Piłkarskie Kosowo

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Piłkarskie Kosowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 24 lut 2014, 21:08

W temacie Schalke narodziła się dyskusja o stanie kosowskiej piłki. Nie wiem czy mamy już temat więc utworzyłem takowy. Fajno byłoby przenieść tamte posty

Dr.Football1 pisze:Podobno Kosowo ma zagrac juz w eliminacjach do MS Rosja 2018, choc to jeszcze nic pewnego. I wcale niewykluczone, ze Shaqiri dla nich zagra, podobnie jak Behrami czy Xhaka.
Ale Shaqiri już oficjalnie nie może grać choć gośc jest mocno związany (po finale LM biegał z dwiema flagami - Szwajcarii i Kosowa wlasnie). Zostają tylko jakieś pokazowe mecze - chyba, że jest jakiś przepis mówiący nowo utworzonym państwie :lol:
Sammyy pisze:
Ebi pisze:Będzie Januzaj, byłby Shaqiri z Bayernu, ale już zaklepany przez Szwajcarów, jakieś perełki jeszcze ogarną.
Ujkani, Berisha (bramkarz), Xhaka, Bajrami, Berisha (napastnik), Behrami, Hetemaj, Cana, Basha czy Beqiraj to też Kosowianie ;)
Całkiem przyzwoita repra by była.

No ale ilu może zagrać oficjalnie? Xhaka to też "Szwajcar" itp.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Re: Piłkarskie Kosowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 24 lut 2014, 21:12

Shaqiri czy Xhaka mogliby zagrac dla Kosowa, bo byloby to nowe panstwo przyjete w szeregi FIFA/UEFA.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 120

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 24 lut 2014, 21:13

Tak jak pisze Doktorek, więc wszyscy mogliby zagrać, gdyby tylko chcieli. Niestety paru już się publicznie wypowiadało, że nie byliby zainteresowani (Cana, Behrami i Hetemaj chyba).

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 24 lut 2014, 21:16

Na pewno? Myślałem, że już skończyły się czasy grania dla kilku reprezentacji (Di Stefano itd.) Czyli teoretycznie taki Shaqiri mógłby mieć powiedzmy brązowy medal MŚ ze Szwajcarią a potem dajmy na to brązowy medal MŚ 2018 z Kosowem?! (wiem, że to nierealne, ale byłby to jakiś absurd medale z dwiema różnymi reprezentacjami).

A tamci czemu nie chcą grać? I w jakich repreach grają skoro gardzą całkiem solidnym Kosowem, które myślę, że spokojnie mogłoby powtórzyć wyniki Czarnogóry - nowy kraik a już baraże do Euro, remisy z Anglami, wygrane z Ukrainami.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2240
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 24 lut 2014, 21:21

Ebi pisze:I w jakich repreach grają skoro gardzą całkiem solidnym Kosowem
A może po prostu nie są związani z Kosowem i stąd bardziej cenią Szwajcarię, Finlandię, które im dały wszystko włącznie z godnym życiem, piłkarskim wychowaniem co procentuje teraz - robią to co lubią za duże pieniądze.

Nie chce mi się w to wnikać bo to nie moja sprawa, ale jeśli Januzaj wybierze Kosowo to ciekawą sprawą będą pobudki dla, których wybrał tę reprezentację bo przecież się tam nawet nie urodził (słabo do mnie przemawia argument, że ojciec chce, żeby grał dla Kosowa)>

