Liverpool (zbiorczy) - Strona 568

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Re: Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 16 maja 2013, 14:52

Jakiś czas temu czytałem, że i City go chce. Ponoć wysyłali nawet kilka razy scoutów. No, ale skoro Mancini poleciał, to pewnie już nieaktualne.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 16 maja 2013, 19:35

W kontekście transferów do Liverpoolu pojawiły się trzy nowe nazwiska - James McCarthy, Tiago Ilori i Callum McManaman. Podobno Rodgers obserwował dwójkę z Wigan podczas ich wtorkowych zmagań z Arsenalem.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1683

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 17 maja 2013, 13:47

Ostatnio słyszałem o takich graczach jak Victor Wanyama, Lucas Digne i Henrikh Mkhitaryan. Ten ostatni pod warunkiem, że z klubu odejdzie Stewart Downing, który jest ponoć jedynym zawodnikiem z pierwszej drużyny wystawionym na listę transferową z tym, że klub chce na nim troche zarobić dlatego na siłe wypychać go z klubu nie będziemy.
Podobno na miejsce Carry nikogo nie będziemy kupować o ile Martin Kelly będzie zdolny do gry i lekarze nie będa srali ogniem o jego możliwe kontuzje, a Skrtel, o którym Rodgers cały czas sie wypowiada pozytywnie, nie obraził się za posadzenie go na ławce i dalej będzie chciał grac w Liverpoolu.
Priorytet w tym momencie to lewa obrona i defensywny pomocnik.
A i podobno klub zrezygnował ze starania sie o Christiana Eriksena bo nie był w stanie odpowiedzieć na żądania Ajaxu, który jest bardzo stanowczy w negocjacjach.

Awatar użytkownika
Biały
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 27

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Biały » 17 maja 2013, 14:38

masacra pisze:Podobno na miejsce Carry nikogo nie będziemy kupować o ile Martin Kelly będzie zdolny do gry i lekarze nie będa srali ogniem o jego możliwe kontuzje, a Skrtel, o którym Rodgers cały czas sie wypowiada pozytywnie, nie obraził się za posadzenie go na ławce i dalej będzie chciał grac w Liverpoolu.

Czyli Liverpool zostanie ze Skrtelem, Aggerem, Coatesem i Kellym? Podstawowa para obrońców jakoś jeszcze wygląda, ale kto niby będzie miał grać w przypadku kontuzji Aggera? Kelly? Coates? Nie wyobrażam sobie sytuacji w której któryś z tej dwójki przez dłuższy okres czasu będzie grał w podstawowym składzie.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 17 maja 2013, 15:06

Spokojnie, przyjdzie przynajmniej jeden środkowy obrońca. To pewne i Kelly nie ma tu nic do rzeczy.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 17 maja 2013, 15:42

Nie siedze w klubie to nie wiem co tak NAPEWNO tam się dzieje, jak niektórzy. Dowiedziałem się troche plotek około klubowych to sie nimi podzieliłem. Czy plotki sie potwierdzą? Zobaczymy. Sytuacja jest dynamiczna i nawet jesli teraz maja takie plany jak słyszałem to tak naprawdę jedna oferta moze wszystko wywrócić nogami ku górze bo ponoc klub przyjął strategie, która nie przewiduje świętych krów tzn zawodników nie na sprzedaż. Wszystko jest kwestia ceny.

Co do obrony. Mamy 4 środkowych obrońców. Dwóch doświadczonych i dwóch juniorów. Piszesz Biały, ze nie wyobrażasz sobie Kellego albo Coatsa grającego regularnie w pierwszym skaldzie. Nie wiem czy pamiętasz początki Carry w tym klubie. Mógłbys się nieźle dorobic jakbys postawił kase na to, ze ten piłkarski inwalida przez wiele sezonów będzie opoka naszej defensywy. Że stanie się jej liderem. Kelly to prawdziwy diament przy Carragherze jesli chodzi o skale talentu (to samo Coats zresztą) i nie wiem czemu nie mielibysmy postawic na któregos z nich jak zajdzie potrzeba, tak jak kiedys ktoś postawił na Carre.
Tym bardziej, ze kasa na transfery i pensje jest mocno ograniczona.
Kelly juz udowodnił, że w obronie gra nie najgorzej, jest troche zbyt drewniany wg mnie by grac ofensywnie usposobionego bocznego obrońce jak Johnson ale na stoperze może jak najbardziej sie sprawdzić. Tylko spędzając czas w gabinetach lekarskich zamiast na murawie nie zbliża sie do tego. Podobno pod koniec czerwca ma się sytuacja z nim nieco wykrystalizować i pierwsze dni okresu przygotowawczego mają dać odpowiedż co do jego przydatności. Tak mówia przynajmniej.
Najwiekszym entuzjastom postawienia na Kellego jest podobno sam Carragher i nawet ponoć zabiegał u naszego trenera aby dał młodemu szanse.

