Finał LM 2013 Borussia Dortmund - Bayern Monachium - Strona 4

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Re: Finał LM 2013 Borussia Dortmund - Bayern Monachium

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 22 maja 2013, 18:34

Też wydaje mi się, Klopp zdecyduje się na ten drugi, bardziej zachowawczy wariant i desygnuje na lewą stronę Grosskreutza, który powinien skutecznie uprzykrzyć życie Robbenowi z Lahmem a Reus będzie grał za Lewym.

Ciekawie zapowiada się ten finał, w sumie nie wiadomo czego się spodziewać. Z jednej strony potężny Bayern, który miażdżył w tym sezonie wszystko na swej drodze, z drugiej Borussia, która przeleciała praktycznie cały sezon 13-14 zawodnikami ale zarazem jako jeden z nielicznych zespołów sprawiająca wrażenie, że ma jakiś patent na Bawarczyków i wychodząca na niego bez zbytniego respektu. Szkoda tej nieobecności Goetze, może i pod formą ostatnio ale to jednak istotna figura w układance Kloppa zdolna pojedyńczymi zagraniami wpłynąć na losy meczu. Miał okazję pięknie pożegnać się z Dortmundem, może dobry występ i zwycięstwo trochę przysłoniłyby tę niechęć ze strony kibiców BVB do jego osoby a tak przystąpi do finału jako kibic i ciężko powiedzieć, której drużyny.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 22 maja 2013, 18:47

Aker pisze:W sumie jakby Mario miał grać w finale i zdecydowanie odstawać swoim poziomem do jakiego nas przyzwyczaił (a to by było moim zdaniem wielce możliwe) to może i lepiej, że nie zagra, choć mnie by wcale nie zdziwiło jeśli młody Niemiec wyolbrzymia kontuzję tylko po to, aby być zdrowym debiutując w FCB i mieć szansę równej walki o pierwszy skład, o który mu zresztą łatwo nie będzie.
nie ma szans moim zdaniem na taki scenariusz. tzn. nie wierzę, że Goetze mógłby celowo nie chcieć zagrać, to finał Ligi Mistrzów, każdy piłkarz marzy by w takim meczu wystąpić.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 84

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 22 maja 2013, 18:59

fieldy pisze:nie ma szans moim zdaniem na taki scenariusz. tzn. nie wierzę, że Goetze mógłby celowo nie chcieć zagrać, to finał Ligi Mistrzów, każdy piłkarz marzy by w takim meczu wystąpić.
Tez mi sie nie wydaje, żeby to było celowe zagranie z jego strony ;) Ale spokojnie, Goetze jeszcze w finale LM zagra :)

Wiloch
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wiloch » 22 maja 2013, 19:02

Ciekawi mnie jak to przyjął bo na jego miejscu byłbym wkurzony niemiłosiernie.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 22 maja 2013, 19:04

Wiloch pisze:Ciekawi mnie jak to przyjął bo na jego miejscu byłbym wkurzony niemiłosiernie.
Pomyśl sobie o takim Badstuberze. Drugi rok z rzędu lipa - wpierw kartki (złapana w dogrywce w Madrycie), teraz ciężka kontuzja, ominie go Mundial w Brazylii (o ile Niemcy się zakwalifikują).

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 22 maja 2013, 19:30

Ebi pisze:ominie go Mundial w Brazylii (o ile Niemcy się zakwalifikują).
Ebi, rozumiem, ze jesteś sceptykiem, ale pisanie w trybie przypuszczajacym o tak oczywistej sprawie to juz lekka przesada ;) sorry za lekki offtop.

Żeby zupełnie nie zejść z wątku - wyglada na to, ze wszystkie znaki na niebie i poza nim wskazują na zwycięstwo Dortmundu. Cóż, jak to powiedział Olli Kahn "nie ma nic piekniejszego jak cały stadion jest przeciwko Tobie" :)

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 22 maja 2013, 19:51

Michał M pisze:
Ebi pisze:ominie go Mundial w Brazylii (o ile Niemcy się zakwalifikują).
Ebi, rozumiem, ze jesteś sceptykiem, ale pisanie w trybie przypuszczajacym o tak oczywistej sprawie to juz lekka przesada ;) sorry za lekki offtop.

Żeby zupełnie nie zejść z wątku - wyglada na to, ze wszystkie znaki na niebie i poza nim wskazują na zwycięstwo Dortmundu. Cóż, jak to powiedział Olli Kahn "nie ma nic piekniejszego jak cały stadion jest przeciwko Tobie" :)
Zgadzam się. Nawet powiem, że jestem wyjątkowo spokojny przed tym finałem. Inaczej przygotowałem się mentalnie do tego spotkania :lol: a może jest to efekt ubiegłorocznego rozczarowania.

