FMy - Strona 719

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Luminos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Re: FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Luminos » 15 maja 2013, 9:14

Jeżeli chcesz od początku odbudować potęgę Romy, to musisz naprawdę się postarać, gdyż z tego co pamiętam to już od wersji 09 budżet transferowy w 1 sezonie wynosił całe 0 :lol:

Awatar użytkownika
Sinik1988
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 99

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sinik1988 » 15 maja 2013, 9:27

Diamen23 dzięki wielkie ,miałeś racje widocznie musiałem kiedyś przypadkiem odznaczyć ale powiem szczerze że wiele to nie dało odnośnie Romy ,bo aż 2 mln Euro :lol: ale dobre to i to jakieś środkowego obrońce młodego może uda się kupić :wink: a co do samej Romy to z przodu nawet jako tako ale obrona to :lol:

Awatar użytkownika
Luminos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Luminos » 15 maja 2013, 9:30

Jores Okore jest prawie zawsze wystawiany na listę transferową za 1,5 ojro. Na pewno będzie to wzmocnienie.

Awatar użytkownika
Sinik1988
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sinik1988 » 15 maja 2013, 10:07

Dzięki Luminos właśnie złożyłem za niego ofertę :wink:

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 15 maja 2013, 13:04

Za Pjanicia możesz dostać na dzień dobry nawet 18-20 baniek w gotówce. Prawie zawsze i PSG i City są zainteresowane. Chłopak jest niezły, ale ma nierówną formę plus na jego pozycji mogą grać bez problemu inni, a za te pieniądze można spokojnie zbudować mocną obronę.

THEMANIEK
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 41

Post Wyświetl pojedynczy post autor: THEMANIEK » 15 maja 2013, 13:10

Ja bym Pjanicia nie sprzedal, bedzie wart fortune pozniej, a i gra dobrze... u mnie pocinal dosc ciekawie, potem zmienilem taktyke to musialem go opchnac.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 15 maja 2013, 13:24

Cóż, kwestia indywidualnych priorytetów. Florenzi po współpracy z De Rossim czy Tottim "poza boiskiem" bardzo szybko rozwija się psychicznie, a poza nim na ofensywnym pomocniku można spokojnie grać jeszcze Tottim jako K10 lub Lamelą - o ile ktoś gra ofensywnym pomocnikiem, jak nie, to już w ogóle nie ma po co go trzymać. Natomiast obrona jest tragiczna i bez załatania jej ciężko ugrać coś więcej. Inna sprawa, że ja chłopaka za bardzo nie lubię, a w takim wypadku chętniej pozbywam się kogoś z klubu :P

Osobiście, jak gram Romą, to na dzień dobry sprzedaję jeszcze Burdisso, który jest przeciętny, ma wysoki kontrakt i bez problemu idzie do PSG za gotówkę.

Awatar użytkownika
Sinik1988
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sinik1988 » 16 maja 2013, 11:08

Mam taki malutki problem zauważyłem to już w kolejnym klubie który prowadze a dokładniej chodzi o skuteczność ,moje drużyny (w tej chwili Roma) stwarzają dużo sytuacji oddają dośc dużą liczbe strzałów na bramke ale przynajmniej połowa jest niecelna jak sobie z tym poradzić?? ,a co do Pjanica nie sprzedałem go ,narazie wole go zostawić ,ponieważ niechce tak odrazu przebudowywać składu przynajmniej ten sezon pogram tym co mam a poźniej tych słabszych bede sie próbował pozbyć ale łatwo Romą to sie nie gra :wink:

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 16 maja 2013, 15:11

Na to jest kilka rad, ale musisz sprawdzić w czym dokładnie problem. Z jakiej pozycji strzelają, czy siłowo, czy z dystansu, czy gdzieś po bokach, czy z pierwszej piłki, jak wygląda wymiana podań pod bramką przeciwnika etc.

Mimo wszystko zasada jest prosta: jeśli zespół ma problem ze stwarzaniem dobrych okazji, to wali często bezsensownie z każdej pozycji. Spróbuj ograniczyć liczbę strzałów z dystansu i wyrównać nastawienie zawodnikom, tak by wszystkie formacje były dość blisko siebie. Przy większym zagęszczeniu łatwiej kontrolować grę. Do tego wytrenuj plasowane strzały, zwłaszcza u skrzydłowych działa to fenomenalnie. Na ofensywnym pomocniku i napastniku świetnie sprawdza się też odgrywanie z klepki, dzięki czemu łatwo wypuszczają schodzących skrzydłowych sam na sam. Ogranicz też prostopadłe podania środkowym pomocnikom, jak grają je zbyt często, to jednocześnie zaliczają sporo niedokładnych podań. Korzyści z tego niewielkie.

