FA Cup (Puchar Anglii) - Strona 9

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Kto sięgnie po Puchar ?

Hull
0
Brak głosów
Arsenal
9
32%
Chelsea
9
32%
Manchester
7
25%
Everton
3
11%
Awatar użytkownika
polcio
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: polcio » 17 lut 2008, 21:12

Jako kibicowi Arsenalu mi taką porażkę przyjąć jest niezmiernie trudno. Co z tego że to było jakieś FA Cup i graliśmy lekko osłabionym składem? Wynik poszedł w świat, za kilka lat nikt nie będzie tego pamiętal, tylko ten, jakby to powiedzieć, przykry wynik, 0:4 - na Old Trafford z odwiecznym rywalem!

Kolejne upokorzenie w odstępie kilku tygodni to chyba zbyt wiele, i to znów z największym rywalem. Trzeba mieć nadzieję, że faktycznie Wenger wszystkie swoje siły rzuca na Ligę Mistrzów, choć mi bardziej zależy na mistrzostwie. Najpierw trzeba udowodnić swoją wyższość na rodzimych boiskach a dopiero później w Europie.

Co do samego meczu. Oglądałem na Sopie (przy włączonej muzyce bo dźwięk nie synchronizował z obrazem :/) i muszę stwierdzić, że zagraliśmy gorzej niż źle i gorszego występu w wykonaniu Kanonierów w tym sezonie nie widziałem (zaznaczając że nie miałem okazji oglądać feralnego meczu z Kurczakami). Tak jak Wenger dobrze zaznaczył po meczu, ciężko szukać w nim pozytywów, może oprócz tego że nie ma żadnych nowych kontuzji.

Zaczynając od bramkarza. Lehmann był jednym z lepszych piłkarzy Arsenalu na boisku. Fakt, puścił cztery bramki, lecz żadna nie padła wg. mnie z jego winy. Ponadto bronił pewnie, obronił kilka groźnych strzałów, w tym ten Sahy z ostatniej minuty. Kilkakrotnie też uprzedzał Rooneya przed polem karnym pewnymi interwencjami, gdy obrońcy nieudanie zastawiali pułapki ofsajdowe. Skoro mowa o obronie, to ich gry opisać się nie da, bo tej po prostu nie było! Boczni defensorzy... No właśnie... w tym meczu było widać jak wielką rolę odgrywają w taktyce Wengera. Clichy i Sagna dają 'czadu' i w defensywie i w ofensywie. Bardzo ich wczoraj brakowało. Przy słabszej dyspozycji środkowych to oni powinni ciągnąć grę, lecz Hoyte i Traore to zdecydowanie nie ta liga. Można ich wystawiać w jakimś Carling Cup czy innych badziewiach, ale do meczów o taką stawkę jeszcze im bardzo daleko! Gallas i Toure również przeciętnie, jeszcze nigdy nie widziałem tak słabego meczu Francuza, za cholerę nie radził sobie z Rooneyem (i jeszcze to kopnięcie Naniego), a Kolo wyglądał jakby cały czas był na zimowych wakacjach w Ghanie.

Linia pomocy - Hleb próbował coś szarpać ale to zdecydowanie za mało jak na całą drużynę. Fabregas, nie ta forma co na początku sezonu i nadal bardzo daleko mu do niej, Gilberto potwierdził że w Arsenalu jest już wypalony i w lecie zarząd powinien się go pozbyć póki jest jeszcze wart godziwych pieniędzy. Występu Eboue nie będę komentował, bo w idiotycznie głupi sposób osłabił i tak już mocno nadszarpniętą kadrę The Gunners.

Gra napastników, czyli Eduardo i Bendtera pozostawiała wiele do życzenia. O ile Chorwat starał się jeszcze utrzymywać piłkę tyłem do bramki rywala, to Duńczyk utwierdził mnie w przekonaniu że 'zasługuje' na kolejne wypożyczenie. Jeden Rooney zagrał o niebo lepiej niż ci dwaj razem wzięci.

Reasumując, o tym meczu trzeba jak najszybciej zapomnieć i spoglądać optymistycznie w przyszłość. Już w środę mecz z Milanem, zawodnicy którzy odpoczywali będą świeżsi, a ci którzy grali pałać będą chęcią rewanżu. W zasadzie tylko to utrzymuje mnie w przekonaniu, że mecz z Rossoneri jest do wygrania...

