Co zrobić żeby liga była lepsza? - Strona 2

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 08 lip 2005, 20:46

Odpowiedz jest dla mnie prosta. Trzeba wysiudać PZPN, odciąć go od wpływów w ekstraklasie, zamknąć mu kranik pieniędzmi. Era żerowania się powoli kończy i choć przed spółką ligową Miś i koledzy bronią się rękami i nogami, to najprawdopodobniej klubu będą same stanowiły o sobie. Teraz pieniądze nie będą wędrowały do kieszeni ludzi, którzy dają jedynie kary za wypowiedzi "Mogące naruszyć dobre imię PZPN-u". Koniec umów najbardziej korzystnych dla panów prezesów (śmieszne pieniądze od Idei, które były jedną z przyczyn utraty sponsoringu Ery dla Wisły). Podejrzane kontakty z firmą SportFive (prawa do transmisji, dzieki niej nie mamy od tylu lat magazynu ligowego, prawie nie mielibyśmy polskich zespołów w pucharach), której prezes ma posadę w PZPN-ie, wyjaśniają, czemu PZPN stara się opuźnić przekazanie kierownictwa ligi (a tym samym sprzedawania transmisji). Właściwie możnaby już teraz przekazać ligę zarządowi wybranemu przez kluby, ale PZPN chce do opóźnić o rok. Kiedy już sprzeda prawa :evil:.

Więc to by była rzecz podstawowa. A reszta się powinna sama rozwinąć. Scouting nawet ostatnio się pojawił :shock:. Wisła zatrudniła portugalczyka, Legia Bereta :twisted: (ale już chyba wcześniej przeglądali talenty w województwie). W Krakowie, Kielcach budowane są stadiony, bazy treningowe. Czyli wszystko idzie w dobrym kierunku, tylko, że skoro Polska, to oczywiście w zwolnionym tempie :twisted:. Jeszcze tylko wywalić korupcję, banktutom jak Polonia nie dać licencji, drużyny takie jak Heko Czermno wysłać do Mołdawii i będzie już prawie normalnie :lol:. Teoretycznie to wszystko strasznie prosto wygląda :?.

Awatar użytkownika
kama_reda
Rodowity Bawarczyk
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kama_reda » 08 lip 2005, 20:52

piwus pisze:drużyny takie jak Heko Czermno wysłać do Mołdawii i będzie już prawie normalnie :lol:
To zdanie mi się najbardziej spodobało :D

Szkoda, że PZPN nie zdecydował się wprowadzić takiego systemu spadków i awansów jakie proponował Przegląd Sportowy. Wtedy było by mniej meczy o tzw. "pietruszke" co za tym idzie mniejsza mozliwosc na korupcje...

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 08 lip 2005, 20:56

No to tak po pierwsze ZLIKWIDOWAĆ PZPN :P to co oni tam robią to jest tragedia :? Ci wszyscy "znawcy" futbolu, którzy tam siedzą wprowadzają mnie w wściekłość wręcz :twisted: pozatym trzeba zainwestować w młodzież, którą mamy naprawdę dobrą...pieniądze, które teraz zapewne idą do prywatnych kieszeni PZPNowców trzeba zainwestować w szkółki dla młodych zawodników, wtedy za "parę" lat może coś się w tej naszej polskiej piłce ruszy :?

Stadionowy Szabrownik
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Stadionowy Szabrownik » 09 lip 2005, 17:22

Moim zdaniem liga nie bedzie mocniejsza jesli bogte firmy czy bizmesmeni dalej bedą inwestowac w wioski a chodzi mi tu o Amice i Groclin.. z calym szacunkiem do tych druzyn ale taki prezes Drzymala powinien wykladac swoje pieniądze jak co to na Lecha bo na takich druzynach powinna sie opierac liga ktora ma dziesiątki tysięcy kibicow. Przeciez tu chodzi o publicznosc, fanow...bez nas(kibicow) to nie ma sensu.

Awatar użytkownika
Kielich
Skład C
Skład C
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kielich » 09 lip 2005, 18:05

Moim zdaniem pierwsze od czego trzeba zaczac to jest likwidacja korupcji ( Zdunek, Fijarczyk :evil: :evil: ), druga sprawa to stworzenie wiecej szkolek pilkarskich ktorych w Polsce jest jak na lekarstwo.

