Legia Warszawa (L) (zbiorczy) - Strona 93

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 06 paź 2006, 19:58

carlitos pisze: Rumunski zaciag dlatego ze Petrescu nie zna polskiego rynku transferowego a zna rumunski.
carlitos pisze:dokladnie chodzilo o to ze Petrescu zrobil w Krakowie rumunska kolonie
To ilu tych Rumunów w Wiśle? Pięćdziesięciu? Jak dołączy Svitlica, to Wisła stanie się rumuńsko-serbska? W Wisle jest też dwóch Australijczyków. 3 Rumunów, 3 Serbów, 2 Australijczyków i już Wisła jest rumuńsko-serbsko-autralijska. Ale zaraz, przeciez w Wiśle jest też dwóch Brazylijczyków. To przyjmijmy ostateczną wersję. Rumuńsko-serbsko-australijsko-brazylijska Wisła. Ot, cała prawda o krakowskim... zaraz czy możemy go wciąż tak nazywać? przecież ostatnio dwa razy grał w okolicach Warszawy, nie w Krakowie... o warszawskim zespole zwanym dalej (zapewne zwyczajowo) Wisłą Kraków.
carlitos pisze:I za przeproszeniem z dupy wyjety argument ze nie mial budzetu na transfery bo chocby taki Varga nie byl sprowadzony za darmo
Inaczej. Skoro Varga kosztował swoje, to Wisła nie zakręciła kurka i koszt pozostałych transferów musiał być na tym samym poziomie co Varga.

Negatywnie oceniasz Jędrzejczyka i Chiacu. Zatem kluby nie powinny sprowadzać młodziezy, aby przez ławke stopniowo aklimatyzowała się w zespole i uczyła od starszych kolegów? A Vargę oceniasz, jak wcześniej oceniano Dolhę i Thwaite. Nikt nie widział ich w akcji, ale jak z Rumunii i przez Petrescu, to MUSI być "kolejnym transferowym niewypałem Dana Petrescu". W mojej opinii oceniłeś trzech (Dolha, Chiacu, Varga) z sześciu zawodników (tamci +Radovanovic, Burns, Thwaite) sprowadzonych bezpośrednio przez Dana P. Zrobiłeś to nierzetelnie i w dodatku podciągnąłeś to pod wydumaną tezę. Ale mogę się mylić.

Awatar użytkownika
carlitos
Niereformowalny :/
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: carlitos » 06 paź 2006, 22:05

To ilu tych Rumunów w Wiśle? Pięćdziesięciu? Jak dołączy Svitlica, to Wisła stanie się rumuńsko-serbska? W Wisle jest też dwóch Australijczyków. 3 Rumunów, 3 Serbów, 2 Australijczyków i już Wisła jest rumuńsko-serbsko-autralijska. Ale zaraz, przeciez w Wiśle jest też dwóch Brazylijczyków. To przyjmijmy ostateczną wersję. Rumuńsko-serbsko-australijsko-brazylijska Wisła. Ot, cała prawda o krakowskim... zaraz czy możemy go wciąż tak nazywać? przecież ostatnio dwa razy grał w okolicach Warszawy, nie w Krakowie... o warszawskim zespole zwanym dalej (zapewne zwyczajowo) Wisłą Kraków.

:lol: doprawdyż wytrawne poczucie humoru a tak do tematu to dodaj do tego Rumuński sztab szkoleniowy. Australijczyk Thwaite sprowadzony z Rumunii.
Spokojnie nie napinaj sie tak
Negatywnie oceniasz Jędrzejczyka i Chiacu. Zatem kluby nie powinny sprowadzać młodziezy, aby przez ławke stopniowo aklimatyzowała się w zespole i uczyła od starszych kolegów? A Vargę oceniasz, jak wcześniej oceniano Dolhę i Thwaite. Nikt nie widział ich w akcji, ale jak z Rumunii i przez Petrescu, to MUSI być "kolejnym transferowym niewypałem Dana Petrescu". W mojej opinii oceniłeś trzech (Dolha, Chiacu, Varga) z sześciu zawodników (tamci +Radovanovic, Burns, Thwaite) sprowadzonych bezpośrednio przez Dana P. Zrobiłeś to nierzetelnie i w dodatku podciągnąłeś to pod wydumaną tezę. Ale mogę się mylić.
Nie chodziło mi o ocene polityki transferowej Petrescu. Rumunów oceniam poprzez to co prezentuja w Wiśle.
Tyle z mojej strony pozdrawiam

