Wybory prezydenckie (zbiorczy) - Strona 3

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
kostek
szara strefa pilka.pl
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 28 lip 2005, 21:25

bellus pisze:
kostek pisze: Moim zdaniem to wlaśnie lider SDPL powinien wycofać się z polityki - z jego winy polska lewica jest skazana na klęskę w wyborach prezydenckich. Gdyby Borowski wycofał się, wspólnym kadydatem lewicy zostałby Cimoszewicz....
Winą ja bym raczej powiedział, że jego zasługą. Z Twojej wypowiedzi kostek wywnioskować można, że szkodza Ci lewicy i ubolewasz nad jej losem. Martwi mnie to trochę, bo myślałem że mamy podobne poglądy na politykę. Obym sięmylił i ten cytat to taki ogólny komentarz o Borowskim.
Nie szkoda mi lewicy :wink: Nic bardziej mylnego...

Jednak w drugiej turze wyborów prezydenckich będę głosował na Cimoszewicza (zakładając, że spotka się w niej z Kaczorem). Nie możemy pozwolić na to, żeby Kaczor doszedł do władzy...

W pierwszej turze JKM naturalnie...

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 28 lip 2005, 21:35

kostek pisze:
bellus pisze:
kostek pisze: Moim zdaniem to wlaśnie lider SDPL powinien wycofać się z polityki - z jego winy polska lewica jest skazana na klęskę w wyborach prezydenckich. Gdyby Borowski wycofał się, wspólnym kadydatem lewicy zostałby Cimoszewicz....
Winą ja bym raczej powiedział, że jego zasługą. Z Twojej wypowiedzi kostek wywnioskować można, że szkodza Ci lewicy i ubolewasz nad jej losem. Martwi mnie to trochę, bo myślałem że mamy podobne poglądy na politykę. Obym sięmylił i ten cytat to taki ogólny komentarz o Borowskim.
Nie szkoda mi lewicy :wink: Nic bardziej mylnego...

Jednak w drugiej turze wyborów prezydenckich będę głosował na Cimoszewicza (zakładając, że spotka się w niej z Kaczorem). Nie możemy pozwolić na to, żeby Kaczor doszedł do władzy...

W pierwszej turze JKM naturalnie...
To mnie uspokoiłeś.

Przy takim zestawieniu pary końcowej, jak podałeś, to ja bym zagłosował na Kaczyńskiego.

Przy zestawieniu Lepper - Cimoszewicz to jest dylemat. Najpewniej nie poszedł bym do wyborów w drugiej turze.

To druga przytoczona przezemnie para to efekt przeczytania artykułu z ostatniego wprost (z poprzedniego tygodnia) tam to dość ciekawie przedstawiona jest sytuacja co do Cimoszewicza, który uosabia to czego nienawidze - post komunistycznych układów zawiązanych jeszcze razem przy pracy w UB. POzatym Prawicowy rząd i lewicowy prezydent to kolejne lata stagnacji i żadnych zmian.

Każdy prawicowy kandydat jest dla mnie dobry. Aktualnie wacham się na kogo zagłosować czy na Tuska czy JKM.

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 28 lip 2005, 21:48

bellus pisze:

Przy zestawieniu Lepper - Cimoszewicz to jest dylemat. Najpewniej nie poszedł bym do wyborów w drugiej turze.
Żartujesz?
bellus pisze:To druga przytoczona przezemnie para to efekt przeczytania artykułu z ostatniego wprost (z poprzedniego tygodnia) tam to dość ciekawie przedstawiona jest sytuacja co do Cimoszewicza, który uosabia to czego nienawidze - post komunistycznych układów zawiązanych jeszcze razem przy pracy w UB. POzatym Prawicowy rząd i lewicowy prezydent to kolejne lata stagnacji i żadnych zmian.
Złe gazety czytasz. Od jakiegoś czasu nie zaglądam do tego pseudo-obiektywnego 'tygodnika opinii'. Jeszcze kilka miesiący temu na swoich łamach wychwalali Cimoszewicza pod niebiosa, a ostatnio coś im się odmieniło...:roll:

Zresztą kto tam jest naczelnym :roll:
bellus pisze:Każdy prawicowy kandydat jest dla mnie dobry. Aktualnie wacham się na kogo zagłosować czy na Tuska czy JKM.

