Europa chyli się ku ruinie - Strona 22

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Chcesz imigrantów?

Tak
4
6%
Nie
60
91%
Nie wiem
2
3%

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Re: Europa chyli się ku ruinie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 13 wrz 2015, 17:37

wczas

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6531

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 13 wrz 2015, 20:18

Jeśli tylko południową to nie trzeba być Sherlockiem, żeby zgadnąć, którędy się uchodźcy będą pchać do Niemiec teraz.

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 13 wrz 2015, 20:54

Współczuję Słowakom. Z jednej strony cyganeria, a teraz tamci.

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 14 wrz 2015, 1:05

Oglądamy! Postarajmy się zrozumieć np. Emeralda.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2303
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 14 wrz 2015, 5:23

Dzidek_ pisze:Ciekawe czy jest to początek końca Schengen.
Wielka szkoda by była, bo to niesamowite usprawnienie. Ten problem powinien być był rozwiązany w Grecji i Włoszech, na tamtej granicy, a nie przez rozpieprzanie Schengen.

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 771

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 14 wrz 2015, 8:41

a widziałeś jak dłua granice ma grecja to jest nie do upilnowania przynajmniej przez samych greków

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2303
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 14 wrz 2015, 13:46

Wg doniesień Polska też przeprowadza kontrole, na granicy z Czechami. I dobrze.

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2617
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 14 wrz 2015, 14:40

Lewackie media często prezentują zagrażających Europie muzułmanów jako niereprezentatywną mniejszość. Owszem, terroryści są być może mniejszością, ale stojący w rażącej sprzeczności z kulturą europejską szariat jest wspólny dla wszystkich muzułmanów i jest mocno zakorzeniony zarówno w Koranie, jak i hadisach, nie jest bynajmniej ograniczony do "radykałów". Wystarczy poczytać muzułmańskie fora internetowe. Sunniforum.com - dość duże forum sunnickie, 60 tysięcy zarejestrowanych użytkowników.

http://www.sunniforum.com/forum/showthr ... s-in-Islam
Temat o niewolnicach seksualnych w islamie z odpowiednimi cytatami z Koranu i hadisów. Już na początku (post #3) dowiadujemy się, że ktokolwiek uważający posiadanie niewolnic seksualnych za zakazane jest ignorantem w kwestii islamu. W poście #14 dowiadujemy się, że "historia pokazuje, że zgoda kobiety [na seks] nigdy nie była wymagana w historii do czasu, kiedy przyszła myśl zachodnia", a "islam nie rozpoznaje zboczonych praw jakie dał kobietom zachód". W poście #18 ten sam użytkownik argumentuje (dosłowne tłumaczenie): "historia mówi nam, że w przedislamskich arabskich społecznościach kobiety były traktowane jako własność i nie miały żadnych praw, (...) wszystkie lub większość kobiet były gwałcone codziennie. Skoro to się działo, to gdyby Allah byłby temu przeciwny, napisałby o tym wielokrotnie. Jak można rozumować w inny sposób? To prosta logika. Prawa i traktowanie kobiet są określone w Koranie, ale nie ma żadnego zakazu zmuszania ich [do współżycia]."

http://www.sunniforum.com/forum/showthr ... g-to-death
W poście #3 dowiadujemy się, że przeciwnicy kary śmierci przez ukamienowanie to "hipokryci, którzy stracili moralne i etyczne podstawy". Zostajemy też poinformowani, że (dosłowne tłumaczenie) "ukamienowanie na śmierć za cudzołóstwo jest częścią prawa karnego szariatu, czy nam się to podoba, czy nie! Muzułmanie nie powinni przepraszać za jakiekolwiek prawa w szariacie, ponieważ nie są one wytworem ludzkiego umysłu, ale boskim objawieniem!".

http://www.sunniforum.com/forum/showthr ... had-and-me
W otwierającym poście dotyczącym jihadu użytkownik (zapewne tzw. "umiarkowany muzułmanin" według definicji lewaków) pisze: "tak, są różnice opinii co do zamachów bombowych, w mojej opinii nie są dozwolone, ale z powodu różnic w opiniach nie krytykuję braci i sióstr którzy je przeprowadzają". Dowiadujemy się też, że "jesli mujahid [walczący w jihadzie] atakuje wrogie siły i niewinne kobiety, dzieci i starcy (muzułmanie lub nie) zostają zabici w trakcie, to jest to dozwolone przez szariat. Jest to oczywiście smutne, ale Allah wie najlepiej, więc jeśli szariat to dozwala to nikt nie ma prawa powiedzieć że jest to złe".

