Zamach terrorystyczny w Londynie - Strona 2

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Anka
One I Love
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Anka » 07 lip 2005, 20:56

forzaROSSONERI pisze:
Jesus;p pisze:
nowok pisze:

nie moge sie z tym do konca zgodzic ... atak w Londynie jest reakcją na uczestnictwo brytyjczyków w okupacji Iraku. Za atakami stoi al-kaida i jej motywacja jak mi sie wydaje jest czysto polityczna. Gdybyscie troche poczytali dowiedzielibyscie sie ze Islam sprzeciwia sie terroryzmowi i szanuje ludzkie życie a także inne religie. To ze ogranizacja terrorystyczna jaką jest al-kaida wywodzi sie z kręgów ilsamskich nie znaczy ze cały świat Islamu jest zbiorowiskiem terrorystów, bo takie głosy pojawiały sie po ostatnich atakach w NY i Madrycie ... szczerze współczuje Londyńczykom i mam nadzieje ze winni zostaną ukarani.
Zgadzam sie z nowokiem. Islam to pokojowo nastawiona religia. .
a ja sie nie zgadzam. tak sie sklada, ze moja kolezanka wychodzi wkrotce za maz za Egipcjanina. mialam okazje z nim rozmawiac i bez ogrodek mi powiedzial, ze mialby ochote nas zabic. nie dlatego, ze jestesmy Chrzescijanami, ale dlatego ze nie szanujemy swojej religii. rozumieja to, ze wierzymy w innego Boga, ale nie rozumieja tego jak mozemy Go nie szanowac.

a co do tego, ze tutaj chodzi o Irak to sie zgodze, ta organizacja terrorystyczna podobno na jakiejs stronie oficjalnie sie przyznala i kazala wojska wloskim i dunskim wyjechac z Iraku...tylko czemu w takim razie atak na Londyn a nie na Rzym?? :?
Nie będzie ataku na Rzym, ponieważ, jak twierdzą niektórzy terroryści, to dla nas zemia święta... :roll:

Awatar użytkownika
Mazurek
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mazurek » 07 lip 2005, 21:42

A ja praktycznie cały dzień o tym niesłyszałem. Na rowerze = odcięty od świata, żadnej telewizji, żadnego radia... I prawde mowiac dopiero godzine temu się dowiedziałem, że ten zamach w ogóle miał miejsce. Przed zamachami terrorystycznymi nie da się skutecznie zabezpieczyć. 37 niewinnych ludzi zgineło...... \`/\`/\`/

Nie sądze by Polska miałabyć celem następnego ataku. Dlaczego ? Ponieważ nie liczy się na arenie międzynarodowej tak jak Hiszpania czy Anglia. Choć z drugiej strony jeśli to ma być Święta Wojna, to mogą zaatakować ze względu na religie....

Awatar użytkownika
Anka
One I Love

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Anka » 07 lip 2005, 21:50

Mazurek pisze:A ja praktycznie cały dzień o tym niesłyszałem. Na rowerze = odcięty od świata, żadnej telewizji, żadnego radia... I prawde mowiac dopiero godzine temu się dowiedziałem, że ten zamach w ogóle miał miejsce. Przed zamachami terrorystycznymi nie da się skutecznie zabezpieczyć. 37 niewinnych ludzi zgineło...... \`/\`/\`/

Nie sądze by Polska miałabyć celem następnego ataku. Dlaczego ? Ponieważ nie liczy się na arenie międzynarodowej tak jak Hiszpania czy Anglia. Choć z drugiej strony jeśli to ma być Święta Wojna, to mogą zaatakować ze względu na religie....
To nie jest już 37, ale 50 osób. :? Zgadzam się z Tobą w paru sprawach: w tym, że Polska jest poważnie zagrożona, ponieważ tak naprawdę to nie jest krajem 'strategicznym'. Jednak terroryści mogą sobie ubzdurać jakichś idiotyczny powód, by uderzyć w np. Warszawę, nawet dlatego, że nasze wojska wciąż są w Iraku. Ze względu na religię? Cóż, też mogą z tego powodu zaatakować, ale wydaje mi się, że to byłby dość słaby argument. :? Poza tym - nawet, jeżeli Polska by się 'zabezpieczyła' przez takimi atakami, to marna pociecha - jeżeli bomba wybuchnie w pełnym wagonie metra, nic nie pomoże.

Awatar użytkownika
marcin90
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: marcin90 » 08 lip 2005, 13:45

Ja się cieszę, że nie mieszkam w tak dużym mieście. Bo Łodzi chyba nie zaatakują. W ogóle nie wiem co im to daje? Takie ataki. Giną tylko niewinni ludzie, a terroryści odzczuwają jakąś bezsensowną satysfakcję.

Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_ » 08 lip 2005, 13:51

marcin90 pisze:Ja się cieszę, że nie mieszkam w tak dużym mieście. Bo Łodzi chyba nie zaatakują. W ogóle nie wiem co im to daje? Takie ataki. Giną tylko niewinni ludzie, a terroryści odzczuwają jakąś bezsensowną satysfakcję.

To nie chodzi o satysfakcję, tylko oni zastraszają niewiernych.Przykład Hiszpanii :arrow: hop siup i nie ma hiszpanów w Iraku.USA i GB się nei dadzą zastraszyć, bo to ich wojna, ale gdyby (odpukać ) zaatakowali Polskę, to byłby szok i wycofanie się.Nie ciesz się, że mieszkasz w Łodzi, bo to jedno z potencjalniejszych miejsc na atak.Chodzi im przeca o duże skupiska ludzi :shock: .Mam nadzieję, że uda sie złapać je... terrorystów przed zamachem.I odrazu do celi i powiesić za jaja.

Awatar użytkownika
Mefiu
First love...United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mefiu » 08 lip 2005, 13:59

Co myślicie, że Polska nie będzie celem ataku? Mam nadzieję, że się mylę, ale to jest tak. Kwaśniewski pcha nasze wjska do Iraku, mając nadzieję, iż zyska w oczach amerykanów, brytyjczyków i narodów z zachodu. A fakt jest taki, że Bush, Blair i inni mają nas gdzieś. A skutek ego może być taki, że jakaś organizacja terrorystyczna nawet nie zapowie zamachu, tylko z dnia na dzień zaatakuje Polske. Terroryści zapowiedzieli ataki na Danie i Włochy o ile się nie mylę.

O zamachu dowiedziałem się dopiero ok. 20.00. Na pocątku myślałem, że wpływ na to ma wybranie Londynu jako miasta w którym odbędą się igrzysku olimpijskie w 2012 roku. Chyba jednak się myliłem... Niestety zginęło masę ludzi. (')

Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_ » 08 lip 2005, 14:23

Ja też jestem pewien, że będzie atak na Polskę :(.
I wcale nie chce być złym prorokiem, ale zauważcie, że już wszystkim najważniejszym krajom w tej wojnie się dostało, a Polakom nic.Żołnierze giną, raczej z wypadków niż z zamachów.A może, Cimoszewicz podpisał z islamistami jakiś traktat pokojowy ?

Ja Manumefie słyszałem, że to mogło być spowodowane, procesem duchownego islamu na Wielką Brytanię, czy kogoś tam . . .Jest wiele wersji, ale być może ktoś sie niedługo przyzna...

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 08 lip 2005, 15:02

Bogi pisze:Ja też jestem pewien, że będzie atak na Polskę :(.
I wcale nie chce być złym prorokiem, ale zauważcie, że już wszystkim najważniejszym krajom w tej wojnie się dostało, a Polakom nic.Żołnierze giną, raczej z wypadków niż z zamachów.A może, Cimoszewicz podpisał z islamistami jakiś traktat pokojowy ?
Moim zdaniem Polska jako zagrożenie się nie liczy. Według nich jeśli odpowiednio zastraszą mocarstwa, sparaliżują ich działanie i wycofają się z tych operacji na Blisim Wschodzie. A Polska? Zrobi jak lepsi koledzy.

Poza tym co lepiej brzmi, atak na Londyn, zniszczenie WTC, czy wybuch na Okęciu albo na ulicy Marszałkowskiej? W czasach kiedy tyle osób nie wie gdzie jest Polska, atak w celach strategicznych (nie podejmujemy żadnych waznych decyzji), czy propagandowych (czym tu się chwalić?) jest bezsensowny, bo żeby w świecie się tym przejeli, musieliby coś rządowego wysadzić. Albo amerykańską ambasadę, bo ta jest dla Amerykanów tak samo ważna jak nasz Sejm :twisted:. Polityka mocarstw nie zmieni się ze względu na Polskę, a operacje wojskowe U.S.A. i U.K. znacząco nie ucierpią bez nas. Więc sens jest taki sam jak atak na Czechów. Duże przedsięwzięcie logistyczne, bez znaczenia ideologicznego (no oczywiście oprócz zemsty, ale przeciez wiadomo, że Al Kaida się takimi banałami nie zajmuje, tylko jak największym osłabieniem i zastraszeniem wroga).

