FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1747

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
6%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
6%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
16
52%
Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 93

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 26 maja 2013, 12:30

Na 100% nie potrzeba nam już żadnego ofensywnego pomocnika i zakup Reusa byłby olbrzymim błędem.
Oczywiście pomijam fakt, że absolutnie nie ma mowy o transferze Niemca, na 100% pozostanie na przyszły sezon w Dortmundzie.

Ja domagam się sprawdzenia wysuniętego napastnika. Moim marzeniem jest Rooney, który wręcz idealnie pasowałby do obecnej Barcy!
No i środkowego obrońcę, bo Tito coś tam szepta, że Adriano przestawi na stałe na środek :D SkandaL!

Miałem mieszane odczucia co do Neymara, ale nie mogę się doczekać jego debiutu!

Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 202

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 26 maja 2013, 12:33

Moim zdaniem Barca właśnie potrzebuje trochę egoizmu pokroju np. Suareza. Ile to razy w sezonie klepiemy akcję do bólu i na końcu bezczelne szukanie podania do Messi'ego najlepiej. Normalny zawodnik w takiej sytuacji wali na bramkę i zdobywa gola. U nas musi być to podanie by wejść z piłką do bramki. Jakby się potem Messi (lub ktoś inny) miał obrazić, że mu nie podał. Komicznie to wygląda.
stary rupieć pisze:Zamiast Reusa lepiej sprowadzić jakiegoś środkowego napastnika, żebyśmy się nie zaklepali na śmierć.
W sensie Reusa do nas ale sprzedać Pedro/Sancheza.

Awatar użytkownika
lukas_k
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: lukas_k » 26 maja 2013, 12:37

Zobaczymy co ten Neymar pokaże w Europie, dobrze chociaż, że jego saga transferowa szybko się skończyła.

Awatar użytkownika
sigane pepe
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sigane pepe » 26 maja 2013, 12:49

Gratulacje (?) Nie wiem jak to będzie z tym Neymarem w Europie. Podejrzewam dobry początek a potem spadek formy. Chłopak będzie musiał się przystosować do europejskiej piłki, gdzie sędziowie gwiżdżą inaczej i piłka jest szybsza, mniej przewidywalna i większy nacisk kładzie się na taktykę. Jak dla mnie, Barcelona to klub do którego Neymar nie pasuje. Jest więcej klubów w których wpasowałby się.

To ile w końcu za niego zapłaciliście? 35 czy 54?

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 26 maja 2013, 13:04

sigane pepe pisze: To ile w końcu za niego zapłaciliście? 35 czy 54?
To wiedzą na razie jedynie nieliczni :wink:
54 bańki to informacja Marki, więc...
Jakby to powiedzieć: 25(28) +10 (rzekoma przedwpłata dla Satosu/Neymara)+ 9(kasa dla agentów) + 7(pensja Neymara za pierwszy rok) = 51 lub 54 mln
Ciekawy zbieg okoliczności

Jak madryckie gazety są takie dokładne to niech tak prześwietlą transfer Modricia albo lepiej super transfer Kaki 8)

Trzeba czekać na oficjalne stanowisko Barcy/Satosu
edit:
http://www.radiobrazylia.pl/neymar-w-barcelonie/
Ciekawe informacje od szpeca od ligi brazylijskiej, Rabija(tego od AŁwisa :P )
Barca ma zamiar zapłacić jedynie Santosowi, a klub ma tylko 55% praw ekonomicznych do zawodnika. 40% należące do DIS Barcy nie interesuje. I tu zaczyna się zabawa! Po pierwsze, okazuje się, że słynna umowa wstępna jednak istniała. Po drugie, Real Madryt rzeczywiście dał ofertę lepszą niż Barca i za transferem do stolicy Hiszpanii optował Sonda. Santos i Neymar mieli go jednak w nosie.

Gdyby Barcelona zapłaciła za 100% praw ekonomicznych do gracza to jego cena faktycznie byłaby południowoamerykańskim rekordem. A nie będzie. Sonda więc musi znaleźć sposób aby wydrzeć od kogoś należne mu ca. 20 mln euro. Dla Sondy to sprawa priorytetowa. Stracił już na Ganso, jeśli nie zarobi niczego na Neymarze to cały jego interes okaże się funta kłaków wart. Ba, pod znakiem zapytania postawi także funkcjonowanie systemu transferowego w Brazylii. Grupy takie jak DIS czy Traffic mają udziały w 90% graczy I ligi brazylijskiej!

Na razie wiemy tyle, że Sonda rozmawiał z Sandro Rosellem i za swoje 40% domagał się pieniędzy. Barca postanowiła zignorować go. Pytanie: od kogo DIS wytarga pieniądze?
edit2
Umowy z pozostałymi podmiotami (DIS i reszta) wygasają za rok i wtedy pozostałe 45% praw przechodzi w ręce ojca, czyli de facto samego zawodnika. Najważniejszy był Santos jako posiadacz karty zawodniczej piłkarza.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 26 maja 2013, 13:43

Zdaje się, że Neymar zagra dzisiaj po raz ostatni w ligowym meczu w barwach Santosu. O 21:00 polskiego czasu grają z Flamengo. Także po meczu Barcy przełączamy się do Brazylii na drugą połowę tego meczu i oglądamy pożegnanie naszej nowej gwiazdy :P

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 26 maja 2013, 14:04

Nie rozumiem ruchu transferowego Barcelony. Zamiast naprawdę się wzmocnić to kupili rozkapryszonego, medialnie rozpieszczonego gwiazdora, który w starciu z europejskim stylem gry zawsze dawał ciała. Podobno jak chciano kupić Robinho, to część piłkarzy poszła do Guardioli i sprzeciwiła się temu ruchowi (Brazylijczycy już dzielili szatnię nie jednej drużyny). Tym bardziej dziwi mnie chęć i obsesja na punkcie Neymara. Jeśli media i część sympatyków FCB nazywa go zbawcą, to sorry, ale musicie być nieźle pierdzielnięci. Koleś jest wielką niewiadomą, ja np obstawiam, że skończy jak Denilson, bo wielkiej kariery na Camp Nou mu nie wróżę. Sądziłem, że Barcelona ma trochę dystansu do tego całego cyrku z Neymarem. Niestety polecieli pierwsi...

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 26 maja 2013, 14:12

Nie zauważyłem, żeby ktokolwiek nazwał tutaj Neymara - zbawcą. Nikt nawet nie napisał chyba, że będzie olbrzymim wzmocnieniem, także do kogo pijesz Bartbuks?

Neymar z pewnością jest zdecydowanie bardziej utalentowany niż Robinho, Denilson i inne tego typu gwiazdeczki z Brazylii.
Ma szanse sporo osiągnąć w Barcelonie i dopóki nie zobaczymy go w kilkudziesięciu spotkaniach w barwach Blaugrany nie mamy prawa go oceniać.

Awatar użytkownika
szefu91
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 65

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szefu91 » 26 maja 2013, 14:19

bartbuks pisze:Zamiast naprawdę się wzmocnić to kupili rozkapryszonego, medialnie rozpieszczonego gwiazdora
Jakieś przykłady? Bo często słyszę, że on taki gwiazdor, że taki rozpieszczony, że dziecko jeszcze, a nikt konkretnego powodu nie podaje. Można mnie oświecić?

Bardzo ciekawi mnie jak to będzie wyglądało. Najważniejsze by Vilanova specjalnie nie ograniczał go taktyką, by nie zabraniał dryblować i wyznaczył dość sporą wolną strefę w jakiej może się poruszać. Skoro dalej Barcelona będzie grać systemem 4-3-3, to pewnie nie zostanie zwolniony z zadań defensywnych, ale musi robić solidny wiatrak z obrońców, bo w tej chwili żaden skrzydłowy (prócz Tello z ogórkami) tego nie potrafi. Skala talentu też jest większa od Keirrisonów, Denilsonów czy innych, więc nie wydaję mi się by był aż takim niewypałem. Legendą jak Ronaldinho pewnie też nie będzie, ale według mnie to solidne wzmocnienie. Gorzej od Sancheza czy Pedro grać nie będzie.

Dla zainteresowanych bramki 2013 http://www.youtube.com/watch?v=emRahDljkuE

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 26 maja 2013, 14:31

BarcaQzYN pisze:nie mamy prawa
Mam prawo go oceniać. Widziałem go w prawie 90% meczów, w których stykał się z europejską piłką i grał padakę.