Awatar użytkownika
marcin90
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: marcin90 » 09 lip 2005, 18:23

Sprawa nie jest taka prosta, choć z pozoru tak się wydaje. Moim zdaniem niezbędna jest zmiana władz PZPN. Trzeba zmienić prezesa na osobę odważną, która nie będzie się bała wprowadzić zmian. Moim zdaniem na to miejsce dobrym kandydatem byłby Jan Tomaszewski.
Nie jestem za wyrzucaniem z ligi drużyn typu Amica, czy Groclin (o Heko Czermno nie będę nic mówił :lol:), bo są one w lidze od dawna i najwidoczniej zasłużyły na grę w ekstraklasie.
Pierwszą reformą jaką bym proponował jest zwiększenie ilości drużyn w ekstraklasie do 18. Grane byłyby wtedy 34 kolejki i nikt nie narzekałby na zbyt małą liczbę meczy. Aby zespoły ze środka nie odpuszczały sobie meczy, z ligi powinny spadać bezpośrednio 3 zespoły. Drużyny z miejsc 12-15 powinny grać ze sobą dwumecz (12 z 15; 13 z 14) i przegrane drużyny grałyby później baraże z drużynami drugiej ligi.
Druga liga powinna składać się z 20 drużyn. Awans uzyskiwałyby te z miejsc 1-3, natomiast teamy, które zajęłyby miejsca 4-7 grałyby ze sobą dwumecze (4 z 7; 5 z 6). Wygrani graliby baraże z zespołami z ekstraklasy. Na dole powinny spadać 4 drużyny, a te z miejsc 13-16 grałyby baraże z wicemistrzami trzecich lig.

Taka reforma na pewno spowodowałaby, że nasza liga byłaby ciekawsza.

MacGyyer_1990
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MacGyyer_1990 » 09 lip 2005, 18:55

Zlikiwdować głupie pomysły PZPN-u ze z drugiej ligi są barze miedzy 3-6 zespolem a 4-5 .Przecież jak awasuje zespoł 6 to bedzie "chłopiec do bicia".Czasem 3 i 6 zespol rozni nawet 10 pkt.
Powiększyć I ligędo 18 zespołow i wtedy by 3 spadały i 4 od konca grał braż z 4 zespołem II ligi. Zaostrzyć przepisy, efektywniej ściągać zaległe długi od klubów Pomysłow jest wiele ale my i tak nie uzdrowimy wizerunku polskiej ligi.Powoli do tego zmierza wrocławska Prokuratura wyłapująć wszystkich ?" sprzedawczyków"

Awatar użytkownika
Mefiu
First love...United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mefiu » 09 lip 2005, 19:01

Trzeba zacząć od totalnego przmeblowania PZPN-u. Tylko kogo tam "wstawić" za Listkiewicza, Apostela i innych? No kogo?
Zaczynamy dobrze od zwalczania korupcji.
Trzeba inwestować w młodzieź oraz stawiać nowe stadiony. Po to by młode dzieciaki przyszły do klubu dajmy na to Wisły Kraków i powiedziały: " Ale tu jest super stadion. Bardzo mi się podoba. 40 tys. kibiców może pomieścić, a jak ja będę grał to Ci wszyscy będą mi kibicować. Muszę się zapisać do tego klubu". A nie jak jest teraz. Chlopak ma 7 lat i pasjonuje go gra w piłkę. Przychodzi do klubu na trening, dwa. Gra na klepisku (to żadne boisko), musi dopłacać do interesu, powpłacać wszystkie składki, a jak jedzie z drużyną na mecz wyjazdowy to składa się by wypożyczyć bus-a. Do tego dochodzi mało interesujący trening, na którym jest tylko kopanina. No i być może następny talent zmarnowany.
Tak więc budujmy boiska (trawiaste) oraz sztuczne by młodzież mogła się rozwijać.

Awatar użytkownika
marcin90
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: marcin90 » 09 lip 2005, 19:14

Manumef pisze:Tylko kogo tam "wstawić" za Listkiewicza, Apostela i innych? No kogo?
Ja już mówiłem. Jan Tomaszewski mógłby tam być. Chłopak tyle gada o uzdrowieniu polskiej piłki, więc dajmy mu sznasę.
Manumef pisze:Tak więc budujmy boiska (trawiaste) oraz sztuczne by młodzież mogła się rozwijać
NIE SZTUCZNE :!:

Wiesz, że sztuczne boiska są złe dla młodzieży. Powodują min. martwicę kolan. Tak więc jak najwięcej boisk trawiastych.

szewa7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szewa7 » 09 lip 2005, 19:31

Moim zdaniem po pierwsze trzeba zabobiec sprzedarzy meczy. Tak naprawde to sam nie wiem jak to trzeba zrobić ale wiem że trzeba.
Po drugie wypłacić zaległe pensje dla zawodników.
Po trzecie trzeba uregulować wszystkie długi wszystkich klubów.
Nie wiem tylko jednego: Kiedy to nastąpi :?: :?: :?: :?:

Awatar użytkownika
marcin90
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: marcin90 » 09 lip 2005, 19:39

szewa7 pisze:Moim zdaniem po pierwsze trzeba zabobiec sprzedarzy meczy. Tak naprawde to sam nie wiem jak to trzeba zrobić ale wiem że trzeba.
Po pierwsze to jest niemożliwe.
Po drugie nie ma pieniędzy by wypłacić wszystkie pensje, a kluby i tak są pozadłużane.
Po trzecie kto ma spałacić długi, skoro nikt się do zadłużonych klubów nie przyznaje.

