FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1053

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
7%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
7%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
15
50%
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6603

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 08 lut 2010, 10:52

Czegoś tu nie rozumiem, od zawsze jak obrońca faulował rywala wychodzącego sam na sam sędzia miał obowiązek dawać czerwoną kartkę. Czy dlatego, że Marquez myka w koszulce Barcelony to nie powinien dostać bana a klub powinien się odwoływać od oczywistej czerwonej kartki? Fajnie :lol:

Yaya24Toure
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yaya24Toure » 08 lut 2010, 11:03

RealFan pisze:O, to faktycznie Kepa był. Jak mi się w pierwszej chwili wydawało, że to Soldado, to później już nie zwróciłem uwagi :P
Nie każdy zawodnik, który kiedyś występował w Realu, zawsze przyczynia się do straty gola przez FCB. Perez nie ma takiej siły, ze swoim Galacticos sobie nie może poradzić, a co dopiero z byłymi/wypożyczonymi grajkami :roll: Czasem im się tam uda strzelić przeciwko FCB, przykład Soldado, no ale karnego w takiej sytuacji to ciężko zmarnować, chociaż wszystko jest możliwe. :lol:

Faul Marquez był, jednak przepisy mówiące o tym, że w sytuacji sam na sam przy każdym faulu powinna być czerwona kartka to trochę dziwnie. Zawodnik ma sam na sam, zostaje sfaulowany i karą dla faulującego jest rzut karny przeciwko jego drużynie. Wówczas zawodnik rywala także stoi oko w oko z bramkarzem, więc nadal uważam, że czerwo + rzut karny to zbyt surowe decyzje. Gdyby był sam na sam z bramką, Valdes byłby już za nim i taki faul to ok, zgadza się, ale istnieje prawdopodobieństwo, że gdyby Rafa nie faulował to Pokemon jakimś cudem mógłby obronić :wink:

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2414
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 08 lut 2010, 11:13

Yaya24Toure pisze:Nie każdy zawodnik, który kiedyś występował w Realu, zawsze przyczynia się do straty gola przez FCB. Perez nie ma takiej siły, ze swoim Galacticos sobie nie może poradzić, a co dopiero z byłymi/wypożyczonymi grajkami :roll: Czasem im się tam uda strzelić przeciwko FCB, przykład Soldado, no ale karnego w takiej sytuacji to ciężko zmarnować, chociaż wszystko jest możliwe. :lol:
:angry2:
Yaya24Toure pisze:Faul Marquez był, jednak przepisy mówiące o tym, że w sytuacji sam na sam przy każdym faulu powinna być czerwona kartka to trochę dziwnie. Zawodnik ma sam na sam, zostaje sfaulowany i karą dla faulującego jest rzut karny przeciwko jego drużynie. Wówczas zawodnik rywala także stoi oko w oko z bramkarzem, więc nadal uważam, że czerwo + rzut karny to zbyt surowe decyzje. Gdyby był sam na sam z bramką, Valdes byłby już za nim i taki faul to ok, zgadza się, ale istnieje prawdopodobieństwo, że gdyby Rafa nie faulował to Pokemon jakimś cudem mógłby obronić :wink:
Bez jaj. Zawodnik jest w sytuacji 100% i zostaje sfaulowany - faul taktyczny. Nieważne, czy to jest 5 metrów od bramki i będzie rzut karny, czy też faul ma miejsce przy szybkiej kontrze w okolicach środka boiska. W myśl przepisów czerwo się w takiej sytuacji należy i koniec. Jasne, że sędzia gdyby uznał, to mógł dać żółtą kartkę ze względu na formę faulu, ale postąpił zgodnie z przepisami i trudno mieć do niego pretensje.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 176

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 08 lut 2010, 11:42

Yaya24Toure pisze:jednak przepisy mówiące o tym, że w sytuacji sam na sam przy każdym faulu powinna być czerwona kartka to trochę dziwnie (...) ale istnieje prawdopodobieństwo, że gdyby Rafa nie faulował to Pokemon jakimś cudem mógłby obronić :wink:
Czytam i oczom nie wierzę. Od wczoraj oglądasz piłkę nożną czy jak? Przepis jest jasny, wyraźny i obowiązujący dla wszystkich świętych i nie ma dyskusji. A zastanawianie się, czy bramkarz mógł mimo wszystko obronić sytuację sam na sam zupełnie powala z nóg :o

