Polskie kluby w europejskich pucharach - Strona 245

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP

Ile polskich drużyn dotrwa do IV rundy eliminacyjnej?

Wszystkie
4
20%
Trzy
1
5%
Dwa
6
30%
Jeden
2
10%
Żaden
7
35%
Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Re: Polskie kluby w europejskich pucharach

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 08 sie 2014, 16:19

eloupikniqtu pisze:Znalazłem takie coś:

"Kara obejmowała już ten sezon: dwumecz z St. Patrick's Athletic w II rundzie LM i pierwszy mecz z Celtikiem w III rundzie. Pod jednym wszak warunkiem, że piłkarz zostanie zgłoszony do gry."

Ponieważ nie został zgłoszony w tych meczach (no bo jak mógł zostać skoro był zawieszony!) kara przeszła na kolejne mecze do 1 meczu IV rundy włącznie :roftl3:
Ty chyba dalej nie rozumiesz, prawda?

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 08 sie 2014, 16:20

nie karmić trolla...

eloupikniqtu
Trolling again!
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: eloupikniqtu » 08 sie 2014, 16:24

.
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2014, 9:26 przez eloupikniqtu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
FRYDERYK SZOPEN
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 117

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FRYDERYK SZOPEN » 08 sie 2014, 16:36

Wg mnie z walkowerami w dwumeczach jest tak ze gdy sprawa dotyczy meczu pierwszego walkower jest 3-0 i drugi mecz gramy normalnie. jesli natomiast przyznajemy walkowera dla meczu drugiego to jest on tak wysoki ze ten ktory wygrywa walkowerem musi awansowac. wiec przy 0-3 bylby 4-0.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8352

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 08 sie 2014, 16:40

Ale z jakiej racji walkower w drugim meczu miałby być taki, by zespół poleciał? Normalnie 3-0 i tyle, liczone jak normalny wynik meczu - to najlepsza opcja. I zresztą tak jest, więc przy 5-1 Legia grałaby dalej.

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 08 sie 2014, 16:42

Co raz to nowsze przepisy powstają, widzę.

Awatar użytkownika
FRYDERYK SZOPEN
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FRYDERYK SZOPEN » 08 sie 2014, 16:43

Chyba chodzi o unikniecie np. takiej sytuacji: w pierwszym meczu Zespol A z portugalii wygrywa z zespolem B z gruzji 6-0 i zespol A aby nie jezdzic po swiecie odpuszcza rewanz, po prostu nie leci do Gruzji. Gruzini dostaja walkowera 3-0 a i tak awansuja portugalczycy :) To taki przyklad.
Rewanz w dwumeczach jest decyzujacy dla awansu wiec jesli sa w nim powaznie zlamane przepisy to lamiacy je musi odpasc.

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 08 sie 2014, 16:43

Ale że ja coś poknociłem? Walkower - z tego co wiem - dotyczył meczu, a nie całej rywalizacji, więc to nie była dyskwalifikacja, a jedynie 3-0 dla Celticu i awans po golach na wyjeździe. I taka opcja w tej sytuacji wydaje się najlepsza.

SZOPEN - ale to inna sytuacja, pewnie inne przepisy by w Twoim przykładzie obowiązywały. Byłaby raczej dyskwalifikacja, a nie walkower. W tym przypadku zmiana wyniku na 3-0 wydaje się wystarczająca, jeśli by to nie premiowało Celticu - trudno, mogli lepiej grać na boisku, przecież jakby wygrali 5-0 to by im na 3-0 nie zmienili.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 786

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 08 sie 2014, 16:45

I tak jest, aczkolwiek daje to duże pole do nadużyć

Awatar użytkownika
FRYDERYK SZOPEN
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FRYDERYK SZOPEN » 08 sie 2014, 16:48

to sa moje domysly co do walkowerow w dwumeczach, nie wiem jak to dokladnie dziala bo przepis jak wiemy nie jest stosowany czesto. Steaua za kopie wydarzen z Glasgow dostala z PSG walkowera 3-0, tyle ze to byl pierwszy mecz, rewanz grali normalanie, i przegrali 0-5 :)
Jak ktos zna przepisy moze sie pochwalic, na moje oko wyglada tak jak opisalem.

Wiec teoretycznie. Legia wygrywa z Celtami 6-1 w Warszawie. W rewanzu jest 5-0 dla Celticu i Legia w 80 minucie robi jakis ostry numer typu Bereszynski. I co wtedy? Walkower 3-0 dla Celtow i awans Legii?

