Wybory prezydenckie 2015 - Strona 60

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

W II turze zagłosuję na:

Andrzeja Dudę
28
65%
Bronisława Komorowskiego
5
12%
Nie wybieram się
7
16%
Oddam głos nieważny
3
7%
Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Re: Wybory prezydenckie 2015

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 15 maja 2015, 21:01

Chcieliscie prawdziwki demokracji i wolnego rynku, ale kiedy juz ja dostaliscie tesknicie za komuna. :D

Opis Kaczynskiego. Samo sedno.

ddavid
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddavid » 15 maja 2015, 21:15

mały żarcik :D

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 15 maja 2015, 21:52

http://wpolityce.pl/polityka/244626-wto ... rezydentem

Ładna ustawka, ale na szczęście to już chyba ostatnie podrygi obecnego prezydenta. :boruta:

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2397
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 15 maja 2015, 22:05

ozob pisze:http://m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105709, ... larniejsze

Podpisuje sie w 100%.
Jakaś zarozumiała dziennikarka atakuje Polaków, atakuje Dudę, atakuje wszystkich... Nie napisała tylko ani słowa na temat tego, dlaczego tak popiera Komorowskiego, jakie są jego sukcesy i argumenty "pozytywne" (czyli nie będące atakiem na konkurencję) za jego reelekcją.
czarny samael pisze:Są głośniejsi i tyle. Jak wytłumaczysz przepływ elektoratu od Komorowskiego do Kukiza? I przewidywania (przed wpadkami) ewyborów? I to że partia Kukiza zdobywa poparcie kosztem PO?
O tym czyj elektorat na kogo przepłynął to możesz sobie dyskutować z Kamilem. Ja bym tego tak łatwo nie szufladkował. Moim zdaniem Kukiz zyskuje poparcie różnych grup społecznych w tym mnóstwa osób niezdecydowanych i szukających odpowiedzi na to co jest mniejszym złem.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 15 maja 2015, 22:08

W tym liscie nie o Bronka chodzi, a o ta polaczkowatosc i postkomusze myslenie.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2089

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 15 maja 2015, 22:56

Andrzej Duda, to się uda!
:lol2:

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2397
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 15 maja 2015, 23:05

Ale PO miało okazje pokazać jakie jest "niekomunistyczne". Donek przed objęciem władzy obiecywał tak dużo rzeczy o zabarwieniu liberalnym i tak bardzo rzeczywistość się z tymi obietnicami minęła, że po prostu nigdy już na nich nie zagłosuję. Nawet jeśli jedyną alternatywą jest kandydat PiS-u, z którego poglądami jest mi zupełnie nie po drodze.

Pretensje do Dudy, że coś tam obiecuje w tym świetle są czystą hipokryzją.

Dla mnie ten tekst to odwracanie uwagi od sedna. Problem PBK nie tkwi w "roszczeniowych wyborcach" i "polaczkowości", co jest bardzo krzywdzącym uogólnieniem, tylko w nim samym i w jego partii. Nie jest prawdą, że politycy nie mają wpływu na to jak się żyje w danym kraju i nadzieje wyborców na lepsze perspektywy są "komunistyczną roszczeniową postawą". Oczywiście, że mają na to wpływ. Nie jest łatwo doprowadzić do dużych zmian na lepsze, ale mając większość w parlamencie i swojego prezydenta można przy odpowiednio dużej ilości czasu zrobić prawie wszystko. PO się po prostu nie chce albo nie potrafi się za to zabrać.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 16 maja 2015, 6:58

Pretensje do Dudy, że coś tam obiecuje w tym świetle są czystą hipokryzją.

Nie doszukuj się Kluchmanie w wyborach ludzi pokroju Ozdoba logiki. Oni już tak mają boją się czegoś i wybierają tych, którzy rzeczywiście te lęki spełniają. I tak od 8 lat.

