Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 37

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Re: Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 29 paź 2015, 18:21

ozob - jeszcze raz - zupełnie NIE ROZUMIESZ ludzi biednych. 500 zł m-c w m-c spokojnie wystarczy na wyżywienie dla dziecko do 18 roku życia. Ulga dla takich rodzin będzie OGROMNA. Oni nie martwią się - tak jak Ty - czy kupić nowego iPhonea. Oni się martwią czy np. pod koniec m-ca będą mieli za co kupić jedzenie. Prościej wytłumaczyć tego nie mogę. Aha - pewnie nie odczytałeś, że to zasiłek stały do 18 roku życia.
Taka dygresja - jest to pomysł typowo socjalistyczny, pomoże w pierwszej kolejności najbiedniejszym i wielodzietnym - czyli tym, którzy najbardziej potrzebują pomocy - zupełnie nie rozumiem dlaczego tak on nie odpowiada naszej forumowej lewicy. Projekt do dupy bo zgłosił go i będzie realizował PiS? Rlly?

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 29 paź 2015, 18:22

No to wlasnie o to pytalem. Dziekuje. Jak stac panstwo to jest to dobra decyzja.

Nie gotuj sie Mazur. Trzeba bylo przeczytac mojego pierwszego posta to bys wiedzial o co pytam.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 29 paź 2015, 18:25

Eureka. Tknęło mnie. To zasiłek typowo pod islamskich emigrantów (biedni, wielodzietni) 111!!!!!onononone

Edit - może być mazur, ja tu nie popadam w paranoje jak co niektórzy. Ważne by dyskusja była merytoryczna i bez ad personam (wiem, wiem ,sam mam trochę na sumieniu).

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 29 paź 2015, 18:27

Obrazek

Zmieniając temat. Mam nadzieję, że Pis nie będzie bał się jazgotu i będziemy mieli w przyszłym roku powtórkę wyborów samorządowych.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 29 paź 2015, 18:30

Jeśli chodzi o wybory samorządowe to sprawa cuchnie na kilometr. Z tym zgodzi się każdy bez względu na opcję polityczną. No - może poza największym beneficjentem.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 29 paź 2015, 18:32

Jeszce jedna statystyka:
Kupcewicz z 9195 głosów w wyborach samorządowych spadł do 855 w parlamentarnych

I tak można pisać i pisać.

Niezależnie od tego czy był to wałek wyborczy czy z racji niezrozumienia książeczki padły takie a nie inne głosy, wynik tych wyborów jest zafałszowany i są one do powtórki.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2015, 18:33 przez Kamil232, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1683

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 29 paź 2015, 18:33

MazurXIII pisze:No - może poza największym beneficjentem.
I Carbonem ''wy nic nie wiecie o polityce'' :lol2:

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 29 paź 2015, 18:34

arek_ahig pisze:
Mazurowi pewnie chodzi o mój żarcik, jak byłeś zbanowany: http://swiatpilki.com/forum/viewtopic.p ... 51#p992551
:mrgreen:
Ja na serio wziąłem to na poważnie :roftl3: W takim razie przepraszam za wredne insynuacje kamil i kajam się.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2015, 18:37 przez MazurXIII, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 29 paź 2015, 18:36

Kamil czy ty sugerujesz, że wybory były sfałszowane? :mrgreen:

A tak całkiem serio, to pomijając że wynik PSLu z samorządowych śmierdzi na kilometr, to akurat wynik Kupcewicza da się jakoś wytłumaczyć.
Kupcewicz miał sprytnie zrobione ulotki, gdzie ludziom mogło się wydawać, że startuje z poparciem bardzo popularnego w Gdyni prezydenta Szczurka. Stąd ten świetny wynik.

Przewodniczący kluby parlamentarnego PiS Mariusz Błaszczak kłamie własnie na antenie TVP Info, że 500 zł na dziecko będzie od drugiego dziecka, a w biednych rodzinach od pierwszego. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 29 paź 2015, 18:41

No Carbon z pewnością ma doskonałe informacje o kuchni politycznej. Szkoda, że nie chce się podzielić, tylko udaje świętego :wink:
MazurXIII pisze:
arek_ahig pisze:
Mazurowi pewnie chodzi o mój żarcik, jak byłeś zbanowany: http://swiatpilki.com/forum/viewtopic.p ... 51#p992551
:mrgreen:
Jan na serio wziąłem to na poważnie :roftl3: W takim razie przepraszam za wredne insynuacje kamil i kajam się.
Generalnie słusznie Arku napisałeś. Po lewaków idziemy, ale nie w tym przypadku.

Akurat tutaj Doktorze żadnych pogonien by nie było. Oczywiście, że aparat Pisowski jest bardzo podobny do PO. Chociaż no jednak mniej kradnie bo musi uważać bo ich pogonią, ale na pewno próbuje kraść i coś mu się udaje.

Ale liczą się liderzy. O ile jak to na ostatnich taśmach mówił bodaj Karpiński "Kierownik(w sensie Donald Tusk- dopisał Kamil) dał zielone światło na deal, tylko jak zwykle dodał robisz to na własną odpowiedzialność" w sensie Tusk pozwalał kraść, ale jak wpadłeś to ratuj się sam o tyle Kaczyński tępi takie coś. I to góra wyznacza cele, idea, program etc. A to, że w Pisie jest pełno karierowiczów to przecież oczywiste. Taka jest polityka. Nigdy nie twierdziłem, że tam są sami dobrzy goście.
Kamil czy ty sugerujesz, że wybory były sfałszowane? :mrgreen:

Na pewno ich wynik jest zafałszowany.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 29 paź 2015, 18:42

Mnie jako przeciwnika socjalistycznych datków pomysł średnio się podoba. Już oczyma wyobraźni widzę masę krętaczy(czyli kombinowanie, aby nie przekroczyć limitu), czy inne patologiczne sytuacje, gdzie te środki zostają przeznaczone na wszystko inne, tylko nie na dziecko.

Jesli już państwo chce koniecznie wspierać to może to zrobić na kilka innych sposób niż te 500 zeta oddane rodzicom. Ot np darmowe podręczniki, posiłki czy też inne rzeczy, które trafiają do rąk dziecka.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 29 paź 2015, 18:49

Bez sensu red. Jako rodzic mam PRZEKONANIE, że 99% rodziców zrobi dla swojego dziecka WSZYSTKO. Te patologiczne sytuacje o których mówisz (w sensie pewnie przysłowiowa kasa na alkohol) to imho znikomy promil. Ale mogę się mylić. Patologia to właśnie byłaby z podręcznikami, posiłkami etc. Ktoś te podręczniki będzie musiał wybrać i zakupić to samo z posiłkami...ile kasy straconej na przetargi i pośredników? Ile możliwości by coś ukręcić po drodze? To właśnie jest źródłem patologii i stracenia funduszy, kiedy można pomóc BEZPOŚREDNIO.
PS. Dziwne uczucie, kiedy jesteś bardziej socjalistyczny niż lewica :/

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 29 paź 2015, 18:53

red85 pisze:Jesli już państwo chce koniecznie wspierać to może to zrobić na kilka innych sposób niż te 500 zeta oddane rodzicom. Ot np darmowe podręczniki, posiłki czy też inne rzeczy, które trafiają do rąk dziecka.
Tu sie nie zgodze. O ile tez jestem z natury przeciwnikiem wszelkich socjalistycznych rozwiazań, to jednak jestem zdania, że jak juz pastwo ma w jaki sposób pomagać to najlepiej zrobi jak da pieniądze do rąk własnych obywatelowi.

Jak to kiedyś mój przyjaciem Milton powiedział są 4 sposoby wydawania pieniędzy
1) Własne pieniądze, na własne potrzeby – np obiad w restauracji. Szczególną uwagę przewiązujemy do tego, aby smacznie zjeść, ale nie wydać nadmiernie dużo pieniędzy.
2) Własne pieniądze, na cudze potrzeby – np. kupno prezentu dla przyjaciela. Staramy, aby zakupiona przez nas rzeczy była maksymalnie tania – kwestia jakości schodzi na drugi plan. Nie przywiązujemy tak dużej uwagi do prezentów, jak do rzeczy które kupuje dla siebie.
3) Cudze pieniądze, na własne potrzeby – np. obiad płacony z firmowej karty kredytowej. Priorytetem w wyborze dania jest jego smak, bądź prestiż. W ogóle nie zastanawiamy się nad jego ceną – im drożej, tym lepiej. Jesteśmy bardzo dokładni, aby dostać to, czego oczekujemy.
4) Cudze pieniądze, na cudze potrzeby – np. nauczyciel w państwowej szkole, lekarz zlecający drogie badania, urzędnik decydujący o wybudowaniu nowej drogi.

4 sposób jest zdecydowanie najgorszy, bo nie liczymy sie wtedy ani z jakością ani z tym ile wydajemy.

Juz PO przygotowało państwowy podręcznik ''za darmo'' dla dzieciaków i nie dość, ze był w cholere drogi to jeszcze wszyscy mozliwi eksperci (i to niezależnie od sympatii politycznych) nie zostawili na nim suchej nitki.

Dlatego jak juz państwo ma wspierać obywatela, to tylko w taki sposób, ze daje mu pieniązki do ręki, a nie kupuja za nie jakieś towary dla obywatela.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 29 paź 2015, 18:57

Ja wolę żebrującemu pod sklepem pójść kupić chleb niż dać 3 zł.

Mazurze, nie wiem, czy mieści ci się coś w głowie, ale między prawią, a lewicą jest coś po środku. Dlatego uprzejmie proszę skończ waść z tym usilnym przyporządkowaniem np. mnie do jednej z grup.

To że za PO jakiś pomysł nie zdał egzaminu to akurat żaden argument. Oni wszystko potrafiliby spieprzyć.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 29 paź 2015, 19:01

red85 pisze:Ja wolę żebrującemu pod sklepem pójść kupić chleb niż dać 3 zł.
Tak ale to kupujesz Ty za swoje pieniądze.

Urzędnik nie dośc, że na ten sam chleb wydałby 6zł (przecież zawsze się znajdzie jakiś znajomy piekarz co chce zarobic ;)) to jeszcze najpewniej byłby on czerstwy ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”