Pomysł na własny biznes

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Pomysł na własny biznes

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 02 maja 2015, 1:19

Panie i Panowie czas zacząć temat w którym każdy będzie mógł się wypowiedzieć na temat własnych marzeń, możliwości czy faktów. Każdy chciałby pracować na siebie, a nie na kogoś i wydaje mi się, że to będzie odpowiedni temat do tego, żeby pokazać jakie pomysły mamy i żeby ewentualnie wziąć sprawy w swoje ręce. Przecież każdy zajmuje się czymś innym i wiemy czego brakuje w Naszych miastach. Zawsze można wspomóc się kredytem czy poprosić UE o pomoc

Ja osobiście mam parę pomysłów, ale na biznesie mało się znam więc chciałbym żeby forum wypowiedziało się na temat tego co napisałem wyżej. Otwieram temat żeby odciążyć domek i żeby takie tematy nie zaniknęły gdzieś na dnie

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2025
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Re: Pomysł na własny biznes

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 02 maja 2015, 9:38

U mnie to nie był pomysł, tylko samo rozwinęło się z pasji - pięć lat temu otworzyłam bloga, teraz na nim zarabiam. Nie jak blogerki modowe - osiem tysi za jeden wpis :D, ale dość fajne czterocyfrowe kwoty w miesiącu mogą wpaść. To może razić, że np. mój małżon musi zapierniczać na produkcji przez dwa tygodnie, żeby dostać tyle, co ja za wpis czy link, ale wychodzę z założenia, że poświęciłam temu miejscu naprawdę dużo czasu i energii, żeby stało się w całej tej książkowej niszy na tyle atrakcyjne, by przyciągnąć ewentualnych reklamodawców, że nie mam z tego powodu wyrzutów sumienia. Tak samo jak nie razi mnie, że jakaś blogerka za pójście na pokaz mody dostanie 2500 albo że ktoś jej fundnie wycieczkę do Nowego Jorku - skoro ktoś chce za to płacić, to tylko jego sprawa, a blogować może każdy. Pójście w ślady najpopularniejszych blogerów wciąż jest możliwe - w konkursie na blog roku często wygrywają świeżaki. Wystarczy mieć pomysł na siebie i działać ;)

Co do własnego biznesu - ciężki kawałek chleba, zwłaszcza, że ZUS kroi przedsiębiorców z konkretnej kasy. Moi rodzice prowadzą agencję poligraficzno-reklamową i widzę, ile nerwów to kosztuje. Dawniej byli jedną z niewielu takich w regionie, a teraz w samym ich budynku są dwie konkurencyjne firmy i wykańczają się wzajemnie. Sama nigdy nie zdecydowałabym się na to, byśmy oboje z Marcinem mieli pracować na swoim. To zbyt niepewny grunt, jedno z nas musi mieć pewną robotę, żeby nie okazało się, że nagle wylądujemy na dnie, bo przyszedł gorszy czas.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 02 maja 2015, 10:17

Ilu masz unikalnych użytkowników miesięcznie na tym blogu?

EDIT:

Ok, znalazłem.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 02 maja 2015, 15:01

Kluchman pisze:Ok, znalazłem.
Gdzie? :D

Teraz trzeba sobie wyobrazić, że ja działam w dziedzinie niszowej, jeszcze dwa lata temu blogerzy książkowi mogli sobie pomarzyć jedynie o darmowych książkach, nic poza tym. A są dziedziny, o których można pisać za naprawdę duże pieniądze - np. finanse, technologie, kulinaria [o modzie i kosmetykach nie wspominam] czy zwyczajny lifestyle. Piszesz o wszystkim i o niczym i możesz z tego spokojnie żyć. Pięć lat temu zakładałam bloga, żeby mieć gdzie się wygadać po obejrzanym filmie czy przeczytanej książce, a teraz nie muszę pracować na etacie, bo z czegoś tak małego zrobiło się coś dużego. Dzięki blogowi też podłapałam pracę w wydawnictwach i mam całą półkę książek ze swoim nazwiskiem, a do tego coraz większe portfolio. Bez niego by się to nie stało.

A 'najgorsze' jest w tym wszystkim to, że studia za cholerę nie były mi do tego potrzebne.