http://www.sunniforum.com/forum/showthr ... unni/page2
W poście #19 użytkownik stwierdza, że "kiedy będziemy mieli islamskie państwo będziemy mogli zabić brudnych apostatów, i będzie to dla mnie wielką przyjemnością.(...) oby Allah dał nam kolejną bitwę pod Badr". (bitwa pod Badr - w 624 r. Mahomet pokonał Kurajszytów z Medyny)

http://www.sunniforum.com/forum/showthr ... ah-Muslims
Użytkownicy potępiają muzułmanów sprzeciwiających się wprowadzeniu szariatu jako "ideologicznych dzieci zachodnich władców kolonialnych", "wrogów muzułmanów i islamu" (post#1). Są oni zagrożeniem, ponieważ "może to wprowadzić zamęt wśród muzułmanów i młodzieży jeśli islamskie partie będą domagać się i bronić demokracji i innych zachodnich pomysłów" (post#2). W poście #5 dowiadujemy się, że "islam przybył, aby objąć całkowitą władzę i jakakolwiek rozmowa o świeckości czy wymyślonych przez ludzi -izmach jest zła". Warto zauważyć, że w temacie pada wielokrotnie odniesienie do koncepcji taqiyah (ukrywanie prawdy o islamie i jego celach) na arenie politycznej.

http://www.sunniforum.com/forum/showthr ... th-penalty
Ankieta dotycząca tego, czy powinno się karać śmiercią za apostazję - 58% głosujących jest za. W poście #3 użytkownik przytacza opinię islamskiego uczonego, według której "prawo nakazujące zabijanie apostaty jest jednogłośnie przyjętą zasadą według wszystkich muzułmanów" (dołączone do tego cytaty z hadisów). W poście #8 inny użytkownik stwierdza wprost, że "to są boskie prawa (nie żadne interpretacje), ankiety co do których są pozbawione sensu".
Post #17 jest szczególnie wstrząsający: "niemuzułmańskie kraje praktykują karę śmierci za morderstwo czy terroryzm. Żadna z tych zbrodni nie wydaje mi się tak okropna jak odrzucenie Allaha po tym, jak osoba dostała szansę zrozumienia islamu i życia jako muzułmanin".
W poście inny #18 użytkownik pyta retorycznie, czy "powinniśmy kłamać o Allahu i udawać, że kara śmierci [za apostazję] nie istnieje, aby nie straszyć niemuzułmanów?"
Dalej opinie wielu innych użytkowników popierających karę śmierci za apostazję.

http://www.sunniforum.com/forum/showthr ... -Apostates
Jeszcze jeden temat o karze śmierci za apostazję. W poście #1 użytkownik stwierdza, że "mentalność przeciw karze śmierci jest jedną z chorób zachodu".
Dalej jeden z użytkowników pyta co ma zrobić, jeśli od islamu odejdzie ktoś z jego rodziny. Odpowiedź udzielona mu w poście #5 nie pozostawia wątpliwości - "jeśli nie uda ci się doprowadzić ich [z powrotem do islamu], to sprawa przechodzi w ręce Allaha i jego rozkazy muszą być wypełnione. Może ci się to nie spodobać, ale kiedy przychodzi rozkaz Allaha, dla muzułmanina ma on pierwszeństwo przed wszystkim".

To tylko kilka przykładów z brzegu. Lewactwo może wydać miliony euro na "programy integracyjne", ale tak ogromnej przepaści w kulturze, religii i mentalności się nie zasypie.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 14 wrz 2015, 20:50

Właściciel Amrit Kebab nie chce uchodźców w Polsce. "Widzę te twarze i wstyd mi. Narobią tylko bałaganu"

Nawet niektórzy Syryjczycy są przeciwni pomaganiu migrantom. – Prawdziwi uchodźcy to może jedna piąta tego tłumu. Większość chce łatwego życia na zasiłku, który obiecała Angela Merkel – mówi Ghaze Abdulloh, właściciel znanych w Warszawie restauracji Amrit Kebab.

Co Pan czuje widząc relacje telewizyjne o uchodźcach i imigrantach?

Ghaze Abdulloh: Jestem zakłopotany. Zapewniam, że większość z nich nie musiała uciekać z własnych domów z powodu wojny. Rozpoznaję tam Erytrejczyków, Marokańczyków. Owszem, są też Syryjczycy. Cały czas dostaję SMS-y i wiadomości na Facebooku. W rodzaju: "Jedziemy do Niemiec, pomieszkać u Angeli"

Zatrudniłby Pan kogoś z imigrantów czy uchodźców u siebie w restauracji?

W mojej restauracji ludzie ciężko pracują, bo kanapkę kebab trzeba umieć zrobić w 9 sekund. Karmimy 5 tys. ludzi dziennie. A ci imigranci nie chcą ciężkiej pracy. Dostaję więc mnóstwo pytań w rodzaju, jak przedostać się z Polski do Niemiec. Jak urządzić się w Niemczech. Zapewniam was wszystkich, że Polska nie jest celem tej migracji.

Słyszał pan o Syryjczykach, którzy w Polsce otrzymali pomoc, ale woleli uciec do Niemiec?

Polacy są oburzeni dlatego to wytłumaczę. Znam jedną z tych rodzin. To moja znajoma, która napisała na Facebooku, że nareszcie jest w Niemczech. Ona nie będzie mieszkać w polskiej parafii, bo jej ojciec jest znanym biznesmenem w Damaszku, a mieszkają w najdroższej dzielnicy Baktuma. Tacy ludzie korzystają z pomocy - by jako syryjscy uchodźcy uzyskać prawo stałego pobytu w UE i swobodnie podróżować. Mówię to po to, aby przekonać Polaków, że pomoc udzielana na ślepo, bez zastanowienia, każdemu, trafi do niewłaściwych osób.

Jest jakiś sposób, aby w fali imigrantów wyłowić tych naprawdę poszkodowanych przez wojnę?

Raczej nie. Z tego co słyszałem, ci ludzie nie chcą już poddać się kontroli i rejestracji na granicy. Ja na przykład poznam Marokańczyka po akcencie, a taki pogranicznik już nie. Z kolei jak byłem w Turcji, to facet na ulicy proponował mi kupno syryjskiego paszportu za 1000 euro. Z drugiej strony, nikt nie będzie oficjalnie rozmawiał ze służbami Asada, które powiedzmy sobie, dość dobrze orientują się kto ucieka przez granicę. I znowu pokażę wam coś z Facebooka. Jest taki chłopak, który niedawno jako żołnierz mówił, że służy Bogu, a teraz się ironicznie pisze, że służy Niemcom podając hot-dogi.

Wielu ekspertów przekonuje, że Polska mogłaby skorzystać na przyjęciu uchodźców i imigrantów, bo Syryjczycy są wykształceni, a swoją przedsiębiorczością mogą wiele wnieść nawet do naszej gospodarki.

Tak mówi ktoś, kto nie rozumie realiów. Jeśli syryjski stomatolog straci dom na wojnie, to przeprowadzi się do Libanu, Turcji czy Jordanii i nie musząc uczyć się języka, będzie zarabiał dwa razy więcej niż polski dentysta. Ci, którzy szturmują granice, to słabo wyedukowani ludzie z pustyni. Zobaczcie jaki bałagan zostawiają za sobą. Wstyd mi. Przykro mi to mówić jako dumnemu Syryjczykowi. Oni usłyszeli, że Niemcy przyjmują wszystkich, więc porzucają dobytek i jadą po łatwe życie. Co oni wniosą? Koran pod pachą.

Skąd ta pewność?

Trzy dni temu byłem w Damaszku, jadłem kolację ze znajomymi w restauracji. Na ulicach widać normalne życie. W nadmorskich hotelach Latakii ludzie tańczą na basenie przy najnowszych przebojach. Dlaczego tam nie widać wielkiej ucieczki?

Łatwo powiedzieć, akurat tam nie toczy się wojna.

Fala migracji liczona w setkach tysięcy ruszyła dopiero wtedy, gdy rozeszła się wieść, że Niemcy i Europa przyjmą każdego uchodźcę. Po drugie mafia handlująca ludźmi dogadała się z gangami z Kosowa. Tak powstał ten nowy szlak przez Turcję, Grecję, Bałkany na Węgry. Dlaczego większość to mężczyźni? Trudy wyprawy ciężko wytrzymać. Mężczyźni liczą na to, że po pierwszych zasiłkach będą w stanie opłacić podróż swoim żonom i dzieciom. Jeśli na osobę Niemcy oferują 500 euro zasiłku, to łatwo policzyć ile dostanie mąż, żona z dwójką dzieci. W Polsce imigrant nie zarobi 9 tys. złotych miesięcznie.

Chyba że jak pan założy knajpę i będzie smażył kebab, falafel...

Dobre sobie. Chyba pan nie wie, ile kosztują inwestycje w gastronomię?

Czytałem, że przyjeżdżając do Polski miał pan garść dolarów.

Jeśli 200 tys. ktoś nazywa garścią… Miałem inną motywację. Zakochałem się w mojej żonie Justynie, chciałem tutaj żyć i pracować. Żeby zainwestować w Amrit Kebab sprzedałem mieszkanie w Syrii i pożegnałem się z rodziną, która 50 lat prowadzi biznesy restauracyjne w Damaszku. Nie chciałem otwierać, jak inni, jakiejś brudnej budki kebabem z mrożonego mięsa. Celowałem w coś w rodzaju McDonalds'a. Chciałem zmienić wizerunek kebabu w Polsce, do dziś pokutuje opinia, że to słabe jedzenie podawane z okienka. Gdyby od początku był serwowany w formie restauracyjnej, inaczej byłby postrzegany.

Nie ma Pan współczucia dla migrantów skoro 10 lat temu sam pan nim był?

Zdecydowałem się na rozmowę, aby uzmysłowić Polakom, że ten kraj angażuje się w coś, co go nie dotyczy. Niezależnie od motywacji ci ludzie nie chcą do Polski i stąd uciekną, co tylko będzie prowokować dalsze problemy. Ponadto nie wszyscy ci imigranci muszą szturmować europejskie granice, bo ich domy spłonęły, nie wszyscy są skrzywdzeni wojną. Tak naprawdę nie wiemy komu pomagamy. I dlatego bardziej rozumiem tych ludzi, którzy obawiają się, że przybysze narobią tu bałaganu.
http://natemat.pl/154119,wlasciciel-amr ... a-balaganu

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 14 wrz 2015, 21:18

Warto jeszcze przeczytać wywiad z polskim Tatarem.
http://fakty.interia.pl/tylko-u-nas/new ... Id,1885505

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 15 wrz 2015, 8:18

Słyszał pan o Syryjczykach, którzy w Polsce otrzymali pomoc, ale woleli uciec do Niemiec?

Polacy są oburzeni dlatego to wytłumaczę. Znam jedną z tych rodzin. To moja znajoma, która napisała na Facebooku, że nareszcie jest w Niemczech. Ona nie będzie mieszkać w polskiej parafii, bo jej ojciec jest znanym biznesmenem w Damaszku, a mieszkają w najdroższej dzielnicy Baktuma. Tacy ludzie korzystają z pomocy - by jako syryjscy uchodźcy uzyskać prawo stałego pobytu w UE i swobodnie podróżować. Mówię to po to, aby przekonać Polaków, że pomoc udzielana na ślepo, bez zastanowienia, każdemu, trafi do niewłaściwych osób.
To są chyba ci ludzie od fundacji Estera , której szefowa ciśnie muzułmanów jak Korwin lewaków czym zaskarbiła sobie sympatię "pewnych środowisk" Fajnie, tylko tylko czy mamy pomagać w pierwszym rzędzie chrześcijanom - "elycie Assada", którzy są tu tylko przejazdem a ta fundacja to wygląda na parawan

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1489
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 15 wrz 2015, 12:41

ozob pisze:
Właściciel Amrit Kebab nie chce uchodźców w Polsce. "Widzę te twarze i wstyd mi. Narobią tylko bałaganu"

Nawet niektórzy Syryjczycy są przeciwni pomaganiu migrantom. – Prawdziwi uchodźcy to może jedna piąta tego tłumu. Większość chce łatwego życia na zasiłku, który obiecała Angela Merkel – mówi Ghaze Abdulloh, właściciel znanych w Warszawie restauracji Amrit Kebab.

Co Pan czuje widząc relacje telewizyjne o uchodźcach i imigrantach?

Ghaze Abdulloh: Jestem zakłopotany. Zapewniam, że większość z nich nie musiała uciekać z własnych domów z powodu wojny. Rozpoznaję tam Erytrejczyków, Marokańczyków. Owszem, są też Syryjczycy. Cały czas dostaję SMS-y i wiadomości na Facebooku. W rodzaju: "Jedziemy do Niemiec, pomieszkać u Angeli"

Zatrudniłby Pan kogoś z imigrantów czy uchodźców u siebie w restauracji?

W mojej restauracji ludzie ciężko pracują, bo kanapkę kebab trzeba umieć zrobić w 9 sekund. Karmimy 5 tys. ludzi dziennie. A ci imigranci nie chcą ciężkiej pracy. Dostaję więc mnóstwo pytań w rodzaju, jak przedostać się z Polski do Niemiec. Jak urządzić się w Niemczech. Zapewniam was wszystkich, że Polska nie jest celem tej migracji.

Jest jakiś sposób, aby w fali imigrantów wyłowić tych naprawdę poszkodowanych przez wojnę?

