Za tych co odeszli ['] - Strona 9

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6654

Re: Za tych co odeszli [']

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 02 lut 2012, 14:00

Doskonale wiedziała co podpisuje.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 704

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 02 lut 2012, 14:01

Ja wyraźnie pisałem, że gdyby chodziło, o przeciętnego człowieka, to argument - takie były czasy, mogłbym zrozumieć. Przepraszam, ze stawiam pani Wisławie Szymborskiej wyżej poprzeczke niż innym, ale wobec jednostek wybitnych, obdarzonych wyjątkowym talentem mam taki zwyczaj, mimo to staram sie nie zapominac, ze są "tylko" ludzmi, ze wszystkimi tego konsekwencjami. Myśle, że w miare sprawiedliwym kryterium jest to, o którym mówiła Hannah Arendt odnaszac sie do holocaustu, zeby zachowac przyzwoitosc wystarczyło pozostać biernym.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3334

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 02 lut 2012, 14:09

Boromir pisze:Doskonale wiedziała co podpisuje.
To najwyrazniej znales Szymborska doskonale. Jeszcze napisz nam ile zazwyczaj brala pikantnych skrzydelek z KFC bo wiem ze bardzo je lubila. Moze jakies wspolne zdjecia? Chetnie bym sie zapoznal.

Bardziej prawdopodobne wydaje mi sie ze ktos jej podsunal dokument i ona podpisala. Bez wiekszej swiadomosci i zapewne nie wiedziala wtedy tego co jest wiadome o calej sprawie teraz.

Ale jak pisalem jezeli ktos chce widziec Szymborska jako piewce stalinizmu i osobe ktora bez skrupulow popierala skazywanie ludzi na smierc w ustawionych procesach to droga wolna.

Dla mnie ciekawa informacja o niej jest taka ze bedzie miala pogrzeb swiecki :)

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 02 lut 2012, 14:12

http://pl.wikisource.org/wiki/Rezolucja ... akowskiego

Tutaj jest tresc rezolucji, ktora podpisala.

Dodac nalezy, ze literaci krakowscy, raczej nie wiedzieli, ze proces byl ustawiony a dowody z dupy...

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6654

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 02 lut 2012, 14:21

Chlopaczek pisze:To najwyrazniej znales Szymborska doskonale. Jeszcze napisz nam ile zazwyczaj brala pikantnych skrzydelek z KFC bo wiem ze bardzo je lubila. Moze jakies wspolne zdjecia? Chetnie bym sie zapoznal.
Po co? I tak jak zobaczysz zdjęcie to się spytasz z którego to roku, a potem powiesz, że to tylko zdjęcie, nic nie mówiące i w ogóle jakieś takie czarno - białe.

Każdy swoje wnioski wyciągnie. Jeden może sądzić, że jego ksiądz z parafii dostawał dolary od Niemców i dlatego jest wrogiem ludu, drugi po prostu podpisze się pod dokumentem skazującym kogoś na wyrok śmierci nie patrząc co robi, a trzeci przeczyta i się zastanowi. Każdy ma wolną wolę, swoje wybory, z których kiedyś, po wielu latach będzie rozliczony.

EOT z mojej strony.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 02 lut 2012, 14:27

Boromir pisze:Każdy swoje wnioski wyciągnie. Jeden może sądzić, że jego ksiądz z parafii dostawał dolary od Niemców i dlatego jest wrogiem ludu, drugi po prostu podpisze się pod dokumentem skazującym kogoś na wyrok śmierci nie patrząc co robi, a trzeci przeczyta i się zastanowi. Każdy ma wolną wolę, swoje wybory, z których kiedyś, po wielu latach będzie rozliczony.
I tylko my niezlomni forumowa brac ktora kilkadziesiat lat pozniej doskonale wie co nalezalo zrobic i co by sama wtedy zrobila gdyby zyla w tamtych czasach.

