Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 67

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3406

Re: Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 09 lis 2015, 20:39

O, to bardzo ciekawa opinia, mógłbys rozwinąć?
Bo ja na ten przykad jestem zdania, że oparcie naszej polityki miedzynarodowej na strategicznym partnerstwie z USA, z którego obie strony czerpią wymierne korzyści (z naciskiem na obie) to jedyna droga w obecnym świecie do zbudowania silnej i w miare niezależnej państwowości Polski. Chętnie uargumentuje czemu tak uważam.
Tak się wtracę. Nasze partnerstwo strategiczne polega na dojeniu, przez USA , kasy przeznaczonej na modernizację armii. Wydoili nas z rakietami i F16, jeśli Antek ukróci ilość Caracali kosztem Black Hawków to nas wyjebią totalnie. Nawet Czechom zaoferowali BH w nowszych wersjach a nam chcą wcisnąć złom, niedostosowaną avionikę i bez uzbrojenia, za cenę minimalnie niższą niż za wypasionego Caracala.

Marzę o takiej współpracy.

To tylko dwa fakty z przeszłości i wielce prawdopodobny scenariusz ze śmigłowcami, nie odważne się zgadywać co jeszcze siedzi w głowie Macierewicza.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1683

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 09 lis 2015, 20:51

seba82 pisze:
O, to bardzo ciekawa opinia, mógłbys rozwinąć?
Bo ja na ten przykad jestem zdania, że oparcie naszej polityki miedzynarodowej na strategicznym partnerstwie z USA, z którego obie strony czerpią wymierne korzyści (z naciskiem na obie) to jedyna droga w obecnym świecie do zbudowania silnej i w miare niezależnej państwowości Polski. Chętnie uargumentuje czemu tak uważam.
Tak się wtracę. Nasze partnerstwo strategiczne polega na dojeniu, przez USA , kasy przeznaczonej na modernizację armii. Wydoili nas z rakietami i F16, jeśli Antek ukróci ilość Caracali kosztem Black Hawków to nas wyjebią totalnie. Nawet Czechom zaoferowali BH w nowszych wersjach a nam chcą wcisnąć złom, niedostosowaną avionikę i bez uzbrojenia, za cenę minimalnie niższą niż za wypasionego Caracala.

Marzę o takiej współpracy.

To tylko dwa fakty z przeszłości i wielce prawdopodobny scenariusz ze śmigłowcami, nie odważne się zgadywać co jeszcze siedzi w głowie Macierewicza.
Ale czyja to jest wina Seba? Amerykanów, którzy działają przedewszystkim z mysla o dobru własnego państwa, czy Polaków, któzy powinni w założeniu kierowac się tym samym? Skoro takich negocjatorów mamy to takie efekty tych negocjacji są.
Mi tez się to nie podoba, dlatego podkreśliłem, że OBIE strony maja odnosic wymierne korzyści, a nie jak do tej pory było. Tak samo sprawa wygląda z naszą misją w Iraku na początku wieku. Jakie korzyści bezpośrednio od Ameryki dostaliśmy za to beprecedensowe w naszej historii zaangażowanie w tzw misje ''pokojową''? Gówniane delikatnie mówiąc.
Kolejna sprawa: wiezienia w Kiejkutach. Cały świat sie oburzał, że to wbrew jakimś tam konwencją itd. A mi pierwsze co przyszło do głowy to co Polska dostała w zamian za nadstawianie dupy i potem jak słyszałem ze jacyc ubowcy podostawali 15 mln dolarów do podziało to nic tylko nóz w kieszeni się otwiera.

Jednak to, że w negocjacjach z jankesami dajemy raz po raz dupy nie przekresla ogólnej strategii na jekiej powinno sie oprzeć stabilny i bezpieczny rozwój Polski. Potrzeba po prostu to zmienić (i tu obawiam się niestety o PiS) i za każde najmniejszą przysługe dla Ameryki domagać sie wymiernych korzyści płaconych in blanco. Tak od lat robi Turcja i świetnie na tym wychodzi. A my przy obecnej działalnościFederacji Rosyjskiej jesteśmy w nie mniej strategicznym miejscu z punktu widzenia Białego Domu. Jesli to dobrze rozegramy to być może spełnią się wizje młodego friedmana o Polsce jako mocarstwie regionalnym w XXI. W zaden inny sposób nie jest to mozliwe tylko w oparci i przy wsparciu Stanów Zjednoczonych. A taka Polska mi się marzy, a nie realizująca politykę zagraniczną Berlina w coraz wiekszym stopniu przypominająca peryferia wielkiej metropolii, w których lud tylko pikuje, pakuje, produkuje półfabrykaty w zagranicznych koncernach dla zagranicznych koncernów.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 09 lis 2015, 20:55

Dlatego się śmiejemy z PiSu - jeszcze nie są zaprzysiężeni, a już wycofują się z obietnic. To jest właśnie beka.

