Artykuły prasowe warte przeczytania - Strona 28

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6704

Re: Artykuły prasowe warte przeczytania

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 14 lis 2013, 14:25

Uważam, że reportaży o nieudolności rządu i o tym, jak trwoni i kradnie się pieniądze podatników większość Polaków oglądałaby z wypiekami na twarzy. W przeciwieństwie do nikogo nie obchodzącej tęczy czy nielegalnego skłotu.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 14 lis 2013, 14:43

czarny samael pisze:To ci którzy popełnili owe przestępstwa, są odpowiedzialni za to że nie mówimy np. o OFE
:haha: :rotfl: :lol:

"Zniewolony umysł" :(

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 14 lis 2013, 14:59

Zaciemniony i zaślepiony - tylko to można powiedzieć o takiej postawie franz.

Po prostu nie rozumiesz w jakim świecie się poruszasz, kompletnie nie zauważając, że ludzi NAPRAWDĘ bardziej obchodzi matka Madzi, niż 14% procentowy spadek PKB na Ukrainie na początku kryzysu, choć na ich życie skrajnie bardziej wpływ ma ten drugi.

A media mają zarabiać i jeśli ktoś daje im sensację, to one ją biorą i to jest wina tych którzy ową sensację spowodowali. Naprawdę trzeba być kompletnie oderwanym od rzeczywistości żeby tego nie widzieć.
Boromir pisze:Uważam, że reportaży o nieudolności rządu i o tym, jak trwoni i kradnie się pieniądze podatników większość Polaków oglądałaby z wypiekami na twarzy. W przeciwieństwie do nikogo nie obchodzącej tęczy czy nielegalnego skłotu.
Gdyby tak było, to Smoleńsk nie byłby tak nośnym tematem, który przyciąga widzów przed TV. Ludzie chcą jatki, ludzie chcą emocji. Marsz, koktajle Mołotowa, podpalona ambasada, czy walki uliczne to większe emocje, niż to że jakiś polityk PO innemu proponował posadę w spółce w której pracuje żona Hoffmana. Dla ludzi to mowa-trawa, co już nawet taki PiS zrozumiał.

Poza tym zapominasz, że ciężko jest w polityce komuś zarzucić wprost złą wolę. Nawet ja PiS jej nie zarzucę co do działalności kraju, bo w IMO oni się mylą. Pomyłka ze złą wolą to dwie różne rzeczy i w ten sposób powstają różne poglądy na państwo, jego zarządzanie, wprowadzane ustawy itd.

Sam nie jestem do końca pewien kto ma rację w kontekście OFE, więc jak media mogą to przedstawić jako okradanie Polaków? To są dwie koncepcje, na których tak naprawdę znają się ekonomiści, a my przegralibyśmy debatę z każdym (poważniejszym) z nich, bo to jest ich działka.

I jak wtedy oskarżyć kogoś o złodziejstwo?

Należy posługiwać się konkretną debatą, szczegółami które mają znaczenie itd. A do tego trzeba liczyć, że nie wybuchnie żaden głośniejszy, nowy (w sensie - kolejne powstanie w Iraku nikogo nie obejdzie, a wojna w Mali już choćby trochę) konflikt, nie będzie wielkiej katastrofy, tajfunu, skandalu pedofilskiego, czy właśnie podobnych wydarzeń na ulicach, bo wtedy nie ma szans przebić się z poważną, wyważoną debatą.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1683

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 14 lis 2013, 15:59

No paczcie paczcie... co ja pacze sam nie wiem. W 2005 roku do 2007 Polaków nic innego nie obchodziło tylko kompromitacją rzadu, wpadki prezydenta, nieudolnosc pierwszej damy i porazki rządu... a nie to juz było. jak sie Ci polacy przez te 6 lat zmienili... co za naród, co za ludzie chciałoby sie rzec..

A jak pielegniarki strajkowały, przypomniało mi sie, to były relacje live z miasteczka, było pełne wsparcie dla biednych i ciemięzonychi pielęgniareki. herbatki, gadki szmatki i ujj wie co jeszcze. Sie Polacy solidaryzowali ze strajukącymi. A teraz patrze... co ja patrze, pacze.... pacze: strajk generalny dwóch konkurujących związków zawodowych to darmozjady związkowcy kase chcą, strajki nauczycieli to darmozjady kase chcą, strajki rodziców to sami nie wiedza co czynia ze swoimi dziecmi, poza tym darmozjady kase chcą. A robic nie ma komu. No co za naród, co za ludzie...

