poza tym jesli zabranoby hajsy rm&barcelonie i przekazano ją reszcie klubów to ile by tego mogło wyjsc, 10mln na łebka? starczy na jednego średniego grajka i jego pensje, ŁAŁ, ale uzdrowienie ligi hiszpańskiej ŁAL
Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 13 maja 2014, 17:37
rekinho
Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 13 maja 2014, 18:07
MGiggs
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 13 maja 2014, 18:21
Nie bierzesz pod uwagę jednej bardzo istotnej rzeczy. Hiszpańskie kluby, w tym Atletico, mają wielomilionowe długi. Pod koniec 2013 Krajowa Rada Sportu w Hiszpanii poinformowała, że łącznie to około 670 mln. euro. Zwiększone przychody z transmisji i tak będą w pierwszej kolejności szły na zadłużenia, więc w dalszym ciągu kluby będą traciły najlepszych zawodników. Sama kasa z transmisji to wierzchołek góry lodowej. Najpierw niech te kluby zaczną normalnie funkcjonować, a nie ślizgać się na granicy bankructwa. Kluby same doprowadziły do takiego stanu i w pewien sposób pompowanie w nie pieniędzy kosztem Barcy i Realu jest najzwyczajniej w świecie nie fair.MGiggs pisze:rekin- jesli Atletico sprzeda Coste to tylko ze względu na kase bo zbraknie tych 10-20 mln . Prosze mi nie pisać o kapitalizmie komunizmie w sytuacji gdzie prawdopodobny mistrz Hiszpanii zarobi o 100 mln mniej od Barcy i Realu,zresztą chce zobaczyć jak federacja dba o najlepszych jak to pisał kluchman- mają okazje się wykazać w stosunku do Atletico jak dbają o najlepszych.Atletico ma wszystko by byc wielka ekipa na lata- ma trenera piłkarzy stadion kibiców- ma wszystko, więc chce to widzieć i mam nadzieje wrócimy do tego punktu, bo ja obstawiam że sprzedadzą Coste i jeszcze ktoś poleci i do 2-3 lat tej ekipy nie będzie.
Sammyy
Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 13 maja 2014, 18:36
MGiggs
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 13 maja 2014, 18:37
To jest czysty kapitalizm Ryanie. Najwiecej placisz za produkt ktory najwiecej ludzi chce kupic. Nie wazne czy jest lepszy czy gorszy od innych. Wiecej ludzi chce ogladac mecze Realu czy Barcy, wiec telewizja wiecej za nie placi. Atletico teraz pokazuje klase, wiec jesli jeszcze tak jak Real i Barca od lat beda prowadzili odpowiedniedzialania marketingowe to niedlugo tez beda dostawac gruby chajs bo ludzie beda chcieli ich ogladac.MGiggs pisze:Tutaj nie ma nic z kapitalizmu- lepszy produkt dostanie 100 mln mniej od gorszego.
Tego kompletnie nie rozumiem... Moge Cie prosic abys wyjasnil dla czego sa bardziej uzaleznione? Ludzie beda placic za mecze Realu i Barcy. I obojetnie z kim beda te kluby graly. Wazne ze bedzie Messi, Ronaldo, Bale, Neymar. A gdyby wiela dwojka faktycznie odeszla (np do hipotetycznej ligi europejskiej stworzonej na wzor NBA) to ligi hiszpanskiej nikt poza hiszpania i skautami by nie ogladal; (sorki dla kibicow Atleti - niedlugo mam nadzieje, bedzie mozna dopisac trzeci klub do listy).MGiggs pisze:Real z Barcą są bardziej zależne od reszty ligi niż oni od tych 2 ekip.
MGiggs pisze:rekin- jesli Atletico sprzeda Coste to tylko ze względu na kase bo zbraknie tych 10-20 mln .
