FMy - Strona 737

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
THEMANIEK
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 41

Re: FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: THEMANIEK » 30 maja 2014, 23:55

Ja juz 11 sezon Roma zaczynam. 8 razy mistrzostwo, 3 razy LM, 9 Pucharow Wloch to z tych wazniejszych osiagniec.
Fajnie sie gra, wychowankowie moi miazdza a to jest najlepsze :)

Awatar użytkownika
Arwin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 83

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arwin » 31 maja 2014, 14:38

To zarzuć jakimiś screenami, śmiało :wink:

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 31 maja 2014, 18:02

Po wielu latach w jednym klubie doszedłem do absurdalnej sytuacji. Mam co okienko po 120-170 mln. euro na transfery, a ściągam tylko 2-3 najciekawszych regenów, którzy łącznie kosztują jakieś ~10 mln. euro i tyle. Praktycznie w ogóle nie robię transferów do pierwszej drużyny, bo regenów można idealnie wykształcić, jeśli są w klubie od małego. Trening pozaboiskowy z mentorem jest przegięty. Zawodnikom skacze i ambicja, i lojalność. Nie wiem, czy to czasem nie przekłada się też na profesjonalizm i grę w ważnych meczach. De facto 17-18 latkowie grają niekiedy lepiej niż doświadczeni zawodnicy :lol:

W poprzednim sezonie wprowadziłem skrzydłowego 17 latka do pierwszej drużyny, to w 48 spotkaniach strzelił 19 goli i zaliczył 14 asyst. W tym sezonie 17 latek na pozycji DMa czyści aż miło. W przyszłym sezonie dojdzie kolejnych dwóch małolatów do pierwszej drużyny.

No, ale i tak najgorsze jest to, że kluby sterowane przez SI nie potrafią budować zespołu. City ma nieograniczony budżet, a w klubie tylko 3 obrońców, wszyscy środkowi. Na bokach grają Vidal i Sandro, którzy nie dość, że najlepsze lata mają za sobą, to nawet nie są wytrenowani na tych pozycjach. W Barcelonie czy Chelsea podobnie. Jedynie Real i Bayern można porównać do zespołów realnych. Koniec końców trudniej o sukcesy było na początku, kiedy większość zespołów miało ładnie zbalansowane teamy. Teraz to jakieś pomieszanie z poplątaniem.

Awatar użytkownika
Arwin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 83

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arwin » 31 maja 2014, 18:38

Jakich mentorów najlepiej dobierać? Mógłbyś to wyjaśnić?

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2259
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 31 maja 2014, 18:44

Panowie widziałem, że są taktyki do wgrania, niektóre ciekawsze, drugie mniej, a ja chciałbym zapytać o trening ? Ma ktoś coś ciekawego co przygotowałoby moich chłopaków na ciężki sezon ?

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 31 maja 2014, 19:04

Arwin pisze:Jakich mentorów najlepiej dobierać? Mógłbyś to wyjaśnić?
Masz dwa rodzaje treningu mentorskiego: boiskowy i pozaboiskowy.

Boiskowy wpływa na styl gry i ulubione zagrania. Junior po takim treningu przejmie ulubione zagrania swojego mentora i będzie względnie tak samo poruszał się po boisku. Niektórych zagrań, na przykład "podkręcanie piłki", można nauczyć tylko w ten sposób. Dzięki temu łatwiej dostosować juniora do własnych potrzeb i nauczyć kilku zagrań na raz.

Pozaboiskowy jest jednak ważniejszy. Wpływa na takie atrybuty jak determinacja i pracowitość. Poza tym podnosi lub obniża atrybuty niewidoczne w grze. Na pewno ambicję i lojalność, co do profesjonalizmu i gry w ważnych meczach nie mam pewności.

Teraz po czym co sprawdzić.

W informacjach o zawodniku masz wiersz "osobowość". W zależności od zawodnika może to być "bardzo ambitny", "ambitny", "pełen werwy", "profesjonalny" i parę innych.

Najlepsze są "bardzo ambitny" i "bardzo profesjonalny". Słowo "bardzo" oznacza, że zawodnik ma konkretną "umiejętność" na poziomie 16-20. Czyli "bardzo ambitny" oznacza, że jego ukryty atrybut ambicji wynosi między 16 a 20. Ambicja wpływa na tempo rozwoju zawodnika i to, czy osiągnie max umiejętności, więc takich grajków warto ściągać w pierwszej kolejności. Jeśli masz w zespole zawodnika, który jest bardzo ambitny, to po 2-4 treningach mentorskich z juniorem młodziak również będzie bardzo ambitny (o ile się nie pokłócą po drodze) - nawet jeśli początkowo jego ambicja wynosiła 1.

Lojalność można sprawdzić ogólnikowo w raporcie drużyny. Jeśli charakter zespołu jest lojalny to znaczy, że większość zawodników jest lojalna.

No i trzeba pamięć o kilku rzeczach. Jeśli junior ma wyższą determinację i pracowitość niż mentor, to te atrybuty spadną. Jeśli nauczysz juniora "ambicji", a potem przestawisz się na "profesjonalizm", to jeśli ten drugi mentor ma niską ambicję, to ambicja u juniora zacznie spadać. Trzeba więc trochę pokombinować z doborem mentorów. Idealnego grajka stworzyć się nie da, ale bliskiego perfekcji jak najbardziej.

Zalatuje trochę RPG.

Awatar użytkownika
NeverLie2Me
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NeverLie2Me » 31 maja 2014, 19:39

I tu się pojawia pytanie: skąd masz info na ten temat? Bo w FM 13 oficjalnie zostało powiedziane, że trening z mentorem nic nie daje...

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 31 maja 2014, 19:51

Zmienia się info o osobowości. Czytałem tez tekst kogoś, kto robił testy i sprawdzał zmiany atrybutów przez jakiś edytor czasu rzeczywistości.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 93

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 01 cze 2014, 15:06

Ale mam ciekawą sytuację w FMie przed ostatnim meczem drugiego sezonu :D
Jestem na czwartym miejscu, dającym prawo startu w eliminacjach Champions League - szczerze mówiąc nawet nie wiem jak to mi się udało osiągnąć, bo spodziewałem się morderczej walki o utrzymanie, marzyłem o środku tabeli, a tu taki psikus.
Aby pozostać na tym upragnionym 4. miejscu muszę przynajmniej zremisować w ostatniej kolejce z ... Manchesterem United.
Tylko tak to się ułożyło, że Czerwone Diabły potrzebują w tym meczu przynajmniej jednego punktu, by zostać Mistrzem Anglii.
Gdyby rzecz miała miejsce w rzeczywistości bukmacherzy płaciliby za remis po kursie 1.01, ale to tylko gra i boję się, że United zagrają o komplet punktów na DW Stadium.

Co jeszcze ciekawsze, W Finale Ligi Mistrzów zagrają dwa angielskie kluby: United (obrońcy trofeum) i Chelsea. Na szczęście to właśnie te ekipy rywalizują o mistrzostwo.
Obrazek
A... Kostas Mitroglou królem strzelców ;)

Na bokach obrony genialnie sprawują się u mnie Marcos Rojo i Alan Nyom! Kto nie chciałby mieć tak obsadzonych pozycji lewego i prawego obrońcy? :P

Awatar użytkownika
coco
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1497
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 01 cze 2014, 15:53

macie jakąś naprawdę kozacką taktykę do FM 13 ? cały czas próbowałem sklejać swoje, teraz bym pograł na jakiejś przetestowanej.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 93

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 01 cze 2014, 16:04

Hahaha! Jednak udało mi się dogadać z Moyesem :D

Obrazek

I wszyscy zadowoleni!

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 01 cze 2014, 16:55

coco pisze:macie jakąś naprawdę kozacką taktykę do FM 13 ? cały czas próbowałem sklejać swoje, teraz bym pograł na jakiejś przetestowanej.
Jak chcesz, mogę ci moją wrzucić. Gram Leverkusen i w ciągu 9 sezonów 7 razy wygrałem ligę i 6 razy Ligę Mistrzów plus masę innych pucharów. Z tym, że ja mam wszystkie suwaki ustawione pod konkretnych graczy, więc kilka rzeczy będziesz musiał zmienić.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8395

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 01 cze 2014, 17:06

BaQu, patrzę na Twoją karierę i muszę stwierdzić, że ta gra jest niesamowicie nierealistycza...

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 01 cze 2014, 17:13

piotrcies pisze:BaQu, patrzę na Twoją karierę i muszę stwierdzić, że ta gra jest niesamowicie nierealistycza...
chodzi ci o mistrzostwo Moyesa? :lol:

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8395

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 01 cze 2014, 17:14

Haha, dokładnie :lol: :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”