Notes z młodymi "gwiazdami" - Strona 15

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2283
Kibicuję: AC Milan

Re: Notes z młodymi "gwiazdami"

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 09 lis 2013, 15:17

Może jeszcze dodasz jakiś wstęp o młodym pokoleniu w Urugwaju, wyślesz PW do Piotrka, żeby sprawdził i świetny felieton na stronę jak znalazł :).

Anders
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Anders » 09 lis 2013, 15:31

Ja głupi. :suicide: Jeszcze zapomniałem o Emiliano Velazquezie - wprawdzie na MŚ U20 stracił miejsce w pierwszym składzie na rzecz Gimeneza, ale na MŚ U17 był kapitanem i filarem drużyny - teraz w Danubio Montevideo (po 9. kolejkach lider Primera Division) jest podstawowym stoperem. Niski (ledwie 177 cm wzrostu), więc nie wiem, czy zrobi karierę w Europie - porównywany do Paolo Montero (który też miał 180 cm), ale dla mnie bliżej mu do Roberto Ayali - który miał identyczne warunki, ale grał kapitalnie głową i perfekcyjnie się ustawiał - podobne atuty zdaje się mieć Velazquez.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 09 lis 2013, 15:34

Dzieki Anders. Niedlugo na pewno wstawie jakiegos Urusa - zapewne Mendeza.

A co sadzisz o Leandro Otorminie ?

Anders
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Anders » 09 lis 2013, 18:26

Podoba mi się, ale brakuje mu wykończenia. Po wspomnianej trójce to najlepszy zawodnik Urugwaju, tylko trochę mniej błyskotliwy. Ale oni mają 17 lat, więc trzeba poczekać, ile gwiazd z MŚ do lat 17 się sprawdzało w seniorskiej karierze? Niewielu.

Jeszcze co do Mendeza, gdyby przeszedł do Barcelony, to Katalończycy mieliby w swoich szeregach Kevina, Sanabrię (największy talent w Paragwaju od czasów Montiela, choć pewnie lepiej skończy), no i oczywiście Neymara. Nie chcę im kibicować. :arrow: :|

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 09 lis 2013, 18:58

Podoba mi się, ale brakuje mu wykończenia. Po wspomnianej trójce to najlepszy zawodnik Urugwaju, tylko trochę mniej błyskotliwy.
Hmm, akurat na MS wykanczal bardzo dobrze. W koncu strzelil az 4 gole ;)
Ale oni mają 17 lat, więc trzeba poczekać, ile gwiazd z MŚ do lat 17 się sprawdzało w seniorskiej karierze? Niewielu.
Wiecej niz mogloby sie wydawac: Fabregas, Sahin, David Silva, Guarin, Kroos, Vela, Armero, Moses, Gotze, Seferovic, Isco...

Anders
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Anders » 09 lis 2013, 19:19

Dr.Football1 pisze:Wiecej niz mogloby sie wydawac: Fabregas, Sahin, David Silva, Guarin, Kroos, Vela, Armero, Moses, Gotze, Seferovic, Isco...
Dalej myślę, że niewielu. Wystarczy popatrzeć, ilu zawodników, którzy zostawali MVP/królami strzelców U16/U17, potem robiło wielką karierę. Karierę - na miarę potencjału zawodników, którzy w swoich rocznikach byli najlepsi na świecie, a nie na miarę Sinama Pongolle czy Landona Donovana - Fabregas, Kroos, Anderson (też nie spełnił oczekiwań przecież, ale gra w tym ManU) i tyle, na ponad 20 nazwisk. Pewnie, że przez 10 edycji przewinie się sporo zawodników, którzy potem zrobili kariery - tyle, że to trochę spora dawka statystyczna, a poza tym niekoniecznie są to zawodnicy, którzy byli wtedy w nastoletnim wieku faktycznie najlepszymi z najlepszych.

p.s

Chyba masz słabość do Seferovicia.

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 10 lis 2013, 20:38

Swego czasu bardzo dużo pochlebnych opinii oczytałem się o Diego Rossim z Peñarol. Bardzo młody zawodnik, ale liczę że gdzieś dorwę jego jakieś spotkanie i zweryfikuje oceny ludu urugwajskiego!

Anders
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Anders » 10 lis 2013, 22:45

15 lat, ciężko będzie coś znaleźć, ale też słyszałem i ostrzę kły.

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 11 lis 2013, 13:05

Anders pisze:15 lat, ciężko będzie coś znaleźć, ale też słyszałem i ostrzę kły.
Na moje oko, w tym roku przypada Sudamericano U15. Poprzednią edycję transmitował Eurosport więc może akurat? Oby, oby!

Edit:
Oczywiście że tak, 17 listopada pierwszy mecz Urugwaju z Brazylią, Rossi w kadrze!!

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 11 lis 2013, 20:25

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”