Rozumiem, że mówisz o pierwszej turze. Jak wiesz ani Tusk ani JKM nie mają szans, więc wybór nie jest istotny :wink:

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 28 lip 2005, 22:09

Żartujesz?
W tym problem, że nie. Tutaj pojawił by się dylemat wyboru tego typu, że zagłosowac bym musiał albo na komuniste z krwii i kości albo na "człowieka o wąskich horyzontach" żeby nie powiedzieć bardziej dosadnie. NIe lubie tak "władzy przywieznionej nam na sowieckich czołgach" jak i głupoty. Dylemat moralny były tak duży, że pozostawił by mnie w domu.
Złe gazety czytasz. Od jakiegoś czasu nie zaglądam do tego pseudo-obiektywnego 'tygodnika opinii'. Jeszcze kilka miesiący temu na swoich łamach wychwalali Cimoszewicza pod niebiosa, a ostatnio coś im się odmieniło...
Jedna rzecz na początek nie ma i nigdy nie było (najbardziej zbliżone do ideału jest FORUM) gazety, magazynu, czasopisma które było by obiektywne do końca. Zawsze decyduje redaktor naczelny, a człowiek inteligentny zawsze ma pogląd. Sprowadzając go do lapidarncyh przykładów czy woli czekolade z zakładów "Czerwony Październik" z Moskwy 9jest taka czekolada, nawet całkiem dobra) czy Wedla.

Wiadomo jak jest Wprost - PO, Polityka - socjaliści, Playboy - Liga Polskich Rodzin (nie mogłem sobie tego darować ;p )

Czytam całą wielką trójke polskich tygodników, przeglądam też OZON. Wiec nie zamykam sie względem opinni.

Przypominam Kostek, że wprost ma więcej niż jednego autora tekstów więc to że raz piszą dobrze a raz źle to raczej komplement. Znaczy, że starają się być jak najbarzdziej obiektywni - a przynajmniej przedstawić racje róznych stron.
Do Wprost pisze Nałęcz - który wspiera Cimoszewicza co też trochę podkopuje twoję tezę.
Rozumiem, że mówisz o pierwszej turze. Jak wiesz ani Tusk ani JKM nie mają szans, więc wybór nie jest istotny
Nie ufał bym tak rankingą przedwyborczym. Choć powszechnie znana jest zagrywka rankingami -- po co na nich głosujesz oni i tak nie wejdą -- zmarnujesz głos. Samooobrona miała 3 % poparcia w rankingach a skończyło się na 15 %....

Tusk ma większe szanse niż JKM i dlatego się wacham. A Tusl przecież to też w pewien sposób nasz cżłowiek -- tak jak JMR był w UPR.

Awatar użytkownika
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 28 lip 2005, 22:09

Ja jeszcze nie wiem na kogo bede glosowac ale napewno nie na kaczynskiego... mam pare swoich powodow dla ktorych uwazam ze on nie powinen objac najwazniejszej funkcji w panstwie.

pozdro

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 28 lip 2005, 22:12

rebuzz pisze:Ja jeszcze nie wiem na kogo bede glosowac ale napewno nie na kaczynskiego... mam pare swoich powodow dla ktorych uwazam ze on nie powinen objac najwazniejszej funkcji w panstwie.

Podziel się, nie bądz samolubem.

Jeśli mamy tutaj dyskutować to każdy powinien powiedzieć co mu leży na sercu. Wiesz Rebuzz to nie jest sąda tylko temat do dyskusji. Ja tutaj się staram pobudzić ludzi do niej.

Powiedz co masz do tego co to ukradł księżyc.

