Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1050

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
Awatar użytkownika
Szymon Fras
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Re: Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Szymon Fras » 22 kwie 2014, 18:48

cruel pisze:Obstawiamy kto poleci z United za Van Gaala?
Obstawiam Wayne Rooney :)

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 22 kwie 2014, 19:32

Robin

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 22 kwie 2014, 19:35

Szymon Fras pisze:
Tomusmc pisze:Szymon na eksperta do TVP! Odkrył, że ManU jest bez formy, biję pokłony!
Nie rozumiesz mojego wpisu. Po prostu pisałem to już dawno tzn. po meczach z Bayernem, że MU nic nie ugra z tym trenerem, ale byli tacy, którzy sądzili całkiem inaczej, i to do nich są skierowane te słowa. A ekspertami to oni byli, ale widać własnie jakimi.
Ja też nie rozumiem. Mógłbyś rozwinąć i dać jakieś cytaty bo ja nie pamiętam takich kibiców MU?

Rok temu wszystko zostało rozegrane tak jak trzeba. Po ogłoszeniu końca kariery trenerskiej Fergusona szybko ogłoszono następcę, namaszczonego przez Fergiego. Moyes dostał wolną rękę, szansę poprowadzenia samodzielnie zespołu, dobrania sztabu, przeprowadzenia okienka. Wszystko było tak jak trzeba. Wszystko poza wybranym trenerem. Moyes zjebał wszystko co miał zjebać, zabił morale, charakter, grę. Po tym co pokazał przez rok dawanie mu grubych milionów byłoby ogromnym ryzykiem. Gość nie zdobył szatni, wręcz ją podzielił, widać wyraźnie, że zespół nie jest kolektywem, tu nawet bardzo mocne nazwiska mogłyby kompletnie nic nie dać.

Zwolniono Moyesa bo stracił już nawet matematyczne szanse na cokolwiek. Lepiej go pożegnać wcześniej niż później. To zawsze dłuższy okres poszukiwania nowego szkoleniowca i szansa na uprzedzenie konkurencji. Patrząc na naszą grę, "entuzjazm" graczy i zachowanie trenera raczej trudno oczekiwać żeby mocne nazwiska latem garnęły się do tej drużyny z innych pobudek niż kosmiczne pieniądze.

Obecna zmiana na kogo by nie padła będzie pozytywnym bodźcem. Zespół z wielką tradycją, ogromnymi aspiracjami, który przegrał wszystko co mógł i może tylko się odrodzić. Teraz pozbawiony już presji mistrza Anglii i osoby Fergusona. Po Vidiciu wyglądało na to, że los takich graczy jak Evra, Hernandez a być może Kagawa czy Van Persie jest przesądzony. Teraz pewnie i tak dojdzie do wietrzenia szatni ale nowe porządki powinny się ograniczyć do graczy zbędnych a nie tych, którzy nie potrafili się dogadać z Moyesem. Mamy do czynienia z nowymi porządkami i trzeba pozytywnie popatrzeć w przyszłość.

Moyes jest sam sobie winien. United potrzebuje człowieka z mentalnością zwycięzcy, Szkot jej nie ma i mieć już nie będzie. Zespół mistrzowski, mistrz Anglii, zdolny do wygrywania LM został przez trenera ustawiony w pozycji Kopciuszka a sam Moyes deprecjonował klasę prowadzonego zespołu. Nie wierząc w siebie, nie wierzył też w zespół. Ten projekt po prostu nie miał przyszłości. Trzeba świeżego spojrzenia i autorytetu. Kogoś kto natchnie piłkarzy i będzie świadomy tego, że słowa MU i sukces są nierozerwalne. Moyes porwał się z motyką na Słońce i podejrzewam, że już nikt mu nie da wielkiego klubu. Nie po tym co zrobił. Jego miejsce jest wśród średniaków i pewnie tam skończy.

