Everton (zbiorczy) - Strona 65

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 3
Kibicuję: Everton
Kontakt:

Re: Everton (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 03 lip 2013, 17:41

Nie mam dziś za wiele czasu więc się będę streszczał.

W każdym bądź razie wygląda na to, że jutro zostanie ogłoszony transfer duetu Arouna Kone i Alcaraz. Ten drugi jeszcze jest do przełknięcia, bo przychodzi za darmo i raczej na ławkę, biorąc pod uwagę że wciąż mamy Jagsa, Heitingę i Distina (który zaliczył najlepszy sezon od lat), natomiast transfer Kone... Fakt, potrzebujemy napastnika, ale moim zdaniem Kone to żadne rozwiązanie. Nie wygląda on na gościa, który da nam to coś czego brakowało nam u napastników, a śmiem twierdzić, że mamy względnie podobnego zawodnika w składzie w postaci Anichebe. Poza tym gość ma już prawie 30 lat, a chcemy wybulić na niego 5 mln Ł (klauzula wykupu). Wydaje mi się, że mogliśmy lepiej wykorzystać ten hajs. Zwłaszcza, że nam się nie przelewa i nie możemy sobie pozwolić na marnowanie pieniędzy na piłkarzy, którzy niewiele wniosą lub niedługo się zestarzeją i umrą. :angry2:

Wolałbym, żeby Martinez skupił się na młodszych celach. Choćby tym całym Ferem, który niemal błaga nas o transfer. Co prawda to inna pozycja i byłby droższy o te 2-3 mln, ale to byłaby inwestycja na lata, a jeśli się rozwinie tak jak trzeba to potem można by było go przynajmniej upchnąć za lepszy hajs. Generalnie znów szykuję się suche lato.

I trzeba się modlić, żeby Moyes najwyraźniej chce go u siebie w zespole. On jest dla nas bezcenny. Wystarczy tylko wspomnieć, że sam jeden wypracował 1/4 kluczowych zagrań Evertonu w tym sezonie...

EDIT:
Nie mam pojęcia jak ja to zrobiłem, ale chodziło mi o Bainesa.
Ostatnio zmieniony 03 lip 2013, 18:49 przez metol, łącznie zmieniany 1 raz.

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 03 lip 2013, 17:44

metol pisze:
I trzeba się modlić, żeby Moyes najwyraźniej chce go u siebie w zespole. On jest dla nas bezcenny. Wystarczy tylko wspomnieć, że sam jeden wypracował 1/4 kluczowych zagrań Evertonu w tym sezonie...
W sensie ze kto, Baines czy Fellaini? Bo cos Ci ucielo chyba ;]

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 09 lip 2013, 12:24

Zaklepaliśmy już Kone. Mówi się o kwocie oscylującej od 5 do 6,5 mln Ł. Najwięcej jednak podaje się 5 mln Ł. I jakoś bardzo mnie to nie pociesza, bo gość jest już pod trzydziestką i zbyt wielu lat przed sobą na takim poziomie pewnie nie ma. To typ, który bardzo bazuje na swojej fizyczności, a w wieku np. 33 lat już taki sprawny nie będzie. Świetnym przykładem, jak nagle w pewnym wieku piłkarz zaczyna gasnąć jest Saha, które ostatnie miesiące w Evertonie miał absolutnie tragiczne. I boję się, że Martinez czasami zapomina, że nie prowadzi Wigan, ale Everton i do tego klubu potrzebujemy naprawdę solidnych, przemyślanych wzmocnień, bo kasa klubowa wielu błędów nie wybacza.

Pomijając już całą krytykę tego transferu, którą pewnie zweryfikuje początek sezonu to są jednak pozytywy. Po pierwsze cieszy to, że Martinez trafnie identyfikuje główny problem Evertonu w tym sezonie, czyli brak klasowego, pewnego napastnika, który gwarantowałby określoną ilość bramek na sezon. Dla naszych napastników od lat barierą niemal niemożliwą do przeskoczenia jest 10 bramek. To w ogóle tragedia, że naszym najlepszym strzelcem znów nie był napastnik tylko nominalny defensywny pomocnik (Fellaini).

