Ogólna dyskusja o polityce - Strona 432

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Re: Ogólna dyskusja o polityce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 26 lis 2014, 19:39

Kamil szacunek - mówiąc językiem internetu "zaorałeś" :wink:

Chociaż oczywiście jesteś "oszołomem", "faszystą", "podpalaczem państwa", "antydemokratycznym radykałem" i co najważniejsze za grosz u Ciebie merytorycznych argumentów :wink:

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1370
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 27 lis 2014, 0:54

Wzbiera się ktoś na 13-ego? Bo ja się poważnie zastanawiam - do Wa-wy ma lekko ponad 120 km. Sposób przeprowadzenia ostatnich wyborów przelał u mnie falę goryczy. Jakby komuś nie chciało czytać się ściany Kamila - wałek jest oczywisty na korzyść rządzącej koalicji. Jak w jakiejś bananowej republice. Nie taki kraj chcę zostawić swojej córce, a na emigrację się nie wybieram...

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 27 lis 2014, 1:18

Dzięki Franz :)

Wolę być oszołomem mającym racje niż postępowym światłym człowiekiem, którzy się ciągle myli. To dobre jest jak potem wychodzi na Twoje i taki leming uważający się za lepszego, nie wiadomo kogo musi się potem mierzyć się z rzeczywistości. Jak to było np. w przypadku Rosji i polityki tego rządu wobec nich. Oczywiście leming jak to leming nie przyzna racji, będzie powtarzał brednie z TV pokrętną logikę, że taka polityka była słuszna bo wobec tego, że jak wszyscy się myliliśmy, teraz nas przez to słuchają :roftl3: Ale jestem przekonany, że w pierwszych dniach jak się wszystko rozpętało i TV jeszcze nie podsuneła myśli jak z tego wyjśc, leming był w niesamowitym szoku i czuł wkurzenie, że te oszołomy, którymi tak gardzę miały racje.

O to jeszcze jeden dobry przykład do mojego krótkiego wywodu na temat lemingizmu.Każdemu człowiekowi trudno przyznać się do błędu, trzeba jednak przyznać się przez samym sobą, że się w czymś myliliśmy.I tak jak ktoś poparł w 2007 roku PO co wówczas właściwie nie byłoby aż takim czymś aż takim złym. Oczywiście kto obserwował scenę mógł się spodziewać z czym to się wiąże, jednak przez prawie półtora roku rządów PIsowiskich PO krytykowała PiS za to, że zbyt wolno wprowadza zmiany, że oni lepiej by budowali IV RP(true story, kto już nie pamięta tamtych czasów niech zajrzy do archiwum gazet, do głosowań PO na temat powołania CBA, rozwiązania WSI itd.) i nawet jeszcze podczas wyborów jak już można było wyczuć, że będzie obrona obecnego systemu, nadal zapewniano gorliwą walkę z korupcją i rozliczaniem wałków itd. To jak ktoś się wkręcił w popieranie PO i gardził Pisowcami, to nawet jak w kolejnych latach czuł i widział, że coś jest nie tak, że są kręcone niesamowite lodziki to nadal będzie stał przy ukochanej władzy. Inaczej musiał by zanegować swój wybór. No ale wszak od tego wzięło się całe to pojęcie Leming z mitu o tych stworzonkach, że szły za przywódcą do samego końca, aż skończy się to skokiem w przepaść. Ot to cała istota lemingizmu. Kręcą wałki krojąc nasze państwe pieniądze jesteśmy przy władzy, okradają nas z emerytur jesteśmy przy władzy, śmieją się z nas w aferze taśmowej jesteśmy przy władzy, robią wały przy wyborach jesteśmy przy władzy. Przy władzy do samego końca!

Nie oznacza to jednak, że jak ktoś w imię zawiziętości nie umie się przyznać do błędu to, że nie umie i odpowiednio stawiać krzyżyka.