Pytanie co dalej? Wdepnięto w bagno i teraz trzeba się z niego wydostać. Nie jest sztuką co roku zmieniać trenera i dalej tkwić w przeciętności, potrzeba kogoś kto odbuduje charakter tej drużyny i pozwoli szybko wrócić do czołówki bo po każdym kolejnym sezonie poza nią będzie coraz trudniej wrócić. Potencjalnych nazwisk zbyt wielu nie widać. Jedynym pewniakiem wydaje się faktycznie jest Van Gaal. Problem z Holendrem jest jednak taki, że on może objąć zespół dopiero po Mundialu, teraz jest przecież całkowicie absorbowany przez reprę Holandii. To od razu wpływa na potencjalne wzmocnienia, okres przygotowawczy, itd. i nie jest to tak fajna kandydatura jak się z pozoru wydaje.

Klopp IMO jest nierealny tego lata choć nie ma trenera, którego bym bardziej wolał. Potrafi i budować zespół, i go natchnąć, i korygować, w dodatku świetny taktyk, który płynnie gada po angielsku. Nie tym razem a szkoda. Pisze się o moim zdaniem o nierealnych kandydaturach a zapomina o czymś co do niedawna było niemożliwe. Nie zdziwię się jak po takim sezonie, z braku sensownych opcji na rynku Ferguson się złamie i spróbuje podnieść zespół. Wolałbym uniknąć takiej sytuacji ale nie zdziwię się jak zarząd w zaistniałej sytuacji zdecyduje się na taki krok. Ewentualnie da szansę Giggsowi, którego z tylnego siedzenia będzie wspomagał Ferguson. Przy Moyesie to był nierealny scenariusz bo DM przychodził jednak jako człowiek z doświadczeniem budujący swoją legendę. Giggs bez doświadczenia na stołku (i papierów) raczej nie miałby obiekcji. Choć to moim zdaniem też złe rozwiązanie.

I na koniec jakże trafny cytat z Neville'a:
- Ta grupa zawodników nie jest w połowie tak zła jak pokazali to w obecnych rozgrywkach. Znam większość z nich osobiście, wiem jaką miłością darzą klub i zrobili by dla niego wszystko, ale zupełnie stracili wiarę i pewność siebie. To czynnik, który zadecydował o niepowodzeniach Moyesa. Mówiąc szczerze, tak nagły upadek zaskoczył wszystkich.
No i wszystko jasne...

Obrazek

Awatar użytkownika
Arwin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 83

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arwin » 22 kwie 2014, 23:00

Jeśli wierzyć doniesieniom "Sky Sports" to David Moyes otrzymał aż dziesięć milionów funtów tytułem odprawy za zerwanie 6,5 letniej umowy. Dowiadujemy się również, w jaki sposób Szkot dowiedział się o zwolnieniu.

Tak wczesne zerwanie kontraktu musiało liczyć się z sowitą odprawą dla Davida Moyesa, więc nikogo nie dziwi specjalnie kwota dziesięciu milionów funtów. Jednak bardziej absurdalne jest to, w jaki sposób wedle doniesień dowiedział się on o swoim zwolnieniu.

Dziś o godzinie 5:00 czasu polskiego Szkot był już w Carrington, aby spakować swoje rzeczy, ponieważ o zwolnieniu dowiedział się za pośrednictwem środków masowego przekazu, dopiero trzy godziny później Ed Woodward oficjalnie poinformowałł Moyesa o jego zwolnieniu.
Czyli jednak 10 milionów. Ale jaki szybciutki, o piątej już był spakowany :mrgreen:

Obrazek

:mrgreen:

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8411

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 22 kwie 2014, 23:10

Składaj CV, Arw, jeśli okaże się, że doświadczenia z FMa nie przekładają się na sukcesy w prawdziwej piłce, weźmiemy po prostu 10 milionów i się po ciuchutku ulotnimy, bez robienia dymów. Ja będę odpowiedzialny za kontakty z mediami w Twoim sztabie!

