O futbolu na luzie... - Strona 6924

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.

Czy podoba Ci się zniesienie zasady o golu na wyjeździe?

Tak
27
68%
Nie
6
15%
Nie wiem
3
8%
To zależy, czy mój klub na niej skorzystał/skorzysta
4
10%
Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 350

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 02 lis 2025, 11:55

Pep w ostatnich czterech sezonach strzelił w lidze 12 bramek więcej w 123 meczach od Artety, wygrywając dwa razy mistrzostwo, Liverpool strzelił jedną bramkę mniej w tym okresie, wygrywając raz mistrzostwo, więc nie wypada tak źle ten Arteta odkąd Arsenal dołączył do czołówki.

I w sumie ta dyskusja też obrazuje jedną z rzeczy, które miałem na myśli: tj. kiedyś klepu-klepu, atak pozycyjny i wysunięta obrona była jakimś widocznym wyróżnikiem między trenerami, te wszystkie mecze Simeone, Allegriego czy Mourinho z Guardiolą albo Enrique miały jakiś mocny wymiar szerzej konfrontacji filozofii futbolu - a teraz zaczynamy dyskutować między trenerami grającymi klepu-klepu, atak pozycyjny z wysuniętą obroną, który z nich jest ofensywny, a który defensywny. ;)

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2341

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 02 lis 2025, 12:01

Bernabeu2 pisze:
02 lis 2025, 11:55
Pep w ostatnich czterech sezonach strzelił w lidze 12 bramek więcej w 123 meczach od Artety, wygrywając dwa razy mistrzostwo, Liverpool strzelił jedną bramkę mniej w tym okresie, wygrywając raz mistrzostwo, więc nie wypada tak źle ten Arteta odkąd Arsenal dołączył do czołówki.
a rekord la ligi pod wzgledem strzelonych bramek w jednym sezonie nalezy do mourinho :P

sickstick pisze:
02 lis 2025, 11:37
@moody nasza różnica zdań wynika z tego że po prostu inaczej definiujemy sobie pojęcie "defensywnej" drużyny. Nie mam z tym problemu i szanuję twoje zdanie. Dla mnie defensywna drużyna to taka, która przez większość czasu gry znajduje się w tak zwanej defensywie - czyli oddaje piłkę rywalowi, ustawia zasiek przed własnym polem karnym i liczy na szybkie bezpośrednie ataki po przejęciu piłki - przykłady zespołów Mourinho, Simieone czy kilku wciąż aktywnych włoskich trenerów. Taka definicja nijak nie pasuje do zespołu Artety.
nie no tu sie zgadzamy, murarka na pewno artetowego arsenalu nazwac nie mozna i nie jest to polka simeone czy mourinho. ale jednoczesnie widac tez roznice w filozofii i podejsciu do budowania druzyny w porownaniu do kompany'ego, flicka, czy prime guardioli, bo tam z lotu ptaka widac, ze ogolny zamysl taktyczny to nie skupianie sie na szczelnej defensywie, tylko "strzela nam dwie, to my im strzelimy trzy"
sickstick pisze:
02 lis 2025, 11:37
A co do argumentu że statystki ofensywne Arsenalu wyglądają blado przy Bayernie lub PSG - no cóż jedni w grają w lidze w którym w co drugiej kolejce mają jakiegoś klasowego rywala, drudzy nabijają po 5:0 na Padeborn, St.Pauli, Soszo, Aże czy Lorją. Za 3 tygodnie Bayerny przyjdzie na Emirates i będziemy mogli zweryfikować jak będzie wyglądał mecz defensywnego Artety z ofensywnym Kompanym
z ligami to by sie zgadzalo, tyle ze w lidze mistrzow wygladalo to tak samo - pare statystyk wyzej wrzucilem

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6198
Kibicuję: 4rsenal

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 02 lis 2025, 12:18

A tak zmieniając temat, Tottenham od kiedy w 2019 przeniósł się na nowy stadion, przegrał już 42 domowe mecze :shock:

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 02 lis 2025, 12:26

moody pisze:
02 lis 2025, 12:01
a rekord la ligi pod wzgledem strzelonych bramek w jednym sezonie nalezy do mourinho
Właśnie miałem pisać już wcześniej, że z tą liczbą bramek jako wyznacznikiem ofensywnego grania też nie zawsze zero-jedynkowo bywa, bo właśnie Real w tym sezonie 11/12 miał przewybitną kombinację top kontry i ataku pozycyjnego, a potem przyszło do meczów z monachijskim walcem i było cofanie się, a ewidentnie lepszy był wtedy Real od Bayernu, który w lidze niesamowicie się męczył, to chyba był ostatni sezon przed boskim Xabim, gdzie nie wygrali tytułu. Więc wpadła liga w pięknym stylu, a zarazem Mourinho-ekspert od pucharów wykoleił się trochę na własne życzenie w LM, bo wleciało sporo kunktatorstwa. ;)

Jeszcze co do liczby bramek, tak zacząłem sobie sprawdzać poszczególne ligi i Serie A w tym momencie 2,25 bramki na mecz, najgorszy wynik od 35 lat na razie (a jeszcze parę lat temu były sezony gdzie się tam strzelało prawie tyle co w Bundeslidze), powoli termin top5 lig też trzeba zaktualizować.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 02 lis 2025, 12:40

Bernabeu2 pisze:
02 lis 2025, 12:26
powoli termin top5 lig też trzeba zaktualizować.
że seria a wypada z top5 bo strzelają mniej goli?