Wracając do tematu. Leszek Miller właśnie na swoim twitterze wrzucił.

Obrazek

Co za czasy :roftl3: Były aparatczyk totalitarnego systemmu, atakuje PO, że wspiera ją jeden z czołowych przedstawicieli tego systemu :mrgreen:
Kapitalnie! Plus dla Leszka. Toż to PiS i inne partie prawej strony powinny coś takiego wpierdzielać na swoje profile :wink:

Swoją drogą jak jak już kiedyś pisałem ilekroć widze mordy Czempińskiego, Dukaczewskiego czy teraz Urbana zastanawiam się czym niby był ten upadek PRL skoro jego czołowi przedstawiciele siedzą sobie w TV. To tak jakby w Niemczech po 20 latach po wojnie w TV ekspertami byli Gobbels, Hitler czy inny Gorning.

A to, że Urban i inne komuninstyczne mordy wspierają PO jeszcze bardziej mnie tylko utwierdza w przekonaniu czym jest ta władza. Jakby taki Urban popierał tą stronę co ja to bym się mocno zastanowił czy mój wybór jest dobry czy jednak nie błądze.

A i jeśli one twierdzą, że nie były sfałszowane wybory to jeszcze tylko jest kolejny dowód na to by się zastanowić jak to rzeczywiście było.

Mazur ja się wybieram :wink: Chociaż obawiam się, że to poźno. Dwa tygodnie emocje mogą opaść. Chyba, że pojawi się coś nowego. Ludzie mogą się zając robotą, przyziemnymy sprawami i wielu nie przyjedzie. Ciekawy jestem co zrobi Ruch Nardowy i KNP. Czas stanąć przy jedynej realnej opozycji mającej szansę na władze.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6534

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 27 lis 2014, 8:57

Najpierw odniosę się do paru rzeczy, a mianowicie:
Kamil232 pisze:Wygrało mimo wałków nad urną, to teraz sobie pomyśl jaki byłby wynik bez nich? Te 4% w exit poolach to minimum.
Nie wiem jaki byłby wynik bez nich. Nigdy się nie dowiemy jaka była skala fałszerstwa, nigdy się nie dowiemy też, na ile protest w PKW miał wpływ na to, że PiS jednak wybory wygrał. Jestem przekonany, że skoro byli tak bezczelni przyklepać 23% dla PSL-u, to szykowali się również na obwieszczenie Polsce, że oto Kaczyński jednak znów przegrał wybory. Różnica mogła być nieduża, bo skoro exit polsy przewidywały (niech mnie ktoś poprawi, bo jakoś nie mogę się doszukać, a kopać w google brak chęci) wynosiły chyba 4 pkt, a oficjalnie to było 0,5%, to co za różnica była, żeby zrobić te 0,5% w drugą stronę? Już tak przecież było przy okazji wyborów do PE, gdzie też exit pollsy wygrał PiS, a jednak oficjalne wyniki dały minimalne zwycięstwo PO. Może to przypadek, może nie, ale wydaje mi się, że bez akcji w PKW nie byłoby zwycięstwa PiS. A już na pewno nie byłoby dymisji leśnych dziadków.
Kamil232 pisze:Mazur ja się wybieram :wink: Chociaż obawiam się, że to poźno. Dwa tygodnie emocje mogą opaść. Chyba, że pojawi się coś nowego. Ludzie mogą się zając robotą, przyziemnymy sprawami i wielu nie przyjedzie.
Oczywiście, że jest za późno. Cztery tygodnie po pierwszej turze, dwa tygodnie po turze drugiej, tydzień przed świętami. Wiem, że 13 grudnia to szczególna data, w pewnym sensie symboliczna, ale jednak moim zdaniem wybranie daty tak odległej od sedna protestu jest pomysłem jak dla mnie chybionym. Trzeba było działać od razu, jak ludzie mieli gorące głowy, kiedy w mediach się o tym mówiło. Do 13 grudnia media rządowe urobią społeczeństwo, odtrąbią sukces i wyemitują materiały o choinkach czy zakupach przedświątecznych, albo dokumenty o Jaruzelskim.