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2316
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 17 lut 2008, 23:03

polcio pisze:Oglądałem na Sopie (przy włączonej muzyce bo dźwięk nie synchronizował z obrazem Confused)
Nie wiem czy mi się synchronizował dźwięk z obrazem bo ja oglądałem na sopie Shanghai Sports więc nie wiele rozumiałem :lol:

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 18 lut 2008, 1:30

O meczu wszystko już w zasadzie zostało powiedziane ale ja bym się za bardzo nie ekscytował. Arsenal zagrał tragicznie słabo i nie wierzę, że tak łatwo nam pójdzie z nimi niebawem w lidze. FA Cup, wiadomo, w Anglii ten puchar ma szczególne znaczenie ale jednak, przynajmniej z mojej perspektywy to najmniej istotne z 3 trofeów o jakie walczymy. Świetnie, że pokonaliśmy odwiecznego rywala i to w dodatku tak efektownie ale mam nadzieję, że w późniejszym czasie nie odbije się to nam czkawką. Niby w tym roku mamy równą i mocną kadrę ale w tym roku będzie zdecydowanie ciężej o sukcesy. Arsenal ma 5pkt przewagi w lidze, nie walczy już na jednym froncie, zobaczymy czy sprostają Milanowi, na pewno łatwo nie będzie ich przeskoczyć w lidze. Liczę tylko, że uda nam się zagrać równie dobrze z OL i przełożymy tę formę z meczu z Kanonierami na mecze w lidze.

Odnośnie Arsenalu. W tym sezonie są niezwykle mocni ale nie przystoi głównemu faworytowi do zdobycia mistrzostwa Anglii (bo takim w chwili obecnej Arsenal jest) grać tak zupełnie bez zaangażowania i dostawać takie baty w dwóch jakby nie patrzeć prestiżowych niezależnie od trofeum o jakie się walczy i składu w jakim się gra meczach (MU i Spurs)

Awatar użytkownika
PiotRoo
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PiotRoo » 18 lut 2008, 13:51

Cóż tu więcej powiedzieć... Arsenal nie istniał, bo nie chciał istnieć. Niby teraz wszystkie siły możecie skumulować na te ważniejsze rozgrywki, ale takie odpuszczanie meczów (niezależnie od rozgrywek) może wam się odbić czkawką.

Kiedy losowanie 1/4 ?

runej
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: runej » 18 lut 2008, 13:54

PiotRoo pisze:Kiedy losowanie 1/4 ?

Dzisiaj 14:30.

Awatar użytkownika
PiotRoo
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PiotRoo » 18 lut 2008, 15:37

Ależ my mamy pecha do tego losowania. Najbardziej chciałem Chelsea na Old Trafford, żeby później ewentualnie nie mierzyć się z nimi na neutralnym terenie, jak nie oni to ktoś z niższej ligi... a tu Portsmouth, dobrze chociaż że u siebie gramy... więc pewnie adieu Tomek, Pique... Chelsea znowu niższa liga, Barnsley mogło sobie przejśc Liverpool, ale z nimi chyba nie da rady.

Man Utd vs Portsmouth
Barnsley vs Chelsea
Bristol - WBA
Sheffield Utd/Boro - Cardiff

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 53

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 18 lut 2008, 16:46

Losowanie dla faworytów raczej nie najgorsze ManUtd gra u siebie wiec nie powinno być większych problemów , choć The Pompey pokazali sie nie najgorzej w tym roku w Premiership. Chelsea raczej tez nie powinna mieć problemów pomimo tego ze Barnsley wyeliminował już Liverpool to myślę ze nie uda im sie ograć kolejnego silnego rywala. Co do meczu WBA z Bristolem jak miałbym postawić to stawiałbym na tych drugich gdyż spisują sie w tym roku lepiej w Championship niż ich ćwierćfinałowi rywale. O ostatnim meczu nie mogę sie raczej dużo wypowiedzieć bo nie znamy dokładnie pary ale według mnie w ćwierćfinale zagra Boro. :D

Awatar użytkownika
John Travolta
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 5
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: John Travolta » 18 lut 2008, 17:11

Te losowania to jakas parodia. Zawsze trafiamy na rywala z PL, kiedy Chelsea jeszcze nie grałą z nikim z PL, zawsze druga i trzecia liga. To nie jest tylko w tym roku, od kąd pamietam zawsze tak bylo.
Na Redcafe.net, ktos przedstawil statystki z ostanich 10 lat, wyniki byly ciekawe:
Total Prem Not % Prem
Arsenal 44 26 18 59%
Chelsea 42 21 21 50%
Liverpool 27 14 13 52%
Man Utd 36 30 6 83%

A tutaj statystyka dotycząca tylko dwóch pierwszych rund:
Total Prem Non % Prem
Arsenal 20 8 12 40%
Man Utd 18 15 3 83%
Liverpool 18 7 11 39%
Chelsea 20 5 15 25%

Ciekawy zbieg okolicznosci...

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 18 lut 2008, 18:39

John Travolta pisze: Ciekawy zbieg okolicznosci...

Ponoć mecz z AV był ustawiony.

Rzeczywiście to losowanie jest jakieś dziwne. Chelsea jak zwykle gra z drużynami z niższych lig. Nawet Liverpool miał słabe ekipy, ale nawet to im nie pomogło. :lol:

Gracie u siebie i zapewne awansujecie dalej, ale wiadomo. Z takim Cardiff, Barnsley, czy Bristol Ferguson mógłby dać odpocząć kilku podstawowym graczom (oczywiście nie aż tak rezerwowy jak z Coventry w CC). Z Portsmouth takiego komfortu nie będzie.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 08 mar 2008, 13:12

Pora odświeżyć temat. Ćwierćfinały z Pucharze FA Cup. Dzisiaj pierwsze dwa mecze, z których niewątpliwie ciekawie zapowiada się pojedynek United-Portsmouth, który rozpocznie się o 13.45 czasu polskiego.

Podejrzewam, że Ferguson da szansę kilku chłopakom, którzy rzadko grają. Chociażby Kuszczakowi, Pique, Simpsonowi. Zapewne skorzysta też chociażby z Parka lub Eaglesa. Do tego reszta z pierwszego składu(chociaż ostatnio coraz trudniej powiedzieć, kto w nim jest). Gramy u siebie i oczywiście jesteśmy faworytem. Jeśli opowieści o ogromnej chęci zdobycia The Treble są prawdziwe, a wierzę że tak właśnie jest to wszyscy zagrają na 100% możliwości. I wygramy, bo remis mocno komplikowałby nam terminarz.

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 08 mar 2008, 13:19

Skład bardzo mocny :]

VdS-Wes-Rio-Vida-Evra-Ronaldo-Owen-Scholes-Nani-Tevez-Roo

Alex bardzo poważnie podchodzi do FA Cup co widać po składzie :wink:

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 08 mar 2008, 13:21

United ma niezwykle trudną drogę w tegorocznych rozgrywkach. przeciwników nie muszę chyba wymieniać, bo wszyscy dobrze ich pamiętamy. Portsmouth jest jak najbardziej do ogrania, szczególnie u siebie.

Będę wam dzisiaj kibicował, bo na was postawiłem. :lol:

Awatar użytkownika
dziki
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 66
Kibicuję: Arsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dziki » 08 mar 2008, 13:54

wiecie moze na jakich kanalach bedzie mozna obejrzec ten mecz ? (manchester-portsmouth)

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 08 mar 2008, 15:51

Odpowiem w odpowiednim temacie. :]
Diarra man of the match dla mnie. Dziwie sie, ze ani Chelsea ani Arsenal go nie chcieli.
To nie my go nie chcieliśmy, tylko on nas. Flamini w tym sezonie wymiata, dlatego Wenger cały czas go trzyma na boisku. Inna sprawa- Boss częściej mógł mu dawać pograć, chociażby kosztem Fabregasa.

Manchester przegrał wygrany mecz. Zdarza się. Portsmouth miało dzisiaj wiele szczęścia. Sędzia też pomógł. Powinien odgwizdać karnego na Ronaldo zraz na początku meczu.

Kuszczak [']

P.S. Jak tak mają wyglądać wasze mecze gdy na was stawiam, to co tydzień odżałuję sobie tego piątaka i postawię na United. :lol:

Awatar użytkownika
Giggsy King
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Giggsy King » 08 mar 2008, 15:56

Chelsea gratulujemy FA Cup 2007/08.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”