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 28 lip 2005, 22:25

bellus pisze:
W tym problem, że nie. Tutaj pojawił by się dylemat wyboru tego typu, że zagłosowac bym musiał albo na komuniste z krwii i kości albo na "człowieka o wąskich horyzontach" żeby nie powiedzieć bardziej dosadnie. NIe lubie tak "władzy przywieznionej nam na sowieckich czołgach" jak i głupoty. Dylemat moralny były tak duży, że pozostawił by mnie w domu.
Bellus przesadzasz...

Przecież to co piszesz jest śmieszne...

Ja również komunie mówię zdecydowane 'Nie', jednak w sprawie wyborów prezydenckich paradoksalnie kandydat postkomunistyczny będzie najlepszym wyborem (naturalnie mówię o drugiej turze, w której spotka się prawdopodobnie z Kaczorem)

Jedna rzecz na początek nie ma i nigdy nie było (najbardziej zbliżone do ideału jest FORUM) gazety, magazynu, czasopisma które było by obiektywne do końca. Zawsze decyduje redaktor naczelny, a człowiek inteligentny zawsze ma pogląd. Sprowadzając go do lapidarncyh przykładów czy woli czekolade z zakładów "Czerwony Październik" z Moskwy 9jest taka czekolada, nawet całkiem dobra) czy Wedla.

Wiadomo jak jest Wprost - PO, Polityka - socjaliści, Playboy - Liga Polskich Rodzin (nie mogłem sobie tego darować ;p )

Czytam całą wielką trójke polskich tygodników, przeglądam też OZON. Wiec nie zamykam sie względem opinni.

Przypominam Kostek, że wprost ma więcej niż jednego autora tekstów więc to że raz piszą dobrze a raz źle to raczej komplement. Znaczy, że starają się być jak najbarzdziej obiektywni - a przynajmniej przedstawić racje róznych stron.
Do Wprost pisze Nałęcz - który wspiera Cimoszewicza co też trochę podkopuje twoję tezę.
Kto pisze ten pisze, co nie zmienia faktu, że część tekstów jest 'zamawiana'...

Nie ufał bym tak rankingą przedwyborczym. Choć powszechnie znana jest zagrywka rankingami -- po co na nich głosujesz oni i tak nie wejdą -- zmarnujesz głos. Samooobrona miała 3 % poparcia w rankingach a skończyło się na 15 %....
Z Samoobroną czy też LPRem jest tak, że ludzie wstydzą się przyznać do poparcia tych partii.

To, że JKM nie ma żadnych szans jest pewnikiem (niestety). Tusk to dla mnie taki kandydat na siłe i chyba część wyborców to dostrzega, pomimo mojej całej symapatii do niego nie daje mu wielich szans na dobry wynik....

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 28 lip 2005, 22:36

kostek pisze:Bellus przesadzasz...

Przecież to co piszesz jest śmieszne...

Ja również komunie mówię zdecydowane 'Nie', jednak w sprawie wyborów prezydenckich paradoksalnie kandydat postkomunistyczny będzie najlepszym wyborem (naturalnie mówię o drugiej turze, w której spotka się prawdopodobnie z Kaczorem)

Wizja drugiej tury z Cimoszewiczem i Lepperem jest moim zdaniem nie smieszna tylko straszna.
W moim przekonaniu Cimoszewicz to zły kandydat - socjalista, komunista, człowiek z plecami - a nie jak próbuje się kreować czysty kandydat ponad podziałami.
To jego wyreżyserowane wahanie się czy startować to przecież nawet już śmieszne nie było tylko tragiczne. Perfidny jest tak jak i Lepper zresztą.
Pomijając walory polityczne Cimoszewicz to jest "lalka barbi" (a powtórze sobie za Dornem a co se bede żałował - bardzo mi się jego wypowiedz odnośnie Cimoszewicza podobała) On nie ma wyrazu. Jest jakby znudzony tym wszystkim. Brak charyzmy jest tak widoczny, że aż odrzucający.