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 06 maja 2015, 17:41

Tomusmc pisze:Panie i Panowie czas zacząć temat w którym każdy będzie mógł się wypowiedzieć na temat własnych marzeń, możliwości czy faktów. Każdy chciałby pracować na siebie, a nie na kogoś i wydaje mi się, że to będzie odpowiedni temat do tego, żeby pokazać jakie pomysły mamy i żeby ewentualnie wziąć sprawy w swoje ręce. Przecież każdy zajmuje się czymś innym i wiemy czego brakuje w Naszych miastach. Zawsze można wspomóc się kredytem czy poprosić UE o pomoc

Ja osobiście mam parę pomysłów, ale na biznesie mało się znam więc chciałbym żeby forum wypowiedziało się na temat tego co napisałem wyżej. Otwieram temat żeby odciążyć domek i żeby takie tematy nie zaniknęły gdzieś na dnie
Mógłbyś trochę rozwinąć wątek, aby zachęcić rozmówców ;)
Dobry temat, ale myślę, że bardziej przyda się jako "szukacz" potencjalnych współpracowników. Bo wątpię, żeby ludzie chcieli się dzielić swoimi pomysłami na ogólnodostępnym forum.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 637
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 06 maja 2015, 18:10

Takie forum zresztą już jest.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 06 maja 2015, 18:18

Podobno człowiek wpada średnio na 2 genialne pomysły rocznie, których realizacja uczyniła by go bogatym. Wydaje mi się że bardzo często wpadam na takie pomysły, niestety potem trzeźwieję...

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 958

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 06 maja 2015, 18:23

XDXDXDXDXD
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2015, 22:20 przez rekinho, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 06 maja 2015, 21:02

ubek pisze:. Bo wątpię, żeby ludzie chcieli się dzielić swoimi pomysłami na ogólnodostępnym forum.
Dokładnie tak :D
sickstick pisze:Podobno człowiek wpada średnio na 2 genialne pomysły rocznie, których realizacja uczyniła by go bogatym.
O, ciekawe, całkiem prawdopodobne w moim przypadku :D

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 637
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 06 maja 2015, 22:55

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 958

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 06 maja 2015, 23:19

dziekuje :)

fibi
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fibi » 01 cze 2015, 10:48

:( Witam. Na imię mam Aneta :roll:
Studiuję medycynę, interesuję się sporem. :?:
Marzenia mam wielkie- chciałabym mieć własna firmę i nie być przez pracodawcę wykorzystywana :jupi:

Forum ok- pozdrawiam jeszcze raz wszystkich :foch:

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 01 cze 2015, 10:57

Zawsze powtarzam, że wiedzieć co się chce w życiu robić to już pierwszy krok do sukcesu.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 02 cze 2015, 22:45

Temat polega na tym żeby Ci co mogą się chwalili bo mamy różne osobowości i myślę, że ktoś kto chce otworzyć firmę na skalę ogólnopolską się nie pochwali i na to nie liczyłem bo nie znamy się na tyle żeby wierzyć, że nikt nie potrafi podebrać Nam pomysłu ;) bardziej chodzi mi o realne marzenie, coś co człowiek chce robić, ale nie wie jak to marzenie spełnić. Ten temat ma szansę przeżyć jeśli go uogólnimy, a wierzę, że pomoże wielu osobom

U mnie na dzielnicy brakuje sklepu z grami i to widać cholernie. Serwis telefonów jest drogi bo otworzyli w galerii, a jest dużo możliwości żeby otworzyć obok taniej, żabki padają. Chodzi też o to żeby podsuwać sobie pomysły co można zrobić żeby żyło się lepiej ;) czego brakuje w Waszych miejscach, czego byście oczekiwali, a sami dojdziemy do pewnych kwestii

fibi
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fibi » 08 cze 2015, 14:10

:( Witam. Wpadłam na pomysł. :jupi: Skończę studia- pracy nie będę miała :twisted: Założę firmę, będę bezrobotna i pieniądze da mi Urząd Pracy :naughty:

Marzeniem moim jest, abym byłą zdrowa, szczęśliwa :rydzyk: :lol2:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”