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 08 sie 2014, 16:52

maciek_88 pisze:I tak jest, aczkolwiek daje to duże pole do nadużyć
Wiem, hipotetycznie - po 4-0 w pierwszym meczu można wystawić 3 nieuprawionych, ale znakomitych graczy, co podwyższy szanse, będzie np. 1-0, walkower na 3-0 i brak awansu, a bez tej trójki mogło być inaczej. Jasne, dlatego przepisy powinny ulec zmianie, bo karanie dyskwalifikacją w sytuacji jak w meczu Celtic - Legia jest przesadą, zresztą walkower też, raczej powinny być jakieś widełki - od finansów, przez normalnego walkowera, aż po dyskwalifikację.
to sa moje domysly co do walkowerow w dwumeczach, nie wiem jak to dokladnie dziala bo przepis jak wiemy nie jest stosowany czesto. Steaua za kopie wydarzen z Glasgow dostala z PSG walkowera 3-0, tyle ze to byl pierwszy mecz, rewanz grali normalanie, i przegrali 0-5 :)
Jak ktos zna przepisy moze sie pochwalic, na moje oko wyglada tak jak opisalem.
To by było dziwne o tyle, że łamanie przepisów w pierwszym meczu jest mniejszym przewinieniem niż w drugim. Nie spotkałem się z interpretacją, jakoby różne były taryfikatory odnośnie do tego, które spotkanie dwumeczu jest brane pod lupę. Raczej normalny walkower i tyle, choć przepisy są w tej sytuacji, co zresztą wspominałem, złe.

Awatar użytkownika
FRYDERYK SZOPEN
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FRYDERYK SZOPEN » 08 sie 2014, 16:54

Z punktu widzenia rywalizacji rewanz jest meczem decydującym. Wiec zakladam ze walkower w rewanzu musi eliminowac zespol ktory został nim ukarany. No ale nie wnikam dalej ;)

Anders
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Anders » 08 sie 2014, 16:56

I co wtedy? Walkower 3-0 dla Celtow i awans Legii?
Legia dostała walkower, bo nielegalnie grajacy zawodnik pomógł jej w osiągnięciu korzystnego wyniku, a tym samym Celtic został pokrzywdzony przez udział w spotkaniu takiego gracza.* Przytoczony przez Ciebie przykład nie zawiera podpunktu ''korzystnego wyniku'' dla tych łamiących prawo, dlatego nic by nie zmieniono, co najwyżej, zaostrzono, pewnie finansowo.

*Oczywiście przy 6-1 komicznie to wygląda, ale taka jest rzeczywistość.

Awatar użytkownika
FRYDERYK SZOPEN
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FRYDERYK SZOPEN » 08 sie 2014, 17:01

Wiec inny przyklad. To samo co w srode. jest 0-2 dla Legii. Minuta 30 pierwszej polowy. Legia gra tak ostro ze jej pilkarze wylapuja 4 czerwone kartki. Jak wiemy druzyna ma skladac z minimum 8 pilkarzy. Nizej grac nie mozna. W tym momencie mecz musi zostac zakonczony i przyznany walkower dla Celticu. I jaki? 3-0? zakladajac ze pierwszy mecz skonczyl sie 5-1.

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 08 sie 2014, 17:07

FRYDERYK SZOPEN pisze:Wiec inny przyklad. To samo co w srode. jest 0-2 dla Legii. Minuta 30 pierwszej polowy. Legia gra tak ostro ze jej pilkarze wylapuja 4 czerwone kartki. Jak wiemy druzyna ma skladac z minimum 8 pilkarzy. Nizej grac nie mozna. W tym momencie mecz musi zostac zakonczony i przyznany walkower dla Celticu. I jaki? 3-0? zakladajac ze pierwszy mecz skonczyl sie 5-1.
Ale to chyba inna sytuacja, inne podpunkty są, inne przepisy. Szczerze mówiąc, nie wiem, ale pewnie awans miałby Celtic, bo Legia im te szanse odebrała takim zachowaniem, w tym przypadku (w punkcie o nieuprawnionym zawodniku) jest o zmianie wyniku na 3-0 (lub 5-0 w futsalu), o ile wynik z boiska nie jest bardziej niekorzystny dla karanego (czyli jeśli byłoby 5-0, to nie zmieniliby na 3-0, ale zostawili).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”