Następny pewnie będzie Alcaraz, sporo się też mówi o tym młodym typku z Barcelony (Delfoucośtamcośtam), o którym Doktorek pisał, że grał tragicznie i nie da się na niego patrzeć. Ale podejrzewam, że w Evertonie mógłby dać coś nowego i świeżego, jak swego czasu Arteta czy Pienaar (o ile byłby naprawdę rozpatrywany jako zawodnik do gry, a nie do grzania ławy). Ten Alcaraz jeszcze byłby rozsądny, bo Distin nie młodnieje (wbrew temu co sugerowała jego gra w minionym sezonie), a z Heitingą w sumie jeszcze nic nie wiadomo. A gość byłby za darmo. Szkoda tylko, że taki transfer by oznaczał, ze Duffy w zasadzie nie ma w tym klubie żadnej przyszłości. Czyli kolejny wychowanek musiałby się pożegnać z klubem w poszukiwaniu regularnej gry na jakimś tam poziomie. Takich przypadków było u nas dużo, wspomnieć tylko Baxtera (który jeszcze wielkiej kariery nie zrobił i w sumie raczej wątpliwe, że zrobi, ale był rozpatrywany za największy talent od czasu Rooneya - btw. zupełnie jak Barkley) czy Ruddyego, za którego Chelsea składała bodaj wczoraj oficjalną ofertę. A w Evertonie nie było dla niego miejsca nawet na ławce! :angry2:

Tak czy siak, liczę na rozpoczęcie pełnych przygotowań do sezonu i pierwsze sparingi. Fajnie, że Everton będzie się w tym sezonie próbował z największymi (choć z drugiej strony trzeba się przygotować na regularne oklepy). Czekam na kolejne transfery (choć z lekkim niepokojem), ale dalej staram się wierzyć, że Martinez zna się na swoim fachu trochę lepiej niż ja.

Awatar użytkownika
Biały
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 27

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Biały » 09 lip 2013, 12:35

metol pisze:sporo się też mówi o tym młodym typku z Barcelony (Delfoucośtamcośtam)

Wypożyczenie czy transfer?

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 09 lip 2013, 12:38

Kurde, strasznie ostatnio chaotycznie pisze i nigdy nie udaje mi się przekazać tego co zamierzałem.

Oczywiście wypożyczenie. Everton jednak ma rywali w postaci np. Tottenhamu i w takiej sytuacji mamy już mniejsze szanse. Napisałem o nim nie dlatego, że w ten transfer wierzę, ale dlatego, że bardzo dużo się o nim pisze więc zakładam, że coś musi być na rzeczy. Pewnie okaże się, że Spurs będą na ostatniej prostej bardziej zdeterminowani i bardziej przekonywujący więc to oni sobie zaklepią usługi tego młodziana, czy to na zasadzie wypożyczenia czy transferu definitywnego.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 09 lip 2013, 12:49

Jak go widziałem zaledwie kilka razy, czasem zachwycał, czasem nic nic specjalnego nie pokazywał. Z tego co wiem, to jakiś wielki talent, więc nie wydaje się by Barca miała go sprzedać, nie dając mu nawet szansy w pierwszym składzie, więc pewnie o wypożyczenie chodzi.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 09 lip 2013, 18:57

Joel Robles w Evertonie.

Kolejny wychowanek Atleti idzie w wielki swiat :)

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 10 lip 2013, 17:25

I wygląda na to, że Deulfoleu przechodzi obecnie testy medyczne na Finch Farm. Podobno roczne wypożyczenie, ale bez możliwości wykupu.

A co do tego Roblesa, to generalnie nie spodziewam się, żeby miał wygryźć Howarda z pierwszego składu. Raczej jeszcze nie teraz, bo Howard wciąż daje radę. Nie wiem jak dobry jest, ale zdaje się że popełnił jedną sporą gafę w zeszłym sezonie (nie pamiętam w jakim meczu itd, ale tak coś mi się kojarzy).