RN, skromna jeszcze przecież organizacja potrafiła zorganizować protesty w każdym większym mieście Polski i to protesty na które potrafiło przyjść z 1000 osób (w Krakowie). To dużo więcej niż protesty organizowane przez Ruch w związku z aferą taśmową. Powiedzmy sobie szczerze, na przekrętach najwięcej stracił PiS, więc w jego interesie było, ab protesty były jak największe i jak najgłośniejsze. Nie zrobiono tego. Czego się bano? Łatki faszystów? Prowokatorów? Media i bez tego zrobiły swoje, trzeba chyba nie mieszkać w tym kraju, żeby myśleć, że mogły mówić inaczej.
Kamil232 pisze:Ciekawy jestem co zrobi Ruch Nardowy i KNP. Czas stanąć przy jedynej realnej opozycji mającej szansę na władze.
A co mają zrobić? Oni swoje protesty już organizowali, zostali potem okrzyknięci V kolumną więc chyba nie trudno przewidzieć, co zrobią.
Kamil232 pisze:Zdaje się, żeby mieć wiekszość w sejmie starczy koło 45%, były już sondaże, które pokazywały takie poparcie dla PiS. To jest realne. Czas jednak żeby co poniektórzy przestali marnować głosy na kanapowe partie.
Hmm, jak można mieć większość mając 45%? Wytłumacz mi to, bo przyznam szczerze, pierwszy raz o tym słyszę.

Co do reszty Twoich postów - wielki szacunek. Mam tylko jedną prośbę na przyszłość: nie wrzucaj tutaj tej paskudnej gęby albo przynajmniej ostrzegaj :wink:

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 27 lis 2014, 10:49

Naprawdę nie wiem skąd bierzesz Kamil te opowiastki na temat wielce pokrzywdzonych przez społeczeństwo zwolenników PiS. Ja chyba żyję w zupełnie innym świecie i stąd trudno mi ogarnąć o czym Ty rozmawiasz. Nic tylko zapłakać nad ich losem i zanucić pod nosem "sam przeciwko wszystkim". Chyba, że autentycznie masz takiego pecha, że spotkałeś się z takimi daremnymi ludźmi, ale jestem przekonany, że identyczne sytuacje są po Waszej stronie barykady (tzn. wyjątki, w których nawet nie warto wspominać)

Problem jest inny i osobiście również go zaobserwowałem na kilku przykładach - ludzie nie są wykluczani z towarzystwa przez to, że są za jedyną właściwą wg Was partią. Po prostu unika się z nimi rozmów na tematy polityczne, bo są one bezproduktywne. Są oczywiście przypadki ludzi, którzy jasno deklarują uwielbienie dla prezesa Jarka, ale nie chcą tego koniecznie narzucać innym, ale niestety w większości przypadków jest tak jak na tym forum - masz inne zdanie? Jesteś lemingiem. Masz inne zdanie? To wpływ reżimowych mediów. Czytaj/oglądaj nasze bo one są najwłaściwsze i prawdę ci powiedzą. I co śmieszniejsze tutaj czytam jak to gardzisz Kamilu tymi, co rzekomo patrzą na kogoś z góry. A czemu mnie to bawi? Bo Wy niemal przez cały temat robicie dokładnie to samo :mrgreen:

W ogóle bym prawdopodobnie nie zabierał tu głosu, bo polityką w ostatnich latach się tak samo interesuje jak druga liga mongolską, ale wchodząc do tego tematu od święta po oczach bije wszechobecna propaganda. Ten temat nijak się ma do dyskusji politycznych. W ogóle jestem zdumiony, że nadal chce Wam się babrać w tym kółku wzajemnej adoracji. Ble.

