FMy - Strona 714

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6252
Kibicuję: 4rsenal

Re: FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 09 kwie 2013, 16:33

Co to k. jest, że reprezentacja Szkocji zabrała mi 3 zawodników na Turniej 4 Federacji w czasie gdy lecę klubem... finał Ligi Mistrzów :badziewie:

Awatar użytkownika
Luminos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Luminos » 09 kwie 2013, 16:36

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Zostałem zmasakrowany przez grę :lol:

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 493

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 10 kwie 2013, 1:10

Zacząłem po małej przerwie Milanem. Wiadomo. Skład niezbyt. Napastnicy nieskuteczni - Pazzo się w ogóle nie nadaje, Balo gorszy niż w poprzednich częściach, a na Robinho nie można liczyć, żeby zdobywał seryjnie bramki. ES na ten moment najlepszy. Planuje zakupić Kozaka na teraz i Maupay od razu na przyszłość. Poleciłby ktoś kogoś do tej formacji jeszcze :?: Grałem w tą grę kilka karier, ale napastnika jeszcze nie znalazłem, żeby go od razu ściągać. Teraz pomoc. Ok są Montolivo i Boa. Dalej :?: Mizeria. Nocerino planuje wytransferować, De Jong jest przeciętny. O reszcie nie wspomnę, nie ma o czym. Planuje zakupić Poliego(bardzo dobry gracz, mogę śmiało polecić). Jednak 4 dobrych nie starczy bo wiadomo kontuzje, a na razie na transfery mam 13 mln zł(3,2 mln euro). Szkoda, że Kara odszedł do Belgii bo teraz go się tak łatwo nie da ściągnąć jak z Tromso. Tam w Norwegii gra jeszcze Jensen(czy jakoś tak), ale też jest średni. Więc opcje na pomoc chętnie wysłucham. Jest jeszcze Jali z RPA. Tani, a dobry gracz więc zainteresuje się nim. Obron de facto jest najmocniejszą formacją bo wiem kogo ściągać. Brakuje mi de facto dwóch dobrych OŚ. Polecam Okore z Duńczyków na N co grali w LM w tym sezonie. Do wyciągnięcia za 2,5 mln euro, a naprawdę gracz dobry. I do tego Albiol. Nie drogi, a dobry gracz. Po sezonie Douglasa za darmo i gitara. Bramkarze też są przeciętni. Z tą pozycją miałem zawsze w FMach problem. Do Ter Stegna mam uraz bo w 12 błyszczał atrybutami, a spisywał się co najwyżej średnio. W tym FMie mogę polecić Courtisa i Kovala z Dynama Kijów.

Co do treningów. Warto ustawić, żeby treningi przed meczowe prowadził asystent :?: Bo osobiście się obawiam, że coś zepsuje jak się wezmę. Do tego SFG. Z defensywnymi SFG nie ma problemu. Gorzej z ofensywnym SFG. Kolega mi polecił, żeby grać na długi słupek i tam ustawić najwyższego gracza, lecz średnio mi się to widzi.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 10 kwie 2013, 5:35

Szczerze powiedziawszy ja kompletnie nie lubię ściągania do klubu półśrodków, zwłaszcza do mocnych klubów - czyli sporej ilości zawodników takich sobie, vide Kozak, Jali, Kara. Zamiast kupować kilku, dużo bardziej opłaca się ściągnąć 2-3 porządnych, którzy podniosą poziom drużyny i faktycznie przyczynią się do wygrywania spotkań. Tym bardziej, że kadra Milanu w grze prezentuje się naprawdę dobrze i wystarczą kosmetyczne zmiany. Nie mam pojęcia jaką taktyką grasz, ale skład:

Abbiati - Abate, Zapata, Mexes, De Sciglio - Flamini/de Jong - Montolivo, Nocerino - Boateng - El Shaarawy, Pazzini

