Twitter - Strona 8

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2303
Kontakt:

Re: Twitter

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 02 lis 2015, 13:32

piotrcies pisze: wszystko jest kwestią użycia
To prawda. Ja byłem w szoku jak widziałem kilku znajomych kiedyś jak używają twittera - na zasadzie "aktualizacje z mojego życia co 10 minut" :o

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2157
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 02 lis 2015, 13:50

fieldy pisze:najważniejsze, jak chcesz by ludzie cię dodawali do obserwowanych, to normalna interakcja z innymi, a nie tylko wklejanie linków do bloga, czy fb
Zauważyłam :D Tzn. już sama ta interakcja jest fajna - mogłam np. zagaić sobie do ulubionego youtubera językowego i zaraz otrzymałam od niego wiadomość. Bardzo spoko!
Magnum pisze:To prawda. Ja byłem w szoku jak widziałem kilku znajomych kiedyś jak używają twittera - na zasadzie "aktualizacje z mojego życia co 10 minut"
Właśnie z ciekawości zaczęłam przeglądać parę znajomych osób i widzę, że to dla nich głównie coś w rodzaju pamiętnika ['wstałam dziś o 8', 'idę sobie zrobić kawę', 'bez pożywnego śniadania się nie obejdzie' i inne takie blablabla].

Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 202

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 02 lis 2015, 13:52

Ja używam Twittera tylko do informacji na bieżąco o piłce i grach. Nie wiem po co ludzie tam bełkoczą swoje poglądy, hejtują etc. Nikogo normalnego to nie obchodzi. To samo tyczy się Facebooka. Każdy kto się ze mną chce skontaktować to pyta się o FB. Ja wtedy muszę oczywiście tłumaczyć po raz enty, że nie mam, nie będę miał i widzę po nich, że im to nie strasznie nie pasuje. Natomiast jak się pytam do czego im ten fejsbuk i co tam robią, to jeszcze nikt nie potrafił odpowiedzieć. Wklejają pewnie jakieś zjebane zdjęcia, lajkują i komentują kij wie co i po co, albo mają bo wszyscy mają. Nie mówię, że wszyscy ale tak z 99%. Dla mnie to śmieszne bardzo.

Mefju
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 3

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mefju » 02 lis 2015, 14:28

Jak dzielic sobie informacje!? To moge sobie podzielic zeby byly np. oddzielne sciany do informacji np. ze sportu, a potem po kliknieciu wyskakiwaly informacje tylko nt. polityki?

To jednak mam jeszcze mgliste pojecie o twitterze.

Trzeba miec do tego TweetDecka, czy mozna jakos inaczej? I w ogole czym pomaga ten TweetDeck?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8575
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 02 lis 2015, 14:31

Professor Chaos pisze:Natomiast jak się pytam do czego im ten fejsbuk i co tam robią, to jeszcze nikt nie potrafił odpowiedzieć.
Mam polubionych 1000 fanpage'y różnych osób, od polityków, przez sportowców, artystów po portale informacyjne typu interia czy footballtroll (czy jakos tak), nie muszę nigdzie klikać, wszystkie interesujące newsy mi się same wyswietlają.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1507
Kibicuję: FC Barcelona

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 02 lis 2015, 15:15

Mefju pisze:Jak dzielic sobie informacje!? To moge sobie podzielic zeby byly np. oddzielne sciany do informacji np. ze sportu, a potem po kliknieciu wyskakiwaly informacje tylko nt. polityki?

To jednak mam jeszcze mgliste pojecie o twitterze.

Trzeba miec do tego TweetDecka, czy mozna jakos inaczej? I w ogole czym pomaga ten TweetDeck?
Po tym jak ostatnio pisali tutaj o listach to sam je utworzyłem. Klikasz na "Profil i ustawienia" w prawym górnym rogu -> "Listy" -> "Utwórz nową listę" i dodajesz konta.
Mam pytanie. Czy żeby czytać tweety wg. list, to za każdym razem trzeba wchodzić w listy przez "Profil i ustawienia" -> "Listy"? Czy jest jakiś skrót?
Jak działa ten TweetDeck?

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 02 lis 2015, 16:48

Keres pisze:Jak działa ten TweetDeck?
Między innymi właśnie tak, że nie musisz wchodzić w żadne listy :P

To jest oddzielna aplikacja, instalujesz, logujesz się na swój profil Twitterowy i personalizujesz aplikację. Każda lista to oddzielna kolumna.

Obrazek

Przykładowy obrazek, każda pionowa kolumna (Timeline, Mentions, itp.) to może być jedna lista, sam decydujesz co chcesz mieć wyświetlana w oknie programu. Po lewej masz pasek, który pomaga przeskakiwać szybko pomiędzy opcjami. Możesz na bieżąco czyścić kolumny z wpisów jeżeli wszystkie przeczytałeś, możesz sobie zaznaczyć alerty dźwiękowe dla każdej listy/kategorii. Do tego wygodniejsze cytowanie, zapisywanie twittów w kolekcjach (łatwo potem coś odnaleźć) czy wstawianie zdjęć do twittów.

Świetne jest także to, w kolumnie możesz mieć nie tylko całą listę, ale chociażby jeden, konkretny #hasztag. Jeżeli chcesz czytać i pisać o jakimś konkretnym wydarzeniu to czasem takie wydarzenia mają swój #hasztag i wtedy będziesz miał w kolumnie tylko wpisy na ten temat.

Plus pewnie wiele więcej, ja osobiście korzystam tylko z małej części możliwości Twittera, ale to mi wystarcza na ten moment.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2157
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 16 lis 2015, 21:20

Ej, widzę przy niektórych profilach ten niebieski znaczek, że toto oficjalne konto. Jak taki zdobyć? /oczywiście nie dla mnie, dla mojego pracodawcy, któremu właśnie konto stworzyłam ;)/

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 804

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 17 lis 2015, 12:40

Tak sobie poczytałem temat i coraz bardziej przekonuje się do tego Twittera.Jeśli chodzi o piłkę(info,skróty,gify,transfery itd.) to kogo dobrze śledzić?

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 17 lis 2015, 12:41

Wieśka + będziesz miał bonusy kulinarne i telewizyjne :P

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 804

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 17 lis 2015, 12:50

To dawaj link do konta tego dinozaura :)

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 17 lis 2015, 15:10

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 116

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 05 sty 2016, 19:21

Chodzą informacje, że Twitter zamierza zwiększyć liczbę znaków do dziesięciu tysięcy. W ogóle nie podoba mi się ten pomysł. Jak wejdzie w życie, to połowa zacznie spamować ścianami tekstu.

Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 202

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 05 sty 2016, 19:26

Idioci tylko. Normalnym się to przyda, a jak się nie podoba to unfollow zawsze dostępny.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2238
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 05 sty 2016, 19:30

Ze 140 znakow do 10 tysiecy ?Przeciez to sie nie uda.Aktualna opcja jest najlepsza.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”