Re: Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Re: Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post autor: czarny samael » 29 paź 2015, 9:06

Póki co, to PiS zapowiada socjalistyczne reformy.

A mówienie komuś, że wyrośnie z jakichś poglądów, jest przejawem buty i arogancji, którą ponoć tak się krytykuje.

Poza tym nie jest prawdą, że liberałowie światopoglądowi zniknęli z sejmu - .Nowoczesna to między innymi środowisko Liberte, które zainicjowało zbieranie podpisów pod zakończeniem finansowania religii w szkołach. Bez kościoła, związków i organizacji kibicowskich mimo wszystko udało się zebrać podpisy, a jedna z organizatorek została posłanką.

Także kosmopolici, liberalni światopoglądowo, którzy są przeciwni truciu środowiska i następnie płacenie za to ze środków Służby Zdrowia są w parlamencie i mają się dobrze :wink:

Poza tym ta lewica, której podobno zmierzch oglądaliśmy dostała mniej od sojuszu antysystemowej niby-prawicy, ok 3% głosów (Kukiz+Korwin vs ZL+Razem) i do tego wprowadziła Liroya, który odgórnie narzucanej moralności raczej bronić nie będzie :wink:

Do tego mimo tego całego zgiełku o końcu partii stojących na lewo w każdej kwestii, finansowanie zyskały Razem, PPS, UP i Zieloni. Wszystkie te partie popierają finansowanie partii z budżetu państwa w przeciwieństwie do Korwina, który kasy się nie wyrzeka :wink:

Jednocześnie poprzez te wybory de facto skończyły/li się: Ruch Narodowy, Stonoga, Braun i KNP, a Korwin chyba stracił ostatnią szansę żeby zaistnieć w polskim sejmie. Nie zapominałbym też, że środowisko Liberte zyska większe możliwości na punktowanie PiS ze strony gospodarczego liberalizmu w czasach gdy to prawica będzie reżimem i obozem władzy.

Można na to spojrzeć jeszcze inaczej, bo Kukiza ciężko ustawić po jednej ze stron sporu światopoglądowego z jego poglądami na temat prostytucji, związków partnerskich i religii w szkole, więc dzieląc pozostałe 90% Razem, ZL, .N i wg prawicy PO, stoją po jednej, a PiS, PSL i Korwin po drugiej, co daje 43% do 47% na niwie światopoglądowej. Oczywiście zakładając, że ci za Korwinem są za opłacaniem religii w szkołach, zakazem prostytucji, zamknięciem granic na przepływ towarów, ludzi i usług, czy prohibicją narkotykową :wink: Ba, moi znajomi którzy popierają Korwina są dalecy od jednomyślności także w kwestii związków partnerskich.
guru pisze:Weź mi wytłumacz które obietnice i dlaczego są nierealne.
Przy braku zwiększania opodatkowania (poza korporacjami i bankami), ucięciu tych podatków które PO wprowadzała, a PiS krytykowało i przynajmniej utrzymaniu (a przecież PiS krytykował zwiększanie, więc ma zmniejszać) zadłużenia państwa na obecnym poziomie ok 800 mld zł, uważam że nierealne jest:

-500 zł na każde dziecko
-dotacja do rynku mieszkaniowego by obniżyć cenę za 1m^2 o połowę
-obniżenie wieku emerytalnego, bez obniżenia ich wartości
-repolonizacja banków
-podwyższenie kwoty wolnej od podatku do 10 000
-nie dopuszczenie do zamknięcia jakiejkolwiek kopalni
-obniżenie podatku VAT do 22%
-obniżenie CIT do 15% (w skrócie)
-bodaj nawet podwoi płace pielęgniarek
-zwiększy finansowanie wojska

To jest morze pieniędzy, których wspominane 6 mld z banków i korporacji nie jest w stanie pokryć w najmniejszym stopniu.

I zanim zaczniesz mnie pytać, czy ja to popierałem - popierałeś PO? Czy uważasz, że jak ktoś nie głosował na dany rząd, to nie może domagać sie od nich prawdomówności? To tak, żeby uciąć raz na zawsze jedną kwestię:

Teraz rozliczamy wszyscy, tak jak PO. Jeszcze nigdy nie głosowałem na żadną partię, która była u władzy, co nie zabiera mi prawa do krytyki.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”