Zdrowia

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 27 lis 2014, 10:58

Nie znam się, ale się wypowiem.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 27 lis 2014, 11:00

Przepoaszam. Najważniejsze, żeby propaganda trwała w najlepsze!

Awatar użytkownika
myhalek_acm
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 102

Post Wyświetl pojedynczy post autor: myhalek_acm » 27 lis 2014, 11:04

Wydaje mi się Red85,ze ty jestes z tego szerokiego gatunku, aby "ciepła woda w kranie".

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8352

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 27 lis 2014, 23:18

Boromir pisze:Hmm, jak można mieć większość mając 45%? Wytłumacz mi to, bo przyznam szczerze, pierwszy raz o tym słyszę.
To akurat dość logiczne, że do 50% mandatów wcale nie potrzeba 50% głosów, wszak suma punktów procentowych zdobytych przez partie, które wchodzą do sejmu, nigdy nie wynosi 100%, niektóre znajdują się poniżej progu wyborczego.

Anders
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Anders » 27 lis 2014, 23:47

i to protesty na które potrafiło przyjść z 1000 osób (w Krakowie)
Nie wiem czy byłeś, ale więcej było.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6534

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 28 lis 2014, 0:15

piotrcies pisze:To akurat dość logiczne, że do 50% mandatów wcale nie potrzeba 50% głosów, wszak suma punktów procentowych zdobytych przez partie, które wchodzą do sejmu, nigdy nie wynosi 100%, niektóre znajdują się poniżej progu wyborczego.
Ty, faktycznie.
Anders pisze:Nie wiem czy byłeś, ale więcej było.
Nie, nie byłem, ale taka liczba się przewijała w mediach. Jak było więcej, to jeszcze lepiej.

Anders
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Anders » 28 lis 2014, 0:30

Na stronie TVNu pisali, że ''kilkadziesiąt'', RadioZet, obecne tam i robiące relację, powiedziało ''kilkuset'', a tak na oko, choć ciężko oszacować, to pewnie z 2 tysiące osób było, a pewnie i więcej. Choć sam protest kiepski, to liczy się fakt. :)

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5281
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 28 lis 2014, 0:50

a (teoretycznie) jest taka możliwość zeby mieć większośc mając 5%? Jeśli jest się jedyną partią która przekroczyła próg wyborczy?

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 29 lis 2014, 13:42

Dzień dobry
Andrey Iłłarionow był przez 5 lat doradcą ekonomicznym prezydenta Władimira Putina. W programie Dzień Dobry TVN 28 listopada wypowiedział się między innymi na temat katastrofy smoleńskiej.

„Żadne drzewo, żadna brzoza nie jest w stanie zniszczyć skrzydła takiego samolotu, to jest absolutnie jasne, poza wątpliwością. Dlatego musimy wiedzieć co tak naprawdę stało, musimy zadawać pytania. Wiemy, że oficjalny raport MAK-u zawiera pewne elementy czy odpowiedzi, które nie odnoszą się do rzeczywistości, czyli warunków panujących na lotnisku. Mimo to, wrak samolotu nadal jest w Smoleńsku, nadal nie został przekazany stronie polskiej. I powstaje pytanie, dlaczego?” – mówił były doradca Putina.

” Również pamiętamy, że po tej tragedii pojawiają się tak zwani „świadkowie” tejże sytuacji i okazało się, że byli to agenci służb specjalnych, a nie prawdziwi świadkowie. Dlatego musimy zrozumieć czemu to się stało?” – dodał.

– Dużo pytań, na które dziś nie znajdziemy odpowiedzi, ale warto je zadawać – powiedział zdumiony Marcin Prokop.
http://pikio.pl/wellman-i-prokop-zszoko ... ina-video/

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 29 lis 2014, 15:31

Obrazek

Miny reżimowych dziennikarzy mówią wszystko. Sekta pancernej brzozy wpuściła do swojego kurnika lisa :wink:

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”