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8671
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 07 paź 2006, 0:05

Wszystko pieknie i cacy, ale czemu o Wisle dyskutujecie w temacie Legii :?: zwykle za taki OT dostaje sie WP, ale co tam, przeciez tutaj Moderator dyskutuje, on jest ponad prawem.

Tak w ogole - to jestescie pewni, ze byly krol strzelcow z Legia przejdzie testy w Wisle :?: skoro on w pilke nie gral ponad pol roku :think: moze i mial indywidualne treningi, ale zrobia mu testy szybkosciowe i na bank je obleje :wink:

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 07 paź 2006, 0:57

cloner
ja bym tego nie byl taki pewien. bo wg twojej teorii pilkarz ktory doznal ciezkiej kontuzji nie powienien chyba umiec grac np taki Etoo pewnie bedzie biegal jak slon po kontuzji :lol: Jak ja kocham polskich kibicow :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8671
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 07 paź 2006, 10:37

Bienias - Ty widziales kiedys Stanko w akcji :?: przeciez on nawet w czasie, gdy zdobyl korone w naszej lidze, to pewnie oblalby testy szybkosciowe, wiec nie rozumiem o co Ci chodzi :think: pewnie tylko o to, zeby sie jakos dopieprzyc do mojej jakiejkolwiek teorii :roll:

Awatar użytkownika
carlitos
Niereformowalny :/

Post Wyświetl pojedynczy post autor: carlitos » 07 paź 2006, 14:13

cloner
ja bym tego nie byl taki pewien. bo wg twojej teorii pilkarz ktory doznal ciezkiej kontuzji nie powienien chyba umiec grac np taki Etoo pewnie bedzie biegal jak slon po kontuzji Laughing Jak ja kocham polskich kibicow Laughing Laughing
Nie rozumiem po co na niego naskakujesz. Pilkarz ktory nie gral ponad rok (Svitlica) a pilkarz ktory podczas kontuzji ma indywidualne treningi, silownie itp (Eto'o) to jest znaczna roznica. Co do tego ze kochasz polskich kibicow to to samo mozna powiedziec o tobie
Wszystko pieknie i cacy, ale czemu o Wisle dyskutujecie w temacie Legii Question zwykle za taki OT dostaje sie WP, ale co tam, przeciez tutaj Moderator dyskutuje, on jest ponad prawem.
sorry juz bede grzeczny
pozdrawiam

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 11 paź 2006, 13:29

Rzeczpospolita pisze:Miasto wybuduje przy ul. Łazienkowskiej stadion dla Legii. Wczoraj, w czasie LXXXII Sesji Rady Warszawy, radni przyznali na obiekt 180 mln zł. Jest on zapisany w wieloletnim programie inwestycyjnym na lata 2006 - 2008. Poprzednio obiekt miał powstać z udziałem prywatnego kapitału. Dwa przetargi nie wyłoniły jednak inwestora.
:shock: :shock: :shock: Czyżby jednak nie tylko kiełbasa wyborcza a konkretne decyzje? Późno, ale lepiej późno niż wcale. Cieszy, że są to pieniądze na cały projekt,a nie np. na połowę a "potem się zobaczy".

:mike:

Awatar użytkownika
Gerd
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gerd » 11 paź 2006, 14:02

36.
W takim tempie, od kiedy zaczęto obiecywać nowy stadion dla Legii, to powinien on już dawno zacząć niszczeć. I niszczeje tyle, że w dalszym ciągu ten stary! Bo nowego "ani widu, ani słychu"!