Tusk obiecywał zmniejszenie podatków, podwyższył. Obiecywał zmniejszenie zadłużenie kraju podwyższył kilkukrotnie. Obiecywał zmniejszenie liczby urzędników, zatrudnił ich armię. Obiecywał nie podnosić wieku emerytalnego, podniósł. I tak można pisać. Ale nie to Duda jest zły bo coś obiecuje, a tego nie spełni! :roftl3:

Na Dude nie zagłosuje bo to pacynka Kaczyńskiego i będzie wykonywał jego polecenia. Komorowski w rzeczywistości o czym już pisałem okazał się taką pacynką Tuska/Kopacz i notariuszem rządu, ale i tak jest lepszy! :roftl3:

Pis wprowadzi państwo policyjne, mnóstwo podsłuchów, ludzie będą siedzieć w więzieniach bez wyroku w aresztach wydobywczych, a za szydercze wpisy w necie do domów będzie wchodzić milicja. Za PO liczba podsłuchów wzrosła kilkukrotnie w stosunku do tego co było wczesniej, w aresztach siedzą ludzie miesiącami bez wyroku jak Staruch czy latami o czym pisze ostatnio Stanowski http://www4.rp.pl/artykul/1200979-Rozmo ... yczek.html do szyderczej strony antykomor wchodzi ABW. No i tak PO lepsze! :roftl3:

Jak już kiedyś miałem w podpisie cytat Ziemkiewicza. Nie ma takiej niegodziwości o którą oskarża się PIS, którą potem w rzeczywistości PO robi.

Ale oni tak dalej swoje jak katarynki co podsunął im reżimowe media. Dudy obiecuje jest be, Komorowski obiecujący z Kamyszem 100 tys. miejsc dla młodych wspaniały pomysł :roftl3:

Ozdobniki tak mają lepiej wybrać ludzi o których już w rzeczywistości wiemy, że są oszustami niż tych o której takiej wiedzy nie mamy, a nawet wiemy, że cześć z tego spełnią co pokazały lata 05-07.

Ok pośmiane z rana. Można zając się czymś innym :wink:

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 16 maja 2015, 8:35

Typowa gadka z bastionu prawicy :D gdzie tylko chca brac i brac.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 16 maja 2015, 17:54

Legierski mnie właśnie w czymś przekonał, tylko nie zrozumiał w czym - jak PiS dojdzie do władzy, to mnie nie dotknie ani matura z religii, ani komisje smoleńskie, ani czystki w urzędach, ani CBA (nie mam własnej firmy, nie mam nic z budżetu państwa). Teraz nie ma związków partnerskich, który pewnie bym wziął z dziewczyną, później ich dalej nie będzie. Jak byśmy mieli dziecko, to w ostateczności jakiś ślub być może by się wzięło - nie jestem gejem, więc to "nie mój" problem. Trawki nie palę, innych narkotyków nie przyjmowałem i przyjmować nie zamierzam - "nie mój problem". In vitro - "nie mój problem". Obym tylko już nie musiał kupować tabletki "po", której pewnie zakażą.
Co mnie dotknie to zwiększenie kasy na kk, które i tak się utrzymuje, a PO nie jest przecież siłą która wywali religię ze szkół. Dotknie mnie drenaż budżetu, który planuje PiS, dotknie mnie zerwanie pewnych nici porozumienia z Zachodem, czy silny konflikt z Rosją (na wojnę Rosji nie stać, zresztą i tak nie brałbym w niej udziału - granice są otwarte). Poboru chyba nikt im nie pozwoli przywrócić, a jak nie, to będę udawał że studiuję do końca ich rządów i pracował gdzieś na czarno, żeby im się nie odwidziało. Ale to nie jest takie proste na szczęście, choć tego boję się realnie.
Jak grupy, które potrzebują tej wolności (palący marihuanę, geje) nie potrafią się ochronić i zmobilizować, żeby im PiS nie wszedł na głowę, a panowie i panie z lewicowych środowisk chcą mieć CBA na głowie, to to jest ich problem. Chyba muszą na powrót to odczuć. I co się stanie za 4-5 lat? Otóż PiS zostanie w międzyczasie znienawidzony.
Media prawicowe będą tymi "układu", a obecnie "układowe" staną się głosem opozycji. Kwestii konserwatywnych światopoglądowo nie ma jak ukonstytuować. To jedynie utrzymanie tego co jest.
Jasne, mogą spróbować zmienić pewne rzeczy, ale Kukizowcy raczej nie pójdą na zmienianie ustawy antyaborcyjnej, skoro sam Kukiz jest za szerszym dostępem do klinik aborcyjnych. A reszta? Po prostu dalej nie będzie euro, związków partnerskich itp.
Przeżyć jakoś możliwy powrót poboru i brak dostępu do tabletki "po", a za 4 lata ludzie znów będą uważać że to przez brak powyższych jest źle i trzeba PiS pogonić od władzy. :wink: Ludzie nie byli za euro, dopóki to nie stało się "hasłem". Gdyby nie kryzys, to euro już by było i po prostu wejdzie kilka lat później.