A teraz powaznie: [k****] jak Orwell... na oczach zmieniaja szyldy wrogów i sojuszników a ciemny lud stoi i klaszcze.... [k****] Orwell.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 14 lis 2013, 20:00

czarny samael pisze:Po prostu nie rozumiesz w jakim świecie się poruszasz, kompletnie nie zauważając, że ludzi NAPRAWDĘ bardziej obchodzi matka Madzi, niż 14% procentowy spadek PKB na Ukrainie na początku kryzysu, choć na ich życie skrajnie bardziej wpływ ma ten drugi.
Nie wiem w jakim świecie się poruszasz, ale w moim otoczeniu nikogo, powtórzę, nikogo, nie obchodzi matka Madzi czy spalona tęcza. Z tego względu uważam rozmowę z Tobą za bezcelową.

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 806

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 14 lis 2013, 21:30

Boromir pisze:Nie wiem w jakim świecie się poruszasz, ale w moim otoczeniu nikogo, powtórzę, nikogo, nie obchodzi matka Madzi czy spalona tęcza. Z tego względu uważam rozmowę z Tobą za bezcelową.
Mnie również mało interesuje matka Madzi oraz tęcza(nawiasem mówiąc to nie mam nawet pojęcia po kiego wała ona tam była?),ale mimo wszystko takie sprawy interesują większą widownię niż PKB na Ukrainie.
masacra pisze:strajki nauczycieli to darmozjady kase chcą,
Akurat tutaj średnio trafiłeś.Jak tak patrzę na nauczycieli z pobliskiej podstawówki i gimnazjum to słowo "darmozjady" pasuje jak najbardziej.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 14 lis 2013, 21:40

Ryba, stary jestes myslałem, że skumasz. Tu nie chodzi o to kto ma racje tylko o to po czyjej stronie stają wszystkie najwieksze media w tym kraju lub, jak widzi to Samael czym sie interesuja i po czyjej stronie staja Polacy. Rakie paradoksy.
Tak samo jak z tym pomnikiem ruskiego czerwonoarmisty co to niewiaste gwałci. Czytałes te pełne oburzenia arty na gazeta.pl? A jak jakis nieuk sprofanuje krzyż w swoim zwidzie artystycznym to wtedy trzeba sie odpieprzyc i zrozumiec bo to sztuka i artysta. Takie przykłady mozna mnozyc i mnozyć... Ot takie podwójne standardy lewackich funkcjonariuszy co to sie w dziennikarstwo próbuja bawic. Jak bujac to my, nie nas. Szkoda, że przy tym wszystkim tak ponizaja to swoje państwo na arenie międzynarodowej.
To co wynikło w ostateczności z tymi ambasadami Rosji w Polsce i Polski w Rosji to nawet nie porazka to totalna kompromitacja Polskiej dyplomacji. Po raz kolejny.... A szkoda, że tak to państwo swoje ponizaja bo to panstwo niestety reprezentuje nas jako naród... przynajmniej w oczach świata.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2013, 21:41 przez masacra, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 14 lis 2013, 21:41

ryba_82 pisze:Mnie również mało interesuje matka Madzi oraz tęcza(nawiasem mówiąc to nie mam nawet pojęcia po kiego wała ona tam była?),ale mimo wszystko takie sprawy interesują większą widownię niż PKB na Ukrainie.
A PKB w Polsce. Będzie miało większą czy mniejszą?

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2278
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 14 lis 2013, 21:44

Będzie miało mniejszą.To, że tutaj większość ludzi interesują ważne dla życia tematy nie odzwierciedla naszego społeczeństwa, w którym faktycznie króluje temat tego co słychać u matki madzi czy preferencje seksualne Biedronia.

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 806

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 14 lis 2013, 21:52

masacra pisze:Ryba, stary jestes myslałem, że skumasz.
Co najwyżej w kwiecie wieku :wink:

Oczywiste jest,że wyrwałem z kontekstu,ale całą wypowiedź zrozumiałem i wiem o kaman.Chciałem tylko podkreślić,że im to strajkować nie przystoi,a już na pewno nauczycielom ze szkoły nieopodal mnie.
Boromir pisze:A PKB w Polsce. Będzie miało większą czy mniejszą?
Od matki Madzi?Obawiam się,że mimo wszystko mniejszą.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 14 lis 2013, 21:54

EnJoy pisze:Będzie miało mniejszą.To, że tutaj większość ludzi interesują ważne dla życia tematy nie odzwierciedla naszego społeczeństwa, w którym faktycznie króluje temat tego co słychać u matki madzi czy preferencje seksualne Biedronia.
Faktycznie to są tematy, które Twoi znajomi poruszają przy obiedzie, piwie, wódce, na uczelni czy siłowni?