...prezentuje się bardzo przyzwoicie. Osobiście gram ostatnio tylko 4231 (plus wariacje - np. 1 dm, 1 cm, ustawienie niesymetryczne etc.), więc gdybym wybrał Milan to bym robił zmiany zdecydowanie pod to. Co do transferów, to wszystko i tak powinieneś doprecyzować poprzez taktykę. Pewnie, można kupić grajków i liczyć, że coś się z tego skleci, ale to jednak kiepsko się sprawdza. 4 gwiazdki też 4 gwiazdkom nie równe. Przykładowo jak grasz 442 i masz Montolivo w środku, to obok niego powinien biegać jakiś tytan defensywy, bo inaczej pomocnicy praktycznie nie będą notowali odbiorów. Jak wstawisz drugiego kreatywnego, albo średniaka w obronie, to w niektórych meczach będziesz tworzył pełno okazji, a w niektórych przeciwnicy cię zjedzą - zwłaszcza, że w Seria A sporo zespołów gra na 3 środkowych. Ogólnie sporo jest kombinowania i trzeba jakoś wywarzać to wszystko. No i grunt, by podejmować decyzję pod przeciwników, a nie tylko wrzucać "losowo" skład i jakoś to będzie.

Najlepsza jest prostota. Stworzyć taktykę, wstawić zawodników, rozważyć ich słabe strony i dokupywać takich, którzy będą je zerować. Zawsze się sprawdza. Jak masz ofensywnego gościa na lewej pomocy, to lepiej mieć nieco lepszego w defensywie obrońcę. Jak masz na prawym skrzydle kogoś, kto mocno wspomaga defensywę (np. Yarmolenko), to spokojnie można wstawić na obronie kogoś, kto będzie zapieprzał sporo w przodzie etc. Bo jak wstawisz ofensywnego obrońcę, ofensywnego skrzydłowego, a po tej stronie będzie jeszcze biegał taki Montolivo z zerowym kryciem i zerowym odbiorem, to przeciwnik będzie tam wchodził jak w masło. Na tej samej zasadzie: jeśli środkowy obrońca gra mega defensywnie, to środkowy pomocnik, biegający tuż przed nim, powinien również być nieco bardziej "defensywny", by nie robić luk między strefami.

Co do transferów, powołam się trochę na moje przygody z Romą.

Do bramki Courtois jest świetny. Przeważnie można go po pierwszym sezonie z Chelsea wyrwać dość tanio.
Do obrony polecam Lichnovsky'ego. Zdecydowanie mój ulubiony defensor w grze, od razu od pierwszego meczu gra u mnie w pierwszym składzie obojętne jaką drużynę prowadzę. Pełno odbiorów, średnia nota bardzo wysoka, rozwija się bardzo szybko. Ja go ustawiam na obrońca grający piłką - zabezpieczenie.
Druga opcja to Astori, do wyrwania za ~14 baniek. Alderweireld również bardzo sympatyczny zawodnik, którego można tanio kupić - świetnie gra piłką, a to sobie bardzo cenię. Po uaktualnieniu genialny jeszcze jest Martins Indi, ale trzeba mu wytrenować albo szybkość, albo skoczność. Dede za drogi. Odradzam też grajków pokroju Suboticia, którzy mają beznadziejną koncentrację - zdarzają się takim co jakiś czas głupie błędy.
Na boki obrony to standard - Corchia, Vrsaljko, Danilo i Alex Sandro z Porto, świetny jest też Digne.
Do pomocy Strootman, Nainggolan, Capoue (przyzwoita klauzula), Bender (jeden i drugi), Tiote, Cabaye, Praet z Anderlechtu, Selcuk Inan... wybór ogromny.
Najgorzej ze skrzydłami. Na prawym dalej świetną opcją jest Wellington Nem, ale teraz kosztuje sporo więcej. Poza tym Konoplyanka i Yarmolenko są okej - tym bardziej, że niesamowicie wszechstronni.
Do ataku możesz powalczyć o Damiao, Vollanda z Hoffe (genialny!), Humberto Suazo to też ciekawa opcja na sezon czy dwa.

Swoją drogą, to przy transferach strasznym ułatwieniem jest transfer request. Składasz za takiego Astoriego, Nainggolana, czy Strootmana ofertę (np. 12 mln. - oczywiście mówię o ratach, ja praktycznie tylko ratami płacę), klub chce ze 20, następnie odrzucasz i czekasz. Zawodnik robi się niezadowolony i zostaje wystawiony na listę transferową po cenie niewiele większej niż rynkowa. Do Romy Astoriego i Nainggolana zawsze kupuję za ~28 mln. w duecie - z czego 90% sumy płacone w ratach na 4 lata.

Ponadto, podczas pierwszego okienka transferowego w grze, wszystkie kluby akceptują oferty, gdy wyłoży się klauzulę gracza, ale rozbitą na raty. Przykładowo Capoue ma klauzulę 15 mln. - jak złoży się ofertę 15 mln. w ratach (nawet na 48 miesięcy) to i tak akceptują. W późniejszych okienkach już takiego "myku" się nie zastosuje, trzeba płacić całość od razu. I tak jest w FM-ach odkąd pamiętam.

EDIT:

Jeszcze co do stałych fragmentów. Ja od 2, albo 3 FMów rogi gram tak: z prawego wrzuca lewonożny, z lewego prawonożny. Jeden stoper nabieg na krótki słupek, drugi atak na bramkarza, napastnik wyjście z głębi pola. Wrzutki w pole bramkowe. Praktycznie co sezon te 8-15 bramek jest - mnie to zadowala. Gorzej z wolnymi, to akurat moja pięta achillesowa :P

Awatar użytkownika
Snipp_
Bianconeri
Reputacja: 3

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Snipp_ » 10 kwie 2013, 10:46

Mirek15 pisze:Grałem w tą grę kilka karier, ale napastnika jeszcze nie znalazłem, żeby go od razu ściągać.
Ademilson, do kupienia za 5 mln w pierwszym sezonie. W moim Blackburn gwiazda Premier League w 2017 roku.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 10 kwie 2013, 12:18

Snipp_ pisze:Ademilson, do kupienia za 5 mln w pierwszym sezonie. W moim Blackburn gwiazda Premier League w 2017 roku.
Po aktualizacji już jest o wiele droższy, a po drugie potrzebuje piłkarza na już.

Sammy, pisałeś o składzie. Gram 4-3-1-2. Pazzini się nie nadaje. Jest koszmarny. Flamini też jest słaby, a Noce jak grałem kiedyś Milanem to robił mnóstwo błędów. Więc wole go sprzedać, do PSG za gotówkę. Kupić Poliego(który takiego Montolivo rozkłada) w ratach i kogoś jeszcze. Poleciłeś kilku piłkarzy więc ich sprawdzę, lecz np. na takiego Damiao nie mam szans. Cudem jest go wyrwać za mniej niż 40 mln euro. Astori jest taki jak Albiol mniej więcej, a Hiszpan jest tańszy. Zapata jest o wiele gorszy niż w poprzednich częściach. Więc jestem zdecydowany na Kozaka, Okore oraz Maupay od razu bo są tani.
Sammyy pisze:Przykładowo Capoue ma klauzulę 15 mln. - jak złoży się ofertę 15 mln. w ratach (nawet na 48 miesięcy) to i tak akceptują. W późniejszych okienkach już takiego "myku" się nie zastosuje, trzeba płacić całość od razu. I tak jest w FM-ach odkąd pamiętam.
W dalszych sezonach też to przechodzi. Nie potrzeba dawać cenę od ręki jaka jest wpisana w klauzuli odejścia.

e:Szkoda, że Ema odszedł na wypożyczenie bo miałbym gdzieś o 7 mln euro więcej na transfery.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 10 kwie 2013, 12:35

Sammyy pisze:Jeszcze co do stałych fragmentów. Ja od 2, albo 3 FMów rogi gram tak: z prawego wrzuca lewonożny, z lewego prawonożny. Jeden stoper nabieg na krótki słupek, drugi atak na bramkarza, napastnik wyjście z głębi pola. Wrzutki w pole bramkowe. Praktycznie co sezon te 8-15 bramek jest - mnie to zadowala. Gorzej z wolnymi, to akurat moja pięta achillesowa
No to gramy identycznie. Ale np w FM2008 grałem tak samo, tylko że na krótki słupek. Wtedy to nawet środkowy obrońca (dobry wyskok i gra głową) zostawał królem strzelców.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 10 kwie 2013, 15:37

