Marsz Niepodległości - Strona 99

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 10 lis 2023, 15:41

sickstick pisze:
10 lis 2023, 13:18
A jaka jest w ogóle idea tego marszowania 11. listopada. Mamy pokazać jacy jesteśmy zjednoczeni jako naród? Wielu z was na marsz chodzi lub była nie raz. Jaki był dokładnie cel waszego pochodu w tym marszu?
A Amerykanie czemu na 4 lipca petardami strzelają?

A Irole w dzień Sw. Patryka po co się na zielono przebierają?

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 10 lis 2023, 15:46

Ja Amerykanom zazdroszczę tej miłości do flagi i ojczyzny bo u nich to jest świętość a u nas niestety lewicowe środowiska zrobiły z patriotyzmu obciach i wstyd - czytaj: chodzisz na MN albo masz flagę w oknie = jesteś pisior i cebularz. Za to jak masz flagę LGBT to już ok :)

Abstrahując to i tak uważam że trzeba było zrobić święto 3 maja - lepsza pogoda na świętowanie niż 11 listopad :)

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 10 lis 2023, 15:49

Eyesmon pisze:
10 lis 2023, 15:46
masz flagę w oknie = jesteś pisior i cebularz.
z tym to się nie spotkałem. Na moim osiedlu przy okazji 11.11 lub 03.05 flagi są wieszane przy bramach, a dziś na grupie osiedlowej lekkie poruszenie, bo dziś jeszcze nie wisiały.
sickstick pisze:
10 lis 2023, 13:28
Z całym szacunkiem, ale jak ktoś przez cały rok pluje na drugiego obywatela bo ma inną orientację czy opcję polityczną, to idąc na marsz żeby "pokazać jedność narodu" jest zwykłym hipokrytom.
język też trzeba szanować codziennie (;

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 10 lis 2023, 15:52

Ale w mediach taka narracja niestety jest że patriotyzm jest be i mimowolnie (lub nie) równany jest z byciem narodowcem. Nie mamy dumy z tożsamości i flagi i jak to Cloner napisał słusznie - wielu Polaków najpierw czuję się Europejczykami a potem Polakami co w takiej Holandii, Szwecji czy Anglii jest nierealne - tam Ci każdy powie że przede wszystkim jest Holendrem, Szwedem czy Anglikiem a w Europie to mieszka i bywa :)

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 10 lis 2023, 15:53

Eyesmon pisze:
Ja Amerykanom zazdroszczę tej miłości do flagi i ojczyzny bo u nich to jest świętość a u nas niestety lewicowe środowiska zrobiły z patriotyzmu obciach i wstyd - czytaj: chodzisz na MN albo masz flagę w oknie = jesteś pisior i cebularz. Za to jak masz flagę LGBT to już ok :)

Abstrahując to i tak uważam że trzeba było zrobić święto 3 maja - lepsza pogoda na świętowanie niż 11 listopad :)
Amerykanie mają trochę przegięcie w drugą stronę, bo oni nawet majtki w barwach potrafią nosić :mrgreen: Ale co by nie mówić ich patriotyzm jest wielki.

Co do flag to w Tomaszowie miasto już udekorowane w biało - czerwone flagi, a mój blok jest chyba najbardziej w całym TM oflagowany z czego jestem niesamowicie dumna :) Do pracy wzięłam taką małą flagę papierową i zaraz ją przyczepie miśkowi z Lechii :) Niech mają patriotycznie 🇵🇱💪

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 10 lis 2023, 16:05

Eyesmon pisze:
10 lis 2023, 15:52
Ale w mediach taka narracja niestety jest że patriotyzm jest be i mimowolnie (lub nie) równany jest z byciem narodowcem. Nie mamy dumy z tożsamości i flagi i jak to Cloner napisał słusznie - wielu Polaków najpierw czuję się Europejczykami a potem Polakami co w takiej Holandii, Szwecji czy Anglii jest nierealne - tam Ci każdy powie że przede wszystkim jest Holendrem, Szwedem czy Anglikiem a w Europie to mieszka i bywa
Zwróć uwagę na to, że takie dzielenie jest wygodne dla tzw patriotów. Przykład - strajk przeciwko powołaniu tej całej komisji Lex Tusk rządowe media tytułowały jako "Anty-Polski marsz". No skoro sami nazywacie innych "anty-Polakami" tylko dlatego że mają inną wizją kraju, to nie miejcie potem pretensji że ci ludzie z Polską utożsamiać się nie chcą. W tymi miejscu ogromny kamień do ogródka PiSu, który przez te 8 lat zrobił sobie niejako monopol na posługiwanie się symbolami narodowymi i dialogiem w stylu "Idziecie z nami to jesteście Polakami, nie idziecie z nami to Polakami nie jesteście" i efekt tego jest taki że wśród wielu młodych ludzi utożsamianie się z Polską przestało być sexy.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 10 lis 2023, 16:08

Czekaj czekaj, do kogo te "sami nazywacie" - bo ja nikogo antyPolakiem nie nazwałem ;)

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2745

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 10 lis 2023, 16:18

Ilka pisze:
10 lis 2023, 15:53
Eyesmon pisze:

Amerykanie mają trochę przegięcie w drugą stronę, bo oni nawet majtki w barwach potrafią nosić :mrgreen:
Dokładnie. Nie podoba mi się jak na spoconych dupach mają flagę narodową

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 10 lis 2023, 16:19

Eyesmon pisze:
10 lis 2023, 16:08
Czekaj czekaj, do kogo te "sami nazywacie" - bo ja nikogo antyPolakiem nie nazwałem ;)
Oj przepraszam, miałem na myśli środowiska związane z PiSem, źle ułożyłem słowa :beer:

Natomiast chyba rozumiesz klu mojej wypowiedzi? Jeśli od 8 lat w mediach rządowych leci prosty przekaz:
Tolerujesz gejów? Jesteś nie-Polakiem
Jesteś pro-Unijny? Jesteś nie-Polakiem
Jesteś za wpuszczeniem imigrantów? Jesteś nie-Polakiem
Jesteś przeciwny przejęciu sądów przez władzę? Jesteś nie-Polakiem
ect.
To naturalną koleją rzeczy jest, że po 8 latach takiego przekazu co raz więcej ludzi (głównie młodych, których światopogląd się dopiero kreuje) po prostu tymi nie-Polakami się faktycznie poczuło, bo klepie się im do głowy przekaz że osoby o ich przekonaniach tymi Polakami nie są. Tak jak pisałem powyżej - ogromny kamień do ogródka PiSu, który pod przykrywką "Patriotów" swoimi przekazem zrobili temu narodowi krzywdę, bo zabiło tożsamość narodową w wielu ludziach. W tym miejscu będę strzelał, ale wydaje mi się że 8 lat temu o wiele więcej osób utożsamiało się z Polską, niż po 8 latach rządów "patriotów" którzy przejęli, przeżuli i przemielili symbole narodowe, adaptując je do swoich własnych, politycznych celów.

Tusk jest jaki jest, zapewne prawdą będzie napisanie że to bardziej Europejczyk niż Polak, ale ten Tusk przynajmniej nie będzie kupczył symbolami narodowymi jak "patrioci" z PiSu.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 10 lis 2023, 16:23

sickstick pisze:
10 lis 2023, 16:19
To naturalną koleją rzeczy jest, że po 8 latach takiego przekazu co raz więcej ludzi (głównie młodych, których światopogląd się dopiero kreuje) po prostu tymi nie-Polakami się faktycznie poczuło, bo klepie się im do głowy przekaz że osoby o ich przekonaniach tymi Polakami nie są.
Nie sądziłem, że tylu młodych Polaków (już nie-Polaków) ogląda regularnie TVP i przekaz propisowski.
Ja o jakimś strajku led tusk? usłyszałem dzis tu na forum.
Ostatnio zmieniony 10 lis 2023, 16:29 przez cloner, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 10 lis 2023, 16:29

cloner pisze:
10 lis 2023, 16:23
sickstick pisze:
10 lis 2023, 16:19
To naturalną koleją rzeczy jest, że po 8 latach takiego przekazu co raz więcej ludzi (głównie młodych, których światopogląd się dopiero kreuje) po prostu tymi nie-Polakami się faktycznie poczuło, bo klepie się im do głowy przekaz że osoby o ich przekonaniach tymi Polakami nie są.
Nie sądziłem, że tylu młodych Polaków (już nie-Polaków) ogląda regularnie TVP i przekaz propisowski.
Nie wiem jak ty, ale większość młodych Polaków żyje w XXI wieku i przekaz z TVP trafia do nich nawet bez oglądanie tej telewizji. :)
cloner pisze:
10 lis 2023, 16:23
Ja o jakimśs trajku led tusk? usłyszałem dzis tu na forum.
Byłeś na początku czerwca w Polsce?
Ostatnio zmieniony 10 lis 2023, 16:30 przez sickstick, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 10 lis 2023, 16:30

Fakt, PiS sam sobie strzelił w kolano takim klimatem ale Jarek nie umie inaczej w politykę niż dziel i rządź + oblężona twierdza...

Ale TVN czy GW też dokładały pokazując MN jako zlot faszystów i nazistów. Zresztą te media mają duże doświadczenie w obrzydzaniu wizerunku Polski i Polaków (parawany polskie - januszexy, gdzie w Danii czy Niemczech robią to samo bo NAD BAŁTYKIEM WIEJE i nie da się inaczej / kibole polscy ale kibice holenderscy itd). "warszafka" niestety potem w to wierzy bo oni tylko TVN oglądają na kanapie w Wilanowie ;)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 10 lis 2023, 16:30

sickstick pisze:
10 lis 2023, 16:29
Nie wiem jak ty, ale większość młodych Polaków żyje w XXI wieku i przekaz z TVP trafia do nich nawet bez oglądanie tej telewizji.
No do mnie nie trafia, bo ich nie oglądam.
Trafia natomiast do mnie przekaz TVN, gdy idę do rodziców. Niedobrze się robi.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 10 lis 2023, 18:24

Tusk nie kupczy symbolami, dobre, nie znałem :D
Spoiler:

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 10 lis 2023, 19:30

Boromir pisze:
10 lis 2023, 18:24
Tusk nie kupczy symbolami, dobre, nie znałem :D
Spoiler:
Nie czaję, który symbol narodowy jest na tym zdjęciu?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”