Rozumiem, że broni się piłkarzy swojej drużyny, ale obiektywizm trzeba zachować. Nikt z kibiców Bayernu nie miał np. pretensji do czerwieni van Buytena w meczu z Bordeaux (też w efekcie był karny), ani też Bayern się nie odwoływał od jego kary :badziewie:

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 08 lut 2010, 11:47

Szokuje mnie takie oburzanie się w sytuacji, w których czerwień była rzeczą oczywistą.
Yaya24Toure - na siłę próbujesz znaleźć usprawiedliwienie dla Marqueza, ale trochę się tym ośmieszasz. Więcej obiektywizmu!

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 08 lut 2010, 14:05

arek_ahig pisze:czy ty naprawde nie widzisz prawej giry Marqueza?
Jarzinho pisze:Chyba chodzi, ze kolano Maqrueza miało kontakt z podudziem przeciwnika.
Nie widziałem wtedy tej sytuacji tak dobrze jak później, ze był kontakt i z łydką. Druga sprawa RealFan pisał coś o trzymaniu i pociąganiu i tak naprawdę w ogóle nie patrzyłem na dół tylko szukałem tego trzymania...

Yaya24Toure
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yaya24Toure » 08 lut 2010, 14:08

Ok, skoro wiec czerwo było zasłużone dla Marqueza to już nie mam zamiaru polemizować. Macie rację. Skoro jednak szastamy karteczkami na lewo i prawo to czemu Casquero czy jak mu tam nie wylatuje z boiska zaraz po wejściu na nie za brutalny faul na którymś z naszych - o ile się nie mylę to Iniesta albo Messi. Skoro za takie coś nie daje się czerwa, a za mniej brutalne wejście, choć to się nie liczy, bo było sam na sam daje czerwo to coś jest chyba nie tak? Albo jesteśmy konsekwentni i rzucamy karteczkami, albo pozwalamy na ostrą grę i niech tak zostanie.

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 08 lut 2010, 14:31

Kepa wbiegł przed rozpędzonego Marqueza i Rafa się w niego władował, spowodował upadek. Było to w polu karnym przed Valdesem. Czerwo dla Marqueza się broni. Rafa nie probował wybijać piłki czy ściągać Kepy, może nawet napastnik Getafe czekał na faul, ale to nie ma znaczenia. Rafa spowodował upadek Kepy(bez premedytacji) i tyle.

Natomiast wejście Pike było potencjalnie niebezpieczne, wykonane uniesioną nogą, dobrze, że Gerard cofną stopę.
Inna sprawa, to, że gracz Getafe przyaktorzył, atak bardzo,że Michel wpadł na murawę :lol: (chyba ktoś powinien go ukarać :evil: ) Fajnie było gdy sędzia wezwał nosze, to, gracz Getafe ożył :haha:
Przed Atletico zostaliśmy wykartkowani (Busi) + kontuzja Alvesa ale mecze z Atletico są inne, w pełnym składzie też było być ciężko. Jeśli będziemy mieli wygrać to wygramy 8)

Może po tych dwóch czerwonych kartkach choć trochę ucichnie jazgot madryckich gazet :?

stary rupieć
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: stary rupieć » 08 lut 2010, 15:49

grzegorzfcb pisze: Może po tych dwóch czerwonych kartkach choć trochę ucichnie jazgot madryckich gazet :?
Obrazek

trafiłeś kulą w płot :)

Busquets nie będzie pauzował:
Busquets dostał 5 żółtych kartek. Po dwóch kartkach w jednym meczu z Realem (czyli ostatecznie czerwonej) musiał pauzować spotkanie. I obecnie kartek, które liczą się do tych pięciu, za które się pauzuje ma 3. Bo 2 mu się, że tak powiem "skasowały". Czyli, żeby zapracować na przymusowy mecz przerwy musi dostać jeszcze 2 żółte kartki.
na oficjalu piszą tylko o pauzie marqueza i pique (kartki), oraz yayi i daniego (kontuzje)

Yaya24Toure
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yaya24Toure » 08 lut 2010, 16:49

Skoro Busi nie pauzuje to pewnie wyjdziemy w ustawieniu Busquets - Iniesta - Xavi, ew. Keita - Iniesta - Xavi. Niemniej jednak dobrze, że jeden pomocnik, nominalny rzecz jasna i mający juz trochę występów na boiskach PD będzie na ławce. Macie gdzieś po polsku skrót z meczu z Getafe, ew. gole? Nie mogę znaleźć, a mecz chyba leciał na C+?