Ja w swoim Leverkusen (obecnie mam już jakieś ~40 spotkań bez porażki w oficjalnych meczach :lol: ) gram bardzo wysokim pressingiem wszystkimi zawodnikami, bardzo ofensywnym nastawieniem (poza środkowymi obrońcami i środkowymi pomocnikami - ci są ustawieni trochę głębiej, ale jednocześnie cały czas pod grą), wąsko i przez środek. W ten sposób podczas ataku wygląda to mniej więcej tak: 2-4-3-1. W ten sposób mam przewagę liczebną praktycznie w każdym ważnym sektorze gry - a mając przewagę zawsze tych dwóch grajków jest niepilnowanych, jest do kogo zagrać, więc i akcje się ładnie zazębiają. Zdarza mi się, że środkowi pomocnicy mają po 150 kontaktów z piłką w meczu. Z reguły na te 20-25 strzałów w meczu jest te 10-17 celnych. Z tym, że ja dobierałem grajków, by mieli bardzo dobrą grę bez piłki.

Najważniejsze by nie było za dużych luk między formacjami, bo wtedy zespół stwarza strasznie mało okazji.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 16 maja 2013, 15:30

Może nie jest to bezpośrednio odpowiedź na pytanie Sinika, ale polecam wszystkim poczytanie tematu Cleona na forum SiGames. Można dowiedzieć się dużo rzeczy na temat taktyki, rzeczy naprawdę przydatnych.

http://community.sigames.com/showthread ... Discussion

Mam teraz dwie czynne kariery. Jedna - Drezno, 5 czy tam któryś sezon, od którego teraz robię sobie przerwę i gram Aston Villą. Jestem pod koniec pierwszego sezonu, który prawdopodobnie zakończę na miejscu piątym, co jest naprawdę dobrym wynikiem.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 93

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 17 maja 2013, 10:15

Chciałem zaczynać nową karierę RSSS, ale ostatnie niepowodzenia Benfici natknęły mnie do pomocy temu klubowi i zdetronizowania Porto.
Grałem kiedyś Benficą dawno temu, jak w jej składzie szaleli Katsouranis i Karagounis :P

Także zaraz zaczynam! Mam nadzieję, że Porto będzie godnym rywalem w walce o majstra!

Awatar użytkownika
Arwin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 83

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arwin » 17 maja 2013, 11:52

Obrazek
Stało się. Mistrzostwo wraca do stolicy po 7 latach posuchy! Niesamowity sezon. Chyba najbardziej niesamowity w moich dotychczasowych sezonach w 13, bo po raz pierwszy zdobyłem mistrzostwo 8) Absolutnie mordercza końcówka morderczej ligi, w której każdy z każdym gra cztery spotkania, co w kontekście czterech pojedynków z Salzburgiem posiadającym mistrzowskie aspiracje nie jest niczym łatwym.

Początek sezonu dość łatwy, do 15 kolejki nie przegrałem spotkania, w dodatku jedyną drużyną, który mogł nawiązać ze mną jakąkolwiek walkę był Sv Mattersburg. Faworyci, czyli Rapid, Sturm i Salzburg dość często gubili punkty, przez co wypracowałem sobie przewagę w postaci 12 punktów. Sturm do końcówki sezonu walczył o utrzymanie (:O), dopiero w ostatniej kolejce zapewnili je sobie, co jest o tyle dziwne, że byli oceniani jako jeden z najgroźniejszych drużyn w walce o tytuł mistrzowski. Rapid poprzez fatalny początek odpadł szybko z peletonu, przez co jedynymi drużynami, jak mi się wydawało, które zdolne będą do zdobycia mistrzostwa była moja Austria Wiedeń i Mattersburg.
Po świetnej serii zwycięstw nadszedł niestety kryzys pod koniec pierwszej rundy, tuż przed przerwą zimową w postaci dwóch porażek ze - jak się później okazało spadkowiczem - SV Ried i drużyną, którą chyba zbyt lekko skreśliło - co okazało się błędem... - Salzburgiem, jednak rundę nadal kończyłem jako lider. Dopiero w drugiej rundzie Salzburg dostał skrzydeł i wygrywał mecz za meczem, dość powiedzieć, że mieli serię podczas której wygrali 8 spotkań z rzędu, a mi, z dość wąską kadrą zdarzały się wpadki, przez co Salzburg przegonił Mattersburg i zbliżył się na niebezpieczną odległość. Lecz najgorsze dopiero miało nadejść. Jak wcześniej pisałem, w Austriackiej lidze gra się ze sobą cztery spotkania, podczas dwóch takich spotkań przegrałem z Salzburgiem, co pozwoliło im zbliżyć się na jeden punkt. Później to już tylko morderczy maraton, kto pogubi wcześniej punkty, na domiar złego przegrałem głupio z beniaminkiem, co pozwoliło RB wypracować sobie dwupunktówą przewagę w tabeli. Z kolei ich remisy w spotkaniu z drużyną z Grazu pozwoliła zrównać się z nimi w tabeli na kolejkę przed końcem, tak więc ostatni mecz sezonu, pojedynek o mistrzostwo. Wygrywam bądź remisuje? Tytuł trafia do mnie. Przegrywam, jak to miałem w zwyczaju trzy razy w ciągu obecnego sezonu? Tytuł trafia do RB Salzburga.

Obrazek

Tym razem ustawiłem zespół nieco defensywniej z nastawieniem na kontrowanie przeciwnika, co przyniosło skutek, bo Salzburg od początku rzucił całą siłę ofensywną siłę na mnie, co zresztą skrzętnie wykorzystałem, i tak oto, zespół, który ostatnie mistrzostwo zdobył w 2006 roku, który przez lata musiał uznawać hegemonię Salzburga przerwał złą passę i wygrał mistrzostwo w świetnym stylu.

Obrazek

Do mistrzostwa dopisałem sobie także Puchar Austrii, co nie było takie trudne, gdyż Salzburg postanowił dość wcześnie pożegnać się z tym pucharem, czym ułatwili mi tylko zadanie.

Obrazek
Obrazek
Nie robiłem żadnych transferów, po pierwsze budżet na ten sezon nie był zbyt okazały, i ciężko było znaleźć kogoś sensownego do 700 tysięcy na którąkolwiek pozycję, po drugie postanowiłem oczyścić klub ze staruchów ciągnących tysiące z klubowej kasy, którzy nie przebiliby się nawet do amatorskiej drużyny. Kadra była dość ciekawa, wielu z piłkarzy, których zastałem w Austrii reprezentowało swój kraj, przez co mogłem być spokojny o ich przydatność w moim zespole, a ewentualne braki łatałem juniorami, ze świetnej szkółki, która w niedługim czasie może mi przynieść niezły dochód. Celem na letnie okno transferowa na pewno będzie sprowadzenie napastnika, którym mógłbym rotować na zmianę z Hoisinerem, który przegrał niemalże cały sezon bez odpoczynku. Co prawda sprowadziłem jakiegoś młodego Brazylijczyka z wypożyczenia, ale okazał się on zbyt słaby jak na moje potrzeby i wolałem postawić na doświadczonego Tomasa Juna. Będę tez musiał pomyśleć o sprowadzeniu jakiegoś defensywnego pomocnika, gdyż Emir Dilaver jest jedynym DP jakiego posiadam w kadrze, a też wykazuje oznaki zmęczenia sezonem, i myślę że w następnym nie da rady zagrać tylu spotkań co w obecnym.

Obecny sezon miał być przejściowym, miałem ustabilizować wydatki , pozbyć się niepotrzebnych zawodników i spokojnie dograć sezon tak, aby zagrać przynajmniej w Lidze Europy, ale wyszło zgoła inaczej. Z pewnością lepiej. FM coś pomieszał w tej lidze i nie wiem teraz czy od razu dane mi będzie zagrać w Lidze Mistrzów czy będę musiał przejść eliminacje, ale ewentualny awans na pewno pomoże mi w zrealizowaniu celów transferowych, bo upatrzyłem sobie Michała Żyro, który świetnie radził sobie na wypożyczeniu w Rapidzie Wiedeń. W dodatku zarząd wykupi stadion, co pozwoli na zredukowanie miesięcznych wydatków. Podpisałem umowę jako klub patronacki z Bayernem Monachium, dzięki czemu może uda mi się wypożyczyć jakiegoś ciekawego zawodnika z ich rezerw. Próbowałem Emre Cana, jednak zarząd Bayernu zablokował to wypożyczenie.

Wklejam jeszcze profile dwóch zabijaków, dzięki którym zdobyłem majstra.

Austriacki Van Persie :lol:
Obrazek

i

Słoweński Ozil :shock:
Obrazek

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 17 maja 2013, 12:26

Ciekawa kariera Arwin, Austria to jest to :!: Zapodaj po kolejnym sezonie :)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6236
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 17 maja 2013, 14:32

Mój asystent twierdzi w raporcie, że Ross Barkley nie przepada za meczami w wielką stawkę, tymczasem ten zawodnik strzela gola w każdym finale jaki grałem! Od kiedy kupiłem go do mojego Coventry w 2017 roku (fm12) za 18.5 mln funtów, przez 6 sezonów trafił łącznie 8 razy, z czego 5 w 5 różnych finałach (Puchar Ligi x2, Puchar Anglii, LE, LM). :mrgreen:

Wiloch
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wiloch » 18 maja 2013, 21:18

Coś ostatnio pecha mam w zespołach, które zaczynam prowadzić - 2 liga niemiecka i Monachium 1860, po sparingach mniej więcej miałem wizję jak będziemy grać, ale już w pierwszym meczu ligowym liczba niewykorzystanych sytuacji raziła w oczy a jeśli zdobywaliśmy pierwsi bramkę to w ostatnich minutach meczu przeciwnicy wyrównywali. Do tego doszły kontuzję a młodzież zbyt słaba na poziom 2 ligi, pieniędzy na transfery nie ma - kolejne mecze remisowane lub przegrane. Nie zostało mi nic innego niż pożegnać się z klubem, nie widziałem tego i jakoś nie mogłem się wpasować w ten zespół. Teraz planuję zagrać jakimś europejskim przeciętniakiem, macie jakieś propozycje? Tylko żeby to nie była Anglia i Hiszpania, FM 13 oczywiście.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”