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 22 kwie 2014, 23:20

Arwin pisze:Czyli jednak 10 milionów. Ale jaki szybciutki, o piątej już był spakowany :mrgreen:
Myślę, że już od dłuższego czasu miał walizki przygotowane.

Awatar użytkownika
Arwin
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arwin » 22 kwie 2014, 23:30

emdżej pisze:
Arwin pisze:Czyli jednak 10 milionów. Ale jaki szybciutki, o piątej już był spakowany :mrgreen:
Myślę, że już od dłuższego czasu miał walizki przygotowane.
Koniec końców te 10 milionów to sprawy groszowe gdyż:
Wartość Manchesteru United wzrosła o... 120 mln funtów po zwolnieniu dzisiejszego poranka Davida Moyesa. Akcje klubu na nowojorskiej giełdzie wystrzeliły w gorę o ponad 7 %.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 22 kwie 2014, 23:31

Ale podobno stał przed ośrodkiem do samego wieczora, by pożegnać się z każdym zawodnikiem z osobna. :(
Keane znowu swoje, stwierdził, że trzeba było dać mu więcej czasu. ;)

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 22 kwie 2014, 23:35

Obrazek

:lol:

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 3
Kibicuję: Everton
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 22 kwie 2014, 23:43

Trochę dziś jestem zajęty, to samo wczoraj. Wiadomo, święta i te sprawy i dlatego nie mam czasu siedzieć cały dzień w internetach, ale z tego co czytam to Moyes o zwolnieniu dowiedział się najprawdopodobniej z mediów... Co jak co, ale takie zachowanie nie przystoi klubowi klasy Manchesteru United. Moyes co prawda nie zrobił z MU potęgi i spisał się po prostu bardzo słabo. Nikt chyba nie kwestionuje faktu, że ten sezon był najgorszy od lat i na kolejny raczej nie zasługiwał, ale po pierwsze, zarząd powinien zwolnić go z klasą. Poinformować go o tym bezpośrednio, dać mu szansę się wypowiedzieć, pożegnać z piłkarzami, z kibicami (o ile sam Moyes byłby zainteresowany) etc. A wygląda na to, że Szkot o zwolnieniu dowiedział się z przecieków prasowych i uciekał tylnymi drzwiami. Po drugie, moim zdaniem mógł dostać czas do końca sezonu... MU i tak już o nic w zasadzie nie gra i wygląda na to, że w najbliższych tygodniach nowego menadżera sobie nie znajdziecie.

Jestem ciekaw pierwszych wypowiedzi Moyesa. I tak sobie myślę, że jak dostanie nową robotę to mu to na dobre wyjdzie. Pisałem o tym parę razy, że ja Moyesa nie poznaje. Wyglądał już od dawna na sfrustrowanego, speszonego. Widać było po nim, że czuje presje i jakoś sobie z tym wszystkim nie radził.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 691
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 22 kwie 2014, 23:57

Jak chorągiewki na wietrze co poniektórzy. Na palcach jednej ręki można policzyć konsekwentnych w sprawie Moyesa. Póki co, legendy Untied krytykują zarząd za takie decyzje i taki styl zwolnienia Szkoda. Można było go wywalić już w styczniu,a tak jeszcze większe gówno się zacznie robić jak nastanie bezkrólewie. Lepiej późno niż wcale, ale jakoś nie widzę perspektyw w postaci drugiego Fergusona. Niektórych sprawy nie da się już odkręcić, a i sami piłkarze mają pewnie teraz burdel w głowie. Giggs jako trener tymczasowy to spoko opcja, ale jeśli władze nie maja asa w rękawie to widzę kiepsko dalsze losy zespołu.

blackmore
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 163

Post Wyświetl pojedynczy post autor: blackmore » 23 kwie 2014, 0:00

Bassu pisze:ale jeśli władze nie maja asa w rękawie to widzę kiepsko dalsze losy zespołu.
Jeszcze dojdzie do tego, że w lipcu znowu go zatrudnią.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 23 kwie 2014, 0:05

FRYDERYK SZOPEN pisze:W Ang trenerem moze zostac kazdy(czytaj: Giggs)? Nie sa wymagane te profifowskie kursy?
Nie wiem czy ktoś Ci już wcześniej na to odpisał, ale tak dla pewności: Giggs ma zrobione licencje. Od dłuższego czasu wiedział co chce robić po skończeniu gry i przygotowywał się do zawodu. W lecie nawet pamiętam, że ktoś na forum pytał co robi Giggs na jakimś turnieju dla dzieciaków (u-20 czy coś), a on właśnie robił kursy trenerskie.