Rok temu po finale naszła mnie refleksja - po meczu poszliśmy jeszcze na 2 piwa do innego lokalu, a tam grono ludzi w moim wieku, którzy kompletnie w nosie mieli to, że dziś odbył się jakiś mecz. Można żyć? Można. Stwierdziłem, że nie jest to warte zdrowia i nerwów, a dodatkowo teraz jestem wręcz przekonany o triumfie BVB i nie obiecuję sobie nic po Bayernie, który jest aż nadto rozbawiony po różnej maści fetach.

Pamiętam jak cały tydzień nie mogłem się doczekać na finał, nie mogłem na niczym skupić myśli, sam weekend to już koszmar - w piątek zasnąłem nad ranem, w sobotę zjarałem dwie paczki fajek i zjadłem tylko kawałek pizzy - taki byłem "chory". Teraz chyba "coś" się skończyło, ewentulny triumf FCB będzie miłym zaskoczeniem i dodatkiem aniżeli wyczekiwanym przeze mnie sukcesem.

Uwierzcie mi, że jeśli jakiś klub ma przegrać 3 finały w 4 lata to będzie to ekipa, której ja kibicuję (celowo nie piszę Bayern), bo ze mnie taki życiowy szczęściach, że nigdy nic nie idzie po mojej myśli. Jak umrę to zaczną znów wygrywać (i pozostałe dziedziny życia, którymi się interesuję, osoby którym kibicuję, wspieram itp też się odmieni) :rotfl4:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 22 maja 2013, 20:08

Nie mogę tego pojąć, cały czas słyszę jaki z Bayernu potwór, ba sam to widziałem jak lał Barcę 7:0, masa rekordów, wyników niemalże dwucyfrowych z dobrymi ekipami i co chwile teksty w stylu
Michał M pisze: wszystkie znaki na niebie i poza nim wskazują na zwycięstwo Dortmundu.
Fajne są różne analogie, ale to raczej ciekawostki, a ważniejsza jest chyba forma, czy same składy (to BVB jest osłabiona, nie Bayern).... nie pojmuję i chyba już nie pojmę.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 22 maja 2013, 20:23

Też mnie to dziwi. Możecie znaleźć jeszcze 50 różnych analogii do wydarzeń sprzed 16 lat (gdzieś w Kielcach mogło wysiąść światło 22.05, ktoś mógł przegrać 4:0 po hattricku jakiegoś Wenezuelczyka, jakaś laska 3 dni przed finałem LM o 18.35 mogła robić loda piłkarzowi Werderu z numerem 16, itd. itd.). To jednak nie zmieni tego co jest tu i teraz. Bayern gra kosmiczny sezon, śrubuje klubowe i ligowe rekordy, zasłużenie uchodzi w chwili obecnej za najmocniejszy zespół w Europie i czy wam się podoba czy nie jest faworytem tego finału, ze względu na formę sportową, kapitalną kadrę jak i osłabienia rywala przed finałem.

Trochę zakrawa na kpinę pisanie przez niektórych kibiców Bawarczyków jakby finał praktycznie był już przegrany. Bo? To tak jakby do rozjebania wielkiego smoka wydelegowano jakiegoś najzajebistszego rycerza (który już tych olbrzymich smoków trochę ubił) ze swoim giermkiem (nic nie ujmując BVB) a ten chowa się za nim i zrzuca całą presję na niego mówiąc, że to właśnie giermek musi rozjebać tego smoka bo 100 lat wcześniej Szewczyk Dratewka rozwalił jakąś wiedźmę.

Borussia to nie są frajerzy, potrafią grać z Bayernem, nic nie wskazuje na to, że przed nimi pękną i mają szanse na końcowy triumf ale to Bayern jest faworytem, to o Bayernie od dłuższego czasu mówi się, że jak nikt zasługują w tym sezonie na wygranie LM i wreszcie to Bayern jest Goliatem w tej rywalizacji. Ja rozumiem, że w ten sposób zabezpieczacie się przed bolesnym rozczarowaniem ale nie wygłupiajmy się, obie drużyny chcą, Bayern powinien a Borussia tylko może.
Ostatnio zmieniony 22 maja 2013, 20:26 przez Morrow, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 22 maja 2013, 20:25

fieldy pisze:Nie mogę tego pojąć, cały czas słyszę jaki z Bayernu potwór, ba sam to widziałem jak lał Barcę 7:0, masa rekordów, wyników niemalże dwucyfrowych z dobrymi ekipami i co chwile teksty w stylu
Michał M pisze: wszystkie znaki na niebie i poza nim wskazują na zwycięstwo Dortmundu.
Fajne są różne analogie, ale to raczej ciekawostki, a ważniejsza jest chyba forma, czy same składy (to BVB jest osłabiona, nie Bayern).... nie pojmuję i chyba już nie pojmę.
No pewnie, ze to są ciekawostki ;) Ja tam mocno wierze w nasze zwycięstwo, ale nie będę sie o tym rozpisywać czy piał nad aktualną dyspozycją Bayernu, bo wszystko weryfikuje boisko. Poza tym kibice Bayernu, w tym i ja, przezyli juz dwa mocne finalowe rozczarowania w 99 i 2012 r., dlatego tez pewnie sa b. ostrożni w swoich wypowiedziach. Chociaż gdybym miał stawiać, postawiłbym na jakieś 2:0 lub 3:1 dla Bayernu 8)