Ale braknie bo przez lata - podobnie jak Valencia, klub byl fatalnie zarzadzany. Jak sie tak daje dupala to potem niestety predzej czy pozniej trzeba poniesc konsekwencje. Atleti i tak nie ma co narzekac, natomiast Valencia jest w glebokiej dupie z ktorej jeszcze dlugo sie bedzie wygrzebywac...MGiggs pisze:bo ja obstawiam że sprzedadzą Coste i jeszcze ktoś poleci i do 2-3 lat tej ekipy nie będzie.
Pozwole sobie powiedziec, ze nie prawdaMGiggs pisze:Kluby najwiecej zarabiają na TV i ze sprzedaży piłkarzy- nie ma inaczej.
Emerald
Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 13 maja 2014, 18:52
MGiggs
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mefju » 13 maja 2014, 18:52
Mefju
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 13 maja 2014, 18:58
Dokładnych danych nie mam, ale możliwe, że żaden.MGiggs pisze:Sammy a ile w klubów w Hiszpanii nie ma długów? Ile jest czysto prowadzonych?
Sammyy
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 13 maja 2014, 19:05
OK, ale gdybys Ty byl gwiazda tansa a partnerka byla jedna z wielu mozliwych partnerek to nie byloby dziwne, gdybys zarabial wiecej... to tak jak bys powiedzial, ze wszyscy pilkarze powinni zarabiac po rowno, bo przeciez sami by po boisku nie biegali... To dosyc zabawne, ze wlasnie Ty prezentujesz tutaj iscie socjalistyczne podejscieMGiggs pisze:Już tłumacze- Real z Barcą są bardziej uzaleznione bo żeby dostać tą kase(140 mln) z kimś muszą grać.Ludzie chca oglądać Barca ale jak gra chyba z przeciwnikiem a nie trening ? Dlatego Barca i Real są bardziej zależne reszty ligi. Reszta ligi sama by sobie dała rade- dostali by troche mniej kasy ale nie spadli by tak drastycznie jak Real z Barcą.Jakbym ja tanczył tanieć towarzyski i zarabiał grubą a moja partnerka ochłapy to kto jest bardziej od kogo zależny?
Emerald
Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 13 maja 2014, 19:06
MGiggs
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 13 maja 2014, 19:22
Sammyy
Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 13 maja 2014, 19:28
fundusz wykupuje czesc praw lub udzialow w transferze danego pilkarza. jesli jakis klub nie ma pieniedzy na wykup calej karty zawodniczej, taki fundusz moze zainwestowac te pieniadze w zamian za procent udzialu przy kolejnym transferze. rozwija sie to coraz mocniej, bodaj benfica ma fundusz scisle z nia wspolpracujacy - benfica stars fund. po transferach dwojki z west hamu w premier league chyba zakazano third party ownership, fifa tez ma regulacje zakazujace tpo wplywow na transfer zawodnika, ale jakos to wszystko obchodzi sie klauzulami.MGiggs pisze:Fundusz inwestycyjny? na czym to polega? Ja pamiętam jaja z wykupem mascherano i teveza z WHU ale myślałem że tego już nie ma.Na jakiej zasadzie to działa?
bagg
Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 13 maja 2014, 19:38
MGiggs
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 13 maja 2014, 20:07
Emerald

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 13 maja 2014, 20:32
Że w ogóle nie mają żadnych długów? W La Liga większość klubów ma spore długi wobec państwa, a co dopiero w bankach. Jeśli mówimy o zadłużeniu ogółem (a nie o zadłużeniu netto) to chyba wszystkie kluby mają jakieś długi. Jeśli jest jakiś wyjątek to może Real Sociedad, ale tylko dlatego, że kilka lat temu ogłosił bankructwo, aczkowliek z tego, co udało mi się wygrzebać, oni również mają kilkadziesiąt milionów.Sammyy pisze:MGiggs napisał(a):
Sammy a ile w klubów w Hiszpanii nie ma długów? Ile jest czysto prowadzonych?
Dokładnych danych nie mam, ale możliwe, że żaden.
Kluchman
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio