Borussia Dortmund (zbiorczy) - Strona 112

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
raf2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Re: Borussia Dortmund (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: raf2 » 23 sie 2013, 22:28

Skoro przeciwnik nie stawia specjalnego oporu to po co mają się przemęczać, liczy sie wygrana, pierwszym przeciwnikiem który może naprawdę zagrozić BVB jest dopiero w 7 kolejce Freiburg, a w 8 Borussia M.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 677
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 23 sie 2013, 22:28

Specjalnie dzisiaj patrzyłem na Lewego bo ostatnio jakoś nie oglądałem całych meczów BVB. Moje subiektywne zdanie jest takie, że on gra swoje, miał dzisiaj szansę, w sumie powinien strzelić 2 gole gdyby nie obrońca Werderu. Klopp nie jest trenerem który wystawiałby go, gdyby widział że nie gra na 100%. Widać że się pokazywał i był pod piłką. Ogólnie BVB łapie formę cały czas. Podoba mi się KUBA i Reus, natomiast Sahin poza długimi podaniami straszny piach. Nie żebym tylko Polaków chwalił, ale widać że brakuje Piszczka (chociaż Hajto nie musi tego powtarzać non stop). Nie zawsze wygrywa się wysoko. Werder grał na remis i popełnił mało błędów. Z drugiej Strony nie zgadzam się, że BVB miała fuksa. Oddali bardzo dużo strzałów, gorzej z celnością. Takie wygrane są ważne w perspektywie całego sezonu. No i jest nawiązana walka z Bayernem. Zobaczymy kto pierwszy odjedzie punktowo.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 23 sie 2013, 22:39

No i po meczu. Najważniejsze, że są trzy punkty. Niby... Bo jednak gra nie zachwyciła. Fakt - Werder bronił się na wszystkie możliwe sposoby, ale to nie wystarczyło. Najgorsze jest to, że - jak niemal zawsze bywa - po stracie gola "Zielono-Biali" nie starali się nawet wejść poza swoją połowę. Teraz nieco ocen:
Bramkarz - Roman zagrał solidny mecz, ale przyznajmy - nie miał za wiele do roboty.
Obrona - Najlepiej z obrońców zagrał stoper, Hummels. Zresztą on już od kilkunastu miesięcy prezentuje kapitalną formę. Mam nadzieję, że jak najszybciej wróci Piszczek, bo brakuje tych wyjść skrzydłowych. Großkreutz wprawdzie dawał sobie radę z Ekicim i Turek go nie ogrywał, ale nic poza tym.
Pomoc - Reus, czyli Man of the Match, jako jedyny obok Błaszczykowskiego próbował rozkręcić akcję. No i asystował przy golu "Lewego". Pochwalić także trzeba Sahina, który miał pod koniec pierwszej połowy pewną szansę na gola. Potem nieco zgasł, ale wymienił kilka piłek.
Atak - Ostatecznie Polak zagrał cały mecz. W pierwszej połowie, jak już pisałem, nie było go za wiele widać. W drugiej było o wiele lepiej. Było widać jego większe zaangażowanie w grę. Gol jest, ale jestem hejterem i twierdzę, że to zasługa Marco, który mu dograł. Nawet ja mógłbym dostawić tą nogę. ;)

Podsumowując mecz nudny nie był, mimo iż padł tylko jeden gol. Najgorsze były momenty, gdzie piłka tylko latała w powietrzu i wszyscy umyślili sobie, by ją podawać głową... Komplet punktów jest, czekam na porażkę lub remis Bayernu, co chyba graniczy z cudem. A Klopp musi z chłopaków wycisnąć ostatnie poty na treningu - tak szczerze, to w drugiej połowie wolne tempo było. ;)

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2337

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 23 sie 2013, 22:39

brak gundogana jest odczuwalny. aubameyang kolejny raz marnuje 100% sytuacje, ten hattrick w pierwszej kolejce to byl chyba 'wypadek przy pracy'

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 23 sie 2013, 22:41

Ebi pisze:Nie macie wrażenia, że Robogol gra jakby od niechcenia? Byleby wbić te 15 goli i utrzymać renomę a następnie spieprzać ile wlezie?
O, świetnie powiedziane! Akurat podzielam tę opinię. Moim zdaniem przydałoby się grać jednym defensywnym pomocnikiem(trudny wybór - Sahin czy Hall, ale odpowiedź dla Kloppa jest prosta - i dołożyć Aumabeyanga "Lewemu". Może wtedy zacząłby więcej biegać.

mati660
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mati660 » 23 sie 2013, 23:08

Gra Dortmundu oczywiście jeszcze odbiega od ideału, ale w porównaniu do poprzedniego meczu Borussen opierali się na większej pomysłowości rozegrania akcji. Na miano zawodnika meczu zdecydowanie zasłużył Reus, a w dalszej kolejności wyróżniłbym Kubę. Z jego postawy BVB nie czerpało już takiego pożytku po zmianie stron, stąd szybko podjęta decyzja Kloppa o zdjęciu Polaka z boiska.