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2278
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 14 lis 2013, 21:57

To nie muszą być moi znajomi, ale jadąc autobusem częściej usłyszę rozmowę o tego typu rzeczach aniżeli o problemach z ofe, z budżetem.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 14 lis 2013, 22:19

Z raz może słyszałem. Pomijam starsze osoby z Faktem czy innym czytadłem. Za to codziennie słyszę, jak to kiepsko z pieniędzmi w tym kraju.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 14 lis 2013, 22:22

EnJoy pisze:Będzie miało mniejszą.To, że tutaj większość ludzi interesują ważne dla życia tematy nie odzwierciedla naszego społeczeństwa,.
Ale dlaczego nie? Spotkali sie tu zupełnie przypadkowi goscie i kolezanki (jedna czy dwie hehe) których połączyła pasja do futbolu. Myslisz, że np na forum pasjonatów filetelistyki na tapecie jest jedynie matka madzi i royal baby?

Mi sie wydaje własnie, że wiekszośc ludzi gada w pracy czy gdziekolwiek o tym co im w wiadomosciach na wieczór powiedzieli bo wiekszosc nie ma czasu i chęci aby samemu cos poszukac. Jak im pokazuja matke Madzi to gadaja o Matce Madzie, jakby pokazywali uciekających z Polski młodych ludzi bo perspektyw brak, albo palących sie z biedy bezrobotnych to gadali by o tym. Tak mi się wydaje. A własnie ci w któórych interesie jest to by ludzie gadali o pierdołach próbuja nam wmówic, że tak trzeba bo tak społecznosc głupia i slepa i bez wyobrazni. A Ty i Ryba powielacie ta narracje co mnie troszke niepokoi.
Pozdro.
Patrzcie bez przekleństw sie udało hehe

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 14 lis 2013, 22:29

Boromir, ale MNIE bardziej obchodzi ów spadek,bo inaczej w ogóle bym o nim nie wiedział.

Popatrz na obecnie dwie największe partie w Polsce. Przecież je w ogóle ciężko określić, a jak już przyjdzie co do czego, to tak naprawdę wiadomo że PO to nie PiS, a PiS to - jak hardcorowo by to nie brzmiało - narodowi socjaliści. PiS nie jest prawdziwą prawicą, a PO ma to szczęście że do centrum wszystkich idzie na chama wepchać.

I co, jedna partia która ma być największą prawicową partią i druga która jest po prostu partią władzy bez jakiejkolwiek ideologii cieszą się łącznie ok 70% poparciem. Ludzie którzy je popierają najczęściej będą bronić każdej ich decyzji tylko dlatego że to "ich" decyzja. Pamiętasz tą europosłankę z PO która myślała że mówi o Kaczyńskim i jedzie po nim ostro, a później dowiaduje się że mówiła o Tusku.

Czy uważasz, że tych ludzi obchodzi PKB? Czy jakie były rzeczywiste możliwości gospodarki? Czy uważasz, że wiedzą o np. upadku Detroit? Albo o powodach zmian emerytalnych, czy tym że za kilkanaście lat ZUS w ogóle upadnie? A może myślisz że chociaż orientacyjnie są wstanie podać ile wynosi polski budżet?

Nie i głosują na "tych drugich", bo "ma być dobrze", a nie dlatego że zaczęli podsumowywać działania którejś z partii i uznali na podstawie własnej wiedzy i doświadczenia, że te poglądy są im bliższe.

A Ty mi piszesz, tak jakbym ja propagował takie zachowanie. Nie, ja po prostu stwierdzam co się sprzedaje, a gdyby matka Madzi się nie sprzedawała (czytaj: nie podnosiła sprzedaży gazety i numery z nią nie miały wyraźnie lepszej sprzedaży od innych w podobnej sytuacji), to by jej nie było. I gdyby ludzi tak pasjonowała kwestia PKB, to to gazety prawne i ekonomiczne przynosiłyby największe zyski i TV podbierałaby te tematy żeby podwyższyć oglądalność i zarabiać więcej z reklam.

Kiedyś - tu odniosę się do postu masacry - było łatwiej. Afera Rywina zrobiła wrażenie. Afera starachowicka również. Ale już ta Lepperem była widocznie mniej popularna, hazardówka została uznana prawie za normę. Po prostu takie wydarzenia straciły na znaczeniu, bo ludziom spowszedniały.

A z Kaczyńskiego śmiali się dlatego bo się obrażał. Z Komorowskiego zaczęli piać kiedy robił te swoje "Ho,ho,ho,ho!" i ten tylko jeszcze bardziej się z tego zaśmiał, to co mieli go prowokować? Przecież szpilę wtyka się tym którzy się obrażą, nie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”