Czy ktoś mi wreszcie powie co macie do "Kaczora"...? -- możesz tą tyrade o wadach prezydenta warsawy zacząć Ty Kostek, bo inni coś się boją.
Kto pisze ten pisze, co nie zmienia faktu, że część tekstów jest 'zamawiana'...
No właśnie cześć. Pozwole sobie stwierdzić ze mała część. Wprost to prawica, Polityka to lewica, GW - to Michnik czyli lewica....

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 28 lip 2005, 22:46

bellus pisze: Czy ktoś mi wreszcie powie co macie do "Kaczora"...? -- możesz tą tyrade o wadach prezydenta warsawy zacząć Ty Kostek, bo inni coś się boją.
Nie mam czasu, bo muszę się rozpakować (ledwo do znad morza wróciłem :wink: ), ale co do Kaczora to: :lol:

Dzisiaj podam pierwszy argument przeciw Kaczorowi, może reszta dołoży kolejne (w końcu sporo ich jest) -

Prezydentura w Warszawie - wiem, wiem ogólnie zabrzmiało, ale co do konkretów, to myślę, że gdzieś są dostępne stenogramy choćby z sesji rady miasta(?), kiedy to radni debatowali nt wyczynów Kaczora...

Ja Ci powiem, że miałbym dylemat gdyby w drugiej turze spotkali się Kaczor z Lepperem... nasz miss opalenizny przecież i tak nie potrafiłby niczego zepsuć, więc...

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 28 lip 2005, 23:25

Widze ze ciekawy temat:D

Co do kaczki to mieszkam w wawie i jej sytuacja nie jest mi obojetna.
kostek po takim burdelu jakiego narobil Piskorski i PO to Kaczka wyglada obiecujaca a nawet dobrze i w tym momencie nie mam do niego zastrzezen.
Dziwi mnie jedynie wysokie poparcie dla Cimoszenki, przeciez to komunista. Poza tym bedzie prowadzi podobna polityke co pierwszy gangster w Polsce Aleksander K!
Jestem pewny ze w drugiej turze zmierzy sie Tusk/Kaczynski kontra Cimoszewicz. ja napewno bede szedl za prawica

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 29 lip 2005, 0:58

Czymu nie widziałem tego tematu wcześniej? :shock:

Chociaż trwa już interesująca dyskusja to jednak warto przypomnieć słowa Wojewódzkiego, który powiedział, iż dzisiaj wyborcy głosują na zasadzie:

"O! Ten ładny!"
"A ten się ładnie uśmiecha!"
"No, a tamten uczciwy, bo się przyznał, że skłamał!"
"A ten ma wykształcenie!"
"Oooo! Wypas!"

Z wszystkich kandydatów rozważam oddanie swojego głosu na dwóch z nich (trzeba będzie wybrać): Tuska lub Korwina-Mikke. Pierwszy z nich nie posiada może zbyt dużej charyzmy, ale jednak wydaje się człowiekiem rozsądnym. Choć z drugiej strony wydaje się być jakby wystraszony całą tą kampanią :? . Drugi z kolei szczyci się tym, że nie zmienia stanowiska i wiernie trwa przy swoim. No i dlatego, że przez długi czas był ością w gardle ludzi na stołkach.

Boże...Jak patrze na sondaże to mnie krew zalewa!! Cimoszewicz prezydentem? Chyba czas umierać... :roll: :roll: :roll:

PS. Z tą drugą turą Cimoszewicz - Lepper to Wy żartujecie prawda? Przecież to aż strach...Jeden zły, drugi gorszy...