Wyraziłem tylko swoje zdanie, a Wy rzucacie się jakbym co najmniej matkę Wam obraził. Trochę dystansu.
BarcaQzYN pisze:Nie zauważyłem, żeby ktokolwiek nazwał tutaj Neymara - zbawcą.
A pisałem, że chodzi o ludzi z forum?

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6262
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 26 maja 2013, 14:35

Jak dla mnie Neymar to wielka niewiadoma, może być totalnym niewypałem bądź wielką gwiazdą - bo możliwości na pewno posiada. Złym prognostykiem dla Barcy jest fakt, że ich poprzednie brazylijskie legendy przed trafieniem do Barcelony grały w mniejszych, europejskich klubach, w których się sprawdzili: Ronaldo w PSV, Rivaldo w Deportivo, R10 w PSG. Gracze sprowadzanie bezpośrednio z Ameryki Południowej, jak Maxi Lopez czy Kerrison, totalnie nie dali sobie rady, choć jak słusznie prawi szefu91, skala talentu nieco inna.

Nawet gdyby podania Neymara okazały się niedokładne a skuteczność torresowa, to swoją zwinnością, dryblingiem i podatnością na symulki powinien dać Barcy dość dużo.

Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 26 maja 2013, 14:38

Sanchez też swoją szybkością i techniką miał robić sieczkę z obrońców, a jak na razie przewraca się o własne nogi.

Awatar użytkownika
szefu91
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 65

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szefu91 » 26 maja 2013, 14:46

Professor Chaos pisze:Sanchez też swoją szybkością i techniką miał robić sieczkę z obrońców, a jak na razie przewraca się o własne nogi.
Dokładnie. A niby sprawdzony w Europie (?), w czołowej europejskiej lidze pykał sobie obrońców, prawonożny Messim zwany, przybył i siadł, bo nie jest w stanie trafić do pustej bramki. Jedynie za Guardioli coś tam na szpicy pokazywał, ale i tak marnował na potęgę.
Lucas podobno dużo słabszy od Neymara, prosto z Brazylii przyleciał i jest na czele ofensywy w Paryżu. Ci z Szachtara podobnie. Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu; Barcelona to dodatkowo specyficzne środowisko, ze specyficznym stylem gry. Tam tacy gracze jak Ibrahimovic nie ogarniali, więc Neymar też nie może być traktowany jako pewnik. Ja wyjątkowo wierzę, że odciąży króla i będzie potrafił sam pociągnąć do przodu. Bo tak jak napisałem wcześniej- zwyczajnie niemożliwym jest, by grał słabiej od Pedro czy Sancheza. W te bajki o 50 milionach wydanych na niego nie wierzę.

Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 26 maja 2013, 14:59

Co ciekawe, według informacji medialnych, sponsor Neymara i Barcelony - amerykańska firma Nike - poprosił o to, aby Brazylijczyk występował z numerem 11, który obecnie jest zajęty przez Thiago. Odzieżowy gigant ma już dobrze prosperujący znak handlowy - NJR11 - i nie chce go zmieniać.
Thiago to ma ostatnio przerąbane. Nie dość, że mało gra to mu jeszcze numer zabiorą :lol:

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 26 maja 2013, 15:00

bartbuks pisze:A pisałem, że chodzi o ludzi z forum?
bartbuks pisze:Jeśli media i część sympatyków FCB nazywa go zbawcą, to sorry, ale musicie być nieźle pierdzielnięci.
To nie wiem o kim mówisz "pierdzielnięci". Wygląda jakbyś pisał do użytkowników tego forum. A jak nie to nie utożsamiaj użytkowników pilka.pl z komentarzami jakiś dzieci na fcbarca.com.
Strasznie mnie wkur*** takie uogólnianie.

Te 90% meczów to ile? 4.5 na 5? Raz zagrał w finale Klubowych Mistrzostw Świata i zagrał padakę. Zagrał też w kilku sparingach z europejskimi reprezentacjami, ale sparing to tylko sparing, z resztą chwilami potrafił błysnąć.
Wcale nie jest też tak niesamowicie rozpieszczony jak Ci się wydaje. Skąd taka opinia?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”