Co do oslabień, to moment, Dortmund zagra bez Goetzego, ale chyba juz wszyscy zapomnieli, że Bayern gra bez Kroosa, czyli można powiedzieć naszego odpowiednika Mario. Nie wspominając o biednym Badstuberze, o którym kibice nie interesujący sie zbytnio BL juz chyba zdążyli zapomnieć. Inna sprawa jest, ze mamy dłuższa ławkę i łatwiej nam te braki uzupełnić, ale niech nikt nie twierdzi, ze Dortmund jest osłabiony, a Bayern nie.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 22 maja 2013, 20:30

To co napisałeś. Dla Bayernu strata Badstubera to jak splunąć, Dante w tym roku wymiata a Boateng i Van Buyten też dadzą radę. Hummels wypada po jakimś urazie na treningu i pewnie nie ma BVB z Bayernem, Lewy musi zejść w 20 minucie i pewnie nie ma BVB z Bayernem, w Bayernie w analogicznej sytuacji ktoś już się uśmiecha pod nosem, że za chwilę zagra a jakość gry się wcale nie zmieni. Właśnie bogactwo kadry i jej jakość sprawiają, że Bayern jest tam gdzie jest. Borussia gra sezon 13-14 zawodnikami, tu niemal każda absencja może być bardzo bolesna i kluczowa, w Bayernie nawet nieobecność tak świetnego gracza jakim jest Kroos praktycznie przechodzi niezauważona stąd tekst o osłabieniach.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 22 maja 2013, 20:37

Na moje oko to BVB jest mocniej osłabiona własnie dlatego, że Kroosa bez problemu zastąpiliście (czego doświadczyła Barca) i zastąpicie na finał. BVB z zastepstwem Goetze ma gorzej, latem oczywiście ktoś przyjdzie w jego miejsce, ale teraz zdaje się Grosskreutz (?) ma grać w pierwszym składzie, który nie jest w stanie w pełni zastąpić Mario.
Reasumując: teoretycznie osłabienia podobne, bo po każda ekipa traci ważne ogniwo, ale praktycznie Bayern, jako że jest lepszy i ma większy skład tego osłabienia nie odczuje, ergo - to BVB bardziej traci, jest bardziej osłabiona.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 22 maja 2013, 20:44

Zgadza sie, Bayern dysponuje szerszym składem. Ae czy ktoś bronił BVB posiadania dłuższej ławki rezerwowych ? Po co sprzedawali Perisicia zima, albo wypożyczali Lowe? Oczywiście, ze nie są to znaczące nazwiska, jednakże polityka BVB jest pod m względem zastanawiające. Mam wrażenie, ze po prostu eksploatuja swoich piłkarzy do cna. Najlepszy przykład to Piszczek, nie wiem, czy juz polska prasa, tak pięjaca nad BVB przed finałem, ogłosiła, ze Piszczek bedzie musiał sie poddać operacji po sezonie i czeka go kilkumiesięczne przerwa :?: Ciekawe co zrobi bez niego np. reprezentacja? Zreszta i sama Borussia bedzie miała niezły problem. Ale oznacza to tez, ze Piszczek od dłuższego czasu gra z niezłym urazem...

Osłabienia są po obu stronach, tyle, ze jedna dysponuje szerszym składem aniżeli druga. To jest rzeczywiście sedno sprawy.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 22 maja 2013, 20:54

Michał M pisze:Zgadza sie, Bayern dysponuje szerszym składem. Ae czy ktoś bronił BVB posiadania dłuższej ławki rezerwowych ?
nikt im nie bronił, to oczywiście tylko i wyłącznie ich wina/sprawa. Ale to własnie (między innymi) stawia Bayern w roli zdecydowanego faworyta. Nie wiemy kto wygra, ale wiemy kto ma większe szanse. Dlatego dalej uważam, że jeśli znaki na niebie i ziemi wskazują na kogokolwiek, to na pewno nie na BVB ;) Co (na marginesie) nie znaczy wcale, że wygracie finał :smile2:

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 23 maja 2013, 23:12

http://www.sport.pl/pilka/1,65041,13969 ... ngowa.html

Jak widać UEFA zainteresowała się genialną wydolnością niemieckich piłkarzy, szczególnie Bayernu. Nawet Zarzeczny na weszlo.com pisał, że Bayern tak orżnął Barcę, bo mają lepsze tabletki :D

Coś w tym jest. To niesamowite, że piłkarze FCB i BVB ptrafią w 90 minucie zrobić sprint przez pół boiska nawet nie będąc zziajanym.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”