W każdym bądź razie dawno nie byliśmy tak aktywni na rynku transferowym.

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 11 lip 2013, 16:56

Wygląda na to, że ofensywa Evertonu trwa w najlepsze. Podobno jesteśmy teraz w zaawansowanych rozmowach na temat wypożyczenia Victora Mosesa z Chelsea z możliwością wykupienia go po sezonie. Na razie nie wiadomo nic więcej, ale możliwe że rzeczywiście coś jest na rzeczy.

Kone, Robles, Deulfoleu i być może Moses... Dawno się tak nie wzmocniliśmy. Ciekawe tylko jak to wszystko poukłada potem Martinez. Bo zakładam, że Kone i Deulfoleu nie przychodzą tutaj grzać ławę, a gdyby jeszcze przyszedł Moses... Robi się niezły ścisk na skrzydłach. Jest przecież świetny Mirallas, Pienaar, Naismith a od biedy nawet Osman, Oviedo, Coleman.

Awatar użytkownika
Biały
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 27

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Biały » 11 lip 2013, 22:18

Jakie Martinez ma plany co do Barkleya? Już chyba najwyższa pora na to żeby wprowadzać go do pierwszego składu. Na mistrzostwach Świata u20 był najlepszym graczem Anglików- chyba jako jedyny pokazał jakieś umiejętności techniczne. Szkoda marnować taki talent.

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 11 lip 2013, 22:46

Ciężko powiedzieć, bo nigdy się sam na ten temat nie wypowiadał. Jedynie na początku, zaraz po przejściu do Evertonu powiedział, że jest zafascynowany naszą szkółką więc zdaje się, że chciałby stawiać na młodych. Ale to wszystko wyjdzie w praktyce. Moyes też wielokrotnie zapowiadał, że będzie dawał młodym więcej szans, a bywało z tym w ostatnich latach naprawdę kiepsko. Czasy kiedy stawiał na 16-letnich Anichebe i Vaughana już chyba minęły bezpowrotnie.

Awatar użytkownika
lukas_k
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: lukas_k » 13 lip 2013, 19:13

Heh, tak się przymierzaliście do Fer`a, że ten przeszedł dzisiaj do Norwich.

makanaki
Junior
Junior
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: makanaki » 13 lip 2013, 21:51

lukas_k pisze:Heh, tak się przymierzaliście do Fer`a, że ten przeszedł dzisiaj do Norwich.
No bo Fer miał być w Evertonie już w kwietniu, ale widocznie były mocne komplikacje z tym związane - może odejście Moyesa postawiło sprawę na głowie. Cóż, trudno, są też inni ciekawi gracze. Ściągnięcie Deulofeu pokazuje, że Martinez ma ciekawą wizję i będzie sprowadzał nawet lepszych piłkarzy niż robił to Moyes.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 01 sie 2013, 12:29

Nie wiem co Ty na to metol, ale pojawiła się informacja, że do Evertonu może trafić Joey Barton. Jego agent mówi, że Barton tak kocha Everton, że nawet zgodziłby się na obniżkę zarobków.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1683

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 01 sie 2013, 13:00

Nie wiem co na to metol ale ja bym był bardzo zadowolony. Mecze derbowe z tym popaprancem byłyby jeszcze lepsze :D
Po za tym, co sie czesto pomija to jest bardzo bobry piłkarz. Za młodu talentem dorównywał Rooneyowi czy Gerrardowi tylko ma troche bardziej nie po kolei w głowie od nich i do tego nie trafił na kogos takiego ja Ferguson, któremu byc moze udałoby się go troche naprostowac. Jakby trafił do Everton to byłby bardzo dobry ich ruch wg mnie.
Tak w ogóle to juz zakas przebywania w Liverpoolu mu sie skonczył? :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”