To prawda, że Werder sprawiał wrażenie zespołu nastawiającego się na wywalczenie remisu w Dortmundzie, dlatego właśnie Dutt nie desygnował do gry od początku klasycznego napastnika. Niewiele dobrego można powiedzieć o występach Arnautovicia czy Hunta, aczkolwiek najbardziej rozczarował mnie Ekici, czyli bohater spotkania z Augsburgiem.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 14 wrz 2013, 20:06

Przez kilkanaście minut była nadzieja dla kibiców Bayern, że BVB straci punkty, ale szybkie trzy gole załatwiły sprawę. Nie mogę się nadziwić dwóm nabytkom - Aubameyang i Mchitarjan. Wyłożono za nich konkretną kasę, kupowane nieco w ciemno (ze słabszych klubów i innych lig), ale jak się okazuje nie potrzebowali nawet czasu na aklimatyzację, wejście do składu tylko ładują bramy jak leci. Gratki. To się nazywa nos do transferów.

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 332

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 14 wrz 2013, 20:37

Tak jak mowilem, Klopp to dla mnie najlepszy trener na swiecie obenie. Mourinho ma tez nosa do transferu, ale raz na jakis czas daje sie wyruchac taktycznie (wlasnie Kloppowi, Fergusonowi czy wczesniej Guardioli), Pep zas ogarnia taktyke ale transferow juz nie bardzo (Czygra, Ibra, sprzedaz Eto'o, Toure, itd) - Klopp nie dosc ze taktyczny geniusz, to jeszcze udowadnia ze wie kogo kupuje, szacun. Do Realu go w 2016 :P

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 92

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 14 wrz 2013, 20:49

Ebi pisze:kupowane nieco w ciemno (ze słabszych klubów i innych lig)
Chyba tylko dla takiego ignoranta jak Ty, mogły to być "transfery w ciemno"...

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 14 wrz 2013, 20:57

Nie przesadzaj, napisał nieco w ciemno, w dodatku podał całkiem racjonalne argumenty, wiadomo, ze to świetni zawodnicy, ale jednak przeskok w jakości drużyn był spory.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 14 wrz 2013, 22:34

BarcaQzYN pisze:
Ebi pisze:kupowane nieco w ciemno (ze słabszych klubów i innych lig)
Chyba tylko dla takiego ignoranta jak Ty, mogły to być "transfery w ciemno"...
Ojojoj - dlaczego tak ostro? Jakoś bagg nie miał problemów ze zrozumieniem mego postu. A wyjaśniłem, że kupno za prawie 30 mln Ormianina z ligi ukraińskiej i przeskok do BL mogło być ryzykowne (mało to transerów nawet wewnątrzkrajowych się nie sprawdza? a co dopiero z Ukrainy). Aubameyang też nie miał "nazwiska" w świecie futbolu, nie jest znany z występów w LM, nie zdobywał trofeów. Tak trudno zrozumieć? A tymczasem goście od pierwszego niemal meczu grają jak opętani i stanowią o sile zespołu, który jakby nie było jest wicemistrzem Europy!

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 15 wrz 2013, 0:32

Ja wiem czy ryzykowne? Wystraczylo przejrzec troche statystyk Ormianina i ogladac ciutke Szachtar w zeszlym roku zeby stwierdzic, ze to jest kapitalny zawodnik, a swoja obecnoscia w Dortmundzie bedzie mogl dac wiecej tej druzynie niz Goetze.

Awatar użytkownika
SexyBitch
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: SexyBitch » 15 wrz 2013, 1:35

cru pisze:Tak jak mowilem, Klopp to dla mnie najlepszy trener na swiecie obenie. Mourinho ma tez nosa do transferu, ale raz na jakis czas daje sie wyruchac taktycznie (wlasnie Kloppowi, Fergusonowi czy wczesniej Guardioli), Pep zas ogarnia taktyke ale transferow juz nie bardzo (Czygra, Ibra, sprzedaz Eto'o, Toure, itd) - Klopp nie dosc ze taktyczny geniusz, to jeszcze udowadnia ze wie kogo kupuje, szacun. Do Realu go w 2016 :P
:haha: żeby kolejnego trenera zniszczyć ?

Awatar użytkownika
Sesto Elemento
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 86

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sesto Elemento » 16 wrz 2013, 14:14

Obrazek
Myślę, że spokojnie ma szansę wskoczyć na 5 pozycję i zapisać się jeszcze bardziej w historii BVB.

alekk
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: alekk » 16 wrz 2013, 16:02

Jak robercik odejdzie po tym sezonie to już wiele nie nastrzela... Ale może do pierszej piątki wskoczy :) przy takiej średniej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”