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2865

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 02 lis 2025, 12:47

Ciekawe. Więc mamy hiszpańską, angielską i niemiecką. Jakie to, jeszcze, ligi by miały być lepsze od włoskiej?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8574
Kontakt:

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 02 lis 2025, 12:50

Zostawmy ranking UEFA

1 Anglia
2 Włochy
3 Hiszpania
4 Niemcy
5 Francja

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1392
Kibicuję: od czasu do czasu

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 02 lis 2025, 12:54

Dopiero dziś się dowiedziałem, że w sierpniu zmarł Razak Omotoyossi. Pewnie dla wielu anonimowe nazwisko, ale pamiętam jak gość miał kilkanaście lat temu dobry sezon, w którym strzelał sporo w Pucharze UEFA dla Helsinborga. Był łączony później nawet z klubami z Anglii, ale odszedł do Al-Nassr chociaż to był 2008 rok i nie był to aż tak atrakcyjny kierunek jak dziś. W reprezentacji Beninu też czołowy strzelec w kadrze.

Być może jego ciekawe nazwisko sprawiło, że zwrócił moją uwagę te kilkanaście lat temu, pamiętam że Helsinborg wtedy wyszedł z grupy, a a bramki strzelał też Henrik Larsson.

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 02 lis 2025, 13:10

Delpiero14 pisze:
02 lis 2025, 12:40
że seria a wypada z top5 bo strzelają mniej goli?
Z top5 nie wypadną, ale samo mówienie o top5 ligach może nie ma już zbyt wiele sensu, gdy mam top1 ligę - kilka czołowych klubów - zamulaczy i dostarczycieli talentów/punktów. To też dotyczy Realu wygrywającego mecz za meczem z ot co niezłą grą czy Bayernu ogrywającego w 30 minut Leverkusen rezerwami. Oczywiście to dalej formalnie top5 ligi, ale po oglądnięciu kolejnego 0-0 bangera w Serie A przełączanego na bayernowe batobicie i połączonego z rutynowym Realem - no specyficzna jest obecna klubowa piłka i tak po prawdzie typuję, że tylko kibice z Anglii są zadowoleni z ostatecznego produktu.

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Reputacja: 2460
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 02 lis 2025, 13:33

Bernabeu2 pisze:
02 lis 2025, 13:10
tak po prawdzie typuję, że tylko kibice z Anglii są zadowoleni z ostatecznego produktu.
Gdzieś w alternatywnym wymiarze Sevilla robi dziesiąty raz z rzędu TOP4, jakiś średniak pokroju Celty wydaje na transfery latem 300 mln, a beniaminek z Oviedo kupuje szrot za 200 mln, bo trzeba się dostosować do standardów La Ligi. A wystarczyło tylko dokonać właściwszych ruchów w tym 2016 czy tam 2017. A tak mamy ten obraz w obrzydliwej Premierczips.
Nadal aktualne
Diamen23 pisze:Zaorać te ligę w pizdu xd

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2742
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 04 lis 2025, 15:39

Beckham z tytułem szlacheckim. Teraz już sir David Beckham :)

Obrazek

Ehhh mój ulubieniec z nastoletnich lat :love:

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6198
Kibicuję: 4rsenal

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 04 lis 2025, 18:49

Mam na wsi takiego typa który 24h stoi pod Dino z browarem w ręce. No i właśnie się okazało że gość jest trenerem Slavii Praga :lol2:

Obrazek

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3290

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 04 lis 2025, 19:01

Alez mi dzisiaj cisnienie podniosl niejaki Jangeal (kolor skory przypadkowy) w meczu mlodziezowej Ligi Mistrzow pomiedzy PSG a Bayernem.
Facet przy stanie 2:0 nie strzela dwoch rzutow karnych. Najpierw z podskokiem ala Jorginho podaje bramkarzowi do rak wlasnych a przy drugim karnym uderza ponownie w srodek (chyba miala to byc panenka) i znowu trafia w bramkarza. Jeszcze mial ochote na trzeciego karnego ale koledzy mu nie dali. No gosc pierdolniety.

Pisze o tym z ponizszego powodu:
Obrazek

Facet robil wszystko zeby polozyc mi kupon na szczescie sedzia chyba tez mial w tym spotkaniu over 2.5 bo dwa karne takie dosc naciagane. Szczegolnie ten trzeci w 97 minucie wyczarowany ale nie bede narzekal.

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 1074

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 04 lis 2025, 19:25

Widzę, że rozbrat z bukmacherka nie był definytywny, szanuję :witam:

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3290

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 04 lis 2025, 19:42

Hannibal pisze:
04 lis 2025, 19:25
Widzę, że rozbrat z bukmacherka nie był definytywny, szanuję :witam:
Powiem Ci stary ze wrocilem do tego pod koniec wrzesnia i chyba w koncu rozgryzlem te bukmacherske bo w ostatnim tygodniu wygralem a w sumie nie napisze ile bo zapesze ale bylo naprawde dobrze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”