Dziwi mnie też Twoja (Kamil) radość z tego dnia - przecież PiS prowadziłby taką samą politykę niezależnie od ministrów, dziś jest tylko symbol. Tyle, że tacy jak ja się cieszą bo "maski spadły" :-D

Ty powinieneś być wkurzony, bo Macierewicz, Ziobro, czy Kamiński to pożywka dla mediów. Szydło czy chcesz, czy nie wyszła i powiedziała jedno, a zrobiła drugie. Proste. Rzecznik PiS, przyszła rzecznik rządu odcinała się jak tylko mogła od Antosia i mówiła że to jego osobiste zdanie. Już nie? Teraz znowu lata po necie jak to Antoś stwierdzał, że Rosja nam wypowiedziała wojnę.

Ale Ty się lekko zaczadziłeś - tak miałeś pretensje do PO, że ta była butna, że nie obchodziło jej zdanie Polaków itp. piękne frazy. A teraz robisz dokładnie to samo. Myślisz, że czemu czołówka PiS wszędzie nawija o tym, że musi pamiętać żeby nie być butnymi? Właśnie dlatego Kamil232 :-D
Uwaga rada, której nie powinienem Ci dawać, ale nie mogę się powstrzymać
"Wasi" w necie postępują tak jak Ty. Teraz właśnie kopiecie pod sobą dołki. Wmawiacie ludziom, że nie dosłyszeli obietnic, że wcale się nie wycofujecie, że to, że tamto, a w ogóle to jak się nie podoba to won i możecie nam skoczyć, bo mamy władzę. Tak się właśnie ją traci :wink:

To co miałem się na wkurzać, na wkurzałem się w dzień wyborów, teraz mam radochę, bo już od ponad tygodnia jest taka beka z PiS, Szydło, teraz z Dudy i Antosia. :D A ludzie widzą...
Więc jeszcze raz powtórzę dwie rzeczy:
1.Piękny tydzień PiS:
-złamana obietnica co do ministra obrony
-złamana obietnica prezydenta dotycząca kredytów we frankach
-wykazanie jakiegokolwiek braku przygotowania co do kwestii międzynarodowych (Duda i jego numer ze szczytem)
-brak znajomości prawa przez prezydenckiego ministra (prezydent nie musi otwierać obrad senatu, marszałek senior może to zrobić)
-uchylanie się od wzięcia odpowiedzialności za kwestię imigrantów (która była ponoć tak ważna) przez nowe władze
-ekspertyza miażdżąca propozycję PiS http://natemat.pl/161155,fatalna-wpadka ... ch-projekt
-ośmieszenie kandydatki na premiera poprzez wysłanie ją na urlop podczas tworzenia się rządu.
-mianowanie koordynatorem człowieka, który ma pierwszy skazujący wyrok i czeka na apelację
-wycofywanie się z obietnicy PiS dotyczącej VAT, przez współtwórcę ustawy o VAT https://www.polskieradio.pl/42/273/Arty ... konsumenci

i druga rzecz, wciąż nikt się nie odniósł do tego JAK PiS zrealizuje następujące obietnice:
-dotację do rynku mieszkaniowego by obniżyć cenę za 1m^2 o połowę
-repolonizację banków
-nie dopuszczenie do zamknięcia jakiejkolwiek kopalni
-obniżenie podatku VAT do 22%
-zwiększenie finansowanie wojska
-500 zł "na dziecko"
-obniżenie wieku emerytalnego
-obniżenie CIT do 15% (w skrócie)

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 09 lis 2015, 20:57

czarny samael pisze: Ty powinieneś być wkurzony, bo Macierewicz, Ziobro, czy Kamiński to pożywka dla mediów. Szydło czy chcesz, czy nie wyszła i powiedziała jedno, a zrobiła drugie. Proste. Rzecznik PiS, przyszła rzecznik rządu odcinała się jak tylko mogła od Antosia i mówiła że to jego osobiste zdanie. Już nie? Teraz znowu lata po necie jak to Antoś stwierdzał, że Rosja nam wypowiedziała wojnę.
Widze, że Fakty TVN były ogladane :mrgreen:

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3406

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 09 lis 2015, 20:58

Odnośnie polityki i współpracy z nią związaną zgadzam się w 100%, szkoda tylko, że często się wiąże się to nadstawianiem tyłka, pozornym ulepszaniem armii i wywalaniem milionów podatniczych pieniędzy. Może raczej złym gospodarowaniem pieniędzmi, ale to u nas normalnie, niezależnie kto stoi za sterami.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 09 lis 2015, 20:58

Jak Ty nic nie rozumiesz. Wiesz co mnie najbardziej wkurza w tym nowym rządzie? Jaka osoba?

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 09 lis 2015, 21:01

Kamil232 pisze:Jak Ty nic nie rozumiesz. Wiesz co mnie najbardziej wkurza w tym nowym rządzie? Jaka osoba?
Stawiam na Beate Szydło ;)
Powinien być Kaczafi

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 09 lis 2015, 21:07

NoName1989 pisze:Grupa Wyszehradzka + kraje bałtyckie to powinien być priorytet w polityce zagranicznej.
Na całe szczęście tego nie będzie. Waszczykowski za chwilę to zrozumie. Polska i Rosja mają diametralnie inne interesy, jeśli Rosja nie chce podporządkować się woli gospodarczej UE. Gdyby chciała, wtedy nasze stanowiska by się zbliżały. Skoro oni mają inne, to tym samym inne od nas w tym momencie mają takze Węgry, Słowacja i Czechy. Żaden z tych krajów nie ma dostępu ani do Bałtyku, ani do Czarnego, więc ich myślenie strategiczno-energetyczne jest zupełnie inne.

Znowu kraje bałtyckie nie chcą być naszymi wasalami i mają na nas spojrzenie takie jak my na Niemcy, a Litwa nawet gorsze. Do tego dochodzi kwestia różnego rodzaju dopłat itp. - tu zazwyczaj małe kraje mają inne interesy, niż duże. Za często się rozjeżdżamy i porozumień nie będzie.

masacra - bez oglądania z góry wszyscy wiedzieliśmy co będzie modne dziś. I słusznie - obiecała jedno, zrobiła drugie, niech płaci.

Kamil232 - rozumiem, rozumiem. Twój problem polega na tym, że nie patrzysz długofalowo. Antoś i Ziobro są PRowym obciążeniem tego rządu. Poza tym teraz każdy rząd będzie mógł powiedzieć, że nie zgadza się z jakimś wyrokiem dotyczącym ich ministra, bo przecież w rządzie PiS tak było. Kolejne grupy podnoszą głos o tym, że PiS ich oszukuje - Gowin/Antoś, kredyty we frankach, obniżka VAT, 500 na drugie, a nie każde dziecko, ludzie słyszeli i teraz chcą realizacji tego co słyszeli. A takimi ruchami PiS się podkłada jak dziecko. Nie chcesz odpowiadać na inne obietnice? Ok, to powiedz mi chociaż, skoro temat imigrantów jest tak ważny i skoro Kopacz jest tak żenująca, a to co zrobiła na ostatnim szczycie to zdrada stanu, to czemu PiS nie walczy jak lew o to żeby nie mogła tam pojechać, a żeby to nowe władze broniły interesów Polski które zostały tak olane?

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 09 lis 2015, 21:15

Nosz [k****] wszystko zepsułeś. Ciekawe czy by na to wpadł :think:

Otóż to. Tam powinien być Kaczafi. Chłopie pojmij jedną rzecz. To my się śmiejmy z tych waszych teraz rozliczania obietnicy etc. itd. Jesteś politologiem, a to zdaje się nauka o polityce. Więc się ucz. My twardy elektorat mamy kompletnie w dupie czy te obietnice zostaną zrelizowane czy nie.

My mamy niebywałą radochę, że ci wszyscy którymi tak gardziliście, tak się chihraliście z konta bankowego, wzrostu, kota, parówek, Bóg wie czego teraz wami rządzą. Sami też jako wyborcy PiSu, którzy wielokrotnie byli pogardzani, wyśmiewani teraz możemy się odegrać i szydzić z was do rozpuku. In your Face każdego ranka będziecie musieli ich oglądać. Słuchać jak realizują program, którego nie znosicie.

Mam w dupie załatwianie takich spraw po cichu, w białych rękawiczkach. Nie. In YOUR FACE te twarze mają to robić.

Rozliczać po kolei rządy złodzieji i aferzystów. Pokazywać co oni zrobili z krajem, a przede wszystkim robić z was głupków. To Antek ma z was robić głupków nie Gowin, to Zizou ma z was robić głupków nie kto inny, To Kamiński. Za ten cały przemysł pogardy. Za palikota, niesiołowskiego, tuska.

Żal tylko wielki, że Jarek tym nie kieruje bo byłoby pełnie szczęścia. Liczę jednak, że Szydło wymieni szybko i sam stanie na czele rządu. IN YOUR FACE :smoke:

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1376
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 09 lis 2015, 21:28

Ziobro w Ministerstwie Sprawiedliwości, Macierewicz w MoN i Kamiński jako koordynator ds. służb specjalnych to jasny sygnał, że mokry sen Kamila się spełni i będzie 'in your face' i to zdecydowanie nie dorszem za 8,50 - na miejscu paru ludzi z PO już bym spierdzielał za granicę...hmmm...w sumie Sikorski już się zwinął, ciekawe co miał na sumieniu...pewnie stąd ten dzisiejszy skrzek w GW - tu nie chodzi już o kasę, tu realnie zaczyna grozić im więzienie :whistle:

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 09 lis 2015, 21:33

Kamil232 pisze:My twardy elektorat mamy kompletnie w dupie czy te obietnice zostaną zrelizowane czy nie.
To pokazuje, że wspieracie kłamców, chociaż to kłamstwo was denerwowało. Ale to dygresja - to nie wy wybraliście PiS do władzy. Was było ok 25% + 5% przeciwników PO. Teraz centrum poszło do PiS, bo PiS pojechało PO w kampanii. Przedtem te ok 10% stało przy PO, bo ta miała lepsza kampanię. Oni pływają między jedną opcją a drugą i to ich teraz przegrywacie.
Kamil232 pisze: Sami też jako wyborcy PiSu, którzy wielokrotnie byli pogardzani, wyśmiewani teraz możemy się odegrać i szydzić z was do rozpuku.
Nie, nie możecie :-) Nadal pozostają tym kim byli, a my i tak żyjemy jak żyliśmy, bo większość tych która tak ostro jechała PiS (przynajmniej w moim otoczeniu) i tak była w opozycji, bo nie głosowała na PO. Ani w 2011, ani teraz. Dla nas to właśnie okazja - dobijecie PO, a po niej przyjdzie ktoś kto nie będzie miał na karku klęczenia przed klerem (a przecież PO ani nie wywaliła religii ze szkół, ani nie opodatkowała kk, ani nie zabrała im dotacji, ani nie wprowadziła związków partnerskich itd.). Już czujesz? Jedną konserwę wymieniono na inną, ale kiedy ta będzie miała przeciwników, to ci już nie będą tak konserwatywni :wink:
Kamil232 pisze:Mam w dupie załatwianie takich spraw po cichu, w białych rękawiczkach. Nie. In YOUR FACE te twarze mają to robić.
I nas to właśnie cieszy :-D Mówiliśmy "centrystom" - głosujecie przeciw własnym sympatiom, to teraz macie :-D

Komentarz do dwóch ostatnich pełnych cieknącego bólu tylnej części ciała:
:boruta:
Wasz tryumfalizm wygląda jak typowe ujście dla wieloletniej frustracji, a nas to bawi :wink: Serio Kamil. Wkurzenie to miałem - teraz mam bekę :wink:

Ale może tak coś konkretnego? Np o:
czarny samael pisze:Ok, to powiedz mi chociaż, skoro temat imigrantów jest tak ważny i skoro Kopacz jest tak żenująca, a to co zrobiła na ostatnim szczycie to zdrada stanu, to czemu PiS nie walczy jak lew o to żeby nie mogła tam pojechać, a żeby to nowe władze broniły interesów Polski które zostały tak olane?

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 09 lis 2015, 21:38

Wedlug Kamila "500 zl na kazde dziecko" to skrot myslowy "od 2 i kazde kolejne dziecko"? :rotfl: Ze takie przejezyczenie, moze? :rotfl: Albo inaczej sie mowi niz pisze? :rotfl:

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 09 lis 2015, 21:59

To pokazuje, że wspieracie kłamców, chociaż to kłamstwo was denerwowało.

Odsyłam do mojej porady do MGiggsa.
Tylko pozwól, że ci jeszcze tak podpowiem. Nie wiem czy wiesz, ale rząd rozlicza się dopiero wtedy gdy on zostaje zaprzysiężony i zacznie działać. To jeszcze nie zostało zrobione. Stanie się w najbliższych tygodniach. Wtedy dopiero będziesz mógł go rozliczać, bo wtedy będzie dopiero zacznie działać. Rozumiesz czy mam pisać wolniej? Zapisz w kajecie jak coś i przeczytaj rano, myślę, że z rana umysł będzie jaśniejszy i szybciej zrozumiesz.
Oni pływają między jedną opcją a drugą i to ich teraz przegrywacie.
Oj zdziwisz się i to mocno. Myślisz, że ludzie są głupi i nie wiedzieli z czym może się wiązać rząd PiS? Nie widzieli tych okładek z maską Dudy i Kaczyńskiego, Duda w pakiecie z Antkiem etc. Facet chcesz być politologiem to oceniaj rzeczywistość, a nie twoje bajania. A rzeczywistość jest taka, że nie tylko twardy elektorat chce pogonienia i rozliczenia aferzystów, ale centrum też i dlatego zagłosowali na PiS.

BA! Powiem więcej co już mówiłem w przypadku wyborów Prezydenckich. Wstaw za Szydło Kaczyńskiego i wynik PiSu wiele się nie zmienia. W końcówce kampanii to on ciągnął wynik. Skumaj w końcu co nie mogła skumać odnoga twojej ulubionej partii i ona sama. Im bardziej starszyliście Pisem tym bardziej ludzie wkurwieni na wasze rządy na nich chcieli głosować, a nie np. na Kukiza i Korwina. Bo wiedzieli kogo się boicie i właśnie na was tych posłali.
Nie, nie możecie :-) Nadal pozostają tym kim byli, a my i tak żyjemy jak żyliśmy

No tak już dziś pisałeś, że wygrana PiS to w gruncie rzeczy dla was ogromna satysfakcja :mrgreen:
Wasz tryumfalizm wygląda jak typowe ujście dla wieloletniej frustracji, a nas to bawi

j/w. W gruncie rzeczy my musimy się smucić, a wy cieszycie :roftl3:
Już czujesz?
Nie czuje. Bo to są znowu Twoje bajania, a nie rzeczywistość. Facet LEWICY w Polsce NIE MA! Przyjmiesz to w końcu do wiadomości? Spójrz sobie na głosowanie młodych, spójrz sobie na głosowania licealistów i gimnazjalistów. Nie macie skąd brać, a twardy elektorat umiera jak ostatnio Czesiu.

Powiem Ci jedno. Jak SLD w 2005 i 2007 zrobiło po 13 % to komuszki uważało to za wielką porażkę, a nigdy się do tego poziomu już nie zbliżyły. Oby się nie okazało, że 11% razem Zlew i Partii Razem to max na kolejne 15 lat :whistle:

Gdybym miał dziś stawiać to prędzej Ruch Narodowy, albo PO skręcająca znowu w prawo wygra za 4 lata wybory jak Pis skrewi, a nie lewactwo. Zapisz sobie to i wyciągnij za cztery lata. Skończy się jak z Komorowski-Duda.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 790

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 09 lis 2015, 22:01

Wydaje mi się, że jakby lansowany na premiera był Kaczyński a nie Szydło, PiS nie uzyskałby większości. Subiektywne uczucie - mogę się mylić.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8411

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 09 lis 2015, 22:04

Byłoby ciężej. Nie bez powodu zresztą Szydło przedstawiała Gowina jako "prawdopodobnego przyszłego ministra obrony". Może te straty w przypadku wystawienia Jarka czy Antka ta oficjalnie nie byłyby jakieś tragiczne, ale w tej walce liczył się każdy punkt procentowy. Kto miał głosować na PiS, i tak zagłosował: z Antkiem czy bez - to nie robiło różnicy. Ale na pewno byliby tacy, którzy nie poparliby PiS-u z kandydatem Kaczyńskim.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”