Handsome Boy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Handsome Boy » 29 lip 2005, 1:19

meczy mnie ta cala nagonka na post komunistow... to jest po prostu chore, zeby swoj program opierac na wyplemieniu ze spoleczenstwa komunistow. rozejrzyjcie sie... zyjemy w komunie, wszyscy to kapusie, wszyscy. a kazdy jest komunista... choroba... to nawet nie jest zalosne, ja sie tego normalnie boje. posluchajcie sobie kaczora, posluchajcie dorna, spojrzcie co kaczor robi w stolicy... chce nam zrobic pelna cenzure, panstwo katolickie... inne poglady ne maja racji bytu, trzeba kochac boga i solidarnosc, chore, jeszcze raz powiem, chore. krew sie we mnie gotuje jak slysze za kaczor mimo tego ze jest tepy jak lepper, ze rzadzil juz w wawie i narobil syfu, mimo zer okazal sie nietolerancyjna swinia, mimo ze o [polityce nie ma bladego pojecie, mimo ze jest po prostu tepakiem, ludzie chca na niego glosowac...
polujcie sobie na czarownice, polujcie na komunistow... powiodzenia, do tego sie sprowadza program polskiej prawicy, chore!
zajrzyjcie na link w podpisie piwusa!!!
glosowac bede na relige, w drugiej turze jak sie nie dostanie to na cimoszewicza. wole otwartego komuniste, niz tepego, polujacego na czarownice prawicowca, ktory chce zbudowac IV RP, chore!

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 29 lip 2005, 15:48

zawdi pisze:meczy mnie ta cala nagonka na post komunistow... to jest po prostu chore, zeby swoj program opierac na wyplemieniu ze spoleczenstwa komunistow. rozejrzyjcie sie... zyjemy w komunie, wszyscy to kapusie, wszyscy. a kazdy jest komunista... choroba... to nawet nie jest zalosne, ja sie tego normalnie boje.
Więc co, Zawdi, mamy spokojnie czekać, patrzeć i przyczyniać się do tego, aby prezydentem został Cimoszenko? Ten, za przeproszeniem, komuch pełną gębą?! Zawdi - ten facet był członkiem PZPR! Partii, która podporządkowana była sowieckiej partii komunistycznej, a więc mówiąc ogólniej ustrojowi politycznemu, czy też systemowi, przez który śmierć poniosło ponad 100 mln ludzkich istnień! Cimoszewicz mógłby się spokojnie równać z Aleksandrem Kwaśniewskim. Z jednego wora ich wyciągneli... :roll:
zawdi pisze:posluchajcie sobie kaczora, posluchajcie dorna, spojrzcie co kaczor robi w stolicy... chce nam zrobic pelna cenzure, panstwo katolickie... inne poglady ne maja racji bytu, trzeba kochac boga i solidarnosc, chore, jeszcze raz powiem, chore. krew sie we mnie gotuje jak slysze za kaczor mimo tego ze jest tepy jak lepper, ze rzadzil juz w wawie i narobil syfu, mimo zer okazal sie nietolerancyjna swinia, mimo ze o [polityce nie ma bladego pojecie, mimo ze jest po prostu tepakiem, ludzie chca na niego glosowac...
Tak samo przeraża mnie myśl, że są tacy, którzy chcą głosować na Leppera i Cimoszewicza. A bardziej przerażająca jest myśl, że głosujący na tego drugiego będą zapewne w większości... :roll:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 29 lip 2005, 17:22

Jezeli bedziemy glosowac na Cimoszenke mozemy sie spodziewac kontynuacji polityki kwasa czyli lizania dupska putinowi. ja tego nie che i mowie stanowcze NIE komuchom

Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_ » 29 lip 2005, 17:32

Zgadzam się z Bieniasem.Ogólnie mówiąc nadal w Polsce będzie postkomunistyczna polityka.Wcale nie mam nic do Kwacha, ale muszę przyznać, że jego polityka do końca mnie nie podniecała :roll: .Irak, Rosja itp.Kaczy może nie na stanowisku prezydenta, ale może na miejscu premiera chce zrobić gwałtowne zmiany, i jego zapędy do władzy też są dziwne.O ile za polityki Kwacha byliśmy przydupasem to przy polityce Cimoszenki będziemy skazani na Rosję.Kurde, dlaczego komuchy mają u nas tak wielką popilarność, zwłaszcza byli PZPR-owcy ? Może i tamten system miał swoje plusy, ale dziękuje bardzo takim władcom :!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”