Priorytetem jest lewa obrona, i defensywna pomoc bo Enrique i Lucas nie maja konkurencji i to na tych wzmocnieniach będzie skupiał się Rodgers. Wszystko co pojawi się ponadto ma byc efektem sprzedaży Downinga i/lub kogos innego z pierwszego składu w przypadku pojawienia się intratnej oferty albo jakichś nieprzewidzianych kwasów (dalej nie wiadomo co chodzi po głowie Skrtelowi). Ale jak pisałem klub tez nie zamierza rozpaczać jeśli Downinga nie uda sie spieniężyć

E:
Ostatecznie ten klub kiedys słynął z wychowanków i innych dzieciaków których wyłowił z jakieś zapyziałej angielskiej prowincji. Czemu znowu nie ma byc podobnie? Osobiscie mam juz dosc patrzenia na tych wszystkich gwiazdorów sprowadzanych za nieprzyzwoite pieniądze, zarabiających pieniądze jeszcze bardziej nieprzyzwoite, którzy zaprowadzili LIVERPOOL w takie miejsce w jakim jest. To nie wypaliło, a na dłuższa metę może skończyć się jeszcze gorzej bo nasz dobry wujek z ameryki jest z tego rodzaju dobrych wujków którzy chca na swoich przedsiębiorstwach zarabiac, a nie wiecznie w nie pchać pieniądze.

Dlatego, jeśli chociaz częśc z plotek które słyszałem ostatnio sie potwierdzi to ja będe wniebowzięty.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 17 maja 2013, 16:29

Ciekawostka: na niedzielny mecz GKS - Zagłębie przylatują skauci angielskiego Liverpool FC.
:mrgreen:

Awatar użytkownika
Biały
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Biały » 17 maja 2013, 17:16

Żaden ze mnie skaut, ale ani u Coatesa ani u Kelleyego nie dostrzegam jakichkolwiek cech, które miałyby wskazywać na to, że w przyszłości będą klasowymi graczami(u wcześniej wspomnianego Papadopoulosa widać, że w pewnych elementach przewyższa swoich rówieśników). Zresztą nie można przeciętnego Anglika wstawiać do pierwszego składu tylko dlatego, że równie słaby na tym samym etapie kariery Carragher rozwinął się na bardzo dobrego gracza. Jeżeli Liverpool w przyszłym sezonie poważnie celuje w walkę o top4 to kupno środkowego obrońcy to konieczność, bo ani Kelly ani Skrtel nie gwarantują wysokiej jakości.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 17 maja 2013, 17:57

Biały pisze: Zresztą nie można przeciętnego Anglika wstawiać do pierwszego składu tylko dlatego, że równie słaby na tym samym etapie kariery Carragher rozwinął się na bardzo dobrego gracza.

Tego nie można. Mozna za to wydac kolejne miliony na 5 nowych Papadopulosów, z których sprawdzi sie 2 z czego po 20 miesiącach jeden stwierdzi, że trofeów marzy i pogoda nie ta, a w ogóle to w Londynie albo w Paryżu czy Madrycie z chęcią by pomieszkał troche, bo tu klimat zły i dogadac z nikim się nie może bo niby po angielsku mówią ale jakby nie po angielsku i cholera wie co jeszcze.
Przy tym tak co 10 kolejek mozna ponarzekać, ze kolejne młode talenty które blyszczały w juniorach i rezerwach, dostają tak mało szans na gre w pierwszym zespole.

Przez ostatnie 15 lat bylismy tam i widzieliśmy to. Nie przyniosło to mistrzostwa, jedynie regres niewidywany w Liverpoolu od dziesiątek lat. Chciecie wierzyć że receptą na wyjście z tego regresu, jest jeszcze więcej tego co nas do tego regresu doprowadziło to wierzcie i dalej krzyczcie o potrzebie kupowania nowych, lepszych, drozyszych piłkarzy.

Przykład Carraghera zmusza własnie do refleksji nad polityka transferowa prowadzoną przez klub w tych ostatnich latach i stosunkiem do wychowanków czy piłkarzy sprowadzonych do klubu za gówniarza. Ja się ciesze, że prawdopodobnie w klubie tez zdaja sobie z tego sprawę, bo podobno poszukiwan młodych talentów po świecie na taka skalę jak w tym momencie ten klub w swojej historii jeszcze nigdy nie prowadził.