Szkoda tylko, że PiS to całej kadencji nie wytrzyma, a Duda tak. :roll:

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 17 maja 2015, 15:00

Newsweek: PBK rezygnuje z walki o wyborców Kukiza

Jak pisze Michał Krzymowski w zajawce opublikowanej na stronie „Newsweeka”: – Z badań [fokusowych zleconych przez sztab PBK] wynika, że Komorowski ma niewielkie szanse na przejęcie elektoratu Pawła Kukiza. Jeśli z jego 20 procent – słyszę w sztabie prezydenta – uda się przeciągnąć co czwartego wyborcę, to będzie sukces. Zdecydowana większość jego zwolenników od początku chciała zagłosować w drugiej turze na Dudę.

I dalej: – Rezerwy znaleziono jednak gdzie indziej. Opcję „nie wyklucza głosowania na Bronisława Komorowskiego” podczas badań zaznaczali wyborcy lewicy i – szerzej – ci, którzy w drugiej turze w 2010 roku go wsparli Komorowskiego potem od niego odpłynęli.

Dlatego – według Newsweeka – sztab Komorowskiego chce przyciągnąć wyborców rozczarowanych Platformą, pokazując, że prezydent w przeciwieństwie do Dudy jest politykiem samodzielnym i tolerancyjnym, który nie będzie ingerować w życie prywatne obywateli.

Człowiek ze sztabu, cytowany przez tygodnik: – Nastroje wśród badanych w ogóle były radykalne. Ludzie mówili o Platformie per „gnoje”, „bydło”, a nawet „skurwysyny”. To mnie uderzyło najbardziej. Jeśli Kopacz czegoś z tym nie zrobi, to Platforma zostanie na jesieni pozamiatana. Komorowski dostaje za to wszystko rykoszetem, ale społeczeństwo po prostu uważa go za przedstawiciela tego samego obozu i tego już nic nie zmieni.

Ale tak tak Czarnulku oni w większości polecą zagłosować na Brąka :mrgreen:

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1682

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 17 maja 2015, 15:35

kamilu drogi, twoja wtrwałosc w tłumaczeniu lemingozie ze w nocy to jednak jest ciemno nieprzerwanie napawa mnie podziwem. ale ja w zasadzie to nie o tym. ostatnio tak sobie pomyslałem ze co tym skurwysynom rządzącym polską zalezy dac te 5 lat kadencji prezydenckiej dudzie? w wyborach parlamentarnych nawet jesli pis wygra to i tak nie bedzie miał z kim stworzyc tak wieksosciowej koalicji aby cokolwiek realnie zmienic (a nawet jsli bedzie tego blisko to mysle ze nie beda mieli oporów azeby powtorzyc wała taki jak zrobili z psl), dlatego na dobra sprawe nie maja sie czego w ewentualnym zwyciestwie przedstawiciela pisu bac. a zyskac moga wiele. przez te 5 lat wytykania najdrobniejszego niedociągniecia moga tak pogrązyc dude i pis ze za kolejne 5 lat przedstawiciel słusznego obocu wygra wybory w cuglach (tusk?). po kolejnych upokarzających 5 latach szoguna to kto wie jakby to sie pod koniec dziesieciolecia skonczyło.

innym słowem, nawet jesli duda wygra, to co? potrzebna jest wiekszosc konstytucyjna plus swój człowiek w belwederze azeby cokolwiek realnie zmienic w tym chorym panstwie, a na to chyba nawet najzagorzalsi sympatycy pisu nie liczą.

dla rzadzących (i bynajmniej nie pisze o tych marionetkowych politykach z pierwszych stron gazet) widze tu sytuacje typu win-win. bo jak wygra komorowski to znowu strzelą szampany, a jak wygra duda to zrobimy wam tu taką atmosfere, plus spodziewany kryzys gospodarczy, ze jeszcze niejeden leming zateskni za tymi ciemnymi czasami IV rp z lat 2005-2007

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 17 maja 2015, 20:25

No to się zaczęła debata, jeden drugiemu wytyka błędy, a o własnych poglądach ziiiro.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 712

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 17 maja 2015, 20:32

Bul raczej po ostatniej wypowiedzi o UE powinien unikać tego tematu a on ciągle o tym gada.

glowas12345
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 104

Post Wyświetl pojedynczy post autor: glowas12345 » 17 maja 2015, 20:35

Tak a propo, moi rodzice robią teraz debatę w domu o czym Ci kandydaci gadają bo mało z tych pięknych słów dociera do przeciętnego Polaka.

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”