Chrońmy Doline Rospudy - Strona 2

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Snipp_
Bianconeri
Reputacja: 3

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Snipp_ » 21 lut 2007, 20:13

enoce pisze:więc co ja też mam protestować?
Bylebyś się nie zesrał. To było wzruszające.

Ja tam mam mieszane odczycia w związku z tą doliną Rospusty. Z jednej strony dla mieszkańców lepiej, bo obwodnica, z drugiej strony skaczący po drzewach ekolodzy, których też trochę rozumiem. Ale bardziej mieszkańców popieram, bo syfu w mieście też nie toleruję.

Awatar użytkownika
vakabayashi
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: vakabayashi » 21 lut 2007, 20:34

Sprawa jest tak kontrowersyjna jak np. temat aborcji eutanazji itp.
wiec powoduje skrajne opinie albo białe albo czarne.

Moja opinia jest blizsza jedank ekologom, obwodnice zawsze mozna inaczej wytoczyć

Nie dowierzam też polskiej władzy wiec skoro Unia europejska sie sprzeciwia ja widze racje po stronie Unii.

Rozumiem też racje ludzi podobna sprawa jest w regionie w ktorym ja mieszkam główna droga biegnie przez środek średniego miasteczka.

Ale mimo wszystko to tylko droga która da sie wytoczyć inaczej, zaś drzew krzewów przyrody nieożywionej zwierząt nie da sie przesiedlić.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 21 lut 2007, 21:39

vakabayashi pisze:Nie dowierzam też polskiej władzy wiec skoro Unia europejska sie sprzeciwia ja widze racje po stronie Unii.
Ja natomiast odwrotnie. Nie widzę logiki tutaj, przecież z Warszawy jest bliżej do Augustowa niż z Brukseli czy Nikozji. No, ale skoro Cypryjczyk wie lepiej. - Bardzo ładny argument dla przeciwników Unii Europejskiej.

Kolejna sprawa to, to że z pośród tych którzy protestują to myślę, że jakiś znikomy bardzo procent wiedział przed akcją gdzie jest Augustów i jakie ma wielkie bogactwa.

vakabayashi pisze:Ale mimo wszystko to tylko droga która da sie wytoczyć inaczej, zaś drzew krzewów przyrody nieożywionej zwierząt nie da sie przesiedlić.
Przyroda jest wszędzie i z tego co się orientuję człowiek też jest elementem przyrody...

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 22 lut 2007, 1:24

bellus pisze:Ja natomiast odwrotnie. Nie widzę logiki tutaj, przecież z Warszawy jest bliżej do Augustowa niż z Brukseli czy Nikozji. No, ale skoro Cypryjczyk wie lepiej. - Bardzo ładny argument dla przeciwników Unii Europejskiej.
A ja was kompletnie nie rozumiem :roll: Co z tego czy ktoś siedzi w W-wce, Brukseli czy jest na Księżycu :roll: Zawsze patrzy się na mapę przy wytyczeniu drogi a skoro jest możliwość poprowadzić ją inaczej to czemu rozwalać jakieś doliny, parki, lasy, sady, gaje czy jeszcze cos innego w innej części Polski. Jakby nie było możliwości bo Dolina Rospudy ciągnęłaby z pn na płd to walimy drogę przez środek bo ważniejsze jest miasto ale skoro tak nie jest to czemu ma być tak jak chciała osoba mająca niewiele wspólnego z myśleniem :?: Kilkałes chociaż w link podany wcześniej i widziałeś jak ma przebiegać trasa a jak może w miejscu sporu :?:
A to czy ktos z ekologów wiedział o tych planach wcześniej czy dopiero dziś pojechał protestować bo nudzi się w domu to co mnie obchodzi. Jak dla mnie jest lepsza ta alternatywna droga i ogólnie popieram protest. Zresztą skąd możesz wiedzieć czy nie rozmawiano wcześniej o tym projekcie. Że niby teraz z dnia na dzień ekolodzy wzięli sobie kredką namalowali lepszą drogą i polecieli zdupiać na drzewa :?: Jak widzisz jest to kompletnie nielogiczne. A że teraz o tym jest głośno to nic dziwnego bo teraz ma ruszyć budowa drogi. Jak powstawał projekt to ekolodzy już wtedy mieli zdupiać na drzewa :?: :zgon:
Tak jak w przypadku obwodnicy Sochaczewa nie będzie tak że ze nikt i nic nie ucierpi bo tak nie mielibyśmy nawet tych dziurawych dróg ale można chyba minimalizować straty :glass:

Awatar użytkownika
skorpss
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: skorpss » 22 lut 2007, 11:13

Cała ta farsa ekologów zorganizowana jest tylko po to, żeby w końcu dostali łapówkę za rezygnację z protestu i dojście do wniosku, że jednak tak źle dla przyrody nie będzie. Już niejeden raz przerabiali ten wariant, często z powodzeniem.

Awatar użytkownika
Meczetinio
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Meczetinio » 22 lut 2007, 13:43

to co mówiskorpssmoze być prawdą, tak własnie było przy budowie "Złotych Tarasów",ale cóz zdazaja sie dobrzy ekolodzy i źli :roll:

nazwe doliny rospudy na doline rozruby jeśli dojdzie do budowy tej obwodnicy :P

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 22 lut 2007, 14:17

Meczetinio pisze:to co mówiskorpssmoze być prawdą, tak własnie było przy budowie "Złotych Tarasów",ale cóz zdazaja sie dobrzy ekolodzy i źli Rolling Eyes
A co przeszkadzało ekologom przy budowie 'złotych tarasów' w W-wce, tak :?: Pytam bo pierwsze słyszę coś takiegol, chyba że wyleciało mi z głowy :roll: Dzwne bo tam nie było czego wycinac ani tym bardziej chronic wiec co oni tam chcieli :think:

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 22 lut 2007, 14:37

Nie wiem, może się myle ale nie o ekologów tu chodzi tylko o przyrode, której w przeciwieństwie do autostrady juz nigdy nie odbudujemy. Co tam chronione gatunki zwierzat i roslin. Lepiej dostac kare z UE, robota znów stanie na kilka lat. Problem pozostanie bez rozwiązania, ale za to wszyscy zamanifestuja swoje racje. Czy naprawde trzeba wojny aby Polak z Polakiem się dogadał. Czego więcej potrzeba niż odrobiny dobrej woli aby móc zachować piękno polskiej przyrody dla przyszłych pokoleń i przy okazji wybudować obwodnice. Czasami brzydze sie nasza mentalnościa.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 23 lut 2007, 22:53

Kilka faktów:

1. Do inwestycji w obszarach Natura 2000 trzeba zgody UE, z racji że sam program jest unijny. Jest zgoda na budowę, na budowę trzeba bardzo wiele pozytywnych decyzji - między innymi raportu o wpływie na środowisko. Z tych faktów wynika, że już raz ekolodzy i UE zgodziły się na przebieg taki a nie inny obwodnicy. Więc w czym problem?

Yukasz pisze:Co z tego czy ktoś siedzi w W-wce, Brukseli czy jest na Księżycu
2. Moja uwaga do komisarza z Cypru. Mam jakieś wewnętrzne przekonanie, że na Cyprze nieco inaczej wygląda współdziałanie przemysłu i obrońców środowiska. Ba jestem w stanie uargumentować tezę, że ten człowiek nigdy nie spotykał się na Cyprze z podobnymi problemami i nagle stał się w tej sprawie ekspertem.

3. Świetna decyzja polityczna premiera. Osiągnie to, czego chce rząd i mieszkańcy Augustowa, a jednocześnie zabierze ekologom argument co do nie poszanowania demokracji.

4. W USA realizuje się takie projekty - przebieg autostrad przez obszary chronione i jakoś można.

5. UE narzuca ostrzejsze normy niż same "stare" kraje stosowały. Czyli de facto utrudnia nam dogonienie ekonomiczne Francji, Niemiec, Włoch czy WB.

6. coś by się jeszcze znalazło.

7. Znalazło się jak już napisałem posta. Decyzja o nie prowadzeniu tak obwodnicy to nie jest po prostu stwierdzenie, że będzie przebiegać inaczej. To jest automatycznie decyzja o tym, że inwestycja będzie zrealizowana 3 lata później.

8. W Augustowie, żeby przejść z jednej strony ulicy na drugą stoi się 15 minut, aż ktoś łaskawie się zatrzyma i przepuści pieszych. (informacja z radia)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”