Ogólna dyskusja o polityce - Strona 412

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Re: Ogólna dyskusja o polityce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 20 wrz 2014, 1:45

to tak jakby Merkelowa chciała rozdawać we Wrocławiu niemieckie obywatelstwa i zachęcać do głosowania w plebistycie za Niemcam

A czym innym jest ten cały Raś Gorzelika?

Koncepcja Kolonki to jest niezły pomysł na początek. Pokazać, że opłaca się być Polakiem. Stypendia nie stypendia etc. Nie pokazywać, że warto być w UE, tylko, że warto być Polakiem. Stworzyć też jakiś kanał telewizyjny na tamte rejony. Pewnych historii nie da się przewidzieć. Kto wie jakby stworzyła się już całkiem mocna mniejszość co by z tego wynikło. A propo piłki to np. dofinansowywać Pogoń Lwów tak by weszła do 1 ligi Ukraińskiej to by miało ogrmny efekt propagandowy.

Na początek stworzyć solidną mniejszość, a poźniej niech ona działa u podstaw. To jest przynajmniej jakaś koncepcja. Niech mądrzejsze głowy wymyślą lepszą, uważam w każdym bądź razie, że coś z tym powinniśmy robić.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2332
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 20 wrz 2014, 2:06

Kamil232 pisze:To nasze zadośćuczynienie za to, że Niemaszki wywołały wojnę. Zresztą ją przegrały, jak ktoś przegrywa wojnę musi tracić terytorium.
Wojnę tak naprawdę wywołał Stalin rękami Hitlera. No ale nie ten temat.
Kamil232 pisze:Pokazać, że opłaca się być Polakiem. Stypendia nie stypendia etc. Nie pokazywać, że warto być w UE, tylko, że warto być Polakiem.
Skąd weźmiemy kasę na to? I na pewno klimat polityczny w Polsce ku temu nie sprzyja - zabierac socjal zamieszkałym Polakom a dawać tym na Kresach?

Jakie w ogóle byłyby zalety odebrania tego Lwowa i Wilna? W ogóle do "stworzenia" tej mniejszości trzeba dużo czasu - jak już wspomniano, sam Lwów to ok 5% udziału Polaków w ludności, na wsiach i w ogóle łącznie może dobijemy do 10% a może nie. Ale jakie są zalety przejęcia tych biednych terenów i zorganizowania kosztownej operacji wysiedlania Ukraińców? Chyba, że chcesz zostawić obecny lud tam - ale to totalnie bez sensu i się nie powiedzie. No ale te korzyści - jakie by one były? Biedne tereny, gospodarka kiepska, straszne zacofanie. Widzę tylko powody romantyczne, sercowe, a nie merytoryczne. Nie w obecnym układzie i naszej sile.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6705

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 20 wrz 2014, 3:44

Magnum pisze:Obecnie Polacy stanowią tam 4,1%, trochę za późno już na to.
Nie patrz na spisy ludności. Wg tychże Polaków na Ukrainie jest 144 tys co jest liczbą śmieszną. Na Ukrainie nie można mieć podwójnego obywatelstwa, więc Polak, który nie ma polskiego (a o polskie obywatelstwo jest szalenie trudno) musi zadeklarować się jako Ukrainiec. Wg nieoficjalnych statystyk osób pochodzenia polskiego może być nawet 3 mln. Jakie są faktyczne dane nikt nie wie.

Jako ciekawostkę podam, że w tym roku zapisy o wyrobienie Karty Polaka są przyjmowane obecnie na grudzień - zainteresowanie jest ogromne, wiadomo czemu.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 20 wrz 2014, 8:05

piotrcies pisze:Tylko zauważ, że - przynajmniej dziś - Doctore pytanie zadaje w piątek, w piątek też dostaje odpowiedzi. Ja się nie łudzę, że jutro będzie pamiętać, więc nie zdziwię się, jeśli niedługo znów zapyta :P
Troche pamietalem :) Nie wiem co ja z tym Kosowem zawsze po pijaku mam.

A Boro na posterunku - nowy Ubek na forum :roll:

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 20 wrz 2014, 8:57

Kamil232 pisze:No i co. Można to odwrócić. To są nasze ziemie chwilowo(czymże jest 70 lat wobec wieków?) zamieszkiwane przez innych. Szczecin i Wrocław zostawiamy sobie. To nasze zadośćuczynienie za to, że Niemaszki wywołały wojnę. Zresztą ją przegrały, jak ktoś przegrywa wojnę musi tracić terytorium.
No właśnie. Przegraliśmy wojnę i straciliśmy terytorium

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 20 wrz 2014, 9:08

Ja i lewackie poglądy :rotfl4: Dowaliłeś do pieca doktorku myląc mnie z pewnym specjalistą od lewej nogi chyba (swoja drogą - chłopaczyna gdzieś zniknął)...
Mogę Rosjan (czyli Serbii - przez wiarę są związani nierozerwalnie) nie lubić, ale to Słowianie i ich interes zawsze będę przedkładał nad interes jakiś muzułmańskich bandytów o mentalności klanowej. Jak rozwiązać problem Kosowa? Proste - kto nie czuje się Serbem i chce rozrabiać niech wypierdziela do Albanii. Poprawność polityczna to IMHO druga największa choroba demokracji zaraz po IV władzy...
Analogicznie - sprowadzasz gości do własnego domu - jest ich dwóch a ty jeden i za jakiś czas każą ci wypierdzielać bo od teraz to ich dom bo jest ich więcej...Tak widzę sprawę Kosowa.
Co do cyganów - jak będą za mocno fikać to podejrzewam że na scenariuszu słowackim (mury, getta i te sprawy) u nas się nie skończy - za nerwowi jesteśmy...swoją drogą ciekawy narodek - gdzie się nie pojawili - zawsze są gonieni (od czasów indyjskich) - ciekawe dlaczego...
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2014, 9:15 przez MazurXIII, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 20 wrz 2014, 9:14