Mirek15 pisze:Pazzini się nie nadaje. Jest koszmarny.
To jest raczej kwestia taktyki i ustawienia zawodnika. Tak naprawdę wszyscy zawodnicy w grze w mniejszy czy większy sposób się nadają. Kwestia podejścia, dania czasu, cierpliwości etc. Pamiętam jak np. mega narzekałem na Destro, który przez dwa sezonu grał mega tragicznie, ale już w 3 i 4 był królem strzelców ligi i wygryzł mi Rossiego ze składu :P A ustawienie napastnika nie zmieniło się w tym czasie.
Mirek15 pisze:Flamini też jest słaby, a Noce jak grałem kiedyś Milanem to robił mnóstwo błędów.
Tak jak wyżej. Ci zawodnicy mają wystarczające parametry na przyzwoitą grę. Wyglądają dużo lepiej od większości moich obecnych środkowych pomocników. Kwestia dobrania taktyki i ustawienia ich. O ile Flamini faktycznie dość kiepsko pasuje do 4312 w grze, o tyle Nocerino jako b2b powinien dawać radę.
Mirek15 pisze:Poleciłeś kilku piłkarzy więc ich sprawdzę, lecz np. na takiego Damiao nie mam szans.
Tego nie wiem, nie kupowałem go jeszcze w tym FMie, ale po statach i z charakteru wygląda na czołg. U mnie obecnie poprosił o wystawienie na listę transferową i cena jest 50 mln.+, ale może jeszcze spadnie do zakończenia sezonu :P
Mirek15 pisze:Astori jest taki jak Albiol mniej więcej, a Hiszpan jest tańszy.
Prawda. No, ale ja mam takie spaczenie, że jak gram włoskim klubem, to Włosi mają zawsze pierwszeństwo, choćby byli nieco drożsi, jak niemieckim to Niemcy etc. Stąd polowałem na takiego De Sciglio, choć kilku innych bocznych, nie gorszych, mogłem mieć taniej :P
Mirek15 pisze:Zapata jest o wiele gorszy niż w poprzednich częściach.
U mnie tam się świetnie spisywał.

No, ale spoko. Każdy gra jak chce i jak lubi :)

bartbuks pisze:No to gramy identycznie. Ale np w FM2008 grałem tak samo, tylko że na krótki słupek. Wtedy to nawet środkowy obrońca (dobry wyskok i gra głową) zostawał królem strzelców.
Fakt, w 09' w Spursach, pamiętam, że Mexes u mnie skończył sezon chyba z 15 czy 16 bramkami. Nawet raz hattricka zaliczył ^^

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 10 kwie 2013, 16:11

Sammyy pisze:To jest raczej kwestia taktyki i ustawienia zawodnika. Tak naprawdę wszyscy zawodnicy w grze w mniejszy czy większy sposób się nadają. Kwestia podejścia, dania czasu, cierpliwości etc. Pamiętam jak np. mega narzekałem na Destro, który przez dwa sezonu grał mega tragicznie, ale już w 3 i 4 był królem strzelców ligi i wygryzł mi Rossiego ze składu :P A ustawienie napastnika nie zmieniło się w tym czasie.
Rożnica jest taka, że Destro jest młody, może się wybić, atrybuty skoczą na pewno, a Pazzo jest graczem już dość wiekowym i do tego zarabia zbyt duże pieniądze. Balo wiadomo jaki jest. Nie ma co mu dawać szans. On się nie zmieni. Strasznie nieregularny typ.

Noce może i nadałby się, lecz Poli jest lepszy i do tego biorę go w ratach za 10 mln euro. Zarabia mniej. A za Nocerino mogę wziąć ok. 14 mln euro w gotówce.

Cena za Damiao raczej nie spadnie. U mnie za niego wołali co w okolicach 60 mln euro, tak samo jest z Bernardem - kwota w granicach 35 mln(temu cena spadła bodajże o 250 tysięcy :lol: ). Tak to jest jak się chcę kupić gwiazdy z Brazylii. W tej grze są za drogie.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 10 kwie 2013, 16:36

Mirek15 pisze:Rożnica jest taka, że Destro jest młody, może się wybić, atrybuty skoczą na pewno, a Pazzo jest graczem już dość wiekowym i do tego zarabia zbyt duże pieniądze. Balo wiadomo jaki jest. Nie ma co mu dawać szans. On się nie zmieni. Strasznie nieregularny typ.
No okej, nie zamierzam przekonywać. Moim zdaniem wygląda dobrze, ale faktycznie nie prowadziłem go jeszcze w tym FMie.
Mirek15 pisze:A za Nocerino mogę wziąć ok. 14 mln euro w gotówce.
Za tyle to i ja bym sprzedał :P
Mirek15 pisze:Cena za Damiao raczej nie spadnie. U mnie za niego wołali co w okolicach 60 mln euro, tak samo jest z Bernardem - kwota w granicach 35 mln(temu cena spadła bodajże o 250 tysięcy ). Tak to jest jak się chcę kupić gwiazdy z Brazylii. W tej grze są za drogie.
Wellingtona Nema wynegocjowałem po cenie rynkowej składając 123456789 ofert, rzucając komentarzami i buntując go przeciw obecnemu pracodawcy, więc czasami się uda. Ale faktycznie z brazylijskiej kupić kogoś dobrego bez transfer request czy niskiej klauzuli graniczy z cudem.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 16 kwie 2013, 21:38

Obrazek

Nawet w grze elektronicznej nie ma szans na pracę ;(

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6628

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 16 kwie 2013, 21:39

Który masz sezon?

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 16 kwie 2013, 22:02

Boromir pisze:Który masz sezon?
Gram w FM 2012
Aktualnie mam sezon 2023/2024
Co ciekawe, prowadziłem tylko dwa kluby. Zacząłem Olimpią Elbląg a aktualnie prowadzę Atalantę Bergamo, będzie już chyba 9 sezon w którym prowadzę włoską drużynę. Włoska liga i właściwie Europa zdeklasowana i podbita. Jednak jakoś mi się nie nudzi gra tą drużyną. Może to dlatego, że motywuje mnie rozwijanie wychowanków i chciał bym doczekać czasu, aż znaczną większość drużyny zbuduje na młodzieńcach ze szkółki. Aktualnie posiadam 4-5 talentów światowej klasy.

Między czasie prowadziłem Wybrzeże Kości Słoniowej, Francję a aktualnie Argentynę.

Jestem trochę wkurzony. Bo mam jakiś bug z Galerią Sław, niestety ale po zaledwie kilku sezonach przestała się aktualizować...
Tak czy siak, już właściwie króluje u mnie nowa generacja piłkarzy, Messi, Aguero i większość innych zawodników, odchodzi na emerytury albo nie wiele im brakuje..

Taka ciekawostka :

http://oi49.tinypic.com/359wa6h.jpg

Aktualnie następca CR7 i Messiego gra u mnie w klubie :

http://oi49.tinypic.com/96ex77.jpg

Aktualnie zdobywca 6 złotych piłek z rzędu. Goni Messiego jaki ogólnie u mnie w FM zdobył 7 złotych piłek.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 16 kwie 2013, 22:31

Ja pieprzę, w końcu wczułem się w jakąś karierę w trzynastce, wprowadziłem moje Swindon do PL i nagle... gra nie została wczytana. :x

Nie jest pisany mi ten FM zupełnie.

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 17 kwie 2013, 11:36

Skoro od lat gracze borykają się z takimi samymi problemami, to wcale nie trzeba być geniuszem żeby zapisać z 2-3 save z gry i sukcesywnie nadpisywać je po zakończonej grze. Jak Ci jednego nie wczyta to wczytasz drugiego, proste. Spróbuj tak następnym razem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”