FMy - Strona 718

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Re: FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 07 maja 2013, 21:10

W BL nie mogę grac piłkarzami poniżej 16 roku życia, bo nie mogę ich zgłosić do rozgrywek. Z tego powodu Maupay siedział rok w rezerwach - choć wyszło mu to na dobre bo strasznie dobrze się rozwinął - a teraz siedzi pewien regen, który jest jeszcze lepszy od Maupaya - chociaż francuz strzelił u mnie w tym sezonie już ponad 20 bramek, a rozegrał raptem nieco ponad połowę spotkań - w tym 2 Bayernowi w półfinale LM (0:0 i wygrana 6:3, w finale czekają Spursi).

Zarzucę może w nocy jakieś większe podsumowanie po zakończeniu mojego drugiego sezonu, bo, jak na standardy Bayeru, mam jakieś kosmiczne wyniki.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 488

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 07 maja 2013, 23:20

U Mnie zapowiada się bardzo dobre okno transferowe po sezonie. Już pewne wzmocnienia są poczynione. Do klubu zawitają Nainngolan, Alderweidel , Toivonena oraz Chris Brunt. Wszyscy za darmo przychodzą. Pora teraz znaleźć dobrego napastnika. Bo jedynie mam na razie Maupay'ego oraz Corneliusa.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 08 maja 2013, 12:04

Miałem pisać w nocy, ale mi się nie chciało. Zwłaszcza, że mordowałem przeforsowanie jednego z trzech transferów; Hummelsa, Goetzego, albo Bernarda. Niestety nic z tego nie wypaliło. Hummels w Barcelonie za 47 mln., Goetze zainteresowany, ale Borussia żąda ode mnie za niego ponad 200 mln. ( :lol: ), a Bernarda chyba poniżej 40 baniek nie idzie kupić. Wkurzające, zwłaszcza, że innych piłkarzy, którzy z miejsca wnieśli by do zespołu nową jakość, i jednocześnie idealnie pasowali mi do taktyki, praktycznie nie widać. A nie mam najmniejszego zamiaru kupować na ławkę grajka, który będzie kosztował 20-25 baniek, tym bardziej, że klub nie jest mimo wszystko za bogaty. Taniej ciężko znaleźć kogoś naprawdę wartościowego. Przynajmniej teraz, gdy kadra jest niemal kompletna i zmiany są jedynie kosmetyczne.

No, ale po kolei. Gram Bayerem, bo znudziły mi się już 3 najczęściej grane przeze mnie ligi; angielska, włoska i hiszpańska. Przyznam szczerze, że naprawdę fajnie mi się prowadzi ten zespół. To obecnie mój najlepszy save w tym FMie. I nie chodzi nawet o wyniki, ale o taki feeling z drużyną. Fajna sprawa.

Mimo wszystko Bundesliga ma jeden zasadniczy problem; zawodników jacy w niej grają. W grze niewielu jest grajków, których można kupić i którzy faktycznie byliby wzmocnieniem dobrego zespołu. Te wszystkie Augsburgi, Norymbergi i inne Freiburgi mają niesamowite ilości przeciętniaków w składzie, zresztą to tyczy się nawet takiego HSV czy Werderu. Nie licząc zawodników Bayernu, Borussii, Schalke i mojego Bayeru, może z 8-10 zawodników by się znalazło w całej lidze. Szkoda, tym bardziej, że transfery również wyglądają ubogo. Borussia sprzedała Hummelsa, Suboticia i Lewego, Bayern pożegnał się z Alabą, Muellerem i Shaqirim, z Schalke odszedł Papadopulos, Hoewedes i Draxler do mnie, do tego w lidze nie gra już ani ter-Stegen, ani Kiyotake... bida, zwłaszcza, że ci co przyszli są jednak ten poziom przynajmniej słabsi.

Pozostaje chyba się modlić, że 1 czy 2 kluby trafią w ręce jakichś bogaczy, wtedy będzie weselej. Obecnie zrobiła mi się liga dwóch drużyn, gram tylko ja i Bayern, reszta statystuje. Jeśli Bayern zaliczy gorszy sezon, to bardzo możliwe, że będę grał sam ze sobą. To by mnie mogło zniechęcić, a tego nie chcę. Póki jednak Bayern gra jak trzeba, to do samego końca mam niesamowite emocje. W pierwszym sezonie zabrakło trochę szczęścia, albo ławki, a w drugim szczęście już pomogło, albo moje zmiane w taktyce, po których wprowadzeniu wygrałem 17 na 20 rozegranych spotkań, remisując 2 i przegrywając jedno, w pucharze Niemiec z Augsubrugiem, gdy... rozgrywałem mecz w terminie reprezentacji i miałem do dyspozycji 5 grajków z pierwszej ekipy, którą musiały uzupełnić ogórki z rezerw. Cud, że w ogóle zebrałem 14 zawodników na ten mecz. Wkurzające są takie błędy gry, bo być może przez to nie sięgnąłem po potrójną koronę, a pewnie nie szybko będę miał kolejną taką okazję.

