Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 10526

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
2
18%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
9%
15-17 maja
3
27%
22-24 maja
5
45%
Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3978

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 18 lut 2026, 10:23

Wiem tylko, że tłumaczenie lektorem wzięło się z oszczędności i tego, że to takie "bezwysiłkowe" oglądanie filmów, seriali. Chyba że są na to jakieś tajne akta :D

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2053
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 18 lut 2026, 10:37

Lektor ma swój plus w tym, że jednak w tle często da się rozpoznać głos i emocje aktorów. Dubbing ostatnio trafiałem na tak [ch**], że oglądam z nim tylko największe produkcje i tylko jako powtórka. Lektor idzie na filmy akcji co do których nie mam oczekiwań albo jak oglądam coś nagranego na PVR, a do dobrych produkcji tylko napisy.

Niemniej, ten AIowy dubbing brzmi naprawdę nieźle i czuję, że faktycznie może zastąpić przynajmniej tych [ch**] aktorów i na mniejsze produkcję. Niektórych jak Stuhr, czy Fronczewski nigdy się nie wymieni na AI. Problem jednak w tym, że mniej utalentowanych ludzi może pójść w tą stronę i za 2-3 pokolenia już po prostu nie będzie kolejnych Stuhrów czy Franków Kimono.
Sokół pisze:Ludzi pracujących jak automat ilu
Szary szereg takich samych robotników
Robotyzacja życia szamać kimać tyrać
Również taki sen o tym
Że już nie będziemy chodzić do roboty
Bo zrobią to za nas maszyny i roboty
Też jest chory
Ten sen zaczyna się spełniać szybciej niż wielu mogło przypuszczać. Czuję, że przyszłość życia na Ziemi pokazana w The Expanse to też może być kwestia kilku pokoleń. Praca przywilejem.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6252
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 18 lut 2026, 11:17

cloner pisze:
18 lut 2026, 10:03
Coś wspaniałego, tylu ludzi straci pracę :love:
Zauważ że już dziś co druga reklama w TV (jakiś leków itd) jest wygenerowana przez AI. Ale to jeszcze nic, jest taki kanał gdzie 24h sprzedają jakieś trefne biżuterie. Dotąd prowadziły to panie początkujące w telewizji, od niedawna program jest prowadzony przez AI (dość słabe AI dodałbym, bo zarówno po oczach pana widać że nie jest prawdziwy, to do tego pieprzy takie głupoty, jakby to co mówi było generowane nie wiem - po chińsku i dopiero tłumaczone na polski).

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8682
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 18 lut 2026, 11:24

sickstick pisze:
18 lut 2026, 11:17
Zauważ że już dziś co druga reklama w TV
Bardzo mało telewizji oglądam, więc się nie wypowiem, choć jest to możliwe.
sickstick pisze:
18 lut 2026, 11:17
jakiś leków
Liczba pojedyncza - jakiś lek / liczba mnoga - jakichś leków

Awatar użytkownika
19B10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1836
Kibicuję: WRE

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 19B10 » 18 lut 2026, 11:24

To że przez AI dużo ludzi straci robotę to chyba więcej niż pewne. Pytanie tylko jaka będzie skala. No i ilu z tych bezrobotnych uda się przebranżowić.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1320

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 18 lut 2026, 11:30

sickstick pisze:
18 lut 2026, 10:00
dias pisze:
17 lut 2026, 21:48
sickstick pisze:
17 lut 2026, 21:02

Ten dubbing AI bije na głowę standardowy dubbing.
To jest jakaś oficjalna wersja dubbingu, czy fanowska?
Dubbing stworzony za pomocą HeyGen. Kwestia czasu i będzie sobie można dubbingować w ten sposób wszystko.
Otóż nie będzie można, bo istnieje coś takiego jak pole eksploatacji. Aktor użycza swojego wizerunku i głosu i na potrzeby produkcji oryginalnej, jeśli ktoś chciałby użyc jego glosu w dubbingu musiałby mu dodatkowo zapłacić. No i aktor musialby znać język, w którym będzie dubbing. AI pozwala dziś złamać tę druga barierę, ale nie łamie pierwszej, tzn musi być zgoda aktora.

Dlatego ja uważam, że AI spoko w wielu tematach, ale nie jest to takie proste pod kątem regulacji (i różnic w regulacjach między np USA a UE).

