

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1565
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 08 kwie 2013, 22:00

Fajnie było w końcu zaśpiewać "kto tak gra, kto tak gra.." 8)
Pawłowski :beer: od początku tego roku najjaśniejsza postać w Widzewie, jest wypożyczony z opcją pierwokupu więc mam nadzieję, że zostanie u nas na dłużej, bo daje dużo radości swoją grą. A bramka? Palce lizać !
Stępiński w końcu trochę odżył, udział przy wszystkich bramkach. Chociaż ten karny to konkretnie z dupy :roftl3:

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 95

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 08 kwie 2013, 22:13

Stępiński był najpierw faulowany na linii pola karnego, ale przebiegł jeszcze 2 metry i dopiero w komiczny sposób upadł przy linii końcowej :P
Powinien być karny i żółta kartka za symulowanie :D

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1565
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 08 kwie 2013, 23:41

Obrazek
Jak nie w Ekstraklasie :lol:

ODPOWIEDZ