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 08 lut 2010, 17:15

RealFan pisze: Jasne, że sędzia gdyby uznał, to mógł dać żółtą kartkę ze względu na formę faulu, ale postąpił zgodnie z przepisami i trudno mieć do niego pretensje.
Myk w tym, ze nie mial prawa pokazac zoltej katki. Przepisy sa jasne i w takiej sytuacji arbiter jest zobowiazany do pokazani czerwonej kartki. Forma faulu nie ma tutaj zadnego znaczenia i sedzia nawet gdyby chcial nie mogl wyciagnac tylko zoltej.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 08 lut 2010, 20:07

Atmosfera jest bardzo dobra. W Mediolanie też taka była. Ale podoba mi się tutejsza mentalność. Wychodzisz na trening i widzisz Xaviego, Messiego, Iniestę i wszyscy oni zaczynają bawić się piłką. We Włoszech w oczekiwaniu na pojawienie się trenera siedziało się na ławce, rozmawiało. Oni są jak dzieci, które wychodzą z klasy. Jestem pewny, że gdybym któregoś wieczora zadzwonił do nich, żeby zagrać meczyk, to przyszliby wszyscy. Oni nie tylko chcą grać w piłkę, ale tą piłką się bawić.
Fajne porowniane i cos w tym jest. W koncu we Wloszech juz nie jest pilkarsko tak dobrze.
:Masz tatuaż z napisem: „Tylko Bóg może mnie osądzić” Czy Bóg jest twoim jedynym krytykiem?
Brakuje tylko.... je*ac policje :mrgreen:

caly wywiad http://www.blaugrana.pl/news/4573/obsze ... iciem.html polecam.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 09 lut 2010, 0:53

Tak właśnie coś mi się wydawało, że Sergio już pauzował. To dobre wieści, bo skład szykował się okrojony i z jakimś nowym pomysłem na pozycji defensywnego pomocnika. Tak będzie większa pewność przed środkowymi obrońcami.
Nie wiem co wymyśli sobie Pep z obroną, ale już widziałem pomysły z Milito i Abidalem na środku i Carlesem wraz z Maxwellem na bokach. Ja będę obstawiał swoja myśl Puyol-Milito-Chygrynkiy-Abidal. W każdym razie jestem pewny, że Ukrainiec wybiegnie w podstawowym składzie. Tylko trzeba mieć nadzieje, że wziął przykład z Rafy i poprawił się znacznie niż to było w jego wcześniejszych występach.

Awatar użytkownika
jordan20
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jordan20 » 09 lut 2010, 15:47

no i sie zaczelo...
abidal wylecial przed chwila na 2 miesiace-opusci nastepujace mecze:
14.02 22kol. At. Madryt - FCB 21.00
20.02 23kol. FCB - Racing 20.00
23.02 LM 1/8 VfB Stuttgart - FCB 20.45
28.02 24kol. FCB - Malaga
07.03 25kol. Almeria - FCB
14.03 26kol. FCB - Valencia
17.03 LM 1/8 FCB - VfB Stuttgart 20.45
21.03 27kol. Zaragoza - FCB
24.03 28kol. FCB - Osasuna
28.03 29kol. Mallorca - FCB
31.03 LM 1/4 ----------------------
04.04 30kol. FCB - At. Bilbao
07.04 LM 1/4 ----------------------

11.4 sa grand derby ale watpie by kontuzji do razu wskoczyl do skladu
tak wiec zostajemy z 4 obroncami-maxwell (ulubieniec i obiekt szyder jarzinho) dostaje swoja mega szanse-oby ja wykorzystal
czygrynski jak dlugo nie gral tak od razu dostaje super trudne zadanie zagrac naprzeciwko swietnej paru aguero-forlan

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 09 lut 2010, 15:57

troszke w dupie jestesmy na AM. Bedzie ciezko zestawic obrone. Sam jestem ciekaw co wymysli Pep.

Szczescie sie skonczylo i kontuzje mamy dluzsze. Szkoda Abidala a najbardziej GD. Moze szybciej sie wyleczy o te 2 tyg? Swoja droga czas Maxwella nadszedl, oby pozytywny

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”