Pierwszy sezon w skrócie;
Liga: http://oi39.tinypic.com/343sn69.jpg
LE: http://oi44.tinypic.com/5e654z.jpg

Drugi sezon w skrócie;
Liga: http://oi43.tinypic.com/30uvdav.jpg
LM: http://oi40.tinypic.com/1ftz02.jpg

By wygrać LE zabrakło mi ławki, w finale nie mogło zagrać 3 podstawowych zawodników, Draxler, Bender i Lichnovsky grali przemęczeni, a na początku meczu kontuzję złapał Rolfes, więc kadrowo wyglądałem jak reszta ogórków z Bundesligi. Mimo wszystko mecz był wyrównany, a przegrałem po bramce kompletnie z dupy.
W LM za to niesamowite szczęście w losowaniu, przez co kompletnie nie umiem ocenić siły swojego zespołu. Mam nadzieję, że w tym roku trafię na bardziej wymagających przeciwników.

Co ciekawe mój Bayer ma chyba 5 najwyższy współczynnik w Europie. Po najbliższym sezonie mogę nawet wskoczyć na pierwsze miejsce, bo odpadnie mi sezon, za który mam ledwie 3000 punktów. Dopiero będzie wesoło :lol:

Co do zespołu... trafiłem z transferami, juniorzy rozwijają mi się rewelacyjnie szybko - dobra baza + dobrzy trenerzy (4.5/5 gwiazdek wszyscy) + sporo minut - no i, co chyba najważniejsze, idealnie zebrałem zespół pod względem charakteru. Praktycznie czego nie powiem, to motywacja na zielono, zarówno przed, w trakcie, jak i po meczu. Nigdy nie miałem w FMie jeszcze ekipy, która tak pozytywnie by reagowała. Do tego 90% zawodników, jeśli nie zadziała odgórna motywacja, pozytywnie reaguje na "oczekuję dobrej gry" i "wierzę w twoje umiejętności". Niesamowicie to nakręca wyniki.

Aha, pierwszy raz w FMie udało mi się maksa wycisnąć z ofensywnego pomocnika. Początkowo grałem K10, teraz WR. Nie wiem, czy to kwestia zawodników na tej pozycji (Draxler i Baptistao), czy udało mi się wszystko ze sobą zazębić, ale efekt jest piorunujący. Zdecydowanie moja kluczowa pozycja. Grałem na niej kiedyś Hazardami, Eriksenami, Joveticiami, ale to zdecydowanie nie było to.

Mimo wszystko mam dwa problemy, z którymi nie mogę sobie poradzić. Zmuszenie skrzydłowych do udzielania się w obronie jest niewykonalne. Tzn. mogę dać im defensywne nastawienie, ograniczyć swobodę i zredukować rajdy i ataki z głębi, ale wtedy z przodu wygląda to marnie - nie mam zamiaru ograniczać Schurrle i Wellingtona Nema, którzy w kanadyjskiej zaliczają łącznie po ~30 punktów w całym sezonie, to byłoby marnotrawstwo. Niby coś za coś, ale jestem niepocieszony i pewnie będę próbował dalej. Ponoć Yarmolenko w roli "defensywnego skrzydłowego" sprawdza się nieźle, szkoda że już gra w Chelsea. Po drugie nie potrafię ograniczyć wrzutek w pole karne w trakcie gry. Wyzerowanie ich na paskach zawodników, granie krótkimi piłkami, prowadzenie akcji przez środek; nic nie pomaga. Zawsze jest ich sporo w każdym meczu. A mając w polu karnym piłkarzy ze skocznością 10 w dół, nie mam żadnych szans na dojście do górnych piłek. Przy stałych fragmentach tego problemu nie ma, bo środkowi pomocnicy i obrońcy wyglądają pod tym względem bardzo dobrze... ale to swoją drogą.

W każdym razie jest bardzo dobrze, przy odrobinie szczęścia w pierwszym sezonie mogłoby być genialnie. Teraz jednak przede mną najtrudniejszy sezon, choćby dlatego, że wymagania niesamowicie spore od zarządu.