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 18 lut 2026, 11:44

19B10 pisze:
18 lut 2026, 11:24
To że przez AI dużo ludzi straci robotę to chyba więcej niż pewne. Pytanie tylko jaka będzie skala. No i ilu z tych bezrobotnych uda się przebranżowić.
Obawiam się, że skala będzie taka, że będzie konieczne wprowadzenie pensji minimalnej. Nie sądzę, żeby tego typu próby były tylko i wyłącznie chęcią pokazania, że socjalizm jest elo, ale jako test w mikroskali tego co może być za parę pokoleń. Takie rzeczy trzeba sprawdzać z dużym wyprzedzeniem.

Na pewno jeszcze bardziej ograniczone będzie to co teraz już jest częściowo zautomatyzowane:
  • produkcja - coraz więcej inteligentnych maszyn mogących działać z większą precyzją i zastępować człowieka w coraz to kolejnych etapach montażu,
  • rolnictwo - maszyny będą mogły z większą delikatnością dokonywać zbiorów oraz samodzielnie wykonywać znacznie więcej czynności. Szybciej, wydajniej i przez całą dobę,
  • kontakt z klientem - to postępuje dosyć szybko. Od kilkunastu lat wchodzą boty, a teraz nawet i AI, które czasami bywa równie przydatne co zdemotywowany pracownik call center,
  • programowanie - już dzisiaj wielu programistów wykorzystuje AI. Kreatywności prędko to nie zastąpi, ale szeregowy programista w końcu przestanie być potrzebny,
  • praca biurowa - coraz więcej czynności będzie można zlecić AI i wydajny pracownik przy takim samym nakładzie sił będzie mógł wykonać kilkukrotnie więcej działań,
  • bary i restauracje - kucharzy nie zastąpi, ale AI nie zepsuje drinka i nie upuści tacy z napojami. Do drugiej czynności jeszcze będzie potrzeba trochę czasu, ale nie trudno mi sobie wyobrazić, maszyny, której mówisz co chcesz, potwierdzasz, płacisz, a ona przygotowuje oraz wydaje drinka lub ktoś go przynosi,
  • fryzjerzy - najprostsze fryzury, zwłaszcza u mężczyzn, będą mogły być wykonywane maszynowo. AI zmapuje głowę i przytnie każdego włosa co do milimetra, tak jak potrzebujesz, żeby było idealnie, a dodatkowo pokaże ci wizualizację jak to będzie wyglądać za kilka tygodni,
  • muzyka - człowiek dalej będzie tworzył i dalej ta muzyka będzie się sprzedawać, ale już teraz AI pokazało, że może mieć ogromną słuchalność i robić dobre produkcje
  • film - j/w
Pewnie jeszcze bym wymyślił jeszcze kilka(naście) przykładów, ale powyższe to takie, które weszły mi na klawiaturę bez długiego zastanawiania się. Anyway, jeżeli człowiek się nie zbuntuje, to postawiłbym, że w przeciągu 30 lat co najmniej 20% ludzi będzie można zastąpić pracą maszyn - oczywiście, uwzględniając proporcje przyrostu ludności. Za 50 lat będzie to 60%, a za 100 lat pracować będzie tylko garść najbardziej kreatywnych i uprzywilejowanych ludzi.

Awatar użytkownika
19B10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1836
Kibicuję: WRE

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 19B10 » 18 lut 2026, 11:48

Mr.Chris pisze:
18 lut 2026, 11:44
będzie konieczne wprowadzenie pensji minimalnej
Hmm, to chyba już od dawna mamy.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 18 lut 2026, 11:49

19B10 pisze:
18 lut 2026, 11:48
Mr.Chris pisze:
18 lut 2026, 11:44
będzie konieczne wprowadzenie pensji minimalnej
Hmm, to chyba już od dawna mamy.
Sorry, nie doprecyzowałem. Chodziło mi oczywiście, że dla wszystkich, na zasadzie socjalu. Niezależnie, czy się jest zatrudnionym, czy nie.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4378
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 18 lut 2026, 11:49

Nie martwcie się, na białym koniu wjedzie Skynet i zakończy te narzekania ;)

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1320

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 18 lut 2026, 12:05

@Mr.Chris moim zdaniem za bardzo plączesz w swojej wypowiedzi automatyzację czynności powtarzalnych z AI, które mogłoby zastąpić (i pewnie stopniowo będzie) w czynnościach, które nie są powtarzalne, bo takie jest założenie AI. Ono ma się od nas uczyć i samo podejmować decyzje, np obslugując klienta, a nie działać wg skryptu. Automatyzacja postępuje od wielu lat, na każdym kroku, np kiedyś dzwonił do Ciebie żywy człowiek, żeby Cię poinformować, że nie zapłaciles rachunku, dziś dostajesz komunikat głosowy/smsa.