Aha i cały świat ma znajomych, bliskich w Londynie, Madrycie czy Nowy Jork. Każdego sytuacja w tych miastach w jakiś sposób dotyczy. Nawet dzisiaj jak otwieram gazetę, to widzę "Krakowskie echa londyńskiej tragedii". A kogo obchodzi co się dzieje w Polsce? Chyba kilku Ukraińców, których członkowie rodziny przyjeżdzają tu dorabiać. To oczywiście najbrutalniejszy przykład, ale chyba najbardziej obrazowy.

Jak może wyglądać atak terrorytyczny w Polsce.?Przecież to abstrakcja. Podczepią bomby do wszystkich krakowskich dorożek? Zatrują obwarzanki?
Ostatnio zmieniony 08 lip 2005, 21:13 przez petru, łącznie zmieniany 1 raz.

MacGyyer_1990
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MacGyyer_1990 » 08 lip 2005, 16:10

Jak może wyglądać? Mogę wejść do metra w Warszawie, mogą wysadzić auto w godzinach szczytu na Marszałkowskiej,udać się do wspomnianej Ambasady USA albo innej.Przykładow jest wiele oni zawsze znajdą czas i miiejsce zeby zaatakować :evil: :? mogą pojechać na palże do Kołobrzegu( choć to niemożliwe). Ja sądzje ze Polska prędzej ,czy pozniej stanie się miejscem ataku :( :( i obym się mylił

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 08 lip 2005, 16:14

Dałem wersję folklorową, dostosowaną do naszego poziomu. Na poważnie tego nie należało brać :roll:...

Awatar użytkownika
Mefiu
First love...United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mefiu » 08 lip 2005, 16:51

Jak już zaatakują to zginie masa za nic nieodpowiedzialnych ludzi. Dlaczego nie trafiają w takie miejsca jak np. Biały dom, czy na ul. Wiejską w Warszawie. Nie życze nikomu źle...

Awatar użytkownika
Anka
One I Love

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Anka » 08 lip 2005, 17:43

Wiele się mówi o religii... To dlaczego terroryści nie zaatakowali Paryża? :? Przecież to tam była największa 'walka' z islamem...

mthomas
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mthomas » 08 lip 2005, 18:32

Moze bardziej wzielo to sie z tego, ze w paryzu zgineloby potencjalnie bardzo duzo islamistow. Londyn jest nietypowym miastem, w ktorym zyje bardzo duzo obcokrajowcow. Generalnie to nie ma roznicy czy terrorysci zaatakuja na Londyn, Madryt, Berlin czy Bruksele, celem bardzo czesto jest zastraszenie ludnosci.
Polityki panstwa tak latwo sie nie zmieni, ale poprzez zastraszenie ludnosci mozna bardzo duzo zmienic w polityce. Przykladem jest hiszpania, w ktorej doszlo do ogromnej zmiany w koncowych wyborach.
Polska jak kazde inne panstwo, ktore ma swoje wojska w iraku, jest zagrozona atakami terrorystycznymi.
Religia rowniez moze miec tu duze znaczenie, jest to pewien grunt. USA i UK jednak nie zmienia swojej polityki, po pierwsze po calosci by to sie im nie oplacalo.

PS: Polska juz sie wpakowala w ta wojne i jesli chce miec z tego jakies zyski nie moze sie z niej wycofac. Bez sensu byloby dzialanie typu - inwestujemy w przyszlosc i po tym jak sie juz zainwestuje, nagle stwierdzic: "nie, to jednak zly pomysl" zwijac sie i wracac do Polski. Jak juz Polacy w cos weszli, powinni przy tym pozostac.

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 08 lip 2005, 21:06

Powiem tak....stała się rzecz straszna...ale nie można dać się zastraszyć...to jest najgorsza ze wszystkich możliwości...wtedy terroryści mogliby się poczuć bezkarni...nie możemy też myśleć, że wszyscy Islamiści to terroryści...nie będę się rozpisywał..bo to zapewne i tak nic nie da

Awatar użytkownika
kama_reda
Rodowity Bawarczyk

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kama_reda » 08 lip 2005, 21:21

Przed chwilą sie dowiedziałem, ze najprawdopodobniej wśród ofiar jest jeden Polak, bądź Polka :? [']

Wyglądało to tak (mówili tak przynajmiej w tvn24):

Kowalski (umownie) jechał do pracy autobusem i przesiadł się do linii 33 (to ten autobus, który wybuchł). Wysłał sms, ze spóźni się do pracy bo są straszne korki i ślad zaginął. Do tej pory nie ma żadnego kontaktu z Kowalskim. W tym autobusie zginęło 13 osób, obecnie trwa identyfikacja zwłok. Jest teoretycznie jakaś szansa, ze nasz rodak żyje, ale naprawde niewielka :?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”