Copa America 2024 - Strona 10

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Copa America 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 11 lip 2024, 10:23

A nie wiem, do oceny dla kazdego zainteresowanego. Calosc sie rozumiem zaczela od wejscia po rodziny zawodnikow, tylko sie troszeczke przedluzylo.

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1137
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Copa America 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 11 lip 2024, 13:35

I też widzę, że dobrze zrobiłem nie oglądając już drugiej połowy, bo za wiele nie straciłem.
Cieszy awans Kolumbii, ale czy dadzą radę w finale mistrzom świata, zobaczymy?

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6307
Kibicuję: 4rsenal

Copa America 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 11 lip 2024, 15:57

Jezu, ten sukces Kolumbi na Copa to było 23 lata temu :shock: Pamiętam to jak wczoraj, miałem 10 lat, nie wiedzieć czemu w nocy/wczesnym rankiem puściłemTV a tam... mecze. Kolumbia z kapitalnym Victorem Aristizabalem, Meksyk z Jesusem Arellano, Konstaryka z Wenchopem, fatalna Brazylia będąca w gigantycznym kryzysie, która poza słabym turniejem drżała o to by w ogóle wejść na mundial (który rok później wygrali :mrgreen: ), Argentyna zdaje się nie przyjechała przez to że w Kolumbii była wojna. Świetnie mi się to oglądało, później żadna Copa nie zrobiła już na mnie żadnego wrażenia.

Jak wygra Argentyna, to Messi włączy się do wyścigu o ZP? Wczoraj Laskowski rzucił apropo Bellinghama, że wygrana w EURO będzie ważnym argumentem dla jego ewentualnej ZP i nie powiem mocno mnie to wszystko rozśmieszyło. No OK strzelił piękną bramkę ze Słowacją, bez której Anglii nie byłoby już w turnieju, ale prawda jest taka że gość ch*ja gra, przy takim Sace, Fodenie czy nawet młodziutkim Mainoo wygląda jak przeciętniak do uzupełnienia składu, a jeśli koledzy wygrają mu EURO to nagle zacznie być faworytem do tytułu najlepszego piłkarza świata :P

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2414

Copa America 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 11 lip 2024, 18:05

sickstick pisze:
11 lip 2024, 15:57
Jezu, ten sukces Kolumbi na Copa to było 23 lata temu Pamiętam to jak wczoraj, miałem 10 lat, nie wiedzieć czemu w nocy/wczesnym rankiem puściłemTV a tam... mecze. Kolumbia z kapitalnym Victorem Aristizabalem, Meksyk z Jesusem Arellano, Konstaryka z Wenchopem, fatalna Brazylia będąca w gigantycznym kryzysie, która poza słabym turniejem drżała o to by w ogóle wejść na mundial (który rok później wygrali ), Argentyna zdaje się nie przyjechała przez to że w Kolumbii była wojna. Świetnie mi się to oglądało, później żadna Copa nie zrobiła już na mnie żadnego wrażenia.
bez kitu, tez mam mega sentyment do tego turnieju, drugi w zyciu ogladany po euro 2000. siedzialo sie i ogladalo po nocach ukradkiem zeby rodzice nie widzieli. jak to abstrakcyjnie brzmi z dzisiejszej perspektywy. zarywanie nocek dla jakichs anonimowyh zawodnikow. nie wiem, czy to byla kwestia dzieciecego entuzjazmu, czy bardziej kwestii popytu/podazy pilki w tv, bo o regularnym ogladaniu klubowej pilki co tydzien moglem wtedy jedynie pomarzyc i bralo sie to, co bylo
sickstick pisze:
11 lip 2024, 15:57
Jak wygra Argentyna, to Messi włączy się do wyścigu o ZP? Wczoraj Laskowski rzucił apropo Bellinghama, że wygrana w EURO będzie ważnym argumentem dla jego ewentualnej ZP i nie powiem mocno mnie to wszystko rozśmieszyło. No OK strzelił piękną bramkę ze Słowacją, bez której Anglii nie byłoby już w turnieju, ale prawda jest taka że gość ch*ja gra, przy takim Sace, Fodenie czy nawet młodziutkim Mainoo wygląda jak przeciętniak do uzupełnienia składu, a jeśli koledzy wygrają mu EURO to nagle zacznie być faworytem do tytułu najlepszego piłkarza świata

no taki to sezon. nie ma zadnego zawodnika, o ktorym mozna jednoznacznie powiedziec, ze byl najlepszy. o zlotej pilce zdecyduja wiec trofea druzynowe. z messim bez przesady, nie bedzie sie liczyl. przy triumfach swoich nacji balona mogliby dostac mbappe albo kroos, ale wczesnie odpadli, wiec tez sie z wyscigu wypisali. przy wygranej hiszpanow powaznie zastanowilbym sie na rodrim, bo gosc mialby wtedy bardzo mocne argumenty i druzynowe, i indywidualne, ale obawiam sie, ze to jest rok, w ktorym futbol po parudziesieciu latach prob w koncu wraca do domu, a wtedy combo 3 trofeow + dobre statystyki automatycznie da zlota pilke bellinghamowi, mimo ze od wielu miesiecy z malymi wyjatkami gra mocno przecietnie. bardziej zasluzyl imo vinicius, ale on wykartkowaniem sie na kluczowy mecz i szybka wylotka z copa america sobie nie pomogl w tej kwestii

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1516
Kibicuję: od czasu do czasu

Copa America 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 11 lip 2024, 19:00

Też skojarzyłem, że chyba oglądałem za dzieciaka jakieś mecze CA 2001. Turniej był chyba transmitowany na TVP, a rano około 8-9 na jedynce lub dwójce były powtórki. Pamiętam, że byłem u dziadków na działce, jadłem kanapki z twarożkiem w łóżku i oglądałem kompletnie nieznanych mi zawodników :)

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Copa America 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 13 lip 2024, 20:43

juz niedlugo na mistrzostwach swiata :D

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3355

Copa America 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 13 lip 2024, 21:55

Spoko tylko ze to show ma trwac 25 minut a to juz mi sie nie podoba.
Jeszcze niech opozniaja godziny rozpoczecia meczow jak to maja w zwyczaju. U nich normalnie jak w kinie mecz na 21 to zaczyna sie o 21:12 bo jeszcze jakies ceremonie.

Darwin podobno nie zostal zawieszony (jeszcze) i ma zagrac z Kanada.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1974

Copa America 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 13 lip 2024, 22:36

Zygmunt-1 pisze:
11 lip 2024, 19:00
Też skojarzyłem, że chyba oglądałem za dzieciaka jakieś mecze CA 2001. Turniej był chyba transmitowany na TVP, a rano około 8-9 na jedynce lub dwójce były powtórki. Pamiętam, że byłem u dziadków na działce, jadłem kanapki z twarożkiem w łóżku i oglądałem kompletnie nieznanych mi zawodników :)
Też pamiętam jak oglądałem te mecze nad ranem,ale to było ok 98 r chwilę po powrocie do domu.Twarożku nie było,ale odbijało mi się mocno wódką lub spirytusem ;)

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda

Copa America 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 14 lip 2024, 12:52

Stary poczciwy Luis Suarez ponownie bohaterem Urugwaju. W 92. minucie wyrównał wynik meczu z Kanadą, a później nie spękał w serii jedenastek. Karnego nie wykorzystał natomiast Davies i Urugwaj trzecim zespołem tegorocznego CA.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Copa America 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 14 lip 2024, 15:53

suarez potrafil schowac ego do kieszeni i nie przeszkadzalo mu wspieranie mlodszych kolegow glownie z lawki rezerwowywch - nie dla kazdego to tak naturalne. a jak juz wszedl na boisko, to zrobil co do niego nalezalo i tym samym zegna sie z reprezentacja udanym akcentem - golem i medalem

dzisiaj natomiast ostatni mecz dla kadry zagra angel di maria. naogladalem sie tej argentyny przez ostatnie 15 lat, czesto mnie wkurzal, nie byl jakis turbo regularny (31 bramek w 144 wystepach) ale jedno trzeba mu oddac - nie ma chyba obecnie w pilce reprezentacyjnej goscia bardziej decydujacego w finalach: zloto olimpijskie w 2008 (1-0): zwycieski gol, zloto na copa america 2021 (1-0): zwycieski gol, finalissima z wlochami 2022 (3-0): gol na 2-0, zloto na mundialu 2022 (3-3): wywalczony karny na 1-0 i gol na 2-0. kto wie, z nim w skladzie moze juz w 2014 argentyna wygralaby mundial, ale wtedy ponoc real zabronil mu wystapic w finale

co do finalu - z jednej strony chetnie zobaczylbym messiego z kolejnym trofeum, z drugiej no fajna ta historia kolumbijczykow. od kiedy przejal ich nestor lorenzo (nomen omen argentynczyk) nie przegrali ani jednego spotkania. seria liczy juz 28 meczow (22 zwyciestwa, 6 remisow), w tym czasie mierzyli sie m.in. 2x z brazylia, 2x z urugwajem, niemcami i hiszpanami. ostatnia porazka...z argentyna

PS polgodzinna przerwa miedzy polowami na koncert? :angry2:

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda

Copa America 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 14 lip 2024, 16:50

Bo Suarez to wielki piłkarz, jeden z najlepszych w XXI wieku. Spełniony indywidualnie, spełniony klubowo (zabrakło jedynie mistrzostwa Anglii, ale wtedy Liverpool był jednak słabszy niż kilka lat później), z reprezentacją również wygrał mistrzostwo kontynentu i zajął czwarte miejsce na Mundialu, co jak na Urugwaj jest świetnym rezultatem. Piłkarz, którego oglądanie sprawiało frajdę. W swoim prime był moim zdaniem najlepszym piłkarzem świata, oczywiście biorąc pod uwagę, że Messi i CR7 to byli nadludzie :)

A to, że był kontrowersyjny sprawia, że zostanie zapamiętany jeszcze bardziej.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2332
Kontakt:

Copa America 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 15 lip 2024, 1:53

Final przesunięty o 30 minut z powodów organizacyjnych gdyż kibice nie mogą się dostać na trybuny na czas.

Organizacja tego turnieju pod wieloma względami była fatalna. Ciekawe jak to będzie za 2 lata na mundialu w USA...

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda

Copa America 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 15 lip 2024, 2:17

O proszę, czyli ktoś jeszcze poza mną będzie ten finał oglądał. Właśnie włączyłem transmisję i widzę że jest takie opóźnienie, zatem jeszcze pół godziny dłużej sobie posiedzę. Ciekaw jestem ile wytrzymam?
No ale faktycznie ta organizacja turnieju w USA fatalna. :angry2:

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Copa America 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 15 lip 2024, 2:19

Nie tylko wy. No ale testuja cierpliwosc kibicow z europy mocno

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda

Copa America 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 15 lip 2024, 2:56

Jednak nie wysiedzę, nie dam już rady zarwać całej nocy. Jutro sobie obejrzę skrót.
Kiedyś za młodu nie było problemu siedzieć do piątej nad ranem, a nawet dłużej! A teraz już padam na twarz...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”