Wracając do tego Papadopulosa i Kellego. Ze mnie tez zaden skaut, w dodatku nie widziałem chyba na oczy tego Greka jak sadze po nazwisku. Byc może masz racje może przewyzsza w czyms tam Kellego czy nawet Skrtela.
Ale jaką masz pewnosc, że za 5 lat Kelly nie będzie na takim etapie jak Carra w roku 2006, tylko, że np w Srokach bo my kupilismy mega utalentowanego greckiego półboga w jego miejsce, który moze równie dobrze nie byc nigdy lepszym niż jest obecnie? Sadze, że zadnej. Warto zaryzykowac z Kellym tym bardziej, że kasa nie sramy, a naprawde w klubie sa pozycje, które wymagają pilniejszych wzmocnień niz środek obrony. Skrtel z Aggerem udowodnili juz swego czasu, z jak obaj trafia z forma to graja na najwyższym ligowym poziomie, a taki backup jaki mamy teraz na te pozycje jest wg mnie własnie optymalny jak spojrzec na nasze mozliwości finansowe i to, ze w przyszłym roku bedzie mniej meczy bo w Europie nie gramy.

Napisze jeszcze inaczej. Biorac pod uwage to, że potrzebujemy kupic w tym okienku więcej niz 1 piłkarza i że nasze mozliwości finansowe sa ograniczone to nie sadze aby udało sie kupić na obrone kogoś lepszego i przy tym bardziej perspektywicznego niz w tym momencie jest Kelly. Jesli ten Grek to rzeczywiście taki kozak to wątpie aby jego klub puścił go za czapke śliwek. Podobno z tego powodu też zrezygnowaliśmy z Ashleya Williamsa ze Swansea, za którym podobno najbardziej upierał sie sam Rodgers bo Walijczycy spiewali kwoty oscylujace w granicach tego co zapłaciliśmy za Joe Allena.

PS:Carragher nie był równie słaby na tym etapie kariery co teraz jest Kelly. Był duzo, duuuuuzo słabszy. Tyle, ze prawie cały czas zdrowy i grał na wszystkich pozycjach w defensywie jak była potrzeba. Ale piłkarsko? Jak dziecko we mgle. Kelly przy nim to futbolowy adonis.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2013, 18:05 przez masacra, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6259
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 17 maja 2013, 18:03

Kelly i Coates być może wyrosną na niezłych zawodników, ale na chwile obecną Papadopulosowi mogą co najwyżej podawać bidon. Świetny zawodnik.

Awatar użytkownika
Biały
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Biały » 17 maja 2013, 18:19

Idąc tym tokiem rozumowanie żaden transfer nie powinien się odbywać, bo przecież tylko co drugi gracz wypali.
Ale jaką masz pewnosc, że za 5 lat Kelly nie będzie na takim etapie jak Carra w roku 2006, tylko, że np w Srokach bo my kupilismy mega utalentowanego greckiego półboga w jego miejsce, który moze równie dobrze nie byc nigdy lepszym niż jest obecnie?
Zdaję mi się, że zapominasz o jednym- Kelly nie jest 19 latkiem, który pomimo tego, że momentami miewał przebłyski to jednak nie dostaje szansy na grę. Martin ma 23 lata, jeżeli w tym wieku gracz nie pokazuje żadnego atrybutu, który wyróżnia go od reszty to myślenie, że nic wielkiego z niego nie będzie jest jak najbardziej na miejscu.
które wymagają pilniejszych wzmocnień niz środek obrony.
Nie mogę się z tym zgodzić. Środek obrony jest bardzo niewdzięczną pozycją. W porównaniu do innych miejsc na boisku tutaj nie możesz kierując się ewentualnym rozwojem danego gracza wystawiać słabszego zawodnika licząc, że jego ewentualne braki nadrobią koledzy. Jeżeli jest możliwość kupna gracza, który pozwoli wskoczyć obronie na wyższy poziom(a kimś takim z pewnością jest Papadopoulos) to nie można się długo zastanawiać.
my kupilismy mega utalentowanego greckiego półboga w jego miejsce, który moze równie dobrze nie byc nigdy lepszym niż jest obecnie?
Wolałbym wydać 15 baniek na 21 letniego gracza, który na chwilę obecną jest lepszy nawet od Skrtela i liczyć na jego rozwój niż mieć nadzieję, że kariera Kelly'ego potoczy się w podobny sposób do tej Carraghera.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 17 maja 2013, 18:21

Biały pisze: Wolałbym wydać 15 baniek na 21 letniego gracza, który na chwilę obecną jest lepszy nawet od Skrtela i liczyć na jego rozwój niż mieć nadzieję, że kariera Kelly'ego potoczy się w podobny sposób do tej Carraghera.
No to się tu nie zgadzamy.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 18 maja 2013, 16:11

Podobno z tego powodu też zrezygnowaliśmy z Ashleya Williamsa ze Swansea, za którym podobno najbardziej upierał sie sam Rodgers bo Walijczycy spiewali kwoty oscylujace w granicach tego co zapłaciliśmy za Joe Allena.
Z niego zrezygnowaliśmy ze względu na cenę i wiek. Młodszy Williams za te 12 mln funtów pewnie zostałby zawodnikiem Liverpoolu.