Obecnie gram tak (* wliczając już transfery na 3 sezon):

----------------------------Adler----------------------------
Schwaab-----Wollscheid---Lichnovsky-----Alex Sandro
------------------Bender-------Rolfes----------------------
Wellington Nem--------Draxler------------------Schurrle
--------------------------Maupay----------------------------

Leno, Corchia*, Martins Indi, Kadlec, Goretzka, Capoue, Leo Baptistao, De Bruyne, Halilović*, Kiessling

Żadnego regena, ale to głównie dlatego, że poniżej 16, czy tam 17 roku życia, nie mogę zgłosić grajka - ograniczenia ligowe zapewne. Wszystkie transfery płace w 80% na raty, natomiast za swoich przyjmuję jedynie gotówkę - nawet kosztem niższej ceny, co pozwala z miejsca na inwestycje - w dodatku powyżej 10 mln. kosztowało mnie tylko 5 graczy; Draxler 21, Martins Indi 17, Capoue 15, Corchia 14 i Wellington Nem 12.

W finale LM bramki strzelały dzieciaki, Goretzka, Lichnovski i Maupay :lol: Już to widzę w realnym świecie :lol:
Maupay strzelił w tym sezonie w LM 8 bramek (2 zabrakło do króla strzelców), a grał tylko w 7 meczach + jakieś ogony z ławki, bo na początku sezonu katowałem jeszcze Kiesslinga. To by było, 17 latek królem strzelców LM :lol:

Maupay po zakończeniu 2 sezonu (pierwszy spędził w drużynie U-19 - Kiessling mentor przez pół roku + wyuczone; wyjście na wolne pole, plasowane strzały, gra na granicy spalonego + obecnie uczy się kiwać bramkarza w sytuacjach sam na sam, bo zdarza mu się strzelić prosto w bramkarza): http://oi44.tinypic.com/24v2uk2.jpg
22 mecze + 16 z ławki; 24 gole i 3 asysty. Fajny wynik.

Kurde, żeby mi się chciało tak na inne tematy rozpisywać :roll:

EDIT:

Jeszcze zwieńczenie minionego sezonu gwałtem na Chelsea: http://oi40.tinypic.com/30w6ro7.jpg

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 08 maja 2013, 21:29

To mój Maupay to bida przy tym twoim. Choć ja nie mam trenerów za dobrych(masz jakiś do polecenia) oraz lepszą bazę treningową buduje dopiero po sezonie drugim.

Ściągasz często Nem'a. Naprawdę taki dobry jest :?: Ja na poprzednim save'ie ściągałem go zawsze bo był tani i w miarę dobry, lecz teraz nie sądzę że byłoby warto wydać na niego ok. 25 mln euro.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 08 maja 2013, 22:10

Co do trenerów to zależy, ale ogólnie łatwo jest wyrwać tych lepszych;

Siłowi: Pintus, Paixao, Trevisan, Sbraglia, Demichelis, Winsper, Bisciotti, Carlinhos Neves, Aroso
Defensywa: Ayestaran, Bonini, Tanajura
Ofensywa: Zanetti, Meulensteen
Taktyka: Ayestaran, Salzarulo, Versleeuwen
Technika: Borrell, Howard, Rigg, Fedele, Luccarssen

Samemu łatwo ogarnąć, który jest okej. Dobry trener musi mieć minimum 14-15 determinację, motywowanie i poziom dyscypliny + wysokie kluczowe dla danego typu. W przypadku defensywnego ważna jest jeszcze taktyka, w przypadku strzałów oprócz techniki ofensywa. Chyba jeszcze mentalność dla którejś kategorii ma znaczenie.
Mirek15 pisze:Ściągasz często Nem'a. Naprawdę taki dobry jest Ja na poprzednim save'ie ściągałem go zawsze bo był tani i w miarę dobry, lecz teraz nie sądzę że byłoby warto wydać na niego ok. 25 mln euro.
Ja go zawsze kupuję po cenie rynkowej w przerwie pierwszego sezonu. Po odrzuceniu ofert prosi o wystawienie i żądania z czasem mocno spadają.
Czy warto? Zależy czego oczekujesz od "skrzydłowego". Ja gram schodzącymi napastnikami, którzy mają zagrywać prostopadłe piłki i strzelać, jeśli nadarzy się okazja. W takim wypadku lewonożny na prawym skrzydle spisuje się lepiej niż prawonożny. Takich zawodników nie ma wielu, w dodatku większość tych dobrych kosztuje sporo. No i zarabia niewiele. U mnie na save'ie jest obecnie wyceniany już na 25 mln., więc wartość rynkowa całkiem nieźle mu rośnie - choć ta zależy też od sukcesów, po wygraniu ligi i LM praktycznie każdy zawodnik dostał +5-10 mln. do wartości. Jak się nie sprawdzi, to zawsze można sprzedać z niezłym zyskiem.

