Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 18 sty 2008, 22:22
Chlopaczek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 18 sty 2008, 22:27
Babel

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 18 sty 2008, 22:29
Chlopaczek pisze:Etyka tez bedzie na maturze do wyboru?
Zadaj sobie pytanie, jaki jest procent w Polsce wyznawców innych religii niż Chrześcijaństwo?Babel pisze:I nie ma nic z państwa religijnego gdy słowo "religia" używa się jako synonimu słowa "chrześcijaństwo".
bellus
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 18 sty 2008, 22:42
Chlopaczek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 18 sty 2008, 23:06
Nie rozumiem czemu. Znaczy domyślam się jaki jest twój tok rozumowania. Jednak nie chodzi tutaj o to, że ze wszystkich przedmiotów jakie są w liceum mamy robić maturę - tylko z tych, które są komuś potrzebna (uczelnie chcą aby były takie możliwości) do rekrutacji na studia.Zatem zapytam inaczej: slyszal ktos w ogole zeby etyka miala byc dostepna na maturze w blizszej lub dalszej przyszlosci?Powinna byc dopusczona do matury w tym samym czasie co religia zgadza sie?
bellus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 18 sty 2008, 23:35
Nie wiem, ciekaw jestem, pewnie wiesz lepiej. Na jakie studia mogłaby być potrzebna religia? Bo chyba nie ma to służyć większej selekcji przy doborze do seminariumbellus pisze:Jednak nie chodzi tutaj o to, że ze wszystkich przedmiotów jakie są w liceum mamy robić maturę - tylko z tych, które są komuś potrzebna (uczelnie chcą aby były takie możliwości) do rekrutacji na studia.
Kluchman

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 18 sty 2008, 23:39
RealFan pisze:Nie wiem, ciekaw jestem, pewnie wiesz lepiej. Na jakie studia mogłaby być potrzebna religia? Bo chyba nie ma to służyć większej selekcji przy doborze do seminarium Rolling Eyes Bo jeśli ta religia tak naprawdę niczemu by miała nie służyć to to poszerzenie wyboru dla maturzystów jest co by nie mówić trochę na pokaz.
bellus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 18 sty 2008, 23:52
Pewnie tak. Tylko oni przy rekrutacji i tak raczej przerowadzają jakieś egzaminy wstępne. Jeszcze inna sprawa to sposób nauczania religii w szkołach średnich. Pewnie nie wszędzie tak jest, ale trudno nazwać te lekcje nauką na temat pisma świętego, Boga itd. A zatem przygotowanie do matury z religii stanowią w zasadzie żadne. A zmiana programu nauczania w tym właśnie kierunku nie wpłynęłaby zbyt pozytywnie na chęć uczęszczania na te zajęcia ze strony wielu osób. Zawsze pozostaje etyka, ale niezależnie od zaleceń nie we wszystkich szkołach jest ona prowadzona. Co więcej wydaje mi się, iż teologia nie dotyczy tylko i wyłącznie chrześcijaństwa. Tym samym zapewne egzaminy wstępne by i tak pozostały i wyniki matur z religii miałyby tak czy inaczej drugorzędne znaczenie. Tak sądzę.bellus pisze:Na teologię.
To oczywiste. Nie wiem jak ci ludzie tam wytrzymująbellus pisze:Seminarium to inna bajka. Tam są bardzo wyśrubowane normy, opierające się w dużej mierze na kryteriach psychologicznych.
Kluchman

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 18 sty 2008, 23:59
Idea matury (jak już pisałem ja się z tym nie zgadzam) jest taka, że matura ma znieść egzaminy na uczelnie wyższe. W związku z tym, że nie ma matury z religii to uczelnie, które mają teologią przeprowadzają egzaminy wstępne.RealFan pisze:Pewnie tak. Tylko oni przy rekrutacji i tak raczej przerowadzają jakieś egzaminy wstępne.