Raczej nie. Z tego co słyszałem, ci ludzie nie chcą już poddać się kontroli i rejestracji na granicy. Ja na przykład poznam Marokańczyka po akcencie, a taki pogranicznik już nie. Z kolei jak byłem w Turcji, to facet na ulicy proponował mi kupno syryjskiego paszportu za 1000 euro. Z drugiej strony, nikt nie będzie oficjalnie rozmawiał ze służbami Asada, które powiedzmy sobie, dość dobrze orientują się kto ucieka przez granicę. I znowu pokażę wam coś z Facebooka. Jest taki chłopak, który niedawno jako żołnierz mówił, że służy Bogu, a teraz się ironicznie pisze, że służy Niemcom podając hot-dogi.

Wielu ekspertów przekonuje, że Polska mogłaby skorzystać na przyjęciu uchodźców i imigrantów, bo Syryjczycy są wykształceni, a swoją przedsiębiorczością mogą wiele wnieść nawet do naszej gospodarki.

Tak mówi ktoś, kto nie rozumie realiów. Jeśli syryjski stomatolog straci dom na wojnie, to przeprowadzi się do Libanu, Turcji czy Jordanii i nie musząc uczyć się języka, będzie zarabiał dwa razy więcej niż polski dentysta. Ci, którzy szturmują granice, to słabo wyedukowani ludzie z pustyni. Zobaczcie jaki bałagan zostawiają za sobą. Wstyd mi. Przykro mi to mówić jako dumnemu Syryjczykowi. Oni usłyszeli, że Niemcy przyjmują wszystkich, więc porzucają dobytek i jadą po łatwe życie. Co oni wniosą? Koran pod pachą.

Skąd ta pewność?

Trzy dni temu byłem w Damaszku, jadłem kolację ze znajomymi w restauracji. Na ulicach widać normalne życie. W nadmorskich hotelach Latakii ludzie tańczą na basenie przy najnowszych przebojach. Dlaczego tam nie widać wielkiej ucieczki?

Łatwo powiedzieć, akurat tam nie toczy się wojna.

Fala migracji liczona w setkach tysięcy ruszyła dopiero wtedy, gdy rozeszła się wieść, że Niemcy i Europa przyjmą każdego uchodźcę. Po drugie mafia handlująca ludźmi dogadała się z gangami z Kosowa. Tak powstał ten nowy szlak przez Turcję, Grecję, Bałkany na Węgry. Dlaczego większość to mężczyźni? Trudy wyprawy ciężko wytrzymać. Mężczyźni liczą na to, że po pierwszych zasiłkach będą w stanie opłacić podróż swoim żonom i dzieciom. Jeśli na osobę Niemcy oferują 500 euro zasiłku, to łatwo policzyć ile dostanie mąż, żona z dwójką dzieci. W Polsce imigrant nie zarobi 9 tys. złotych miesięcznie.

Chyba że jak pan założy knajpę i będzie smażył kebab, falafel...

Dobre sobie. Chyba pan nie wie, ile kosztują inwestycje w gastronomię?

Czytałem, że przyjeżdżając do Polski miał pan garść dolarów.

Jeśli 200 tys. ktoś nazywa garścią… Miałem inną motywację. Zakochałem się w mojej żonie Justynie, chciałem tutaj żyć i pracować. Żeby zainwestować w Amrit Kebab sprzedałem mieszkanie w Syrii i pożegnałem się z rodziną, która 50 lat prowadzi biznesy restauracyjne w Damaszku. Nie chciałem otwierać, jak inni, jakiejś brudnej budki kebabem z mrożonego mięsa. Celowałem w coś w rodzaju McDonalds'a. Chciałem zmienić wizerunek kebabu w Polsce, do dziś pokutuje opinia, że to słabe jedzenie podawane z okienka. Gdyby od początku był serwowany w formie restauracyjnej, inaczej byłby postrzegany.

Nie ma Pan współczucia dla migrantów skoro 10 lat temu sam pan nim był?

Zdecydowałem się na rozmowę, aby uzmysłowić Polakom, że ten kraj angażuje się w coś, co go nie dotyczy. Niezależnie od motywacji ci ludzie nie chcą do Polski i stąd uciekną, co tylko będzie prowokować dalsze problemy. Ponadto nie wszyscy ci imigranci muszą szturmować europejskie granice, bo ich domy spłonęły, nie wszyscy są skrzywdzeni wojną. Tak naprawdę nie wiemy komu pomagamy. I dlatego bardziej rozumiem tych ludzi, którzy obawiają się, że przybysze narobią tu bałaganu.
http://natemat.pl/154119,wlasciciel-amr ... a-balaganu
Ksenofob cholerny. :won:

Awatar użytkownika
coco
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1488
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 15 wrz 2015, 18:05

Awatar użytkownika
DDK