Ja jestem optymistą. Czlowiek jest istotą na tyle kreatywna, że AI tak szybko się tego człowieka nie nauczy.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2152

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 18 lut 2026, 12:31

dias pisze:
18 lut 2026, 12:05
Ja jestem optymistą. Czlowiek jest istotą na tyle kreatywna, że AI tak szybko się tego człowieka nie nauczy.
A jaki procent czasu pracy poświecasz na rzeczy kreatywne tak naprawdę? ;)

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 18 lut 2026, 12:36

dias pisze:
18 lut 2026, 12:05
@Mr.Chris moim zdaniem za bardzo plączesz w swojej wypowiedzi automatyzację czynności powtarzalnych z AI, które mogłoby zastąpić (i pewnie stopniowo będzie) w czynnościach, które nie są powtarzalne, bo takie jest założenie AI. Ono ma się od nas uczyć i samo podejmować decyzje, np obslugując klienta, a nie działać wg skryptu. Automatyzacja postępuje od wielu lat, na każdym kroku, np kiedyś dzwonił do Ciebie żywy człowiek, żeby Cię poinformować, że nie zapłaciles rachunku, dziś dostajesz komunikat głosowy/smsa.
I tak i nie. AI ma ułatwić tą automatyzację. Dlaczego pomimo takiego skoku technologicznego w dalszym ciągu wiele czynności jest wykonywanych przez ludzi? I nie mówię tu o krajach biednych, gdzie dużo taniej jest zatrudnić dzieci niż zbudować fabrykę opartą na maszynerii. Przede wszystkim niektóre czynności muszą być wykonywane ze względu na delikatność. Nie użyjesz 20 tonowej maszyny, żeby produkowała delikatne telefony z precyzją co do milimetra i bez udziału ludzi, ale jeżeli podepniesz pod to AI, które jest w stanie kontrolować zmienne takie jak nacisk w zależności od każdego podzespołu, a dodatkowo na bieżąco wykonywać kontrolę jakości, to jeden bot może zastąpić 80% ludzi w fabryce.

To samo w rolnictwie. Masz kombajn, który radzi sobie ze zbożem, ponieważ to proste i automatyczne czynności, ale nie ma niczego co by radziło sobie z delikatnymi truskawkami w ciasnej przestrzeni i na grząskim podłożu. AI to narzędzie pomagające stworzyć robota, który sobie poradzi z tymi wyzwaniami, ponieważ tutaj samo wpojenie maszynie, że ma zbierać czerwone z odpowiednim naciskiem nic nie da. To musi być robot, który poradzi sobie z większą ilością wyzwań, a dodatkowo nie będzie kosztował tyle co łazik marsjański.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6252
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 18 lut 2026, 13:12

Ja sobie dzisiaj rano zrobiłem 3h przerwy do pracy żeby odkamienić wszystko w łazience (krany, sedesy, szklany parawan i uszczelki - mamy strasznie twardą wodę a od 2 lat nikt tego nie robił), odczyścić dokładnie kibel i na koniec wyszorować fugi... i w czasie tej roboty naszła mnie taka myśl że bardzo lubię sprzątać, odstersowuje mnie to i gdyby mógł cofnąć czas o 20 lat, to po maturze zamiast iść na studia... założyłbym firmę sprzątającą.

A jak teraz przeczytałem wyliczenie Krzyśka odnośnie AI, to kto wie może jeszcze wszystko przede mną? :D W dzisiejszych czasach, gdzie ludzie mają dużo kasy a mało chęci do przyziemnych obowiązków, taki biznes mógłby po paru latach się naprawdę dobrze rozkręcić.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 18 lut 2026, 13:14

sickstick pisze:
18 lut 2026, 13:12
Ja sobie dzisiaj rano zrobiłem 3h przerwy do pracy żeby odkamienić wszystko w łazience (krany, sedesy, szklany parawan i uszczelki - mamy strasznie twardą wodę a od 2 lat nikt tego nie robił), odczyścić dokładnie kibel i na koniec wyszorować fugi... i w czasie tej roboty naszła mnie taka myśl że bardzo lubię sprzątać, odstersowuje mnie to i gdyby mógł cofnąć czas o 20 lat, to po maturze zamiast iść na studia... założyłbym firmę sprzątającą.

A jak teraz przeczytałem wyliczenie Krzyśka odnośnie AI, to kto wie może jeszcze wszystko przede mną? :D
Nigdy nie jest zbyt późno by podążać za marzeniami ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”