Kwestia prowadzącego - jak przy każdym przedmiocie.RealFan pisze:. Jeszcze inna sprawa to sposób nauczania religii w szkołach średnich. Pewnie nie wszędzie tak jest, ale trudno nazwać te lekcje nauką na temat pisma świętego, Boga itd
Czyli wg twojej teorii na niderlandystykę się wybierając trzeba znać już język holenderski?RealFan pisze:Co więcej wydaje mi się, iż teologia nie dotyczy tylko i wyłącznie chrześcijaństwa. Tym samym zapewne egzaminy wstępne by i tak pozostały i wyniki matur z religii miałyby tak czy inaczej drugorzędne znaczenie. Tak sądzę.
bellus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 19 sty 2008, 0:08
Sugeruję jedynie, że nawet gdyby ta matura z religii była to te egzaminy nadal by pozostały i nadal miałyby takie samo znaczenie, jak dotychczas, spychając nieco w znaczeniu wynik z religii na maturze.bellus pisze:Idea matury (jak już pisałem ja się z tym nie zgadzam) jest taka, że matura ma znieść egzaminy na uczelnie wyższe. W związku z tym, że nie ma matury z religii to uczelnie, które mają teologią przeprowadzają egzaminy wstępne.
Może niekoniecznie, choć posiadać jakieś podstawy też by na pewno nie zaszkodziło. Tak czy inaczej trochę źle mnie zrozumiałeś. Skoro teologia dotyczy nie tylko chrześcijaństwa to dlaczego tylko jego ma dotyczyć matura z religii? I idąc dalej, dlaczego w związku z tym ma stanowić główną podstawę przy rekrutacji? Może zróbmy maturę z religioznawstwa, zamieńmy religię w szkole na religioznawstwo i wtedy takie coś będzie bardziej wymierne.bellus pisze:Czyli wg twojej teorii na niderlandystykę się wybierając trzeba znać już język holenderski?
Kluchman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 19 sty 2008, 0:20
Chlopaczek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 19 sty 2008, 0:50
A teraz sa egzaminy na uczelniachIdea matury (jak już pisałem ja się z tym nie zgadzam) jest taka, że matura ma znieść egzaminy na uczelnie wyższe.
Ja ze własnych obserwacji wiem że niewiele osób wynosiło coś z tych zajęć a one same były traktowane w ten sposób aby tylko je odbębnić. Przypuszczam że w znacznej większości szkół jest tak samo i jest niewielu nauczycieli potrafiących ciekawie je poprowadzić. A jak wprowadzenie religii na maturze (swoją drogą jak religia to i etyka) miałoby zmienić coś w programie w takim sensie że te zajęcia wyglądałby jak z polskiego to ja dziękujęKwestia prowadzącego - jak przy każdym przedmiocie.
Yukasz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 19 sty 2008, 9:32
No i z tego powodu, że jest taka niezaprzeczalna tendencja (w moim odczuci bardzo zła) to wg Ciebie trzeba ją kontynuować. Smutne to...Chlopaczek pisze:W Polsce rzadko jest tak ze uczelnie czy studenci dostaja to co chca.Im sie raczej zabiera.
No to chyba logiczne i nie widzę w tym nic złego. Jednak może jestem ślepy. Powiedz mi co jest złego w maturze z religii. Jeszcze jedno moje małe pytanie czy wg Ciebie środowiska laickie to jedyne właściwie, czy wszystko co promują środowiska tak określane (inna sprawa co to znaczy) jest z gruntu i z założenia dobre tak?Chlopaczek pisze:Doskonale wiemy kto chce religii na maturze.Podpowiem ze nie sa to srodowiska laickie.
W gigantycznej większości nie ma egzaminów wstępnych.A teraz sa egzaminy na uczelniach Question Wiem że początkowo egzaminy wstępne miały być zniesione ale uczelnie i tak wiedziały swoje i robiły egzaminy Razz Teraz też chyba są jakieś Think
Dlaczego? Przedstaw mi swój tok rozumowania.Yukasz pisze:(swoją drogą jak religia to i etyka)
Yukasz pisze:Jak ktos ma potrzebę pogłębiania swojej wiary to niech to robi na własny użytek a nie był do tego zmuszany.
