Legia Warszawa (L) (zbiorczy) - Strona 102

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
!! Legia !!
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: !! Legia !! » 17 gru 2006, 17:39

Legia...mistrz Polski...i co z tego jak żaden nasz mistrz Polski - czy to Legia czy to Wisła nie sa w stanie zakwalifikować sie do fazy grupowej Ligi Mistrzów! Nie sa...bo mają kiepską polityke transferową.

Podczas gdy zdobywa sie miestrzostwo należy nienaruszać zbytnio kadry, sprzedać/wypożyczyć tylko tych którzy wogóle nie przyczynili się do zdobycia mistrza...a kupić wartościowych grajków, wzmocnić zespół!

Moim zdaniem należy zprowadzać Polskich zawodników z zagranicznych klubów: Żewłakow, Mieciel, Fojut (wypożyczenie), Szukała(wypożyczenie), Szymkowiak...

W Legii tez sprawa ze składem ma się tak że...jest spora grupa piłkarzy którzy są ligowymi średniakami: Kiełbowicz (miał swoje 5 minut w Poloni...X lat temu), Surma, Jędrzejczyk...Na co nam oni. Niby szala gra dobrze ale na reprezentacje dobry nigdy nie był, co dopiero na LM.

W Legii można też zaobserować marnowanie talentów: Rzeźniczak ( po kiego licha go dali do Widzewa?), Burkhardt (wieczna nadzieja), Smoliński (poszedł się ograć do Odry...i jest już drewniakiem). Mam tylko nadzieje ze Janczyka nie zepsują...bo moim zdaniem to wielki talent!

Kogo należy kupić? Myśle ze do ataku nam Grzelak nie wystarczy. Kontuzje znów złapie Janczyk, Włodar bedzie grał to co jesienią i już mamy klopsa! Pamietajmy ze szałach też czesto ma urazy! Wiec trzeba brać tego Boye póki chce u nas grać!
Przyglądałem się ostatnio temu obrońcy Partizana (wg.transfermarkt jest wart 450 tyś euro) Branimir Bajic - gra dobrze, rozegrał sporo meczy...ja milion złotych za niego bym dał! Warto się też zastanowić nad Dragonerem...niby 32 lata na karku ale w reprezentacji Węgier nadal gra! Wyjąć go z Ferencvarosu! Innym kandydatem dla mnie nadal jest jacek Bąk!
Jeśli chodzi o boki obrony to jeśli do wielkiej formy wróci Edson to już nie będziemy mieli problemu. Bronek wróci na prawą, a Edson będzie brylował na lewej!
Pomoc mamy ładną...na papierze: Surma, Burkhardt, Vuković, Junior...i żaden z tych zawodników (no może Vuko) nie zasługuje zeby grać w pierwszym składzie na chwile obecną! Rozważałbym tu sprowadzenie Mauro cantoro - dla mnie genialny zawodnik, niewiem czemu siedzi na ławce w Wiśle...ale chyba już niedługo - trenerem zostanie Nawałka to Mauro wróci do składu! Ale spróbować go odkupić nic nie zaszkodzi! innym dobrym zawodnikiem na te pozycje jest Piotrek Giza z Cracovii...idealnie kieruję pomocą Krakusów...Jak Filipiak chce za niego 800tyś to ja bym go brał! Garguła i Szymkowiak też tutaj byliby dobrą opcją! Na boki z jednej strony mamy Szałacha i Radovića a z drugiej Rogera...i niech tak zostanie. O ataku już mówilem a bramka w okresie zimowym nie jest zagrożona transferami!

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 19 gru 2006, 11:13

przegląd pisze:Legia powiększa sztab. Edward Klejndinst ma stworzyć bank informacji. Poszukiwany jest dyrektor ds. rozwoju sportowego, współodpowiedzialny za transfery. A Marek Jóżwiak nadal będzie odpowiadał za skauting.

Zimowy budżet transferowy Legii został ustalony na kwotę około 2 milionów euro. Jej większa część została już rozdysponowana. 600 tys. zapłacono Widzewowi za Bartłomieja Grzelaka, do tego doszły koszty wykupienia Rogera, Herberta Dicka i ich nowe kontrakty. Podwyżkę otrzymali Dickson Choto i Maciej Korzym, którzy przed wyjazdem na urlopy przedłużyli swoje umowy.

- Na pewno proporcje zostały zachwiane - mówi trener Dariusz Wdowczyk, nawiązując do zbyt dużej liczby obcokrajowców w drużynie. Stąd pomysł, aby teraz sprowadzać Polaków. Mimo tego nadal w kręgu zainteresowań warszawskiego klubu pozostaje defensor CSKA Sofia i reprezentacji Bułgarii - Walentin Iliew. Jego ewentualne pozyskanie uzależnione jest nie tylko od kwoty, jaką trzeba za niego zapłacić (500 tys. euro), ale i wytransferowania Hugo Alcantary. Tyle, że dla Brazylijczyka na razie brak propozycji.

Iliewa kilka tygodni temu obserwował Edward Klejndinst, który ma wzmocnić sztab szkoleniowy Legii i pomagać Wdowczykowi. - Sprawa jeszcze nie jest przesądzona - powiedział członek Rady Nadzorczej KP Legia Paweł Kosmala. Na zatrudnienie byłego trenera Zagłębia Lubin naciska sam szkoleniowiec Legii, który chciałby skoncentrować się na prowadzeniu zespołu i zyskać do pomocy kogoś doświadczonego.

Włodarze klubu nie podjęli jeszcze decyzji personalnych w sprawie dyrektora ds. rozwoju sportowego. Taka osoba miałaby nie tylko współpracować z trenerem, ale także zajmować się sprawami transferowymi i procesem szkolenia od grup juniorskich do zespołu rezerw. - W tym przypadku nie ma pośpiechu, spokojnie analizujemy rynek, choć chcielibyśmy to załatwić w miarę szybko – dodaje Kosmala.
Polski rynek w tym zakresie jest ubogi. Nie można wykluczyć, że warszawianie spróbują porozumieć się z Janem Urbanem czy Mirosławem Trzeciakiem, którzy byliby idealnymi kandydatami na to stanowisko i co najważniejsze, są odpowiednio przygotowani. - Na razie się nad tym zastanawiamy - mówi Kosmala.
Oczywiście to tylko Przegląd, ale info o podziale ról w klubie pojawia się nie po raz pierwszy. Cieszy taki kro, bo to znaczy, że klub i Wdowczyk potrafią przyznać się do błędu (a Wdowiec powiedział to wprost). Wdowczyk miał jednak za dużo na głowie i nikomu nie wyszło to na dobre.

Co do transferów to pojawia się info o obrońcy z Polski. Gdzie jak gdzie ale na tę pozycję nie widzę Polaków (w zasięgu finansowym Legii), którzy mogli by wzmocnić mistrzów Polski. Ostatnio pojawia się nazwisko Magdonia, ale ja jestem do niego bardzo sceptycznie nastawiony. Choć ostatnio zadebiutował u Leo a dla wielu to w tej chwili główny wyznacznik umiejętności zawodnika.

Pojawienie się dyrektora w postaci Trzeciaka czy Urbana też przywitałbym z radością. Co prawda nie mają dużego doświadczenia, ale to mimo wszystko stanowisko administracyjne a nie pierwszy trener zespołu.

W serbskiej prasie pojawia się informacja, że Boye bardzo chcą sprzedać i jego cena nie jest tak wysoka, jak podawały polskie media (według Serbów wynosi ok 300 tys ojro). Wiec kto wie - może i sprawa przejścia napastnika nie upadła zupełnie.

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 19 gru 2006, 19:22

deltinho pisze:Ostatnio pojawia się nazwisko Magdonia, ale ja jestem do niego bardzo sceptycznie nastawiony
Magdon jest za slaby na Legie, ale dzialacze tlumacza ze jest on najlepszy w swoim zespole... Nie wspomnieli tylko ze jest on najlepszy w najslabszym zespole... Poza tym moze raczej zaczac szukac kogos mlodszego na obrone, albo za granica, przeciez skauci Legii sa podobno bamboocha i potrafia za grosze wyczarowac gwiazdy swiatowej pilki... (Choto, Edson, Ouattara).

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 19 gru 2006, 20:27

Martinho pisze:przeciez skauci Legii sa podobno bamboocha i potrafia za grosze wyczarowac gwiazdy swiatowej pilki... (Choto, Edson, Ouattara).
Ty jak się nie napniesz raz dziennie w każdym temacie to chyba chory musisz chodzić. Co za człowiek... :roll:

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 19 gru 2006, 20:32

deltinho pisze:Ty jak się nie napniesz raz dziennie w każdym temacie to chyba chory musisz chodzić. Co za człowiek...
A wy kibice Legii wszedzie widzicie napinki? Nawet przez mysl mi nie przeszlo zeby sie tu napiac... :roll: Pochwalilem tu waszych skautow tylko... :cry:

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 19 gru 2006, 20:36

Martinho pisze:
deltinho pisze:Ty jak się nie napniesz raz dziennie w każdym temacie to chyba chory musisz chodzić. Co za człowiek...
A wy kibice Legii wszedzie widzicie napinki? Nawet przez mysl mi nie przeszlo zeby sie tu napiac... :roll: Pochwalilem tu waszych skautow tylko... :cry:
Słuchaj, z takimi głupimi zagrywkami spróbuj przyatakować kogoś kto się na to nabierze. Ze mnie jak chcesz zrobić debila to się chociaż postaraj.

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 19 gru 2006, 20:49

deltinho pisze:Słuchaj, z takimi głupimi zagrywkami spróbuj przyatakować kogoś kto się na to nabierze. Ze mnie jak chcesz zrobić debila to się chociaż postaraj.
deltinho ja nie zartuje... i nie robie z ciebie debila... ale mysl co chcesz mnie to szczerze mowiac wali co ci sie merda w glowce ;)

A może by tak na temat :> :twisted: :twisted: //maestro

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 21 gru 2006, 16:51

Z Legią kojarzone są kolejne nazwiska. Tym razem nie chodzi o zawodników, a sztab szkoleniowy i dyrektora sportowego. Sztab szkoleniowy został poszerzony o Jacka Magierę - i jest to bardzo dobra wiadomość. Magiera oprócz pomocy Wdowczykowi ma także sprawować pieczę nad najmłodszymi zawodnikami: pilnowanie nauki i takie tam. Słynął już z tego jako zawodnik Legii, kiedy to pilnował młodszych kolegów, żeby dobrze przygotowali się do matury. Bardzo cieszy mnie ta decyzja zarządu. Nigdy nie oceniałem zbyt wysoko umiejętności czysto piłkarskich Jacka, ale jest to człowiek niesłychanie sympatyczny, inteligenty i ma dobrze poukładane w głowie. Tacy ludzie zawsze przydają się w klubie sportowym.

Drugie stanowisko - dyrektor sportowy, nie jest jeszcze obsadzone. W kraju raczej trudno o wysokiej klasy specjalistów na to stanowisko, więc klub szuka za granicą. Padają nazwiska Trzeciaka i Urbana, którzy od dłuższego czasu pracują w strukturach hiszpańskich klubów. W sumie trudno wyrokować jak sprawdziliby się w roli dyrektora sportowego, ale plusem jest ich zagraniczne doświadczenie. Podobno Trzeciak jest po pierwszych rozmowach z Zygo i Kosmalą. Zobaczymy co z tego się urodzi.

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 22 gru 2006, 10:56

Ciągnąc temat zmian w sztabie szkoleniowym Legii wczoraj na jednym z legijnych portali, a dziś w PSie, pojawiła się informacja, że od styczna na Łazienkowskiej będzie pracował Ryszard Szul, obecnie zatrudniony na stanowisku fizjologa a Arce Gdynia.
Dotychczas Legia nie miała na stałe zatrudnionego fizjologa, nadrabiając to współpracą z warszawskim AWFem oraz wiedzą doktora Machowskiego. Teraz ma się to zmienić, a wybór padł na Szula - cenionego w polskim środowisku piłkarskim fizjologa.
Zatrudnienie Szula będzie się wiązało ze zmianą planów przygotowania do sezonu.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 25 gru 2006, 12:56

http://sport.gazeta.pl/pilka/1,65050,3811159.html

Fajny artykuł o niepełnosprawnych kibicach Legii, faktycznie szczytny cel az jestem zaskoczony jak wazne dla tych ludzi sa mecze Legii, prawdziwi kibice.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 25 gru 2006, 13:21

z tego co sie orientuje kibice Widzewa rowniez organizuja wyjazdy dla niepelnosprawnych osob....

Cos mi sie wydaje ze pozycja Wdowczyka w klubie staje sie slabsza skoro klub zatrudnia nowych ludzi mu do pomocy

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 25 gru 2006, 13:27

Bienias pisze:Cos mi sie wydaje ze pozycja Wdowczyka w klubie staje sie slabsza skoro klub zatrudnia nowych ludzi mu do pomocy

A moze poprostu Wdowczyk mial za duzo obowiaków i teraz dzieki tym "pomocnikom" bedzie sie mogł skupic tylko na trenowaniu Legii i to da jeszcze lepsze wyniki.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 25 gru 2006, 13:29

to jest oficjalna wersja ktora sam wdowczyk wyglasza ale nie jestem tego tak pewien

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 25 gru 2006, 14:00

Wszytko zalezy od tego czy Wdowczyk obroni mistrza czy nie. Jak obroni to sytuacja jest jasna zostaje na stanowisku trenera i buduje druzyne na eliminacje LM a jak nie to pewnie bedzie nowy trener i nowa koncepcja zespołu nie koniecznie lepsza od tej Wdowczyka.

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 28
Kibicuję: GKS Katowice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 27 gru 2006, 11:14

Legia chce Krzysztofa Łągiewkę

23-letni Krzysztof Łągiewka może wzmocnić linię obronną warszawskiej Legii. Mistrz Polski jest zainteresowany transferem reprezentanta z Kryljów Sowietow Samara, choć na pewno będzie on sporo kosztował.

Łągiewka, który w Rosji gra od trzech lat, także chciałby, by transfer doszedł do skutku. - Legia to mój ulubiony klub, w którym zawsze chciałem grać. Fajnie, jakby wyszedł ten transfer. Trenerzy kadry mogliby na bieżąco śledzić moją formę, a mnie dzieliłoby tylko sto kilometrów od rodzinnego Zambrowa - powiedział były piłkarz Jagiellonii Białystok i Skonto Ryga.

Łągiewka nie jest jednak tani. Legia musiałaby wyłożyć za niego co najmniej pół miliona euro. - Dla Rosjan to żadne pieniądze, ale nie wiem czy polskie kluby stać na takie wydatki. Święta spędzam w Zambrowie i czekam na telefon z Warszawy. Porozmawiamy i wszyscy będziemy wiedzieli na czym stoimy - mówi Łągiewka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”