A ja wiem :wink: Nigdy. Bo ludzie widzą co się dzieje w futbolu i się odwracają do niego plecami. Kto Ci da kasę na Twój ukochany klub, jeśli codziennie się słyszy o handlu meczami. Będzie wolał pograć na giełdzie, bo tam może zarobić, a na futbolu (zwłaszcza polskim :lol: ) straci.

szewa7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szewa7 » 09 lip 2005, 19:47

marcin90 pisze:
szewa7 pisze:Moim zdaniem po pierwsze trzeba zabobiec sprzedarzy meczy. Tak naprawde to sam nie wiem jak to trzeba zrobić ale wiem że trzeba.
Po pierwsze to jest niemożliwe.
Po drugie nie ma pieniędzy by wypłacić wszystkie pensje, a kluby i tak są pozadłużane.
Po trzecie kto ma spałacić długi, skoro nikt się do zadłużonych klubów nie przyznaje.

A ja wiem :wink: Nigdy. Bo ludzie widzą co się dzieje w futbolu i się odwracają do niego plecami. Kto Ci da kasę na Twój ukochany klub, jeśli codziennie się słyszy o handlu meczami. Będzie wolał pograć na giełdzie, bo tam może zarobić, a na futbolu (zwłaszcza polskim :lol: ) straci.

Właśnie takiej odpowiedzi sie spodziewałem. :lol: :lol:

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2745

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 09 lip 2005, 20:00

inwestycje w młodzież!!!!Przeciez w 40mlnowym kraju zeby nie bylo w kim wybierac to jest skandal.
i tak jak w turcji zwolnienie klubow z podatkow i tez by bylo w porzadku a nie tak jak teraz ze gks k-ce ostatnimi czasy balansowal na krawedzi :?

kisiel1005
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kisiel1005 » 19 lip 2005, 11:14

Dpuki PZPN nie zacznie dzialac pozadnie to nie ma szans na to zeby liga sie poprawila!!

Trzeba byloby wziasc przyklad z Angli i wprowadzac kary dla kibicow za ich nieetyczne zachowanie na stadionach <wtedy PZPN bedzie mial kase a i kluby na tym zyskaja bo ludzie nie beda sie bali przychodzic na mecze = wiecej kibicow> Jakby w Polsce na mecze przychodzilo tylu kibicow co w lidze niemieckiej <nie wspomne juz o angielskiej gdzie na mecz ligowy przychodzi ok 50tys. kibicow, bo to jest niemozliwe ze wzgledu na to ze nie mamy stadionu ktory pomiesci chociazby 15tys. kibicow> to kluby mialyby duzo wiecej kasy i nie byloby problemu z zadluzeniami

to jezeli chodzi o kibicow a teraz cos o sedziach

Ostatnio sedziowie sa gnebieni przez PZPN <i bardzo dobrze> gdyz kupowanie meczy nie powinno miec wogole miejsca!! <jak sie nie umie grac to nie powinno sie wchodzic do wyzszej ligi>

No i zostalo jeszcze powiedziec kilka slow o zawodnikach i druzynach itd.

Zawodnicy nie graja do konca <nie wiem czy nie maja motywacji czy cos> Ligi: Niemieckie, Angielskie, Hiszpanskie i kilka innych graja calkowicie inna pilke!!<tam jest walka a to przynosi rezultaty>

Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_ » 19 lip 2005, 11:30

Wiem, że może trochę powtórzę po innych, ale z pewnością musimy nie bać się karać i łapać.Przecież gdybym sie dorwał do PZPN, to wszystkich bym wyrzucił (już by nie było wyborów, pomiędzy Misiem a nim samym).Marcin ma rajcję, Tomek będzie najlepszy, bo może i jest kontrowersyjny, ale przecież to co mówi to prawda.Sędzia przyłapany na korupstwie płaci słoną karę oraz jest dożywotnio dyskalifikowany.Z tymi klubami, którym grozi spadek to dobra sprawa.Chociaż tabelę zróbmy jak w lepszych ligach.Inwestujmy w młodzierz, niech ktoś pojedzie do Czech, Amsterdamu, Francji i niech siedzi tam i z rok, aż zrozumie na czym polega ich fenomen.Ma nie być limitu obcokrajowców, a może wprowadzić kontrowersyjne decyzje ? Polonia ma wyciągnąć się z długów, albo bierzemy bogate drużyny z II ligi i one ich zastąpią.Przecież taka Polonia, to najgorsze co może dla nas być.Nigdy nie spadnie, nigdy nie będzie grać o puchary, nigdy chyba nie wyjdzie z długów (przynjamniej przy tym zarządzie :twisted:).Ehhh, wprowadźmy jakiegoś radykała na stołek, przecież przy Listku to tylko stracimy na jego 'tanie' wyjazdy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”