Mazurze, to pisalo moje pijackie alter ego, wiec nie ma co za bardzo przykladac do tego wagi ;)

Uciekam juz. Moze wroce tu w piatek z kolejnym nurtujacym mnie problemem ;)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6705

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 25 wrz 2014, 18:55

http://interfax.com.ua/news/political/225572.html

Bardzo ciekawe słowa Poroszenki. Jak ktoś nie kuma to niech wejdzie na pewien prorosyjski portal, wątpię, żeby inne polskie media podały tę informację. Wolą cytować wypowiedź o tym, jak to za 6 lat Ukraina będzie wstanie wejść do Unii.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 26 wrz 2014, 9:19

Palikoty bez klubu w sejmie :lol2:

Dobrze, że ta wydmuszka w końcu dokonała żywota.

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1557
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 26 wrz 2014, 12:22

I bardzo dobrze, oczyścić sejm z dziwolągów.

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 29 wrz 2014, 16:12

Kamil232 pisze:
czarny pedal pisze: Może jeszcze o Owsiaku coś maźniesz/maznąłeś, bo podobno miał być organizatorem koncertu do którego nie doszło?

Oczywiście, że maznąłem. Bo mnie w przeciwieństwie do Ciebie nie interesuje, żeby samemu czy żeby opcja polityczna którą popieram dorwała się do władzy, tylko interesuje mnie całkowita rewolucja tej zgnilizny tego reżimu zwanego III RP. I trzeba o wszystkich elementach tego systemu reżimu pisać. I pan Owsiak jest elementem tego systemu wspiera go, a swoimi hucpami ma za zadanie kanalizować nastroje i odwracać uwagę od głównych winnych stanu tego rzeczy. I zawsze to robi i zawsze wspiera tych, którzy są odpowiedzialni za fatalny stan tego kraju. A jak się okazuje jeszcze pomaga dotować jego imprezy.

Trzeba jak najszybciej pogonić to tałatajstwo. Ciebie interesuje dorwanie się do koryta, mnie interesuje usunięcie koryta. Władza dla obywateli, a nie obywatele dla władzy.
Owsiak właśnie przegrał proces (jak w tekście, na pewno będzie odowłanie). Wg opinii sądu Dziennikarz powoływał się na fakty, do których dotarł.
Szerzej tutaj:
http://kontrowersje.net/s_d_wyda_wyrok_ ... na_faktach

Awatar użytkownika
astyczek
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: astyczek » 29 wrz 2014, 22:26

Dzidek_ pisze: Zdaniem sądu pisanie o "dojeniu" nikomu nie uwłacza, a MK miał prawo nie wiedzieć, że fundacja nie jest publiczna. Podsumujmy: MK rzucił parę mocnych ("ocen", według sąd) słów pod adresem JO na podstawie ogólnodostępnych danych, ten m.in. za to go pozwał. MK niczego nie udowodnił, mało tego, w trakcie procesu domagał się przedstawienia kompletnej dokumentacji fundacji - czyli szukał potwierdzenia swoich tez w papierach, których nie widział na oczy. Owsiak odmówił, bo i dlaczego miałby to robić? Mimo to sprawa kończy się uniewinnieniem, nie wierzę, żeby Owsiak się nie odwołał.
Zgodnie z tym uzasadnieniem, jeśli osoba znana zostanie zniesławiona, to musi pokazać wszystkie swoje rachunki/dokumenty/dane, bo choć druga strona nie wskaże dowodu, i tak zostanie uniewinniona.
Zaraz, zaraz. Jeśli oskarżysz mnie o kradzież - czy to na mnie ciąży obowiązek udowodnienia, że cię nie okradłem - czy na tobie, że tak się właśnie stało? W Polsce funkcjonuje domniemanie niewinności i na oskarżycielu ciąży obowiązek przedstawienia dowodu. JO nie udowodnił, że MK pisał nieprawdę i dlatego MK nie dostał żadnej kary.

Ostatecznie z pewnego punktu widzenia MK się skompromitował, ponieważ wyszło na jaw, że wygłosił tezy chociaż nie dysponował odpowiednią wiedzą. Z drugiej strony wygrał - bo w toku przewodu sądowego udało się pokazać proces przelewania pieniędzy fundacji WOŚP, ZM i MC, a niechęć JO do przedstawienia dokładnych wyliczeń jest wizerunkową stratą fundacji.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 01 paź 2014, 10:56

A Ewka obiecuje, obiecuje, obiecuje i obiecuje w swoim expose. Ciekawe czy ktoś już policzył ile to wszystko by kosztowało?

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 782

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 01 paź 2014, 11:10

też to czytam i zastanawiam się skąd , ale imho zwiekszenie kasy na żłobki ma sens bo w tej chwili to jest największy problem przy małym potomstwie

Awatar użytkownika
myhalek_acm
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 102

Post Wyświetl pojedynczy post autor: myhalek_acm » 01 paź 2014, 11:49

Wszystko to gowniane pomyłsy, bo zabierają ci tak czy siak i gowno z tego masz. Zamiast płacic bez zbednych posrednikow.

Czy ma ktoś dane ile osob w Polsce pracuje na dochod narodowy, a ile jest na garnuszku tych ludzi i zyje z ich podatkow biorąc pensje z Budzetu Panstwa ?

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”