Tym milym akcentem potwierdzajacym nasza wielkosc rowniez koncze.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2896

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 02 lut 2012, 15:27

Chlopaczek pisze:I tylko my niezlomni forumowa brac ktora kilkadziesiat lat pozniej doskonale wie co nalezalo zrobic i co by sama wtedy zrobila gdyby zyla w tamtych czasach.
W takim wypadku ty też nie możesz stwierdzać, że nic się nie stało z jej strony jak to podpisała.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 02 lut 2012, 21:11

Chlopaczek pisze:Bardziej prawdopodobne wydaje mi sie ze ktos jej podsunal dokument i ona podpisala. Bez wiekszej swiadomosci i zapewne nie wiedziala wtedy tego co jest wiadome o calej sprawie teraz.
To najwyrazniej znales Szymborska doskonale. Jeszcze napisz nam ile zazwyczaj brala pikantnych skrzydelek z KFC bo wiem ze bardzo je lubila. Moze jakies wspolne zdjecia? Chetnie bym sie zapoznal.
:lol:

Zalosc Chlopaczku, zalosc...
Nie spodziewalem sie ze swojej strony takiego idiotycznego rozumowania. Szczyty hipokryzji. Najpierw negujesz czyjesz tezy, po czym dokladnie w ten sam sposob stawiasz wlasne...

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 02 lut 2012, 21:14

arek_ahig pisze:
Chlopaczek pisze:Bardziej prawdopodobne wydaje mi sie ze ktos jej podsunal dokument i ona podpisala. Bez wiekszej swiadomosci i zapewne nie wiedziala wtedy tego co jest wiadome o calej sprawie teraz.
:lol:

Zalosc Chlopaczku, zalosc...
Nie spodziewalem sie ze swojej strony takiego idiotycznego rozumowania. Szczyty hipokryzji. Najpierw negujesz czyjesz tezy, po czym dokladnie w ten sam sposob stawiasz wlasne...
Odrozniasz przypuszczenie "bardziej prawdopodobne wydaje mi sie" od kategorycznego stwierdzenia "doskonale wiedziala co podpisuje"? Chyba nie. Moze po tym wpisie zaczniesz zwracac na takie rzeczy uwage.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 02 lut 2012, 21:25

Nie ma najmniejszego znaczenia konstrukcja zdania w formie twierdzenia czy przypuszczenia, poniewaz oboje opieracie sie nie na stanie faktycznym, ale na wlasnym osadzie. Obie opinie nie maja potwierdzenia w faktach. Chociaz na dobra sprawe to blizsze prawdy jest stwierdzenie Boromira, ze doskonale wiedziala co podpisuje, bo trudo posadzac czlowieka wydawac by sie moglo rozumnego, ze nie czyta dokumentu, ktory podpisuje. Trzeba by byc stracznie naiwnym. Zreszta nawet gdyby go nie czytala, to nie nalezy umniejszac jej winy, bo skutek jest ten sam.
Podpisala? Podpisala. Z cala pewnoscia duzo bardziej usmiech wywoluja proby jej obrony i twierdzenie, ze nie byla swiadoma tego co podpisuje niz twierdzenie, ze doskonale wiedziala co robi.
To jest tak oczywiste, ze proby zaprzeczania temu sa co najmniej niepowazne.
Mozna rozpatrywac problem w kontekscie przymusu podpisania owego dokumenty, ale z cala pewnoscia nie braku swiadomosci.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 02 lut 2012, 21:33

arek_ahig pisze:Nie ma najmniejszego znaczenia konstrukcja zdania w formie twierdzenia czy przypuszczenia, poniewaz oboje opieracie sie nie na stanie faktycznym, ale na wlasnym osadzie.
Jezeli Ty nie widzisz roznicy miedzy twierdzeniem a przypuszczeniem to coz ja na to moge poradzic? Kazdy pretekst dobry zeby wyjechac ze "szczytami hipokryzji" wyrazeniem dosc popularnym po prawej stronie.
arek_ahig pisze:Obie opinie nie maja potwierdzenia w faktach. Chociaz na dobra sprawe to blizsze prawdy jest stwierdzenie Boromira, ze doskonale wiedziala co podpisuje, bo trudo posadzac czlowieka wydawac by sie moglo rozumnego, ze nie czyta dokumentu, ktory podpisuje. Trzeba by byc stracznie naiwnym. Zreszta nawet gdyby go nie czytala, to nie nalezy umniejszac jej winy, bo skutek jest ten sam.
Podpisala? Podpisala. Z cala pewnoscia duzo bardziej usmiech wywoluja proby jej obrony i twierdzenie, ze nie byla swiadoma tego co podpisuje niz twierdzenie, ze doskonale wiedziala co robi.
To jest tak oczywiste, ze proby zaprzeczania temu sa co najmniej niepowazne.
Podpisala ale przypuszczam ze nie mogla wygooglac sobie jak my teraz o co tak naprawde w tej sprawie chodzilo. Latwo sie teraz madrzyc i pisac o wydawac by sie moglo rozumnym czlowieku.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 02 lut 2012, 21:36

Nie rozumiesz co ja do Ciebie pisze. :)
Dlaczego bardziej prawdopodobne jest, ze nie wiedziala co podpisuje?
Teza Boromira, ma potwierdzenie w podpisanym dokumencie, a Twoje przypuszczenie, ktore jest wedlug Ciebie bardziej prawdopodobne, na czym jest oparte?

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 02 lut 2012, 21:43

arek_ahig pisze:Nie rozumiesz co ja do Ciebie pisze. :)
Dlaczego bardziej prawdopodobne jest, ze nie wiedziala co podpisuje?
Teza Boromira, ma potwierdzenie w podpisanym dokumencie, a Twoje przypuszczenie, ktore jest wedlug Ciebie bardziej prawdopodobne, na czym jest oparte?
To moze sobie przeczytaj dokladnie w jakim kontekscie jest ten wpis Boromira. Ano w takim ze jego zdaniem podpisujac ten dokument wiedziala ze robi wielka krzywde tym ksiezom. I dokladnie w tym samym kontekscie byla moja odpowiedz.
Nie rozchodzi sie ze byla nieswiadoma podpisania samego dokumentu bo to jest chyba logiczne ze jak cos podpisujesz to zdajesz sobie sprawe ze cos podpisujesz. Ja wyrazilem przypuszczenie ze nie wiedziala ze ta cala sprawa ma drugie dno i jest zwyczajna ustawka.

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 02 lut 2012, 22:04

Ja bym się na Twoim miejscu arku wrócił do początku dyskusji i zobaczył o co jest spór...

Niektórzy zarzucili, że Szymborska to tamto i owamto...

Boromir już się rozpisał jak to się podpisała pod wyrokiem śmierci. Natomiast ja wkleiłem link pod, którym znajduje się treść dokumentu pod jakim podpisała się między innymi Szymborska. Potępienie (domniemanych) zdrajców kraju, a podpisanie się pod wyrokiem śmierci dla księży... jednak jest pewna różnica. (o tym, że opinia publiczna wtedy raczej nie wiedziała, że proces był ustawiany można powtarzać w kółko...).

No i na koniec jeszcze jedna ważna sprawa (moim zdaniem).
Znowu prawa strona idzie na łatwiznę. Z tego co mi wiadomo to raczej osoba twierdząca, że ktoś jest szmatą musi to twierdzenie udowodnić. Natomiast wy jak zwykle po swojemu: "Szymborska była taka owaka, a jak nie to mi udowodnij..."
W takim razie myślę, że my możemy kontynuować tę debatę w równie wesoły sposób twierdząc: jesteście panowie wielbłądami. a jeśli nie to proszę o niepodważalne dowody. albo inaczej, żeby było bardziej podobne do tego w co Wy się bawicie: wasi świętej pamięci przodkowie, żyjący w okresie powojennym to były wielbłądy, a jeśli nie to proszę to ponad wszelką wątpliwość udowodnić. (nie miałem na celu urażać Waszych świętej pamięci przodków, a tylko pokazać Waszą wyjątkowo i, o zgrozo, nielogiczną logikę.)

Gratuluję panom dobrego samopoczucia.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 02 lut 2012, 22:23

Znowu prawa strona idzie na łatwiznę. Z tego co mi wiadomo to raczej osoba twierdząca, że ktoś jest szmatą musi to twierdzenie udowodnić. Natomiast wy jak zwykle po swojemu: "Szymborska była taka owaka, a jak nie to mi udowodnij..."
Miałem się nie odzywać, ale tutaj trzeba. Ja chyba śledzę inną dyskusje, niektórzy wkleili tutaj parę jej wierszy czy jak Berele zacytowali ciekawy fragment jej twórzczości do tego dodali tą haniebną rezolucję, więc jeśli to wg. Ciebie nie są argumenty na poparcie swoich tez to co nimi jest? Co wy prezentujecie w zamian, swoje przypuszczenia?

Ale już mykam o zmarłych tylko dobrze, albo wcale.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”