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 11 paź 2006, 14:27

W ten stadion to ja uwierzę dopiero jak zobaczę łopaty/koparki na Łazienkowskiej.

Dzisiaj Legia grał sparing z MKS Mława 4:3 (1:0). Jak widać gra obronna nadal beznadziejna. Legia prowadziła już 3-0 poczym dałoa sobie strzelić 3 bramki. Hatt tricka w tym meczy zaliczył Janczyk a 4 bramkę strzelił Paluchowski. Podczas tego spotkania sprawdzany był także zawodnik, który od wczoraj jest testowany przez Legię. Philip Mulryne jest byłym reprezentantem Irlandii, gra w pomocy a obecnie nie ma klubu.
Obrazek

Od wczoraj z Legią trenuje Phillip Mulryne. Urodzony w Belfaście 28-letni środkowy pomocnik (174 cm wzrostu, 70 kg wagi) ma kartę w ręku po tym jak latem rozwiązał umowę z występującym w Coca-Cola Championship FC Cardiff City. Mulryne dzisiaj zadebiutował w wygranym 4:3 sparingu Legii z MKS Mława. Miał asystę przy jednej z bramek.

Irlandczyk ma ciekawą biografię. To wychowanek tej samej szkółki piłkarskiej, co David Beckham, Paul Scholes i bracia Neville. Do 1999 roku próbował przebić się w Manchesterze United, ale bez powodzenia. W Premiership zagrał tylko raz przeciwko Ipswich Town, w październiku 1997 roku; zaliczył 4 występy w Pucharze Ligi i FA Cup. Wcześniej niż w MU zadebiutował w reprezentacji Irlandii Północnej - przeciwko Belgii (luty 1997 rok).

W marcu 1999 ropku Mulryne został sprzedany za 500 tysięcy funtów do Norwich City, gdzie w ciągu 6 lat rozegrał 178 spotkania i strzelił 20 bramek. Jego dorobek byłby większy, ale odniósł dwie poważne kontuzje (już w pierwszym sezonie złamał nogę).

W maju 2005 roku za obustronnym porozumieniem rozwiązał kontrakt i przeniósł się do Cardiff City. W barwach "The Bluebirds" w sezonie 2005/2006 wystąpił tylko raz w pierwszym składzie, 3 razy wchodził na boisko z ławki rezerwowych. – To prawdopodobnie najbardziej rozczarowujący sezon w mojej karierze. Nie dano mi szansy, żebym pokazał swoje umiejętności – powiedział w maju. Latem rozwiązał kontrakt i do tej pory szuka klubu. Ostatnio był na nieudanych testach w Ipswich Town oraz Brighton & Hove Albion.

W sierpniu 2005 r. został wyrzucony z kadry Irlandii Północnej przez trenera Lawrie Sancheza. Przyczyna: wraz z kolegą wrócił nad ranem do hotelu w trakcie zgrupowania przed meczami z Anglią i Azerbejdżanem. W kadrze Irlandii Północnej wystąpił do tej pory 25 razy, zdobył 3 bramki.

- Philip to taki typ zawodnika, który bardzo ciężko pracuje na boisku i poza nim. Ma bardzo dobre krótkie podanie, trochę słabiej wychodzi mu z dalekimi zagraniami. Mocną stroną jest niezły strzał z dystansu - mówi Lyndon Adade dziennikarz sportowy.

W Polsce zawodnika promuje szkocki menedżer Raymond Sparkes, dobry znajomy trenera Dariusza Wdowczyka. Irlandczyka należy traktować jako potencjalnego następcę Łukasza Surmy, który w zimie być może rozstanie się z Legią, jeśli otrzyma satysfakcjonującą ofertę z zagranicy.
Widać, że lubi zabalować a to się ceni :smile2:

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 11 paź 2006, 15:01

Gerd pisze: Bo nowego "ani widu, ani słychu"!
Widze, że masz problemy ze zrozumieniem czytanego tekstu więc wyjasniam: to nie jest kolejny przetarg na plan stadionu i sposób finansowania budowy (tego dotyczyły 2 unieważnione przetargi). Miasto podjęło już w odpowiedniej formie prawnej decyję o rozbudowie stadionu i przeznaczyło w kolejnych budżetach odpowiednie na to środki:
Wieloletni Program Inwestycyjny m.st. Warszawy na lata 2006-2008
Wieloletni Program Inwestycyjny zadań ogólnomiejskich
Zmiany wynikające z zarządzenia Prezydenta m.st. Warszawy

Lp. 69 „Zagospodarowanie terenów rekreacyjno - sportowych przy ul. Łazienkowskiej 1/3 w Warszawie wraz z modernizacją i rozbudową stadionu piłkarskiego oraz obiektów towarzyszących”. Jednostka realizująca - Biuro Sportu i Rekreacji.
Termin realizacji zadania: 2006-2009.
Przyznane fundusze: 180 mln zł.
Dodam jeszcze, że plan architektoniczny obiektu powstał za pieniądze KP Legia i na zasadzie darowizny zostanie przekazany miastu. W formie przetargu trzeba jeszcze wybrać wykonawcę budowy (a nie jeak dotychczas inwestora i plan stadionu).
Marcinkiewicz pisze: Jeśli w październiku, jeszcze przed wyborami, Rada Warszawy przyjmie odpowiednią uchwałę, a Legia przekaże jako darowiznę projekt budowy stadionu, to w październiku albo na początku listopada ogłosimy przetarg. Będzie to już nie do zatrzymania, bo będzie to przetarg na wykonawstwo, a nie na projekt
Decyzja już jest - czas na przetarg.

I na koniec: pod takim sposobem budowy stadionu podpisują sie wszyscy poważni kandydaci na stanowsiko prezydenta miasta a także wszystkie większe partie. W obecnym klimacie poltycznym fakt ten wydaje się bezcenny

Awatar użytkownika
Gerd
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gerd » 11 paź 2006, 16:58

37.
deltinho pisze:
Gerd pisze: Bo nowego "ani widu, ani słychu"!
Widze, że masz problemy ze zrozumieniem czytanego tekstu więc wyjasniam: to nie jest kolejny przetarg na plan stadionu i sposób finansowania budowy (tego dotyczyły 2 unieważnione przetargi).
Kto ma problemy ze zrozumieniem, to nie będę pisać. Poprzednie projekty, były w głównej mierze inicjatywą byłego prezydenta Warszawy, a obecnie RP Lecha Kaczyńskiego.
Już nie będę się rozpisywać o kapitale, ale ogólnie miał być mieszany! I stadion powinien już być! Ale do cholery go nie ma! I zrozum to, że długo nie będzie!

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 11 paź 2006, 17:12

Gerd pisze: Już nie będę się rozpisywać o kapitale, ale ogólnie miał być mieszany! I stadion powinien już być! Ale do cholery go nie ma! I zrozum to, że długo nie będzie!
Przebudowa ma być ukończona w 2009 więc może to rzeczywiście "długo".
Wybudowanie stadionu za pieniądze prywatnego inwestora spowodowałby, że ten inwestor musiałby odebrać sobie pieniądze za inwestycje. Jak myślisz od kogo by odbierał? Od Legii? Tak brawo - od Legii. Legia musiałaby płacić za użytkowanie obiektu, a wszystkie prawa np z reklam stadionowych wpływałyby do kieszenie inwestora-zarządcy. Znasz podobne rozwiązanie zastosowane gdzieś na świecie?
Oczywiście patrząc na zapowiedzi polityków to Legia miałaby już kilka stadionów. Wedle obietnic Kaczyńskiego - w tym roku (2006) byłby nowy stadion. Teraz róznica polega na tym, że obok obiecanek poszły już pierwsze decyzje - w tym bardzo ważna bo gospodarująca pieniądze w budżecie miasta.

Awatar użytkownika
Gerd
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gerd » 11 paź 2006, 17:30

39.
deltinho pisze: Oczywiście patrząc na zapowiedzi polityków to Legia miałaby już kilka stadionów. Wedle obietnic Kaczyńskiego - w tym roku (2006) byłby nowy stadion. Teraz róznica polega na tym, że obok obiecanek poszły już pierwsze decyzje - w tym bardzo ważna bo gospodarująca pieniądze w budżecie miasta.
Otóż to! Obiecanki politykierów! A czy poszły pierwsze pieniądze na ten cel? Być może, tylko jak to bywa w naszym pięknym kraju, to poszły tylko niewiadomo gdzie! A tak w ogóle, to czy ruszyły chociaż jakieś prace przygotowujące infrastrukturę pod tą inwestycję? Bo jeżeli nie, to w dalszym ciągu nie wierzę w realizację tej budowy, czy też przebudowy. Zwał jak zwał, ale już za dużo lat było zmarnowanych. A tak jeszcze powracając do Kaczyńskiego i jego obietnic na modernizację stadionu Legii jako prezydenta stołecznego, to po niedługim czasie po ogłoszeniu tego projektu pojawiło się jakieś lobby, które chciało to samo uczynić tylko, że ze stadionem Dziesięciolecia. Wtedy też doszedłem do wniosku, że w Warszawie zamiast dwóch obiecanych stadionów nie będzie żadnego! No i miałem rację!

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 11 paź 2006, 18:43

Gerd pisze: Być może, tylko jak to bywa w naszym pięknym kraju, to poszły tylko niewiadomo gdzie! A tak w ogóle, to czy ruszyły chociaż jakieś prace przygotowujące infrastrukturę pod tą inwestycję? Bo jeżeli nie, to w dalszym ciągu nie wierzę w realizację tej budowy, czy też przebudowy.
Strasznie trudno podjąć z Tobą jakąś sensowną dyskusje.
Gdzie ja, albo ktokolwiek inny napisał, że poszły jakieś pieniądze? Projekt przebudowy wpisano do budżetu miasta poprzez uchwałę rady miasta. I na razie tyle o pieniadzach.
Jak miały ruszyć jakieś prace (nawet przygotowujące) jeżeli przy wydaniu pieniędzy z budżetu państwa czy miasta potrzebny jest przetarg - w tym wypadku na budowę.
Nie musisz mnie przekonywać do plajty polityki inwestycyjnej Kaczyńskiego jako prezydenta Warszawa, bo do rzeczy oczywistych przekonywać nie trzeba. Przynajmniej mnie.
Że stadion powinien być kilka lat temu to chyba wie każdy kibić. I nie tylko stadion w Warszawie ale w kazdym wiekszym czy mniejszym mieście. To też oczywiste.

Natomiast twierdze, że pierwsze dezycje (czyli wybranie modelu przebudowy/budowy, zaakceptowanie planu przygotowanego przez klubu, współpraca miasta z władzami klubu, zagospodarowanie pieniędzy w budżecie miasta) dobrze wróżą na przyszłość i są krokiem milowym w stosunku do tego co działo się dotychczas w kwestii nowego stadionu Legii. Czytając Twoje posty wnioskuje iż uważasz, ze stadionu nie wybudują nigdy, bo dotychczas obiecywali a nie wybudowali. Troche dziwne podejście.

Awatar użytkownika
Gerd
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gerd » 11 paź 2006, 18:57

43.
Wiesz co? To z Tobą jest podjąć sensowną dyskusję. Cóż fakt zamiast o decyzjach ja napisałem o pieniądzach, co i tak nie zmienia faktu, że pierwsze decyzje zapadły już dawno temu. A czy ja mam dziwne podejście do tego tematu? Nie! Moje podejście jest realne! Po tylu latach niezrobienia stadionu, trudno mi uwierzyć, że w najbliższym czasie coś się zmieni! Choć osobiście chciałbym aby jednak taki stadion na Legii powstał! Tylko realizm wykonania tego zadania, zwala mnie z nóg! I tyle, bo na dłuższą metę nie ma co dyskutować aż do czasu rozpoczęcia robót.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”