Słowo wytrych. Kościół jest zły, kościół wszędzie się miesza. Z tego co mówicie, można było by dojść do wniosku, że żeby zostać premierem to trzeba namaszczenia od papieża, a żeby zwyciężyć w wyborach to trzeba rozpocząć kampanię wyborczą od ufundowania jakiegoś kościoła.Yukasz pisze:A osobiście mam takie odczucia że wprowadzenie religii na maturze jest niczym innym jak wchodzeniem kościoła wszędzie gdzie tylko się da (zresztą i tak go wszędzie pełno, niech lepiej księża zaczną myśleć nad tym jak wiernych przyciągać do kościoła)
bellus
Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 19 sty 2008, 11:53
Wszystkich?!Babel pisze:Świeckość w Polsce objawia sie non-stop. Począwszy od ścian wszystkich klas wszystkich szkół
To tak jak byś powiedział, że piwus to wysoki kibic Legii Warszawa kompletnie bez poczucia humoru, franz to kibic Wisły Kraków o lewicowych poglądach, Chłopaczek to feacet, który unika młodych dziewcząt za to szuka ukojenia w modlitwie i Kościele Katolickim a kibicuje Interowi Mediolan zaś Babel absolutnie nie zna się na siatkówce i jest kibicem "Rossonerich".Chlopaczek pisze: Nie wiem moze dlatego ze panstwo jest swieckie.Jest tak swieckie ze najmocniej swieci na religijnej mapie wspolczesnej Europy
Pieniądze z budżetu nie mogą służyć budowie obiektów sakralnych (tako rzecze Zaratustra i konstytucja RP) czyli mamy kolejny element świeckości. W przypadku Świątyni Opatrzności Bożej w Warszawie kasa podatnika nie idzie na obiekt sakralny tylko na obiekty kulturalno-muzealne, a więc prawo i zasada świeckości jest przestrzegana. Oczywiście tu w pewnym sensie świeckość nie jest przestrzegana (choć w świetle prawa jest!) bo to i tak pewnie będą to obiekty związane idolem całego "Polactwa" czyli Karolem Wojtyłą znanym także jako Jan Paweł II albo historią KK w Polsce.Chlopaczek pisze:nowo stawiane budynki sakralne nazywa sie muzeami
Według mojej wiedzy takie zaświadczenie trzeba mieć tylko w Wyższej Szkole Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu a więc dla czego piszesz mój drogi Chłopaczku "uczelnie" acha rozumiem chcesz podkreślić przez to, że Polska to "katoland", cóż tak też można argumentować swoje tezy.Chlopaczek pisze:Moze dzieki maturze z religii niektore uczelnie nie potrzebowalyby juz zaswiadczenia od proboszcza jako wymagany dokument ktory musi zlozyc persona ubiegajacy sie o miejsce?
No właśnie moim zdaniem jest to spowodowane nietolerancją więkoszści wierzącej wobec ateistów. Ci biedni ateiści (choć agnostycy i deiści też) na codzień spotykają się z jakimś dziwnym nie zrozumieniem to oczywiście zależy od regionu Polski, wielkości miasta (bo na wsiach to tragedia) choć teraz sytuacja się trochę poprawia w porównaniu do tego co było jeszcze kilka lat temu.Babel pisze:Może miałbym inna, lepszą, waszą, gdyby mi ktos na siłe kiedyś nie próbował wciskac "prawdy" o czymś czego być może nie ma, a co jest mi zupełnie niepotrzebne.
franz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 19 sty 2008, 13:33
Bellus pisze:Powiedz mi co jest złego w maturze z religii.
Zmuszanie może to nie jest ale ma to duży wpływ na samą lekcje religii. Księża należą do tej grupy społecznej [ przynajmniej ja się z takimi spotykałem ] która uważa się za najlepszą i najmądrzejszą, jeżeli wyrażasz swoje poglądy różniące się od niego to zacznie się dyskusja w której i tak go nie przekonasz a jeszcze zostaniesz skrytykowany.Bellus pisze:Przecież zajęcia z religii są nieobowiązkowa, matura z religii też ma być nieobowiązkowa. Gdzie tu zmuszanie?
Łukasz_
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio