Ekstraklasa w sezonie 2012/2013 - Strona 48

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
lukas_k
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Re: Ekstraklasa w sezonie 2012/2013

Post Wyświetl pojedynczy post autor: lukas_k » 15 kwie 2013, 23:13

Ano taki, że teraz Legia miałaby punkt przewagi nad Lechem i mogłoby im się troszkę gotować w głowie, a wiadomo do czego czasami to doprowadza.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 20 kwie 2013, 14:25

Niezly meczyk w Bielsku-Bialej. Na razie dosyc niespodziewanie to Belchatow gra lepiej i zasluzenie prowadzi. Bedzie ciekawie po przerwie.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 20 kwie 2013, 15:31

GKS fatalnie zaprezentowal sie w II polowie i juz moze powoli zegnac sie z Ekstraklasa. TSP powinno ten mecz wygrac, ale Chmiel nie potrafil z 4 metrow skierowac pilki do pustej bramki... Mocno liczylem na wypozyczonego z Legii mlodego Zurka, a ten zaprezentowal sie ponizej wszelkiej krytyki.

Tak patrze sobie na sklad Belchatowa i naprawde jest tam malo pilkarzy na poziom TME. Zubas, Madej, Mateusz Mak (w porywach), Waclawczyk, moze Kosznik, ktory ostatnio gra niezle oraz mlody wychowanek Seweryn Michalski. Reszta zmierza tam gdzie ich miejsce.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 250

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 21 kwie 2013, 11:56

W Cafe Futbol dyskusja o proteście klubów w celu nowej reformy rozgrywek...Zgadzam się z klubami że 30 kolejek,podział grup + 7 kolejek nie utrakcyjni rozgrywek...Choć kluby bardziej boją się o wpływy ale trzeba być stanowczym i zmniejszyć te towarzystwo kosztem upadku kilku klubów...

Ja to widzę tak liga 14 zespołów - 14 zespołów - Systemem 13x3 - 39 kolejek bez podziałów punktów...Wszystko klarowne i 2 kolejki więcej..1 drużyna spada - 1 awansuje i ewentualnie zastanowiłbym się nad systemem baraży...

1 Legia
2 Lech
3 Śląsk
4 Jagiellonia
5 Korona
6 Zagłębie
7 Lechia
8 Wisła
9 Górnik
10 Piast
11 Ruch
12 Widzew
13 Podbeskidzie - Pogoń - w zależności od miejsca w tym sezonie oraz licencji
14 Cracovia - awans z I ligi

Brak licencji - Polonia W-wa, Podbeskidzie lub Pogoń
Spadek - Bełchatów, Podbeskidzie lub Pogoń

Czemu awansuje 1 drużyna z I ligi ? Bo patrząc na tabele - nikt nie chce awansować to po co kogoś zmuszać :P
Ten system spowodowałby ostrzeżenie jeśli chodzi o licencje dla takich klubów jak Widzew,Górnik,Ruch przed otrzymaniem licencji na kolejny znów sezon i może liga znów byłaby zmniejszona do 12...Mój system byłby oparty o systematycznej redukcji ilości zespołów....

Mam nadzieję że komisja licencyjna przemyśli swoje postanowienia i ukryci życie niektórym klubom :/

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6365
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 21 kwie 2013, 12:57

1 drużyna opuszczająca Ekstraklasę to za mało. Zespoły pokroju Piasta czy Zagłębia dostarczałyby punkty czołówce po osiągnięciu +10 pkt przewagi na ostatnim miejscem. Ciekawa mogłaby być formuła, w której 14 zespół leci bezpośrednio, zaś miejsca 10-13 grają baraże (półfinały -> przegrani finał) o drugie miejsce spadkowe.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 21 kwie 2013, 13:07

ddemon pisze:Ja to widzę tak liga 14 zespołów - 14 zespołów - Systemem 13x3 - 39 kolejek bez podziałów punktów...Wszystko klarowne i 2 kolejki więcej
sorry ale gowno tu jest klarowne... kto ma grac tą 3 kolejke u siebie? zespoly ktore sa wyzej tabeli po 2 rundach? sorry ale rownie latwo wypatrzec taka rywalizacje jak akrualnie pomysl z pomniejszeniem pkt.
ddemon pisze:Brak licencji - Polonia W-wa, Podbeskidzie lub Pogoń
chyba predzej Widzew anizeli ostatnia dwojka
ddemon pisze:Mam nadzieję że komisja licencyjna przemyśli swoje postanowienia i ukryci życie niektórym klubom :/
ciekawe czy bys tak prawil, jakbyscie Milika nie mieli
ddemon pisze:byłaby zmniejszona do 12...Mój system byłby oparty o systematycznej redukcji ilości zespołów....
twoj system oparty bylby na tym, ze w wielkim kraju jak Polska w lidze graloby kilka zepsolow.... Lech, Legia, Zaglebie, Wisla.

Taka reforma rozgrywek poprzez pomniejszenie ligi, tylko ukroci zywot klubom... bo nie bedzie kasy poza ekstraklasa a to wplynie rowniez na szkolenia mlodziezy w klubach.
Pomniejszona liczba zespołow wcale nie wplywa na poziom... a tylko odgrzewane hity.

Jak dla mnie kluby powinny umiarkowac wydatki na pensje zawodnikow, ktore przewyzszaja mozliwosci klubu i poziom samych zawodnikow.
Ja jestem za powiekszeniem ligi, wprowadzeniu barazy,

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 250

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 21 kwie 2013, 13:55

czeher pisze: sorry ale gowno tu jest klarowne... kto ma grac tą 3 kolejke u siebie? zespoly ktore sa wyzej tabeli po 2 rundach? sorry ale rownie latwo wypatrzec taka rywalizacje jak akrualnie pomysl z pomniejszeniem pkt.
Owszem tu jest jedyny znak zapytania w mojej proponowanej reformie - ale skoro w nowym proponowanym podziale ma być 4 u siebie a 3 na wyjeździe - to biorąc pod uwagę mój pomysł 13 kolejek byłoby 7-6 a decydowałoby również miejsce w tabeli ale nie byłoby żadnego podziału punktów..
czeher pisze:chyba predzej Widzew anizeli ostatnia dwojka
Co za różnica czy Podbeskidzie Pogoń lub Widzew - decydowałyby warunki licencyjne ew. miejsce w tabeli :P
czeher pisze:ciekawe czy bys tak prawil, jakbyscie Milika nie mieli
Akurat odejście Milika nie wiele zmieniło :shock: Chodzą plotki,że zawodnicy nie dostawają kasy z tąd też słaba forma zespołu...Kibice się buntują i już chodzą pogłoski o jakieś odwiedziny na treningu przed Derbami...Atmosfera jest nie wesoła i wszyscy domagają się od piłkarzy,zarządu jasnej deklaracji czemu odpuszczamy puchary :/
Mam w pełni świadomość,że jeśli Komisja Licencyjna ma się dobierać do dupy klubom to m.in będzie to Górnik....Ale jeśli chcemy podnieś poziom to zmiany są potrzebne od zaraz i nie ma że boli - upadną zasłużone kluby ale może powstaną na nowo na zdrowym organizmie a nie kompletnie zatrutym :D

czeher pisze:twoj system oparty bylby na tym, ze w wielkim kraju jak Polska w lidze graloby kilka zepsolow.... Lech, Legia, Zaglebie, Wisla.
Taka reforma rozgrywek poprzez pomniejszenie ligi, tylko ukroci zywot klubom... bo nie bedzie kasy poza ekstraklasa a to wplynie rowniez na szkolenia mlodziezy w klubach.
Pomniejszona liczba zespołow wcale nie wplywa na poziom... a tylko odgrzewane hity.
Grałoby kilka zespołów ale najlepszych...I liga też by na tym skorzystała wzrosnałby zarówno poziom sportowy a może i finansowy klubów(wzrosłoby zainteresowanie drużynami i może pojawiłby się sponsor tytularny)...Ktoś powie że ucierpi na tym młodzież bo nie załapywała się w tych najlepszych klubach w Ekstraklasie...Młodzież grałaby tylko najlepsza,najbardziej perspektywiczna reszta kształtowałaby się w I lidze...

czeher pisze: Jak dla mnie kluby powinny umiarkowac wydatki na pensje zawodnikow, ktore przewyzszaja mozliwosci klubu i poziom samych zawodnikow.
Ja jestem za powiekszeniem ligi, wprowadzeniu barazy,
Co ci da powiększenie ligi do 18 kolejek? 4 mecze to mało...Powiększenie ligi do 20 zespołów...Już widzę ten hit Dolcan Ząbki-Podbeskidzie - ok 4 tysiące na stadionie i może w porywach 20 tysiące przed TV :lol: Gdzie tu reforma,która ma podnieść rangę ligi? Już nawet nie chce myśleć jakie kluby walczyłyby o ekstraklasę :roll:

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 21 kwie 2013, 14:39

ddemon pisze:Owszem tu jest jedyny znak zapytania w mojej proponowanej reformie - ale skoro w nowym proponowanym podziale ma być 4 u siebie a 3 na wyjeździe - to biorąc pod uwagę mój pomysł 13 kolejek byłoby 7-6 a decydowałoby również miejsce w tabeli ale nie byłoby żadnego podziału punktów..
Kupy sie to nie trzyma... jak podzielic kto na wyjezdzie a kto nie... ktos zajmuje 1miejsce i gra wszystkie mecze u sibei bo jest wyzej od innych.... czy neutralny stadion - tylko nikt sie nie podejmnie organizacji spotkan typu Lech - Legia, Wisla - Lech, Legia - Wisla - przeciez juz teraz nikt nie chcial organizcji PP bo bali sie kibicow tych zespolow
ddemon pisze:Co ci da powiększenie ligi do 18 kolejek? 4 mecze to mało...Powiększenie ligi do 20 zespołów...Już widzę ten hit Dolcan Ząbki-Podbeskidzie - ok 4 tysiące na stadionie i może w porywach 20 tysiące przed TV :lol: Gdzie tu reforma,która ma podnieść rangę ligi? Już nawet nie chce myśleć jakie kluby walczyłyby o ekstraklasę :roll:
Jkiae 20zespolow.... 18 wystarczy + ewentualnie baraze o utrzymanie, czy jakis baraz o LE niczym eredivisie, zreszta bundeslidze wystarczy tyle spotkan ile jest na 18 zespolowa lige. wiec nie popadaj w skrajnosc... a kto ma walczyc... teraz walczy Nieciecza, Flota i co ztego a sa zespoly ktore maja marke GKS, Arka, Zawisza tudzuez Cracovia. Zreszta niedlugo beda dodatkowo nowe stadiony w Tychach, moze Katowicach, a juz sa na Arce, Zawiszy, Cracovi.
ddemon pisze:.Ktoś powie że ucierpi na tym młodzież bo nie załapywała się w tych najlepszych klubach w Ekstraklasie...Młodzież grałaby tylko najlepsza,najbardziej perspektywiczna reszta kształtowałaby się w I lidze...
mlodziez nie gralaby w ogole, jakby miala sie pomiescic docelowo w kilku zepsolach ktora spelniaja wymogi.... graliby starzy wyjadacze, ktorzy obecnie sa rozproszeni po kilku klubach ektraklasy. Poza tym mialem na mysli to, ze jezeli zepoly nie beda grac w ekstraklasie to nie beda miec kasy i ucierpi szkolenie mlodziezy.

Finsnsowo, skorzytsaloby kilka najwiekszych klubow a z reszta bylaby przepasc wielka

Awatar użytkownika
Gall
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 8
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gall » 21 kwie 2013, 14:54

Dolcan w ekstraklasie, ludzie na pewno podniesie to atrakcyjnosc rozgrywek Flota Nieciecza Dolcan same tuzy, sam bym przelaczyl mecz Bundesligi czy EPL zeby zobaczyc takie szlagiery :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Gall
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 8
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gall » 21 kwie 2013, 15:19

Ja bym tej szesnastki nie ruszal odpowiada ta wielkosc, w miare temu co prezentuja zawodnicy na boisku. Chociaz jak zobaczylem wczoraj ost 10 min Podbeskidzie GKS Belchatow to zwatpilem w jakakolwiek nadzieje dla polskiej ligi.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 21 kwie 2013, 16:09

Gall pisze: Chociaz jak zobaczylem wczoraj ost 10 min Podbeskidzie GKS Belchatow to zwatpilem w jakakolwiek nadzieje dla polskiej ligi.
ciekawe jakie bylyby twoje wnioski, zachowujac wszelkie proporcje co do poziomu ligi i najlepszych zespolow danej ligi.... gdybys zobaczyl mecz Venlo - Willem, Mersin - Ordunspor, Alania - Mordovyja, Cerle - Beershot, Olhaense - beira mar

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 21 kwie 2013, 16:34

Ja bym tej szesnastki nie ruszal odpowiada ta wielkosc, w miare temu co prezentuja zawodnicy na boisku. Chociaz jak zobaczylem wczoraj ost 10 min Podbeskidzie GKS Belchatow to zwatpilem w jakakolwiek nadzieje dla polskiej ligi.
Przeciez to nawet dobry meczyk byl :lol: Szkoda, ze nie widziales Widzew - Piast... To dopiero byla kopanina.

Slask po raz kolejny w tym sezonie gra w pilke tylko przez ostatnie 10 minut i po raz kolejny zdobywa jakies punkty. Niebywale.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8804
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 21 kwie 2013, 17:52

Ja myślę że licencji to Górnik nie powinien dostać. Wtedy 14 druzyn pasuje idealnie.

Awatar użytkownika
lukas_k
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: lukas_k » 21 kwie 2013, 20:09

Kto gra najładniejszą piłkę w Polsce? Na obecny moment Lech. Najpierw tragikomiczny błąd Buricia i myślałem, że jak to u nas jest mecz to prawdopodobnie go przegramy. A tutaj po bramce chłopcy ich przycisnęli, potem Gergo wyrównał, a jeszcze do przerwy strzelił Hamalainen. No i wisienka na torcie, czyli gol naszego weterana Reissa.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 22 kwie 2013, 13:03

http://www.weszlo.com/news/14597-%E2%80 ... przestrzec

Bardzo fajny wywiad z Jackiem Kielbem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”