FMy - Strona 739

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Re: FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 06 cze 2014, 10:27

:pijemy:
Pykasz w najnowszego?
Mi max 2012 chodzi na mym sprzęcie :roll:

Awatar użytkownika
Arwin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 83

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arwin » 06 cze 2014, 10:29

Loczek pisze::pijemy:
Pykasz w najnowszego?
Mi max 2012 chodzi na mym sprzęcie :roll:
Ta, mi też jakoś za fenomenalnie nie chodzi, ale nawet daje radę. I tak 2012 to najlepsza edycja, w późniejsze edycje zawsze szło mi nieco słabiej.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8395

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 06 cze 2014, 11:29

Ile dałeś za Rakiticia, Arwin-Mikke?

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2415
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 09 cze 2014, 21:29

Od kilku (z ośmiu?) lat w to nie grałem. Niedawno tak z ciekawości postanowiłem zainstalować najnowszego FM'a. Wybrałem wszystkie ligi w Anglii, Hiszpanii i Włoch i stwierdziłem, że poprowadzę pierwszą drużynę spoza najwyższej ligi, jaka się wylosuje (opcja wybierz klub za mnie). Trafiło na walijski Wrexham FC z piątej klasy rozgrywkowej na Wyspach i muszę przyznać, że zaczyna mnie wkurzać ta gra. Drużyna jest tak drewniana, że aż zęby bolą. Oczekiwania zarządu są takie, że awansuję, ale po bodajże ośmiu kolejkach jestem miejsce czy dwa poniżej strefy barażowej. W dodatku w kadrze nie miałem żadnych skrzydłowych, więc żeby nie robić rewolucji w składzie za minimalne lub żadne pieniądze musiałem zdecydować się na ustawienie bez skrzydeł. Rywale też są drewniani, więc w zasadzie wygrać i przegrać na luzie można z każdym i średnio widzę mój wpływ na to wszystko. Macie jakieś sugestie dla nowicjusza, który wymyślił sobie grę jakimś klubikiem, o którego istnieniu nigdy wcześniej nie słyszał? Jakieś szczególne sugestie jak ustawić w tej grze stałe fragmenty gry? Czy korzystać z poleceń na krycie, pressing, odbiór piłki na poszczególnych zawodników rywala, czego zazwyczaj nie chce mi się robić, bo to nużące? Sam już nie wiem, czy lepiej grać krótkimi czy długimi podaniami, bo nie widze większej róznicy, ale jeszcze poeksperymentuję. Do dziwnych kontuzji w trakcie meczu, braku właściwych piłkarzy na ławce (mogę mieć tylko pięciu, więc nie mogę pokryć wszystkich pozycji) i cudownych goli drewniaków przeciwnika z dystansu, gdy inaczej mu nie idzie przywykłem.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 491

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 10 cze 2014, 0:06

Też gram Milanem. Zrobiłem sobie krótką przerwę po 8 sezonach Depor. Z tymże zacząłem na podstawowej łatce. Jakoś nie lubię grać po zimowych transferach. Najpierw zacząłem od odpalania piłkarzy. Od razu sprzedałem Montolivo, Balo, Muntariego i Emy. W zimie odeszli jeszcze De Jong oraz Birsa. Zacząłem sprowadzanie od Dorii, Schneiderlina, Cerciego(gra zaskakująco słabo) oraz Blinda. Holender jest straszny. Po sezonie wypad wraz z Abate, Pazzinim, Abbiatim(cały sezon w rezerwach), Nocerino i Robinho. Sprzedam jeszcze Matriego pomimo fajnego sezonu i zapoluje na Lukaku. W styczniu sprowadziłem jeszcze Stanciu(bardzo dobry OPŚ) oraz Mitrovicia. SA zdobyłem zaskakująco łatwo. Już od listopada miałem 10 pkt przewagi. Europejskich pucharów nie warto komentować nawet. W następnym sezonie głównymi celami są Kovacic, Nyom oraz jakiś ŚO i pewnie Rui Patricio. Bo pewnie na kilka innych perełek mi nie starczy kasy jak Shaw, Peruzzi czy Florenzi. Dostałem też zaskakująco ciekawych juniorów.

Z plusów sezonu Matri. Strzelił coś ponad 20 bramek i dołożył do tego prawie 20 asyst. Prawie cały sezon też rozegrałem Cristante. Niang o którego się obawiałem(dlatego ściągałem Alessio) zdobył 15 goli.

Fajne transfery zrobiłeś mimo iż gracz Zivkovic czy Coentrao(mimo ceny) mnie nie przekonywują.

Awatar użytkownika
Arwin
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arwin » 11 cze 2014, 13:46

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pierwszy sezon w Szkocji za mną, można powiedzieć że poszło lepiej niż się spodziewałem. Przewidywaną pozycją dla Hibernianu była szósta, udało się zająć drugą, z racji tego, że Celtic to jednak wymagający przeciwnik jest, a i cztery spotkania z nimi w sezonie wcale nie ułatwiają zdobycia mistrza. Dość długo prowadziłem zażartą walkę o misia ale niestety kryzys formy na przełomie stycznia i lutego pozbawił mnie wszelkich nadziei. W europejskich pucharach, w których startowałem od drugiej rundy eliminacyjnej udało mi się zakwalifikować do rundy grupowej, a następnie wyjść z tej grupy z drugiego miejsca. Odpadłem z Dynamem Kijów w pierwszej rundzie eliminacyjnej. Prawdziwym sukcesem okazało się zdobycie podwójnej korony, po wygraniu Pucharu Ligi i Pucharu Szkocji, w których przyszło mi się mierzyć dwukrotnie z Celtickiem, którego jakimś cudem udało mi się dwukrotnie pewnie pokonać.

Transferów praktycznie nie przeprowadzałem, bo budżet zarówno płacowy jak i transferowy na niewiele pozwalał. Udało mi się tylko zakontraktować dwóch graczy z wolnego transferu - Ivana Klasnica i znanego ze Śląska Wrocław - Toma Hateleya. Po sezonie planuje sprzedać któregoś z juniorów, którzy tu w Hibernianie są całkiem przyzwoici, za jednego gnoja Liverpool oferował mi już pięć milionów, a innego obserwował Mourinho z trybun, a Newcastle dawało 4.

Najlepiej chyba spisywała się ofensywa, która ustrzeliła ponad 120 goli. Głównymi armatami byli Collins, który łącznie zdobył 30 goli, Craig - 29 i Klasnic - 19. Craig jednak do 29 goli dołożył jeszcze 30 asyst.

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8395

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 11 cze 2014, 14:24

Kim Ty w końcu grasz, Arwin-Mikke? Bo już nie ogarniam ;)

Awatar użytkownika
Arwin
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arwin » 11 cze 2014, 15:06

Grałem Milanem, ale odstawiłem go na chwilę. Teraz skończyłem pierwszy sezon Hibernianem.

Awatar użytkownika
NeverLie2Me
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NeverLie2Me » 11 cze 2014, 15:17

Coś jest autentycznie zjebane z tą grą. Zaskakująca prawidłowość, że jak zespół zna taktykę na 100% to zaczyna dawać dupy. Jak się uczy - wszystko ok.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6612

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 11 cze 2014, 19:36

Ja zauważyłem, że zaczyna się psuć w momencie, jak kombinuję z treningiem.

Awatar użytkownika
ACMike
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 118

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ACMike » 11 cze 2014, 20:36

Zacząłem grać Milanem kilka tygodni temu. Obecnie jestem w połowie sezonu trzeciego. Gram na zimowych łatkach. Wrzucam parę screenów:

Sezon 1

Obrazek

Obrazek

Sezon 2

Obrazek

Obrazek

Sezon 3

Obrazek

Obrazek

Obecny skład

Obrazek

Długo zastanawiałem się nad sprzedażą Balo w pierwszym okienku, ale zostawiłem go. Chyba wszystkim to wyszło na dobre :)

Obrazek

W drugim sezonie został najlepszym strzelcem w Europie.

Świetnie też spisuje się Saponara. Na prawym skrzydle wymiata i to ostro. Najlepiej chyba ukażą to statystyki :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 12 cze 2014, 0:03

Skończyłem właśnie grać 10 sezon Bayerem Leverkusen i jednocześnie chyba zakończyłem zabawę niemieckim klubem. Aż sześciu zawodników, którzy byli ze mną niemal przez cały czas odchodzi z klubu (Adler, Schwaab, Wollscheid, Lichnovsky, Alex Sandro i Wellington Nem). Do tego wskoczyłem na pierwsze miejsce w galerii sław, przez co nie mam już żadnego celu do zrealizowania w grze. Miniony sezon zakończyłem z 20 punktami przewagi nad Bayernem i nie widzę za bardzo szans na zwiększenie rywalizacji w lidze, a nie chce mi się już po prostu ogrywać reszty.

Obrazek

Co do zawodników. Ja strasznie przywiązuję się do graczy i o ile nie trafi się ktoś, kto będzie o wiele lepszy, to nie robię przetasowań. Nie lubię kupować dla samego kupowania. Z tego powodu przez 10 sezonów przez cały czas w pierwszej drużynie byli u mnie: Schwaab, Wollscheid, Lichnovsky, Alex Sandro, Bender, Wellington Nem, Draxler i Schurrle. Po roku ściągnąłem jeszcze Adlera, Goretzkę i zacząłem wprowadzać Maupaya, który pierwszy sezon spędził w rezerwach na uczeniu się niemieckiego i paru zagrań. Najwięcej po dupie dostali ode mnie regeni, których wpuszczałem niechętnie. Koniec końców stawiałem w pierwszej kolejności na realnych grajków, ale kilka perełek się trafiło.

August Perkhed - ściągnąłem go za 1 mln. euro z jakiegoś szwedzkiego klubu. Od 2 sezonów moja jedynka. Łącznie rozegrał u mnie już 151 spotkań i aż 103 razy zachowywał czyste konto. Wedle raportów nie gra jeszcze na maksa umiejętności, więc przyszłość w tej grze przed nim.

Obrazek

Uros Marković - od trzech sezonów zmiennik Schwaaba na prawej obronie (żeby zrobić mu miejsce musiałem poświęcić Corchię, który jest moim ulubionym prawych obrońcą w grze). Tak jak Perkhed nie gra jeszcze na maksa umiejętności, więc atrybuty powinny jeszcze sporo skoczyć do góry. Świetny w grze do przodu, czyści aż miło i do tego rewelacyjny w powietrzu. Obrońca kompletny.

Obrazek

Teraz para moich środkowych obrońców. Obaj mogliby być nieco bardziej skoczni, ale jako że gram obroną bardzo mocno wysuniętą, to przyspieszenie i szybkość są o wiele ważniejsze. W ciągu ostatnich 3 sezonów w lidze straciłem łącznie tylko 31 bramek i sądzę, że to w głównej mierze ich zasługa. Kosmos.

Obrazek

Obrazek

Roland Harman - Węgier to moim zdaniem najlepszy środkowy pomocnik w grze. Kapitalnie współpracuje z Goretzką, który również jest kosmiczny, ale trochę gorszy w odbiorze i kryciu. Od kilku sezonów mój podstawowy pomocnik.

Obrazek

Yaroslav Mamonov - moja zapchajdziura. Niby atrybuty ma dobre, niby jak gra, to prezentuje się nieźle, ale jest 4 w kolejce do gry na środku pomocy i 3 na pozycji ofensywnego pomocnika, więc jeśli ewentualnie wrócę do tej kariery, to po sezonie się z nim pożegnam, żeby zrobić miejsce dla wychowanków.

Obrazek

Zoran Dimitrovski - świetny napastnik, ale ma tego pecha, że Maupaya nikt mi z pierwszej jedenastki nie wypchnie. Francuz będzie grał, póki nie ogłosi końca kariery. A że jest o rok młodszy od Szwajcara, to ten musi liczyć na jakieś kontuzje czy zawieszenia :P

Obrazek

Poza tym mam w składzie jeszcze 2 lewych obrońców i sporo młodzieży w przedziale 17-20 lat, którzy już grają co jakiś czas. Mój podstawowy lewy defensor był imo najlepszy w grze na swojej pozycji przez 5 sezonów, ale na początku minionego wypadł na 8 miesięcy i większość atrybutów spadła mu o 2-3 w dół. Obecnie wygląda przeciętnie, więc go nie wklejam. Jak wrócę do tej gry, to dam mu cały nadchodzący sezon na odbudowanie się.

Po MŚ zdecyduję, czy będę grał dalej, czy czekam już do FM15. Fajna kariera, moja najdłuższa w tej grze :peace:

Awatar użytkownika
Arwin
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arwin » 13 cze 2014, 14:03

Obrazek

Kontynuuję karierę Hibernianem. Tym razem udało się zdobyć potrójną koronę, do zdobytych pucharu ligi i kraju udało się w końcu prześcignąć Celtów. Tym bardziej mnie to cieszy, bo Celtowie zamiast kupować zawodników ich wypożyczają i tym oto sposobem wzmocnili się m.in Zahą, który robił im grę przez cały sezon. Ja natomiast z moim marnym budżetem nie mogłem zdziałać za wiele. Pomocne okazało się podpisanie umowy patronackiej z Monaco, z którego wypożyczyłem Carrasco, Pi i Tisseranda. Tylko pierwszy okazał się niewystarczająco dobry na szkocką ligę, reszta spisywała się bardzo dobrze. Z wolnego transferu ściągłem Steva Sidwella, McEvoya, Gaela Kakutę i Edu Ramosa.

O ile w pucharach krajowych i w lidze szło mi wyśmienicie, tak na europejskich salonach mnie zabrakło. Odpadłem w ostatniej rundzie eliminacyjnej z OB. Znowu ofensywa spisywała się genialnie, trio Klasnic - MacLean - Craig zdobyli kolejno : 26, 31 i 29 goli. Craig znowu był najlepiej asystującym zawodnikiem z 29 asystami na koncie. A MacLean to w ogóle jakiś fenomen, typ ma szanse pójść za wielkie pieniądze, już teraz w wieku 19 lat jest wart 3,3 miliona, Chelsea przed sezonem dawała prawie osiem milionów. W tym sezonie w 48 spotkaniach strzelił 31 bramek i zaliczył 18 asyst, załączam screena:

Obrazek

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 721

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 15 cze 2014, 13:59

ACMike mógłbyś wstawić screeny z atrybutami De Santisa, Vido, Cristante, Saponary i Saporettiego po trzecim sezonie?

Awatar użytkownika
ACMike
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 118

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ACMike » 15 cze 2014, 17:26

mete pisze:ACMike mógłbyś wstawić screeny z atrybutami De Santisa, Vido, Cristante, Saponary i Saporettiego po trzecim sezonie?
Z całej tej piątki tylko jeden z nich nie jest w pierwszym składzie, a mianowicie Saporetti. Mimo, że był moim rezerwowym lewym obrońcą i uczył się od innych to nie rozwinął się najlepiej.
Najbardziej zadowolony jestem z Saponary. Gra u mnie na prawym skrzydle i drugi sezon z rzędu ma na koniec powyżej 20 goli i 20 asyst. Jeśli nie wygra Złotej Piłki to się zdziwie, gdyż statystykami bije innych na głowy :D

Screeny:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”