Ja tam nie bardzo rozumiem bagatelizowanie potrzeby sprowadzenia środkowego obrońcy i argumentowanie tego tym, że przecież jest Kelly. Przypominam, że w pierwszej drużynie Liverpoolu Martin ani razu nie zagrał na środku defensywy. Jeśli taki zawodnik ma być alternatywą dla Aggera i rezerwowego w tym sezonie Skrtela, to ja za to serdecznie dziękuję. Coates zagrał w tym sezonie w lidze całe dwa spotkania i raczej nie trzeba być Sherlockiem Holmesem by dostrzec, że Urugwajczyk ulubieńcem trenera nie jest i absolutnie nie zdziwię się, jeśli latem się z nim pożegnamy. Nikt w tym klubie nie wpadnie na pomysł, by alternatywami dla Aggera i Skrtela byli Kelly i Coates. Jestem przekonany, że do klubu dołączy przynajmniej jeden środkowy obrońca.
masacra pisze:Priorytetem jest lewa obrona, i defensywna pomoc bo Enrique i Lucas nie maja konkurencji i to na tych wzmocnieniach będzie skupiał się Rodgers.
Szczerze wątpię w to, by konkurent dla Lucasa był priorytetem dla Rodgersa.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 18 maja 2013, 16:31

Wiekszosc naszych problemów w tym sezonie brała się z powodu braku silnego, sprawnego, bezkompromisowego defensywnego pomocnika, który mógłby zdominowac środek pola i skutecznie uniemozliwiac kreatywnym piłkarzom rywali dogrywanie do napastników i skrzydłowych. I tez nie trzeba być Szerlokiem aby to dostrzec.
Ja mam takie przekonanie, że Skrtel z Aggerem mają wystarczające umiejętności by być podstawowa para ŚO w klubie bo juz zdążyli to udowodnic. Tak jak Lucas udowodnił juz, ze wie o co chodzi w takim graniu o jakim pisałem wyżej. Problem w tym, że Lucas jest po cholernie ciężkiej kontuzji i nie wiadomo czy uda mu sie wrócić do takiego grania, a nawet jesli to wciąż pozostaje jedynym def pomocnikiem w klubie co w przypadku jego urazu skończy sie tak jak już widzielismy w tym sezonie. Nawet najlepsza para ŚO bez dobrego DM przed nimi nie jest w stanie zagwarantować dobrej gry obronnej całej drużyny co było widac nawet na naszym przykładzie. Masa błedów bloku obronnego w tym sezonie wynikała własnie z naszej "miękkości" w drugiej linii, z tego ze żaden z pomocników nie był w stanie w wielu meczach nawiązac równorzędnej fizycznej walki z rywalami. Stad porazki z West Brom, Stoke czy odpadnięcie z Pucharu Anglii.
Daaaamian pisze:
masacra pisze:Priorytetem jest lewa obrona, i defensywna pomoc bo Enrique i Lucas nie maja konkurencji i to na tych wzmocnieniach będzie skupiał się Rodgers.
Szczerze wątpię w to, by konkurent dla Lucasa był priorytetem dla Rodgersa.
Dobrze, że przynajmniej wątpisz a nie jestes pewny jak zazwyczaj :lol:

Ja nie wiem co jest priorytetem dla Rodgersa. Pisze o wnioskach jakie ja wyciągnąłem z gry Liverpoolu w tym sezonie i na tej podstawie jakie ja pozycje bym wzmocnił. Ucieszyłem sie jak znajomy sprzedał mi plotki krążące po liverpoolskich pubach bo Wanyama to własnie gracz taki jakiego mi przez cały obecny sezon w tej druzynie brakowało. Dlatego pisałem co chwile o Momo Diame, a plotkami podzieliłem sie na forum.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 18 maja 2013, 17:17

masacra pisze:Dobrze, że przynajmniej wątpisz a nie jestes pewny jak zazwyczaj :lol:
Nie trzeba siedzieć w strukturach klubu by mieć pewność, że kupimy środkowego obrońcę. Nikt o zdrowych zmysłach nie zrobi z Coatesa czy Kelly'ego, który nie ma na tej pozycji żadnego doświadczenia w dorosłej piłce, pierwszej alternatywy na środek defensywy.

Fajnie się czyta wywiady ludzi związanych z klubem na temat Carraghera i między innymi jego wpływu na drużynę. Pewnie sprawka PR-owców, jak mawiał klasyk, ale mimo wszystko miło poczytać takie wypowiedzi ludzi na temat legendy tego klubu. Szkoda, że Jamie odchodzi. Będzie go brakowało i nie ma co do tego wątpliwości.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”