Awatar użytkownika
Arwin
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arwin » 23 kwie 2014, 0:07

metol pisze:Trochę dziś jestem zajęty, to samo wczoraj. Wiadomo, święta i te sprawy i dlatego nie mam czasu siedzieć cały dzień w internetach, ale z tego co czytam to Moyes o zwolnieniu dowiedział się najprawdopodobniej z mediów... Co jak co, ale takie zachowanie nie przystoi klubowi klasy Manchesteru United. Moyes co prawda nie zrobił z MU potęgi i spisał się po prostu bardzo słabo. Nikt chyba nie kwestionuje faktu, że ten sezon był najgorszy od lat i na kolejny raczej nie zasługiwał, ale po pierwsze, zarząd powinien zwolnić go z klasą. Poinformować go o tym bezpośrednio, dać mu szansę się wypowiedzieć, pożegnać z piłkarzami, z kibicami (o ile sam Moyes byłby zainteresowany) etc. A wygląda na to, że Szkot o zwolnieniu dowiedział się z przecieków prasowych i uciekał tylnymi drzwiami. Po drugie, moim zdaniem mógł dostać czas do końca sezonu... MU i tak już o nic w zasadzie nie gra i wygląda na to, że w najbliższych tygodniach nowego menadżera sobie nie znajdziecie.

Jestem ciekaw pierwszych wypowiedzi Moyesa. I tak sobie myślę, że jak dostanie nową robotę to mu to na dobre wyjdzie. Pisałem o tym parę razy, że ja Moyesa nie poznaje. Wyglądał już od dawna na sfrustrowanego, speszonego. Widać było po nim, że czuje presje i jakoś sobie z tym wszystkim nie radził.
No ale po co czas do końca sezonu? Podobno decyzja o zwolnieniu zapadła po pierwszym spotkaniu z Olympiakosem, ale póki były iluzoryczne szanse na TOP4, to Moyes był trzymany na stanowisku. Chodziło pewnie o ten zapis w kontrakcie, który przy awansie do czołowej czwórki gwarantowałby mu rekompensatę (ewentualną) w postaci pensji płaconej przez pięć lat, co daje 25 milionów funtów.

W najbliższych na pewno nie znajdziemy, najpewniej po mundialu i najpewniej będzie to Van Gaal. Nie wiem czy to dobrze czy źle, ale gorzej już chyba być nie może. A jak już zarząd daje te mityczne 200 milionów na transfery, to wole żeby to Ludwiczek je wykorzystał niż Moyes...

Kevin Palmer ‏@kpsundayworld 15m
Reports tonight claim both Alex Ferguson and Bobby Charlton will be consulted once again before next @ManUtd manager is selected #MUFC
Fergie backed decision to sack Moyes and will play a key role in choosing new man with Ancelotti and Van Gaal top targets #MUFC (The Times)
Może Ferguson to już niech nie bierze udziału w wyborze nowego trenera, bo ostatnio delikatnie mówiąc mu to nie wyszło.

Awatar użytkownika
John Travolta
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 5
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: John Travolta » 23 kwie 2014, 0:53

Mnie trochę ciekawi jak będą wyglądały transfery. Moyes mówił pierdu pierdu, że kupimy szybko, przed mundialem, tak jakby już coś było na rzeczy. Teraz będziemy kupować/czekać? Znowu będzie licho jak zaczniemy kupowanie na ostatni dzwonek.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”