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 24 lut 2014, 21:24

Ebi pisze:Na pewno? Myślałem, że już skończyły się czasy grania dla kilku reprezentacji (Di Stefano itd.) Czyli teoretycznie taki Shaqiri mógłby mieć powiedzmy brązowy medal MŚ ze Szwajcarią a potem dajmy na to brązowy medal MŚ 2018 z Kosowem?! (wiem, że to nierealne, ale byłby to jakiś absurd medale z dwiema różnymi reprezentacjami).
Teoretycznie tak. Na tej samej zasadzie, jakby powstała nagle reprezentacja Katalonii, albo Basków, to część Hiszpanów mogłoby grać dla którejś z tych drużyn.
Ebi pisze: A tamci czemu nie chcą grać? I w jakich repreach grają skoro gardzą całkiem solidnym Kosowem, które myślę, że spokojnie mogłoby powtórzyć wyniki Czarnogóry - nowy kraik a już baraże do Euro, remisy z Anglami, wygrane z Ukrainami.
Nie uznają takiego potworka, jakim niewątpliwie jest Kosowo? Nie czują się związani emocjonalnie z tym sztucznym tworem? Różne mogą być powody. Zresztą: Cana to wieloletni kapitan Albanii, Behrami od lat gra dla Szwajcarii, a Hetemaj dla Finlandii.

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 24 lut 2014, 21:25

nie znam kompletnie sprawy januzaja i kosowa, ale mysle, ze jesli jego ojciec chce, zeby ten zagral dla kosowa to jest to argument naprawde przekonujacy.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 24 lut 2014, 21:31

Do czasu kiedy Kosowo zostanie przyjete w szeregi FIFA/UEFA Cana i Behrami beda juz po trzydziestce, wiec niewielka strata. Dla tamtejszych dzialaczy najwazniejsze bedzie skuteczne wynajdywanie mlodych talentow porozrzucanych po calej Europie, a tych juz teraz nie brakuje.

Donis Avdijaj (Schalke)
Valmir Berisha (Roma)
Shkodran Zeqiri (Bayern)
Shkodran Mustafi (Sampdoria)
Albian Ajeti (Basel)
Adnan Januzaj (MU)

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2240
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 24 lut 2014, 21:36

Z tego co widzę to wszystkich tych graczy łączy jedno - ani jeden nie urodził się w Kosowie, ani jeden chyba nawet nic z Kosowem nie ma wspólnego (zweryfikowałem większość w/w zawodników, niektórym ciężko sprawdzić miejsce urodzenia).Ja mam podobne odczucia jak Sammy - ta reprezentacja to może być jakiś sztuczny twór.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 24 lut 2014, 21:41

A ligę w Kosowie organizują? Będą grać w rozgrywkach europejskich?

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 24 lut 2014, 21:44

No ligę mają. Od wielu lat. Jak wejdą w struktury to i ich kluby będę startować w pucharach. Tyle, że to pewnie poziom trzeciej/czwartej ligi polskiej.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 24 lut 2014, 21:56

Miałem na myśli czy mają taką prawdziwą, oficjalną ligę. A poziom pewno podobny jak Czarnogóra.

Awatar użytkownika
BeBaD
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 377

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BeBaD » 24 lut 2014, 21:58

EnJoy pisze:Z tego co widzę to wszystkich tych graczy łączy jedno - ani jeden nie urodził się w Kosowie, ani jeden chyba nawet nic z Kosowem nie ma wspólnego (zweryfikowałem większość w/w zawodników, niektórym ciężko sprawdzić miejsce urodzenia).Ja mam podobne odczucia jak Sammy - ta reprezentacja to może być jakiś sztuczny twór.
Miejsce urodzenia ma być wyznacznikiem tego czy łączy ich coś z Kosowem ? to jest niepoważne

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 24 lut 2014, 22:02

EnJoy pisze:Z tego co widzę to wszystkich tych graczy łączy jedno - ani jeden nie urodził się w Kosowie, ani jeden chyba nawet nic z Kosowem nie ma wspólnego (zweryfikowałem większość w/w zawodników, niektórym ciężko sprawdzić miejsce urodzenia).Ja mam podobne odczucia jak Sammy - ta reprezentacja to może być jakiś sztuczny twór.
Ale których zawodników zweryfikowałeś? Tych, których wymienił doktor? Czy wszystkich potencjalnych grajków? Taki Shaqiri najbardziej emocjonalnie jest związany właśnie z Kosowem. Gdybyś urodził się na wakacjach w Czechach też czułbyś się Czechem? Z Kosowem jest delikatna sprawa - wojny, ucieczki itp. Polski tez nie było a mapie 123 lata a jednak wciąż mówiliśmy o Polakach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”