Książki - recenzje - Strona 42

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2303
Kontakt:

Re: Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 24 lis 2014, 1:35

mkvsk pisze:pomija to co nie pasuje
co na przykład? Tak, wiem, zapłon. <jezyk>

Ja ostatnio przeczytałem dwię książki o Korei Północnej. Pierwsza to Usta pełne kamieni: dziesięć lat w północnokoreańskim gułagu oraz W służbie dyktatora.

Pierwszy tytuł jest bardzo ciekawy, świetnie opowiedziana historia kolesia, który pochodził z koreańskiej rodziny mieszkającej w Japonii od czasów okupacji. W latach 60. babcia - zagorzała komunistka - zaciągnęła w końcu rodzinę do Korei Płn i wszystko się zaczęło psuć. Ostatecznie trafili na 10 lat do obozu pracy, parę lat po wyjściu koleś spierdzielił. Fajnie opisana historia.

W służbie dyktatora to natomiast opowieść z zupełnie innej perspektywy - pułkownik armii północnokoreańskiej, który zajmuje się zaopatrzeniem reżimu w towary zza granicy spierdziela podczas służbowego pobytu w Austrii. Informacji o jakich mówi i sytuacji jakich doświadczył nie da się poznać z innych typowych książek uciekinierów, gdyż to jednak zupełnie inny szczebel.

Oczywiście nie da się wielu informacji z tych książek sprawdzić, musimy wierzyć na słowo. Aczkolwiek eksperci twierdzą, że większość jest na pewno prawdopodobna i wiarygodna. Czy tak jest na pewno? Cóż, 100% pewności nie ma, ale wszystko wygląda dość wiarygodnie.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 786

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 24 lis 2014, 9:34

To polecam Ci "Światu nie mamy czego zazdrościć. Zwyczajne losy mieszkańców Korei Północnej". Relacje tym bardziej wartościowe, ponieważ pochodzą od osób z różnych klas społecznych w Korei Północnej.
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/109247/s ... -polnocnej

Ostatnio stałem się wielkim fanem Sławomira Kopra, który w fantastyczny sposób pisze m.in. o XX-leciu międzywojennym. Parę książek, które warto polecić:

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/194994/a ... h-artystow

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/104992/a ... pospolitej

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/157071/w ... tow-do-prl

Jakiś czas temu była promocja na jego książki: z 39 zł na 13 zł. Aż żal, że człowiek więcej tego nie nakupił :)

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2420

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 24 lis 2014, 12:04

no kupiłem zdrajców Kopra, warto przeczytać, 13 zł w biedronce promocja jak za friko

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 18 gru 2014, 0:20

Panowie - okazja.

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/150072/s ... h-nazistow

W Świecie Książki promocja z 45 na 10 zł. Nie do końca rozumiem dlaczego tak się dzieje, ale nic tylko korzystać, bo jak dotąd czyta się kapitalnie. Polecam zwłaszcza tym, którym spodobał się Dziennik Norymberski.

Awatar użytkownika
Pelart
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart » 18 gru 2014, 3:39

Dziękuję, zamawiam

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2420

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 18 gru 2014, 14:19

maciek_88 pisze:Panowie - okazja.

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/150072/s ... h-nazistow

W Świecie Książki promocja z 45 na 10 zł. Nie do końca rozumiem dlaczego tak się dzieje, ale nic tylko korzystać, bo jak dotąd czyta się kapitalnie. Polecam zwłaszcza tym, którym spodobał się Dziennik Norymberski.
http://muza.com.pl/bestsellery Patrz na to ;)

Awatar użytkownika
MaUser_FCI
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 234

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MaUser_FCI » 18 gru 2014, 20:09

Pany, to tutaj można prosić o polecenie jakiejś książki?

To ma być prezent dla ojczulka, zapalonego kibica siatkówki od zawsze i właśnie coś w tym temacie chciałbym mu podarować. Jakaś biografia, autobiografia (coś a'la "ja, ibra") - najlepiej z polskiego podwórka.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 18 gru 2014, 22:24

Najbardziej oczywisty wydaje się być "Kat", ale nie wiem, czy już nie czytał, skoro jest zapalonym kibicem.

Awatar użytkownika
MaUser_FCI
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 234

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MaUser_FCI » 20 gru 2014, 18:21

Leniem był i nie czytał za dużo w ogóle. Po książce Zlatana mu się odmieniło i teraz chętniej chwyta po papier niż pilota.
Dzięki.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2014, 21:37 przez MaUser_FCI, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 20 gru 2014, 18:23

Jest jeszcze książka Prusa, ale podejrzewam, że Kat mu się bardziej spodoba.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 487

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 16 sty 2015, 20:05

Książek nie czytam, ale do pracy mógłbym sobie coś kupić do czytania. Szukam biografii jakiegoś sportowca(lub o osobie opisującej swoje barwne życie) lub streszczenie II wojny światowej. Jedynie księgarnia Bonito mnie interesuje.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 715

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 16 sty 2015, 20:09

Jeżeli biografię sportowca to polecam Zlatana. Fajna książka. Sporo można się dowiedzieć.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 487

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 16 sty 2015, 21:58

Nie wiem czy dobrej osobie ją poleciłeś. Przeczytałem 2 w życiu i Ja, Ibra stanowi 50% z nich.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8352

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 16 sty 2015, 22:06

Ja niestety doświadczeń w biografiach sportowych nie mam, ostatnio zakupiłem "Autobiografię" Fergusona, ale wciąż czeka na półce na to, bym zaczął ją czytać (teraz mam spotkanie z pozycją pod tytułem "Pozimnowojenne dwudziestolecie: 1989 - 2010"), ale szczerze nie polecam książki "Moja dekada w Premier League. Wayne Rooney", którą wygrałem w konkursie od Michała Pola (ciekawsza jest dedykacja z autografem niż sama książka), chyba że cierpisz na bezsenność, ale lepszy będzie jednak jakiś mecz Widzewa. Podchodziłem do niej 3 razy, dwukrotnie usnąłem, pierdoły o byciu pracowitym, o wierze we własne siły, do mnie to nie trafia.

Mój brat, fan Chelsea, kupił biografię Mourinho. Polecał. Na święta kupiłem mu drugą biografię Mourinho. Też polecał. Ale nie wiem, czy interesuje Cię postać związana jednak z Interem, a nie z Milanem :)

Swoja drogą, kiedyś, w ramach studiów, z polecenia jednego nawiedzonego doktora, przeczytałem monografię wsi galicyjskiej "Odwieczny naród. Polak i katolik w Żmiącej". Nie wiedziałem, że tego typu dzieło można chłonąć z zaciekawieniem, a jednak, mimo iż to socjologiczna praca, brnęło się przez nią przyjemnie, a ja wręcz zżyłem się z miejscowością po przeczytaniu ponad sześciuset stron historii w zasadzie od założenia wsi do czasów współczesnych. I w dodatku z Twoich okolic, bo leży ona niedaleko Nowego Sącza, choć i do Tarnowa, a także Krakowa daleko nie ma :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”