IMO lepsi od Nema są na pewno Lamela, Halilovic (trzeba dać mu czas na rozwój i oduczyć strzelania z dystansu) i Griezmann (jego akurat trzeba wytrenować), ale nie są zbyt lojalni i przy ofercie z lepszego klubu często się buntują. Z Nemem tego problemu nie ma. W mojej taktyce się sprawdza, a że gram zawsze 4231 z lekkim wariacjami, to się już do niego przyzwyczaiłem.

Corwin
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corwin » 09 maja 2013, 17:08

Pobrałem Demo 13 i zacząłem grać Interem. Niewesoło, 3mln euro na transfery, prognoza mediów 2. miejsce a oczekiwania zarządu - mistrzostwo.

Zastanawiam się czy opłaca się inwestować w 13 czy też lepiej kupić za 37 zeta 12. Z rozżaleniem wspominam swojego save'a z Ipswich QQ.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 10 maja 2013, 22:52

Trochę śmieszne. Sprowadziłem Valdesa za darmo(automatycznie nie chce przedłużać kontraktu jak w rzeczywistości) do przeciętnego klubu w Hiszpanii i do tego z o wiele mniejszą pensją. Płacę mu ok. 70 k euro na tydzień. Do tego wziąłem Adriana oraz Ivanovica na wypożyczenie.

Awatar użytkownika
Luminos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Luminos » 10 maja 2013, 22:58

Ma ktoś może linka do megapacka z twarzami? Zawsze był torrent do nich, a teraz za nic nie mogę znaleźć, a 50 partów mi się nie uśmiecha.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 11 maja 2013, 11:38

Mirek15 pisze:Trochę śmieszne. Sprowadziłem Valdesa za darmo(automatycznie nie chce przedłużać kontraktu jak w rzeczywistości) do przeciętnego klubu w Hiszpanii i do tego z o wiele mniejszą pensją. Płacę mu ok. 70 k euro na tydzień. Do tego wziąłem Adriana oraz Ivanovica na wypożyczenie.
Z tymi transferami jest faktycznie trochę "dziwacznie". Bramkarzy nikt nie kupuje, póki obecny gra jako tako. Dlatego Valdesa, Mandandę, Courtoisa (po powrocie do Chelsea chyba zawsze trafia od razu na listę transferową) i wielu innych można bardzo łatwo ściągnąć. W ogóle w pierwszych sezonach chyba tylko Barca kupuje golkipera. Po odejściu Valdesa.

No i tak samo dziwnie jest z niezadowolonymi zawodnikami. Wystarczy, że jakiś niezły klub jest 6-7 w trakcie rozgrywek i sporo piłkarzy chce odejść. Najczęściej tyczy się to zawodników PSG, Chelsea i Juve, przynajmniej na moich save'ach. Takiego Thiago Silvę np. mogłem ostatnio wyrwać za 17 mln. (tylko ta pensja :roll: ), bo uważał, że klub grał poniżej oczekiwań. A w tym samym sezonie zdobyli mistrzostwo kraju :lol:

No i te niezadowolenia "bo chcę do większego klubu", podczas gdy nikt się w ogóle grajkiem nie interesuje...

Awatar użytkownika
szefu91
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 65

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szefu91 » 13 maja 2013, 15:46

Jakby kogoś interesowało, wczoraj pojawiła się działająca wersja FM 2013 (PROPER-CPY).

Awatar użytkownika
coco
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1494
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 13 maja 2013, 15:53

Jakby kogoś interesowało, wczoraj pojawiła się działająca wersja FM 2013 (PROPER-CPY).
gra wywołuje u gracza złość i niecenzuralne słowa przez crshe czy to już jest wersja optymalna ?

Awatar użytkownika
szefu91
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 65

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szefu91 » 13 maja 2013, 17:19

Nie sprawdzałem, ale ludzie na wszelkich warezowych forach piszą, że działa sprawnie i czyta savey, tj. nie trzeba grać od początku.

szejnem
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szejnem » 14 maja 2013, 12:09

Ja mam oryginalnego i mam taki myk, że po skończonym sezonie jakąkolwiek drużyną wyrzuca mnie do windowsa :( Nie mam pojęcia co jest grane :(

Awatar użytkownika
Sinik1988
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 99

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sinik1988 » 15 maja 2013, 8:47

Panowie mam takie małe pytanko czy u was przy rozpoczęsciu karier klub ma 0 kasy na transfery?? to dziwne bo u mnie w tej chwili czym nie próbuje zacząc to na początek dostaję zero kasy na transfery ,a mam ochotę na odbudowanie potęgi Romy.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 15 maja 2013, 9:09

możliwe, że przy rozpoczęciu nowej gry odznaczyłeś opcję "uaktywnij budżet klubowy" czy coś w stym stylu. Ta opcja jest w miejscu w którym wybieramy ligi z bazy danych jeśli się nie mylę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”